Tükör
A közlekedési balesetek áldozatainak napja: A szerbiai közutakon tavaly 607-en haltak meg

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.

Az ENSZ 2005-ben döntött úgy, hogy november harmadik vasárnapján a közlekedési veszélyekre hívják fel a figyelmet, e napon a balesetek áldozataira emlékeznek világszerte.

A bekövetkezett tragédiát lehetetlen meg nem történtté tenni, az elveszített életeket már nem lehet visszahozni. Ellenben a balesetek megelőzhetők. Kellő odafigyeléssel, felvilágosítással, önfegyelemmel, neveléssel, pedagógiai ráhatással és nem utolsósorban példamutatással.

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója a közlekedési balesetek áldozatainak nemzetközi napja kapcsán elmondta, itt az alkalom, hogy feltegyük a kérdést, vajon megtettünk-e mindent a biztonságos közlekedés érdekében. Hozzátette, az áldozatok száma valamelyest csökkent az előző évekhez képest, de ez még mindig magas szám.

A rendőrség vezetője adatokkal támasztotta alá a közlekedésbiztonsági helyzet alakulását, ezek szerint a kilencvenes évek elején volt év, amikor 2000 áldozatot is követeltek a közlekedési balesetek, ez a szám csökkent most 600-ra, de aláhúzta, még mindig van mit tenni, hogy a halálos áldozatok száma a lehető legalacsonyabb legyen.

Rebić szerint a belügyminisztérium mindent megtesz ebben az irányban, jelentősen erősítette az ellenőrzést a közutakon, fokozott ellenőrzésekkel szűrik ki az ittas vezetőket és a gyorshajtókat, újdonságnak számít az átlagsebesség mérése az autópályákon, s nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a biztonsági övet mindenki használja, azok is, aki a gépkocsik első ülésén ülnek, de azok is, akik a hátsó üléseket használják. Elmondása szerint egyelőre a hátsó üléseken helyet foglaló utasoknak mindössze 5 százaléka csatolja be a biztonsági övet, s a rendőrség itt figyelmeztetéssel, majd büntetéssel javíthat a helyzeten, de az utasok fegyelmére, felvilágosítására is szükség van. Itt sokat segíthetnek más állami intézmények és a média is.

Jasmina Milošević, a közlekedésbiztonsági ügynökség igazgatója elmondta, a világ közutain évente mintegy 1,5 millió ember hal meg, minden hatodik másodpercben történik egy közlekedési szerencsétlenség, minden második percben hárman halnak meg közlekedési baleset következtében, minden negyedik percben egy gyermek… A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a közlekedési balesetek áldozatainak családjában a következmények tartósak, s rámutatott arra, hogy a közlekedés minden résztvevőjének felelősen kell viszonyulnia annak érdekében, hogy a közlekedés biztonsága minél magasabb fokú legyen. Milošević szerint tény, hogy csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, de ezt a számot tovább kell csökkenteni. Mint mondta, az idén eddig 520-an haltak meg a szerbiai közutakon.

Az adatok szerint a kismotorral közlekedő áldozatok száma 17, a kerékpárosoké 20 százalékkal csökkent, az autóbusz balesetek áldozatainak száma 71 százalékkal csökkent, de 9 százalékkal kevesebb fiatal, 3 százalékkal kevesebb gyalogos is vesztette életét, vagyis a szigorúbb közlekedési ellenőrzésnek megvan a foganatja.

Predrag Đurđev, a Szerbiai Motoros Szövetség főtitkára (AMSS), aki gyermekkorában maga is közlekedési szerencsétlenségben vesztette el az édesapját, az egyének, az illetékes szervek, intézmények, végső soron a társadalom egészének felelősségére figyelmeztetett. Egyúttal bejelentette, hogy az AMSS hétfőtől, november 20-ától újabb akciót indít, amelyben a járművek műszaki ellenőrzését végzik el, mert csak a műszakilag kifogástalan jármű lehet egyben biztonságos gépjármű is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
Budapesti messiás - illusztráció
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Az elhízás idei világnapja ismét a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet. Amennyiben a trend folytatódik, több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Globálisan 19%-a a fiataloknak nem mozog. A gyermekek 80%-a nem kap buzdítást megfelelő sport aktivitásra. 33%-kal...
2018. OKTÓBER 11.
[ 13:50 ]
A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló...
2018. OKTÓBER 9.
[ 9:37 ]
Beolvasás folyamatban