Tükör
Vllasi: Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőség volt

Azem Vllasi, az egykori Jugoszlávia egyik vezető albán nemzetiségű politikusa szerint Szerbia és Koszovó hamarosan, egy, legfeljebb másfél éven belül rendezni fogja viszonyát, s az Európai Unió téved, amikor a nyugat-balkáni országok megbékélését tűzi ki feltételül a térség országainak uniós csatlakozásához, írja a Beta.

Vllasi a Belgrádban megtartott Jugoszlávia – elszalasztott alkalmom vagy politikai illúzió című összejövetelen, amelyet a Belgrádi Stratégiai Párbeszéd Alapítvány szervezett, úgy értékelte, a térség országainak valódi megbékéléséről majd csak azt követően beszélhetünk, hogy a Nyugat-Balkán valamennyi országa az Európai Unió tagja lett.

Vllasi, aki politikusként a JSZSZK szocialista ifjúsági szervezetének elnöke, majd a Jugoszláv Kommunista Szövetség vezetőségének tagja volt, hozzátette: Szerbia és Koszovó megbékélése és együttműködése mindaddig nehezen fog menni, amígy a hatalmon olyan emberek vannak, “akik a Jugoszlávia véres széthullását eredményező politikai örökséggel terheltek”. A ma ügyvédként dolgozó korábbi politikus szerint Koszovó megmaradhatott volna Szerbia részének mindaddig, amíg létezett a “jugoszláv keret”, de Koszovó Szerbiában maradása Jugoszlávián kívül már “lehetetlen küldetés”. “Nem tudom, hogyan gondolhatja ma bárki is, hogy Koszovó Szerbia része marad, amikor Montenegró is kivált”, mondta Vllasi, aki szerint Jugoszlávia egy elszalasztott lehetőséget jelent, mert “mindegyik nemzetnek jól jött valami miatt”, de nem maradhatott fenn, mert a Szerbiai Kommunista Szövetség akkori elnöke, Slobodan Milošević elkezdte módosítani a JSZSZK alkotmányos kereteit.

Vllasi szerint Jugoszlávia az akkori formájában nem maradhatott fenn a berlini fal leomlása és a többpártrendszer bevezetése utáni helyzetben, de elszalasztott lehetőségnek tartja azt, hogy nem alakították át a független államok közösségévé, vagy hogy nem vált szét olyan békésen, mint Csehszlovákia.

Vllasi hozzátette, Jugoszlávia az 1974-es alkotmány meghozatalát követően elfogadható volt az albánok számára, mert az alkotmányos módosítások révén meglehetősen nagyfokú egyenjogúságot szereztek a többi jugoszláv nemzettel együtt, de ez 1987-ben, Milošević hatalomra kerülésével radikálisan megváltozott.

Az egykori politikusa szerint Milošević Koszovó-politikájának a legnagyobb hibája az volt, hogy Koszovó kérdését a jugoszláv kontextuson kívül próbálta kezelni, megpróbálta Szerbia kérdéseként értelmezni, s gyorsan megoldani a problémát az albánokkal folytatott párbeszéd mellőzésével, az ő véleményük semmibe vételével.

Arra a kérdésre, hogy a Szerbiai Kommunista Szövetség Központi Bizottságának hírhedt nyolcadik ülésén miért nem támogatta Stambolićot és Pavlovićot Milošević ellenében, Vllasi azt válaszolta, a Központi Bizottság koszovói tagjainak azt sugallta, tartózkodjanak a szavazás alkalmával, mert – mint mondta – Stambolić is egyezett azzal, hogy az albánok támogatása többet ártana neki, mint használna, tekintettel arra, hogy a szerb nyilvánosság akkor miként viszonyult Vllasihoz.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
A Szerbia 21 szervezet által idén június és július folyamán végzett Miért akarnak az emberek elmenni Szerbiából elnevezésű felmérés eredményei szerint a polgárok 22 százaléka szeretne elköltözni Szerbiából, ennek okaként pedig leggyakrabban az életszínvonalat, a jobb fizetéseket és az államban uralkodó rossz helyzetet...
2018. OKTÓBER 15.
[ 19:22 ]
(Budapesti tudósítónktól)Puzsér Róbert úgy döntött, ringbe száll a főváros első emberének pozíciójáért. Ezzel így még semmi gond nem volna, hiszen ismert emberről van szó, vélhetően lennének olyanok, akik hajlandóak rá szavazni, függetlenül attól, az általa felvázolt koncepció megvalósítható-e vagy sem. A...
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban