GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 18. [17:59]

Csökkenő lélekszám: A szerbiai települések negyede eltűnőben van

Csökkenő lélekszám: A szerbiai települések negyede eltűnőben van
Illusztráció

A szerbiai falvak 86 százalékában csökken a lakosság lélekszáma, közülük 1200-at a teljes elnéptelenedés fenyeget, s ezek teljes területe nagyjából megegyezik Koszovó területével. Ez Vrdniken, a kétnapos Élelem Európának elnevezésű fórumon hangzott el.

A negatív demográfiai mutatók mellett a mai falusi lét egyik legnagyobb problémája a falvak rossz gazdasági helyzete, a birtokok felaprózottsága és a mind nagyobb számú elöregedett háztartás. A legnagyobb a baj az ország középső és déli részén, a hegyvidéki falvakban, amelyeket a teljes felszámolás veszélye fenyeget, mutatott rá Dragan ©korić akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) falubizottságának elnöke.

“Szerbiában ma több mint 50 ezer üres ház van és még háromszor annyi olyan, amelyek használatok kívül vannak”, sorolta ©korić a SANU-nak a szerbiai falvak hanyatlásáról készült tanulmányának adatait.

©korić elmondta, a 4709 falusi település közül 1200 az eltűnés állapotában van, mert ezen falvak mindegyikében 100-nál kevesebben élnek, s a falvak 86 százalékában folyamatosan csökken a lélekszám. Postahivatala 2000 szerbiai falunak nincs, 500-at nem köt össze aszfaltút a világgal, 2700 településen nem működik óvoda, 230 faluban nincs általános iskola, valamint 173 olyan iskola van Szerbiában, amelyek mindegyikének mindössze 1 tanulója van!

“Ha a lehetőségekről beszélünk, akkor csak az állattenyésztést véve figyelembe, a szerbiai falvak 2040-ig 24 milliárd dolláros nyereségre tehetnének szert”, vázolta fel ©korić.

Az Élelem Európának elnevezésű fórumon mutatják be első alkalommal a Szerbia 2040 elnevezésű gazdasági és társadalmi fejlesztési tanulmány vázlatát. Dragan ©agovnović, a Közgazdasági Intézet igazgatójának elmondása szerint a tanulmány egy olyan dokumentum lesz, amely azzal a nem titkolt céllal készül, hogy “objektív legyen a múlttal szemben és méltó arra, hogy útmutatóul szolgáljon a jövőre nézve”.

A szombaton kezdődött kétnapos vrdniki fórum munkájában a szakembereken kívül részt vesznek a szerbiai gazdasági kamara, a szerb kormány, az érintett tárcák képviselői, továbbá a nagy szerbiai élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok és szövetkezetek vezetői, emlékeztet a Tanjug.


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniąa Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 19. [9:55]

A nyugati politikusok között is felerősödtek azok a hangok, amelyek az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány