GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 17. [9:33]

Magyarországi szerbek estje a belgrádi Collegium Hungaricumban

Magyarországi szerbek estje a belgrádi Collegium Hungaricumban
Fotó: Tóth Elvira
Gyurity Milán a magyarországi szerbek kultúráját ismerteti, háttérben a deszki Bánát tamburazenekar

(Belgrádi tudósítónktól)

Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét. Az est megrendezése jó lépésnek bizonyult, hiszen rég nem tapasztalt érdeklődést keltett a fővárosi magyarok és szerbek körében egyaránt. Ugyanakkor egy ilyen esemény megtartása várható is volt, ugyanis a szervezők elmondása szerint a Collegium Hungaricumnak nemcsak a magyar kultúrát kell ismertetnie, hanem helyet kell adnia a magyarországi szerbek kultúrájának is.

A vendégeket Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója és az est szervezője, majd dr. Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet köszöntötte, aki megnyitó beszédében elmondta, hogy reményei szerint az ilyen jellegű rendezvények hagyományossá válnak majd a kulturális intézetben.

Mindenképpen üzenet jelleggel bír, hogy a belgrádi magyar nagykövet szerbül, a budapesti szerb kulturális központ vezetője pedig magyarul mondta el a megnyitó beszédét. Én azt remélem, hogy az ilyen rendezvények nemcsak hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban megismerjük egymást és minél szorosabbak legyenek a kapcsolatok az országaink között, hanem lehetővé teszik azt, hogy a jövőben senki ne tudja démonizálni a másik felet. Azt gondolom, hogy ez a mai rendezvény valóban tradíció lesz, ahogy mi szeretnénk, és akkor nagyon jelentős lépést tettünk ezen az úton, emelte ki a nagykövet.

A magyarországi szerbek kultúrájáról Gyurity Milán festőművész, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a 2011-ben végzett népszámlálás alapján tízezer szerb él Magyarországon, és a 13 nemzeti kisebbség között kis létszámúnak számít. Ennek ellenére a közösség jól szervezett és aktív kulturális élete van, és jelentős szerepük van az intézményeinek Magyarországon.

Én úgy gondolom, hogy az elvek, amelyek alapján ez a rendezvény is megrendezésre került, megegyeznek azokkal az elvekkel, amelyek alapján a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ is működik. Ezzel a rendezvénnyel erősítjük úgy a magyarországi szerb közösséget, mint a szerbiai magyar közösséget is. A Collegium Hungaricum most a nevünkben a szerb közönséghez szólt, hangsúlyozta Gyurity.

Az est keretében megnyílt Gyurity Milán festményeinek tárlata is, amelyről a festőművész elmondta, hogy alkotásaival egyfajta kritikával szól a saját közösségéhez, de beszél a napi szintű dolgokról is.

Egy megnyilatkozás mindarról ami én vagyok és amiben élek, mutatott rá.

Az eseménynek külön hangulatot adott a deszki Bánát tamburazenekar a magyarországi szerb népzenével. A zenekar elhivatottságának tekinti a koncertszerű tamburazenei hagyományok ápolását. Fennállásuk kezdetétől, 2005-től, rendszeres fellépői az otthonukban megrendezendő Banatski Sabor (bánáti szemle) rendezvénynek, de bemutatkoztak több külföldi színpadon is, Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Macedóniában, Olaszországban.

Tóth Elvira


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 19. [9:55]

A nyugati politikusok között is felerősödtek azok a hangok, amelyek az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány