GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 18. [17:59]

Csökkenő lélekszám: A szerbiai települések negyede eltűnőben van

Csökkenő lélekszám: A szerbiai települések negyede eltűnőben van
Illusztráció

A szerbiai falvak 86 százalékában csökken a lakosság lélekszáma, közülük 1200-at a teljes elnéptelenedés fenyeget, s ezek teljes területe nagyjából megegyezik Koszovó területével. Ez Vrdniken, a kétnapos Élelem Európának elnevezésű fórumon hangzott el.

A negatív demográfiai mutatók mellett a mai falusi lét egyik legnagyobb problémája a falvak rossz gazdasági helyzete, a birtokok felaprózottsága és a mind nagyobb számú elöregedett háztartás. A legnagyobb a baj az ország középső és déli részén, a hegyvidéki falvakban, amelyeket a teljes felszámolás veszélye fenyeget, mutatott rá Dragan ©korić akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) falubizottságának elnöke.

“Szerbiában ma több mint 50 ezer üres ház van és még háromszor annyi olyan, amelyek használatok kívül vannak”, sorolta ©korić a SANU-nak a szerbiai falvak hanyatlásáról készült tanulmányának adatait.

©korić elmondta, a 4709 falusi település közül 1200 az eltűnés állapotában van, mert ezen falvak mindegyikében 100-nál kevesebben élnek, s a falvak 86 százalékában folyamatosan csökken a lélekszám. Postahivatala 2000 szerbiai falunak nincs, 500-at nem köt össze aszfaltút a világgal, 2700 településen nem működik óvoda, 230 faluban nincs általános iskola, valamint 173 olyan iskola van Szerbiában, amelyek mindegyikének mindössze 1 tanulója van!

“Ha a lehetőségekről beszélünk, akkor csak az állattenyésztést véve figyelembe, a szerbiai falvak 2040-ig 24 milliárd dolláros nyereségre tehetnének szert”, vázolta fel ©korić.

Az Élelem Európának elnevezésű fórumon mutatják be első alkalommal a Szerbia 2040 elnevezésű gazdasági és társadalmi fejlesztési tanulmány vázlatát. Dragan ©agovnović, a Közgazdasági Intézet igazgatójának elmondása szerint a tanulmány egy olyan dokumentum lesz, amely azzal a nem titkolt céllal készül, hogy “objektív legyen a múlttal szemben és méltó arra, hogy útmutatóul szolgáljon a jövőre nézve”.

A szombaton kezdődött kétnapos vrdniki fórum munkájában a szakembereken kívül részt vesznek a szerbiai gazdasági kamara, a szerb kormány, az érintett tárcák képviselői, továbbá a nagy szerbiai élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok és szövetkezetek vezetői, emlékeztet a Tanjug.


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka