GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 21. [18:14]

Aggódnak az EU-ban a német politikai fejlemények miatt

Aggódnak az EU-ban a német politikai fejlemények miatt
Guntram Wolf, a Bruegel agytröszt elemzője

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most éppen ez a Németország válik ingataggá stabil kormány nélkül? Angela Merkelt, az "örökös" kancellárt csapás érte. Mindez hideg zuhanyként hatott az Európai Unió partnerországaira és a nemzetközi közösség többi részére. Sokan aggódnak - írja összeállításában a dpa német hírügynökség.

Brüsszelben az illetékesek hitetlenkednek és szótlanok. Az Európai Unió központjában a szeptemberi parlamenti választások előtt mostohán kezelték a német politikát, arra hagyatkoztak, hogy a végén úgyis egy Európa-barát kormány folytatja majd azt, amit az elődök elkezdtek - mondja Guntram Wolf, a Bruegel agytröszttől, hozzátéve, hogy "Brüsszel elszámította magát".

A "Jamaica-kudarc" után számos politikus és diplomata a háttérbe húzódott. Az Európai Bizottság hivatalosan bizalmát nyilvánította a német alkotmányos rend és stabilitás iránt. A diplomaták azt mondták, hogy korai még a helyzetet pontosan értékelni. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szinte dacosan szögezte le a Die Welt című lapban: "Németország az utolsó ország, amely megengedheti magának a kormányzati instabilitást. A világban és Európában játszott szerepe megtiltja ezt."

A Merkel-kormány az új összetételű Bundestag megalakulása óta ügyvezetőként van hivatalban. Az átmenetnek ebben a szakaszában visszafogottság ajánlatos az új kormány iránti tiszteletből. Ez azonban nem jelenti a politikai üzem leállását. A nemzetközi színtéren Németország magától értetődően képviselteti magát a miniszteri találkozókon és a csúcsértekezleteken és fenntartás nélkül részt vesz a döntéshozatali folyamatban. Mindenesetre egy "kifutó modellnek" számító kormány kevésbé képes magabiztosan fellépni. Elhúzódó "függőjátszma" esetében ez probléma lehet - áll az összeállításban.

A világhelyzet a gazdasági és menekültválság, az EU-ból való brit távozás megszavazása, Donald Trump elnökké választása óta zűrzavaros és kiszámíthatatlan. Csak az EU vette magának a bátorságot és vállalkozott nagy reformokra. Szorosan ütemezett csúcstalálkozók sorával akart előrehaladni, s többek között erősíteni az euróövezetet még a 2019-ben esedékes európai parlamenti választások előtt. Brüsszelben a "lehetőségek ablakáról" beszéltek, nos, ez az ablak egyelőre becsukódott. "Az Európa jövőjét illető tárgyalások elhalasztódnak" - mondja Guntram Wolf. A berlini kormány nélkül lehetetlen kötelező érvényű brüsszeli döntéseket hozni. Diplomaták nem zárják ki, hogy Németország a december 15-re tervezett euróövezeti csúcstalálkozó elhalasztását kéri. Amennyiben mégis létrejönne, kevés eredménnyel kecsegtetne. A "függőjátszma" húsvétig is elhúzódhat" - jósolja Olaf Böhnke a Rasmussen Global tanácsadó cégtől.

Emmanuel Macron francia államfő gondterhelten reagál a berlini helyzetre. A májusban megválasztott politikus áll az EU átrendezésének terve mögött és számít legfontosabb partnerére, Németországra. "Nem áll érdekünkben a begörcsölés" - kommentálta a német koalíciós tárgyalások kudarcát a 39 éves elnök. Macron a mai napig elsősorban Merkelben bízik Németországban.

A szociálliberálisként számon tartott Macron tavasszal legyőzte a jobboldali populista Marine Le Pent, a jelenlegi európai felállás ellenzőjét. Eredményeket kell felmutatnia, bizonyítania, hogy Európa előnyt jelent a magas munkanélküliséggel sújtott Franciaország számára. Az irányváltáshoz feltétlenül szüksége van Berlin támogatására. Aligha lehet számítani arra, hogy Macron a németországi bizonytalanság miatt leveszi lábát a gázpedálról. Európai szinten továbbra is kőkeményen fogja Franciaország érdekeit képviselni. A szociális dömping elleni harcban Párizs már elérte a kiküldetési irányelv módosítását, s azt nagy diplomáciai sikerként ünnepelte - írta a dpa. (MTI/dpa)


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka