Tükör
A nagy metamorfózis

(Budapesti tudósítónktól)

Vona Gábor egyértelműen megváltozott. Ahogy ő fogalmazott, ez egy lelkileg átélt, belső változás, nem taktikai húzás, azaz egyáltalán nem arról van szó, hogy a Jobbik elnöke a politikai erőviszonyok tükrében vált radikális jobboldaliból édeskésen-sziruposan yuppie politikussá, hanem a parlamentben átéltek hatottak rá így, s mély metamorfózisa valóságos. Más ember lett, ahogy más lett a Jobbik is.

Márpedig a politikában ilyen nincs. Egy párt változhat, és egy ember is új utat kereshet, hallgat az idők és az emberek szavára, esetleg belső problémákat dolgoz fel, és felnyílik a szeme, milyen rosszul járt el bizonyos esetekben, de egy alapvető irányvonal feladása esetén egyszerűen becsapja a benne bízó embereket. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a választópolgárok roppant lassan változnak, a mélyen beágyazott gondolatokat rendkívül nehéz megváltoztatni. Egyszerűen azért, mert az emberek általában nem a politikával foglalkoznak, csak szőrmentén érintik beszélgetéseik során, nem elemezgetik a pártok belső viszonyait, ez csak azok számára természetes, akik a politika világában élnek, maguk is politikusok, esetleg elemzők vagy újságírók. A Jobbik szavazóbázisának nagy része egy radikális pártot ismert meg, arra adta a szavazatát, s a Jobbik külföldi partnerei is mind-mind abban a hitben élnek, hogy magyar szövetségesük ezt az irányt tartja.

Vona Gábor viszont elment beszélgetni a Spinoza Házba, hogy újfent bemutassa a megváltozott énjét. A Spinoza Ház a magyar főváros hetedik kerületében van, a manapság nagyon szépen felújított zsidónegyedben, s ahol hat évvel ezelőtt Vona Gábor még nem kapott volna tapsot. Most Rangos Katalin, a régi tévés gárda egyik oszlopos tagja beszélgetett a hirtelen roppantul elfogadhatónak tartott politikussal. Vona és a hallgatók egyaránt belementek a játékba, az egyik mesélt az új emberről, akivé vált így, 2017 végére, a másik pedig hallgatta, és magában tűnődött. Hisz-e ennek az egykor még Magyar Gárda-mellényt viselő fiatalembernek, hisz-e a mély változásban? Ha őszinték akarunk lenni, akkor valószínűleg egyetlen jelenlevő, sőt az eseményről olvasó sem hiszi el, amit Vona mesélt. Mert álságos és valószínűtlen. De célja van annak, hogy a színjáték résztvevői egyaránt mosolyogjanak, és ne mondják ki, amit valóban gondolnak. A cél pedig Orbán Viktor leváltása a jövő tavaszi választásokon.

Vonát ezért elfogadják azok, akik 2014-ben, azaz három és fél évvel ezelőtt még náciveszélyt kiáltottak a Jobbik választási eredménye miatt. Elfogadja Heller Ágnes filozófus is, arra figyelmeztetve, hogy nem a párt múltja a fontos, hanem a jelenben elfoglalt szerepe. Márpedig ő valóban tudhatná, hogy igenis fontos egy párt múltja, nagyon fontos, mert identitást ad a szavazóknak, és Vona Gábor legitimálásával valóban legitimálja a régi Jobbikot is. Ahogy azt a sok százezer embert is magához öleli, akik 2014-ben a Jobbikra szavaztak. Ebben az esetben viszont a cél szentesíti az eszközt, s látható, hogy bármire hajlandó a kormányváltás érdekében az a baloldali-liberális közösség, amely a Fideszt károsnak tartja. Ebbe a csoportba tartozik Havas Henrik is, aki épp most tervezi megjelentetni a könyvét Vona Gáborról. Állítása szerint nem vált Jobbikossá, csak érdekesnek tartja Vona pályáját, és hogy-hogy nem eszébe jutott, hogy könyvet ír róla. Semmi baj nincs azzal, hogy egy írásra alkalmas ember könyvet jelentet meg a politikai élet egyik alakjáról, ráadásul a választások közeledtével, ez üzleti vállalkozásnak sem rossz. Csak Havas Henrik életében nemigen volt ilyen mélyen átélt metamorfózisa, mint Vonának, és tudnia kell neki is, hogy bizony ő abba a gárdába tartozik, amelybe Rangos Katalin, no meg Heller Ágnes, és még sorolhatjuk a neveket napestig. Mivel pedig a madarat tolláról, embert barátjáról ismerjük meg, Vona Gábor így ebbe a közösségbe illeszkedett bele.

Ahová valójában nem illik, hacsak annyiban nem, hogy most ő tűnik a legalkalmasabb jelöltnek a Fidesztől távol eső politikai térfélen. Mert a baloldali pártok lemészárolják egymást minden nap, a DK Gyurcsány Ferenc személyes vállalkozása, az MSZP teljesen kilátástalan helyzetben van vészes káderhiánya miatt, az LMP pedig talán egy nap be tudja futtatni Szél Bernadettet, de ehhez azért még idő kell, s nem néhány hónap. Az aprócska pártokról pedig nem érdemes elmélkedni, mert szinte láthatatlanok, és semmi karakterük nincs. Vonának személyisége és retorikai képességei is vannak. Elvben alkalmas lenne arra, hogy Orbán Viktor kihívója legyen. De a látványos metamorfózis hangoztatása pontosan azt mutatja, hogy ez egyszerű taktika, ráadásul veszélyes taktika. Innen ugyanis ő már nem fog visszatérni a radikális oldalra.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
Budapesti messiás - illusztráció
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Az elhízás idei világnapja ismét a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet. Amennyiben a trend folytatódik, több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Globálisan 19%-a a fiataloknak nem mozog. A gyermekek 80%-a nem kap buzdítást megfelelő sport aktivitásra. 33%-kal...
2018. OKTÓBER 11.
[ 13:50 ]
A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló...
2018. OKTÓBER 9.
[ 9:37 ]
Beolvasás folyamatban