GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 19. [15:52]

A közlekedési balesetek áldozatainak napja: A szerbiai közutakon tavaly 607-en haltak meg

A közlekedési balesetek áldozatainak napja: A szerbiai közutakon tavaly 607-en haltak meg
Illusztráció

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.

Az ENSZ 2005-ben döntött úgy, hogy november harmadik vasárnapján a közlekedési veszélyekre hívják fel a figyelmet, e napon a balesetek áldozataira emlékeznek világszerte.

A bekövetkezett tragédiát lehetetlen meg nem történtté tenni, az elveszített életeket már nem lehet visszahozni. Ellenben a balesetek megelőzhetők. Kellő odafigyeléssel, felvilágosítással, önfegyelemmel, neveléssel, pedagógiai ráhatással és nem utolsósorban példamutatással.

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója a közlekedési balesetek áldozatainak nemzetközi napja kapcsán elmondta, itt az alkalom, hogy feltegyük a kérdést, vajon megtettünk-e mindent a biztonságos közlekedés érdekében. Hozzátette, az áldozatok száma valamelyest csökkent az előző évekhez képest, de ez még mindig magas szám.

A rendőrség vezetője adatokkal támasztotta alá a közlekedésbiztonsági helyzet alakulását, ezek szerint a kilencvenes évek elején volt év, amikor 2000 áldozatot is követeltek a közlekedési balesetek, ez a szám csökkent most 600-ra, de aláhúzta, még mindig van mit tenni, hogy a halálos áldozatok száma a lehető legalacsonyabb legyen.

Rebić szerint a belügyminisztérium mindent megtesz ebben az irányban, jelentősen erősítette az ellenőrzést a közutakon, fokozott ellenőrzésekkel szűrik ki az ittas vezetőket és a gyorshajtókat, újdonságnak számít az átlagsebesség mérése az autópályákon, s nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a biztonsági övet mindenki használja, azok is, aki a gépkocsik első ülésén ülnek, de azok is, akik a hátsó üléseket használják. Elmondása szerint egyelőre a hátsó üléseken helyet foglaló utasoknak mindössze 5 százaléka csatolja be a biztonsági övet, s a rendőrség itt figyelmeztetéssel, majd büntetéssel javíthat a helyzeten, de az utasok fegyelmére, felvilágosítására is szükség van. Itt sokat segíthetnek más állami intézmények és a média is.

Jasmina Milošević, a közlekedésbiztonsági ügynökség igazgatója elmondta, a világ közutain évente mintegy 1,5 millió ember hal meg, minden hatodik másodpercben történik egy közlekedési szerencsétlenség, minden második percben hárman halnak meg közlekedési baleset következtében, minden negyedik percben egy gyermek… A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a közlekedési balesetek áldozatainak családjában a következmények tartósak, s rámutatott arra, hogy a közlekedés minden résztvevőjének felelősen kell viszonyulnia annak érdekében, hogy a közlekedés biztonsága minél magasabb fokú legyen. Milošević szerint tény, hogy csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, de ezt a számot tovább kell csökkenteni. Mint mondta, az idén eddig 520-an haltak meg a szerbiai közutakon.

Az adatok szerint a kismotorral közlekedő áldozatok száma 17, a kerékpárosoké 20 százalékkal csökkent, az autóbusz balesetek áldozatainak száma 71 százalékkal csökkent, de 9 százalékkal kevesebb fiatal, 3 százalékkal kevesebb gyalogos is vesztette életét, vagyis a szigorúbb közlekedési ellenőrzésnek megvan a foganatja.

Predrag Đurđev, a Szerbiai Motoros Szövetség főtitkára (AMSS), aki gyermekkorában maga is közlekedési szerencsétlenségben vesztette el az édesapját, az egyének, az illetékes szervek, intézmények, végső soron a társadalom egészének felelősségére figyelmeztetett. Egyúttal bejelentette, hogy az AMSS hétfőtől, november 20-ától újabb akciót indít, amelyben a járművek műszaki ellenőrzését végzik el, mert csak a műszakilag kifogástalan jármű lehet egyben biztonságos gépjármű is. (Tanjug)


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 19. [9:55]

A nyugati politikusok között is felerősödtek azok a hangok, amelyek az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány