Tükör
A közlekedési balesetek áldozatainak napja: A szerbiai közutakon tavaly 607-en haltak meg

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.

Az ENSZ 2005-ben döntött úgy, hogy november harmadik vasárnapján a közlekedési veszélyekre hívják fel a figyelmet, e napon a balesetek áldozataira emlékeznek világszerte.

A bekövetkezett tragédiát lehetetlen meg nem történtté tenni, az elveszített életeket már nem lehet visszahozni. Ellenben a balesetek megelőzhetők. Kellő odafigyeléssel, felvilágosítással, önfegyelemmel, neveléssel, pedagógiai ráhatással és nem utolsósorban példamutatással.

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója a közlekedési balesetek áldozatainak nemzetközi napja kapcsán elmondta, itt az alkalom, hogy feltegyük a kérdést, vajon megtettünk-e mindent a biztonságos közlekedés érdekében. Hozzátette, az áldozatok száma valamelyest csökkent az előző évekhez képest, de ez még mindig magas szám.

A rendőrség vezetője adatokkal támasztotta alá a közlekedésbiztonsági helyzet alakulását, ezek szerint a kilencvenes évek elején volt év, amikor 2000 áldozatot is követeltek a közlekedési balesetek, ez a szám csökkent most 600-ra, de aláhúzta, még mindig van mit tenni, hogy a halálos áldozatok száma a lehető legalacsonyabb legyen.

Rebić szerint a belügyminisztérium mindent megtesz ebben az irányban, jelentősen erősítette az ellenőrzést a közutakon, fokozott ellenőrzésekkel szűrik ki az ittas vezetőket és a gyorshajtókat, újdonságnak számít az átlagsebesség mérése az autópályákon, s nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a biztonsági övet mindenki használja, azok is, aki a gépkocsik első ülésén ülnek, de azok is, akik a hátsó üléseket használják. Elmondása szerint egyelőre a hátsó üléseken helyet foglaló utasoknak mindössze 5 százaléka csatolja be a biztonsági övet, s a rendőrség itt figyelmeztetéssel, majd büntetéssel javíthat a helyzeten, de az utasok fegyelmére, felvilágosítására is szükség van. Itt sokat segíthetnek más állami intézmények és a média is.

Jasmina Milošević, a közlekedésbiztonsági ügynökség igazgatója elmondta, a világ közutain évente mintegy 1,5 millió ember hal meg, minden hatodik másodpercben történik egy közlekedési szerencsétlenség, minden második percben hárman halnak meg közlekedési baleset következtében, minden negyedik percben egy gyermek… A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a közlekedési balesetek áldozatainak családjában a következmények tartósak, s rámutatott arra, hogy a közlekedés minden résztvevőjének felelősen kell viszonyulnia annak érdekében, hogy a közlekedés biztonsága minél magasabb fokú legyen. Milošević szerint tény, hogy csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, de ezt a számot tovább kell csökkenteni. Mint mondta, az idén eddig 520-an haltak meg a szerbiai közutakon.

Az adatok szerint a kismotorral közlekedő áldozatok száma 17, a kerékpárosoké 20 százalékkal csökkent, az autóbusz balesetek áldozatainak száma 71 százalékkal csökkent, de 9 százalékkal kevesebb fiatal, 3 százalékkal kevesebb gyalogos is vesztette életét, vagyis a szigorúbb közlekedési ellenőrzésnek megvan a foganatja.

Predrag Đurđev, a Szerbiai Motoros Szövetség főtitkára (AMSS), aki gyermekkorában maga is közlekedési szerencsétlenségben vesztette el az édesapját, az egyének, az illetékes szervek, intézmények, végső soron a társadalom egészének felelősségére figyelmeztetett. Egyúttal bejelentette, hogy az AMSS hétfőtől, november 20-ától újabb akciót indít, amelyben a járművek műszaki ellenőrzését végzik el, mert csak a műszakilag kifogástalan jármű lehet egyben biztonságos gépjármű is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szakáll - illusztráció
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:16 ]
Halálos éghajlatváltozás - illusztráció
2018. JÚLIUS 16.
[ 14:00 ]
A karaván halad - illusztráció
2018. JÚLIUS 13.
[ 14:30 ]
(Budapesti tudósítónktól)Mivel nyáron mindenki nyaral, a politikusok és a terroristák többsége is, ezért viszonylag nagy esély van arra, hogy egy mindennapos, színes-szagos történet megragadja a világsajtó figyelmét. Ezt az újságíróiskolákban is tanítják, hogyan lesz egy hír nagyobb értékű, hogyan érdemes folytatni, mi...
2018. JÚLIUS 10.
[ 13:59 ]
Elképesztő ütemben nő a Kína és Európa közötti vasúti áruforgalom: a hálózat már nem is bírja a terhelést, pedig Peking óriási pénzeket áldoz az infrastruktúrára. Gőzerővel halad ugyanis a világ jelenlegi legnagyobb befektetési projektje, a 2013-ban útjára indított Egy Övezet Egy Út – eredeti nevén Új...
2018. JÚLIUS 9.
[ 11:00 ]
Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjainak kimentésén dolgozó szakemberek a helyi hatóságok szombati tájékoztatása szerint. A mentési munkálatokat vezető Narongszak Oszotthakorn legutóbbi - visszafogottan bizakodó - nyilatkozata szerint a következő 3-4 napban nyílhatnak a legjobb...
2018. JÚLIUS 7.
[ 21:27 ]
Beolvasás folyamatban