Tükör
Csökkenő lélekszám: A szerbiai települések negyede eltűnőben van

A szerbiai falvak 86 százalékában csökken a lakosság lélekszáma, közülük 1200-at a teljes elnéptelenedés fenyeget, s ezek teljes területe nagyjából megegyezik Koszovó területével. Ez Vrdniken, a kétnapos Élelem Európának elnevezésű fórumon hangzott el.

A negatív demográfiai mutatók mellett a mai falusi lét egyik legnagyobb problémája a falvak rossz gazdasági helyzete, a birtokok felaprózottsága és a mind nagyobb számú elöregedett háztartás. A legnagyobb a baj az ország középső és déli részén, a hegyvidéki falvakban, amelyeket a teljes felszámolás veszélye fenyeget, mutatott rá Dragan Škorić akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) falubizottságának elnöke.

“Szerbiában ma több mint 50 ezer üres ház van és még háromszor annyi olyan, amelyek használatok kívül vannak”, sorolta Škorić a SANU-nak a szerbiai falvak hanyatlásáról készült tanulmányának adatait.

Škorić elmondta, a 4709 falusi település közül 1200 az eltűnés állapotában van, mert ezen falvak mindegyikében 100-nál kevesebben élnek, s a falvak 86 százalékában folyamatosan csökken a lélekszám. Postahivatala 2000 szerbiai falunak nincs, 500-at nem köt össze aszfaltút a világgal, 2700 településen nem működik óvoda, 230 faluban nincs általános iskola, valamint 173 olyan iskola van Szerbiában, amelyek mindegyikének mindössze 1 tanulója van!

“Ha a lehetőségekről beszélünk, akkor csak az állattenyésztést véve figyelembe, a szerbiai falvak 2040-ig 24 milliárd dolláros nyereségre tehetnének szert”, vázolta fel Škorić.

Az Élelem Európának elnevezésű fórumon mutatják be első alkalommal a Szerbia 2040 elnevezésű gazdasági és társadalmi fejlesztési tanulmány vázlatát. Dragan Šagovnović, a Közgazdasági Intézet igazgatójának elmondása szerint a tanulmány egy olyan dokumentum lesz, amely azzal a nem titkolt céllal készül, hogy “objektív legyen a múlttal szemben és méltó arra, hogy útmutatóul szolgáljon a jövőre nézve”.

A szombaton kezdődött kétnapos vrdniki fórum munkájában a szakembereken kívül részt vesznek a szerbiai gazdasági kamara, a szerb kormány, az érintett tárcák képviselői, továbbá a nagy szerbiai élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok és szövetkezetek vezetői, emlékeztet a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
Budapesti messiás - illusztráció
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Az elhízás idei világnapja ismét a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet. Amennyiben a trend folytatódik, több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Globálisan 19%-a a fiataloknak nem mozog. A gyermekek 80%-a nem kap buzdítást megfelelő sport aktivitásra. 33%-kal...
2018. OKTÓBER 11.
[ 13:50 ]
A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló...
2018. OKTÓBER 9.
[ 9:37 ]
Beolvasás folyamatban