GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 17. [9:33]

Magyarországi szerbek estje a belgrádi Collegium Hungaricumban

Magyarországi szerbek estje a belgrádi Collegium Hungaricumban
Fotó: Tóth Elvira
Gyurity Milán a magyarországi szerbek kultúráját ismerteti, háttérben a deszki Bánát tamburazenekar

(Belgrádi tudósítónktól)

Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét. Az est megrendezése jó lépésnek bizonyult, hiszen rég nem tapasztalt érdeklődést keltett a fővárosi magyarok és szerbek körében egyaránt. Ugyanakkor egy ilyen esemény megtartása várható is volt, ugyanis a szervezők elmondása szerint a Collegium Hungaricumnak nemcsak a magyar kultúrát kell ismertetnie, hanem helyet kell adnia a magyarországi szerbek kultúrájának is.

A vendégeket Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója és az est szervezője, majd dr. Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet köszöntötte, aki megnyitó beszédében elmondta, hogy reményei szerint az ilyen jellegű rendezvények hagyományossá válnak majd a kulturális intézetben.

Mindenképpen üzenet jelleggel bír, hogy a belgrádi magyar nagykövet szerbül, a budapesti szerb kulturális központ vezetője pedig magyarul mondta el a megnyitó beszédét. Én azt remélem, hogy az ilyen rendezvények nemcsak hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban megismerjük egymást és minél szorosabbak legyenek a kapcsolatok az országaink között, hanem lehetővé teszik azt, hogy a jövőben senki ne tudja démonizálni a másik felet. Azt gondolom, hogy ez a mai rendezvény valóban tradíció lesz, ahogy mi szeretnénk, és akkor nagyon jelentős lépést tettünk ezen az úton, emelte ki a nagykövet.

A magyarországi szerbek kultúrájáról Gyurity Milán festőművész, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a 2011-ben végzett népszámlálás alapján tízezer szerb él Magyarországon, és a 13 nemzeti kisebbség között kis létszámúnak számít. Ennek ellenére a közösség jól szervezett és aktív kulturális élete van, és jelentős szerepük van az intézményeinek Magyarországon.

Én úgy gondolom, hogy az elvek, amelyek alapján ez a rendezvény is megrendezésre került, megegyeznek azokkal az elvekkel, amelyek alapján a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ is működik. Ezzel a rendezvénnyel erősítjük úgy a magyarországi szerb közösséget, mint a szerbiai magyar közösséget is. A Collegium Hungaricum most a nevünkben a szerb közönséghez szólt, hangsúlyozta Gyurity.

Az est keretében megnyílt Gyurity Milán festményeinek tárlata is, amelyről a festőművész elmondta, hogy alkotásaival egyfajta kritikával szól a saját közösségéhez, de beszél a napi szintű dolgokról is.

Egy megnyilatkozás mindarról ami én vagyok és amiben élek, mutatott rá.

Az eseménynek külön hangulatot adott a deszki Bánát tamburazenekar a magyarországi szerb népzenével. A zenekar elhivatottságának tekinti a koncertszerű tamburazenei hagyományok ápolását. Fennállásuk kezdetétől, 2005-től, rendszeres fellépői az otthonukban megrendezendő Banatski Sabor (bánáti szemle) rendezvénynek, de bemutatkoztak több külföldi színpadon is, Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Macedóniában, Olaszországban.

Tóth Elvira


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka