Tükör
Vllasi: Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőség volt

Azem Vllasi, az egykori Jugoszlávia egyik vezető albán nemzetiségű politikusa szerint Szerbia és Koszovó hamarosan, egy, legfeljebb másfél éven belül rendezni fogja viszonyát, s az Európai Unió téved, amikor a nyugat-balkáni országok megbékélését tűzi ki feltételül a térség országainak uniós csatlakozásához, írja a Beta.

Vllasi a Belgrádban megtartott Jugoszlávia – elszalasztott alkalmom vagy politikai illúzió című összejövetelen, amelyet a Belgrádi Stratégiai Párbeszéd Alapítvány szervezett, úgy értékelte, a térség országainak valódi megbékéléséről majd csak azt követően beszélhetünk, hogy a Nyugat-Balkán valamennyi országa az Európai Unió tagja lett.

Vllasi, aki politikusként a JSZSZK szocialista ifjúsági szervezetének elnöke, majd a Jugoszláv Kommunista Szövetség vezetőségének tagja volt, hozzátette: Szerbia és Koszovó megbékélése és együttműködése mindaddig nehezen fog menni, amígy a hatalmon olyan emberek vannak, “akik a Jugoszlávia véres széthullását eredményező politikai örökséggel terheltek”. A ma ügyvédként dolgozó korábbi politikus szerint Koszovó megmaradhatott volna Szerbia részének mindaddig, amíg létezett a “jugoszláv keret”, de Koszovó Szerbiában maradása Jugoszlávián kívül már “lehetetlen küldetés”. “Nem tudom, hogyan gondolhatja ma bárki is, hogy Koszovó Szerbia része marad, amikor Montenegró is kivált”, mondta Vllasi, aki szerint Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőséget jelent, mert “mindegyik nemzetnek jól jött valami miatt”, de nem maradhatott fenn, mert a Szerbiai Kommunista Szövetség akkori elnöke, Slobodan Milošević elkezdte módosítani a JSZSZK alkotmányos kereteit.

Vllasi szerint Jugoszlávia az akkori formájában nem maradhatott fenn a berlini fal leomlása és a többpártrendszer bevezetése utáni helyzetben, de elszalasztott lehetőségnek tartja azt, hogy nem alakították át a független államok közösségévé, vagy hogy nem vált szét olyan békésen, mint Csehszlovákia.

Vllasi hozzátette, Jugoszlávia az 1974-es alkotmány meghozatalát követően elfogadható volt az albánok számára, mert az alkotmányos módosítások révén meglehetősen nagyfokú egyenjogúságot szereztek a többi jugoszláv nemzettel együtt, de ez 1987-ben, Milošević hatalomra kerülésével radikálisan megváltozott.

Az egykori politikusa szerint Milošević Koszovó-politikájának a legnagyobb hibája az volt, hogy Koszovó kérdését a jugoszláv kontextuson kívül próbálta kezelni, megpróbálta Szerbia kérdéseként értelmezni, s gyorsan megoldani a problémát az albánokkal folytatott párbeszéd mellőzésével, az ő véleményük semmibe vételével.

Arra a kérdésre, hogy a Szerbiai Kommunista Szövetség Központi Bizottságának hírhedt nyolcadik ülésén miért nem támogatta Stambolićot és Pavlovićot Milošević ellenében, Vllasi azt válaszolta, a Központi Bizottság koszovói tagjainak azt sugallta, tartózkodjanak a szavazás alkalmával, mert – mint mondta – Stambolić is egyezett azzal, hogy az albánok támogatása többet ártana neki, mint használna, tekintettel arra, hogy a szerb nyilvánosság akkor miként viszonyult Vllasihoz.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 22.
[ 8:14 ]
2018. ÁPRILIS 17.
[ 14:57 ]
2018. ÁPRILIS 16.
[ 8:53 ]
A dúmai állítólagos vegyifegyver-támadásokra megtorlásul a szíriai rendszer ellen kilátásba helyezett nyugati légicsapások hatással lehetnek majd Bassár el-Aszad szíriai elnök hadigépezetére, és arra késztethetik Oroszországot, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, de lángra is lobbanthatják az egész térséget -...
2018. ÁPRILIS 13.
[ 22:21 ]
(Budapesti tudósítónktól)Az oligarcha és a milliárdos között van egy hatalmas különbség. Az utóbbi egyszerűen egy nagyon gazdag ember, aki megteheti, hogy csillogó sportkocsiban száguldozik a francia Riviérán, és egymillió forintért vásárol magának öltönyt. Ha pedig a politikára terelődik a szó, akkor esetleg elárulja...
2018. ÁPRILIS 11.
[ 14:15 ]
(Hírösszefoglaló) Berlin, London, Brüsszel, Párizs, Róma, Madrid, Moszkva, Bukarest, Kolozsvár, Belgrád, Zágráb, Ungvár, Prága, Pozsony (MTI)A külföldi sajtó kedden is nagy terjedelemben foglalkozott a vasárnapi országgyűlési választással, elsősorban a kormánypártok elsöprő győzelmének következményeit boncolgatva. ...
2018. ÁPRILIS 10.
[ 19:14 ]
Beolvasás folyamatban