GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 11. [18:06]

Vllasi: Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőség volt

Vllasi: Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőség volt
Fotó: Tanjug
Azem Vllasi

Azem Vllasi, az egykori Jugoszlávia egyik vezető albán nemzetiségű politikusa szerint Szerbia és Koszovó hamarosan, egy, legfeljebb másfél éven belül rendezni fogja viszonyát, s az Európai Unió téved, amikor a nyugat-balkáni országok megbékélését tűzi ki feltételül a térség országainak uniós csatlakozásához, írja a Beta.

Vllasi a Belgrádban megtartott Jugoszlávia – elszalasztott alkalmom vagy politikai illúzió című összejövetelen, amelyet a Belgrádi Stratégiai Párbeszéd Alapítvány szervezett, úgy értékelte, a térség országainak valódi megbékéléséről majd csak azt követően beszélhetünk, hogy a Nyugat-Balkán valamennyi országa az Európai Unió tagja lett.

Vllasi, aki politikusként a JSZSZK szocialista ifjúsági szervezetének elnöke, majd a Jugoszláv Kommunista Szövetség vezetőségének tagja volt, hozzátette: Szerbia és Koszovó megbékélése és együttműködése mindaddig nehezen fog menni, amígy a hatalmon olyan emberek vannak, “akik a Jugoszlávia véres széthullását eredményező politikai örökséggel terheltek”. A ma ügyvédként dolgozó korábbi politikus szerint Koszovó megmaradhatott volna Szerbia részének mindaddig, amíg létezett a “jugoszláv keret”, de Koszovó Szerbiában maradása Jugoszlávián kívül már “lehetetlen küldetés”. “Nem tudom, hogyan gondolhatja ma bárki is, hogy Koszovó Szerbia része marad, amikor Montenegró is kivált”, mondta Vllasi, aki szerint Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőséget jelent, mert “mindegyik nemzetnek jól jött valami miatt”, de nem maradhatott fenn, mert a Szerbiai Kommunista Szövetség akkori elnöke, Slobodan Miloąević elkezdte módosítani a JSZSZK alkotmányos kereteit.

Vllasi szerint Jugoszlávia az akkori formájában nem maradhatott fenn a berlini fal leomlása és a többpártrendszer bevezetése utáni helyzetben, de elszalasztott lehetőségnek tartja azt, hogy nem alakították át a független államok közösségévé, vagy hogy nem vált szét olyan békésen, mint Csehszlovákia.

Vllasi hozzátette, Jugoszlávia az 1974-es alkotmány meghozatalát követően elfogadható volt az albánok számára, mert az alkotmányos módosítások révén meglehetősen nagyfokú egyenjogúságot szereztek a többi jugoszláv nemzettel együtt, de ez 1987-ben, Miloąević hatalomra kerülésével radikálisan megváltozott.

Az egykori politikusa szerint Miloąević Koszovó-politikájának a legnagyobb hibája az volt, hogy Koszovó kérdését a jugoszláv kontextuson kívül próbálta kezelni, megpróbálta Szerbia kérdéseként értelmezni, s gyorsan megoldani a problémát az albánokkal folytatott párbeszéd mellőzésével, az ő véleményük semmibe vételével.

Arra a kérdésre, hogy a Szerbiai Kommunista Szövetség Központi Bizottságának hírhedt nyolcadik ülésén miért nem támogatta Stambolićot és Pavlovićot Miloąević ellenében, Vllasi azt válaszolta, a Központi Bizottság koszovói tagjainak azt sugallta, tartózkodjanak a szavazás alkalmával, mert – mint mondta – Stambolić is egyezett azzal, hogy az albánok támogatása többet ártana neki, mint használna, tekintettel arra, hogy a szerb nyilvánosság akkor miként viszonyult Vllasihoz.


2017. november 17. [22:25]

(Budapesti tudósítónktól)Vona Gábor egyértelműen megváltozott. Ahogy ő fogalmazott, ez egy lelkileg átélt, belső változás, nem taktikai húzás, azaz egyáltalán nem arról... >>

2017. november 17. [9:33]

(Belgrádi tudósítónktól)Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét. Az est megrendezése jó... >>

2017. november 15. [15:54]

Robert Mugabe zimbabwei államfő egykor Afrika egyik reménysége volt, de csaknem negyven évig tartó elnöksége alatt gyakorlatilag romba döntötte országát. Neve ma már... >>

2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja
2017. november 8. [10:17]
Donald Trump első éve


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban
(Vajdaság)
Szerbia: Új szabályok a halasztott fizetés esetében
(Gazdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka