Tükör
Magyarországi szerbek estje a belgrádi Collegium Hungaricumban

(Belgrádi tudósítónktól)

Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét. Az est megrendezése jó lépésnek bizonyult, hiszen rég nem tapasztalt érdeklődést keltett a fővárosi magyarok és szerbek körében egyaránt. Ugyanakkor egy ilyen esemény megtartása várható is volt, ugyanis a szervezők elmondása szerint a Collegium Hungaricumnak nemcsak a magyar kultúrát kell ismertetnie, hanem helyet kell adnia a magyarországi szerbek kultúrájának is.

A vendégeket Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója és az est szervezője, majd dr. Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet köszöntötte, aki megnyitó beszédében elmondta, hogy reményei szerint az ilyen jellegű rendezvények hagyományossá válnak majd a kulturális intézetben.

Mindenképpen üzenet jelleggel bír, hogy a belgrádi magyar nagykövet szerbül, a budapesti szerb kulturális központ vezetője pedig magyarul mondta el a megnyitó beszédét. Én azt remélem, hogy az ilyen rendezvények nemcsak hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban megismerjük egymást és minél szorosabbak legyenek a kapcsolatok az országaink között, hanem lehetővé teszik azt, hogy a jövőben senki ne tudja démonizálni a másik felet. Azt gondolom, hogy ez a mai rendezvény valóban tradíció lesz, ahogy mi szeretnénk, és akkor nagyon jelentős lépést tettünk ezen az úton, emelte ki a nagykövet.

A magyarországi szerbek kultúrájáról Gyurity Milán festőművész, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a 2011-ben végzett népszámlálás alapján tízezer szerb él Magyarországon, és a 13 nemzeti kisebbség között kis létszámúnak számít. Ennek ellenére a közösség jól szervezett és aktív kulturális élete van, és jelentős szerepük van az intézményeinek Magyarországon.

Én úgy gondolom, hogy az elvek, amelyek alapján ez a rendezvény is megrendezésre került, megegyeznek azokkal az elvekkel, amelyek alapján a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ is működik. Ezzel a rendezvénnyel erősítjük úgy a magyarországi szerb közösséget, mint a szerbiai magyar közösséget is. A Collegium Hungaricum most a nevünkben a szerb közönséghez szólt, hangsúlyozta Gyurity.

Az est keretében megnyílt Gyurity Milán festményeinek tárlata is, amelyről a festőművész elmondta, hogy alkotásaival egyfajta kritikával szól a saját közösségéhez, de beszél a napi szintű dolgokról is.

Egy megnyilatkozás mindarról ami én vagyok és amiben élek, mutatott rá.

Az eseménynek külön hangulatot adott a deszki Bánát tamburazenekar a magyarországi szerb népzenével. A zenekar elhivatottságának tekinti a koncertszerű tamburazenei hagyományok ápolását. Fennállásuk kezdetétől, 2005-től, rendszeres fellépői az otthonukban megrendezendő Banatski Sabor (bánáti szemle) rendezvénynek, de bemutatkoztak több külföldi színpadon is, Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Macedóniában, Olaszországban.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
Budapesti messiás - illusztráció
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Az elhízás idei világnapja ismét a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet. Amennyiben a trend folytatódik, több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Globálisan 19%-a a fiataloknak nem mozog. A gyermekek 80%-a nem kap buzdítást megfelelő sport aktivitásra. 33%-kal...
2018. OKTÓBER 11.
[ 13:50 ]
A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló...
2018. OKTÓBER 9.
[ 9:37 ]
Beolvasás folyamatban