Tükör
Csökkenő lélekszám: A szerbiai települések negyede eltűnőben van

A szerbiai falvak 86 százalékában csökken a lakosság lélekszáma, közülük 1200-at a teljes elnéptelenedés fenyeget, s ezek teljes területe nagyjából megegyezik Koszovó területével. Ez Vrdniken, a kétnapos Élelem Európának elnevezésű fórumon hangzott el.

A negatív demográfiai mutatók mellett a mai falusi lét egyik legnagyobb problémája a falvak rossz gazdasági helyzete, a birtokok felaprózottsága és a mind nagyobb számú elöregedett háztartás. A legnagyobb a baj az ország középső és déli részén, a hegyvidéki falvakban, amelyeket a teljes felszámolás veszélye fenyeget, mutatott rá Dragan Škorić akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) falubizottságának elnöke.

“Szerbiában ma több mint 50 ezer üres ház van és még háromszor annyi olyan, amelyek használatok kívül vannak”, sorolta Škorić a SANU-nak a szerbiai falvak hanyatlásáról készült tanulmányának adatait.

Škorić elmondta, a 4709 falusi település közül 1200 az eltűnés állapotában van, mert ezen falvak mindegyikében 100-nál kevesebben élnek, s a falvak 86 százalékában folyamatosan csökken a lélekszám. Postahivatala 2000 szerbiai falunak nincs, 500-at nem köt össze aszfaltút a világgal, 2700 településen nem működik óvoda, 230 faluban nincs általános iskola, valamint 173 olyan iskola van Szerbiában, amelyek mindegyikének mindössze 1 tanulója van!

“Ha a lehetőségekről beszélünk, akkor csak az állattenyésztést véve figyelembe, a szerbiai falvak 2040-ig 24 milliárd dolláros nyereségre tehetnének szert”, vázolta fel Škorić.

Az Élelem Európának elnevezésű fórumon mutatják be első alkalommal a Szerbia 2040 elnevezésű gazdasági és társadalmi fejlesztési tanulmány vázlatát. Dragan Šagovnović, a Közgazdasági Intézet igazgatójának elmondása szerint a tanulmány egy olyan dokumentum lesz, amely azzal a nem titkolt céllal készül, hogy “objektív legyen a múlttal szemben és méltó arra, hogy útmutatóul szolgáljon a jövőre nézve”.

A szombaton kezdődött kétnapos vrdniki fórum munkájában a szakembereken kívül részt vesznek a szerbiai gazdasági kamara, a szerb kormány, az érintett tárcák képviselői, továbbá a nagy szerbiai élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok és szövetkezetek vezetői, emlékeztet a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szakáll - illusztráció
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:16 ]
Halálos éghajlatváltozás - illusztráció
2018. JÚLIUS 16.
[ 14:00 ]
A karaván halad - illusztráció
2018. JÚLIUS 13.
[ 14:30 ]
(Budapesti tudósítónktól)Mivel nyáron mindenki nyaral, a politikusok és a terroristák többsége is, ezért viszonylag nagy esély van arra, hogy egy mindennapos, színes-szagos történet megragadja a világsajtó figyelmét. Ezt az újságíróiskolákban is tanítják, hogyan lesz egy hír nagyobb értékű, hogyan érdemes folytatni, mi...
2018. JÚLIUS 10.
[ 13:59 ]
Elképesztő ütemben nő a Kína és Európa közötti vasúti áruforgalom: a hálózat már nem is bírja a terhelést, pedig Peking óriási pénzeket áldoz az infrastruktúrára. Gőzerővel halad ugyanis a világ jelenlegi legnagyobb befektetési projektje, a 2013-ban útjára indított Egy Övezet Egy Út – eredeti nevén Új...
2018. JÚLIUS 9.
[ 11:00 ]
Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjainak kimentésén dolgozó szakemberek a helyi hatóságok szombati tájékoztatása szerint. A mentési munkálatokat vezető Narongszak Oszotthakorn legutóbbi - visszafogottan bizakodó - nyilatkozata szerint a következő 3-4 napban nyílhatnak a legjobb...
2018. JÚLIUS 7.
[ 21:27 ]
Beolvasás folyamatban