Tükör
Aggódnak az EU-ban a német politikai fejlemények miatt

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most éppen ez a Németország válik ingataggá stabil kormány nélkül? Angela Merkelt, az "örökös" kancellárt csapás érte. Mindez hideg zuhanyként hatott az Európai Unió partnerországaira és a nemzetközi közösség többi részére. Sokan aggódnak - írja összeállításában a dpa német hírügynökség.

Brüsszelben az illetékesek hitetlenkednek és szótlanok. Az Európai Unió központjában a szeptemberi parlamenti választások előtt mostohán kezelték a német politikát, arra hagyatkoztak, hogy a végén úgyis egy Európa-barát kormány folytatja majd azt, amit az elődök elkezdtek - mondja Guntram Wolf, a Bruegel agytröszttől, hozzátéve, hogy "Brüsszel elszámította magát".

A "Jamaica-kudarc" után számos politikus és diplomata a háttérbe húzódott. Az Európai Bizottság hivatalosan bizalmát nyilvánította a német alkotmányos rend és stabilitás iránt. A diplomaták azt mondták, hogy korai még a helyzetet pontosan értékelni. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szinte dacosan szögezte le a Die Welt című lapban: "Németország az utolsó ország, amely megengedheti magának a kormányzati instabilitást. A világban és Európában játszott szerepe megtiltja ezt."

A Merkel-kormány az új összetételű Bundestag megalakulása óta ügyvezetőként van hivatalban. Az átmenetnek ebben a szakaszában visszafogottság ajánlatos az új kormány iránti tiszteletből. Ez azonban nem jelenti a politikai üzem leállását. A nemzetközi színtéren Németország magától értetődően képviselteti magát a miniszteri találkozókon és a csúcsértekezleteken és fenntartás nélkül részt vesz a döntéshozatali folyamatban. Mindenesetre egy "kifutó modellnek" számító kormány kevésbé képes magabiztosan fellépni. Elhúzódó "függőjátszma" esetében ez probléma lehet - áll az összeállításban.

A világhelyzet a gazdasági és menekültválság, az EU-ból való brit távozás megszavazása, Donald Trump elnökké választása óta zűrzavaros és kiszámíthatatlan. Csak az EU vette magának a bátorságot és vállalkozott nagy reformokra. Szorosan ütemezett csúcstalálkozók sorával akart előrehaladni, s többek között erősíteni az euróövezetet még a 2019-ben esedékes európai parlamenti választások előtt. Brüsszelben a "lehetőségek ablakáról" beszéltek, nos, ez az ablak egyelőre becsukódott. "Az Európa jövőjét illető tárgyalások elhalasztódnak" - mondja Guntram Wolf. A berlini kormány nélkül lehetetlen kötelező érvényű brüsszeli döntéseket hozni. Diplomaták nem zárják ki, hogy Németország a december 15-re tervezett euróövezeti csúcstalálkozó elhalasztását kéri. Amennyiben mégis létrejönne, kevés eredménnyel kecsegtetne. A "függőjátszma" húsvétig is elhúzódhat" - jósolja Olaf Böhnke a Rasmussen Global tanácsadó cégtől.

Emmanuel Macron francia államfő gondterhelten reagál a berlini helyzetre. A májusban megválasztott politikus áll az EU átrendezésének terve mögött és számít legfontosabb partnerére, Németországra. "Nem áll érdekünkben a begörcsölés" - kommentálta a német koalíciós tárgyalások kudarcát a 39 éves elnök. Macron a mai napig elsősorban Merkelben bízik Németországban.

A szociálliberálisként számon tartott Macron tavasszal legyőzte a jobboldali populista Marine Le Pent, a jelenlegi európai felállás ellenzőjét. Eredményeket kell felmutatnia, bizonyítania, hogy Európa előnyt jelent a magas munkanélküliséggel sújtott Franciaország számára. Az irányváltáshoz feltétlenül szüksége van Berlin támogatására. Aligha lehet számítani arra, hogy Macron a németországi bizonytalanság miatt leveszi lábát a gázpedálról. Európai szinten továbbra is kőkeményen fogja Franciaország érdekeit képviselni. A szociális dömping elleni harcban Párizs már elérte a kiküldetési irányelv módosítását, s azt nagy diplomáciai sikerként ünnepelte - írta a dpa. (MTI/dpa)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
Budapesti messiás - illusztráció
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Az elhízás idei világnapja ismét a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet. Amennyiben a trend folytatódik, több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Globálisan 19%-a a fiataloknak nem mozog. A gyermekek 80%-a nem kap buzdítást megfelelő sport aktivitásra. 33%-kal...
2018. OKTÓBER 11.
[ 13:50 ]
A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló...
2018. OKTÓBER 9.
[ 9:37 ]
Beolvasás folyamatban