GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 11. [18:06]

Vllasi: Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőség volt

Vllasi: Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőség volt
Fotó: Tanjug
Azem Vllasi

Azem Vllasi, az egykori Jugoszlávia egyik vezető albán nemzetiségű politikusa szerint Szerbia és Koszovó hamarosan, egy, legfeljebb másfél éven belül rendezni fogja viszonyát, s az Európai Unió téved, amikor a nyugat-balkáni országok megbékélését tűzi ki feltételül a térség országainak uniós csatlakozásához, írja a Beta.

Vllasi a Belgrádban megtartott Jugoszlávia – elszalasztott alkalmom vagy politikai illúzió című összejövetelen, amelyet a Belgrádi Stratégiai Párbeszéd Alapítvány szervezett, úgy értékelte, a térség országainak valódi megbékéléséről majd csak azt követően beszélhetünk, hogy a Nyugat-Balkán valamennyi országa az Európai Unió tagja lett.

Vllasi, aki politikusként a JSZSZK szocialista ifjúsági szervezetének elnöke, majd a Jugoszláv Kommunista Szövetség vezetőségének tagja volt, hozzátette: Szerbia és Koszovó megbékélése és együttműködése mindaddig nehezen fog menni, amígy a hatalmon olyan emberek vannak, “akik a Jugoszlávia véres széthullását eredményező politikai örökséggel terheltek”. A ma ügyvédként dolgozó korábbi politikus szerint Koszovó megmaradhatott volna Szerbia részének mindaddig, amíg létezett a “jugoszláv keret”, de Koszovó Szerbiában maradása Jugoszlávián kívül már “lehetetlen küldetés”. “Nem tudom, hogyan gondolhatja ma bárki is, hogy Koszovó Szerbia része marad, amikor Montenegró is kivált”, mondta Vllasi, aki szerint Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőséget jelent, mert “mindegyik nemzetnek jól jött valami miatt”, de nem maradhatott fenn, mert a Szerbiai Kommunista Szövetség akkori elnöke, Slobodan Milošević elkezdte módosítani a JSZSZK alkotmányos kereteit.

Vllasi szerint Jugoszlávia az akkori formájában nem maradhatott fenn a berlini fal leomlása és a többpártrendszer bevezetése utáni helyzetben, de elszalasztott lehetőségnek tartja azt, hogy nem alakították át a független államok közösségévé, vagy hogy nem vált szét olyan békésen, mint Csehszlovákia.

Vllasi hozzátette, Jugoszlávia az 1974-es alkotmány meghozatalát követően elfogadható volt az albánok számára, mert az alkotmányos módosítások révén meglehetősen nagyfokú egyenjogúságot szereztek a többi jugoszláv nemzettel együtt, de ez 1987-ben, Milošević hatalomra kerülésével radikálisan megváltozott.

Az egykori politikusa szerint Milošević Koszovó-politikájának a legnagyobb hibája az volt, hogy Koszovó kérdését a jugoszláv kontextuson kívül próbálta kezelni, megpróbálta Szerbia kérdéseként értelmezni, s gyorsan megoldani a problémát az albánokkal folytatott párbeszéd mellőzésével, az ő véleményük semmibe vételével.

Arra a kérdésre, hogy a Szerbiai Kommunista Szövetség Központi Bizottságának hírhedt nyolcadik ülésén miért nem támogatta Stambolićot és Pavlovićot Milošević ellenében, Vllasi azt válaszolta, a Központi Bizottság koszovói tagjainak azt sugallta, tartózkodjanak a szavazás alkalmával, mert – mint mondta – Stambolić is egyezett azzal, hogy az albánok támogatása többet ártana neki, mint használna, tekintettel arra, hogy a szerb nyilvánosság akkor miként viszonyult Vllasihoz.


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka