GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 21. [18:14]

Aggódnak az EU-ban a német politikai fejlemények miatt

Aggódnak az EU-ban a német politikai fejlemények miatt
Guntram Wolf, a Bruegel agytröszt elemzője

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most éppen ez a Németország válik ingataggá stabil kormány nélkül? Angela Merkelt, az "örökös" kancellárt csapás érte. Mindez hideg zuhanyként hatott az Európai Unió partnerországaira és a nemzetközi közösség többi részére. Sokan aggódnak - írja összeállításában a dpa német hírügynökség.

Brüsszelben az illetékesek hitetlenkednek és szótlanok. Az Európai Unió központjában a szeptemberi parlamenti választások előtt mostohán kezelték a német politikát, arra hagyatkoztak, hogy a végén úgyis egy Európa-barát kormány folytatja majd azt, amit az elődök elkezdtek - mondja Guntram Wolf, a Bruegel agytröszttől, hozzátéve, hogy "Brüsszel elszámította magát".

A "Jamaica-kudarc" után számos politikus és diplomata a háttérbe húzódott. Az Európai Bizottság hivatalosan bizalmát nyilvánította a német alkotmányos rend és stabilitás iránt. A diplomaták azt mondták, hogy korai még a helyzetet pontosan értékelni. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szinte dacosan szögezte le a Die Welt című lapban: "Németország az utolsó ország, amely megengedheti magának a kormányzati instabilitást. A világban és Európában játszott szerepe megtiltja ezt."

A Merkel-kormány az új összetételű Bundestag megalakulása óta ügyvezetőként van hivatalban. Az átmenetnek ebben a szakaszában visszafogottság ajánlatos az új kormány iránti tiszteletből. Ez azonban nem jelenti a politikai üzem leállását. A nemzetközi színtéren Németország magától értetődően képviselteti magát a miniszteri találkozókon és a csúcsértekezleteken és fenntartás nélkül részt vesz a döntéshozatali folyamatban. Mindenesetre egy "kifutó modellnek" számító kormány kevésbé képes magabiztosan fellépni. Elhúzódó "függőjátszma" esetében ez probléma lehet - áll az összeállításban.

A világhelyzet a gazdasági és menekültválság, az EU-ból való brit távozás megszavazása, Donald Trump elnökké választása óta zűrzavaros és kiszámíthatatlan. Csak az EU vette magának a bátorságot és vállalkozott nagy reformokra. Szorosan ütemezett csúcstalálkozók sorával akart előrehaladni, s többek között erősíteni az euróövezetet még a 2019-ben esedékes európai parlamenti választások előtt. Brüsszelben a "lehetőségek ablakáról" beszéltek, nos, ez az ablak egyelőre becsukódott. "Az Európa jövőjét illető tárgyalások elhalasztódnak" - mondja Guntram Wolf. A berlini kormány nélkül lehetetlen kötelező érvényű brüsszeli döntéseket hozni. Diplomaták nem zárják ki, hogy Németország a december 15-re tervezett euróövezeti csúcstalálkozó elhalasztását kéri. Amennyiben mégis létrejönne, kevés eredménnyel kecsegtetne. A "függőjátszma" húsvétig is elhúzódhat" - jósolja Olaf Böhnke a Rasmussen Global tanácsadó cégtől.

Emmanuel Macron francia államfő gondterhelten reagál a berlini helyzetre. A májusban megválasztott politikus áll az EU átrendezésének terve mögött és számít legfontosabb partnerére, Németországra. "Nem áll érdekünkben a begörcsölés" - kommentálta a német koalíciós tárgyalások kudarcát a 39 éves elnök. Macron a mai napig elsősorban Merkelben bízik Németországban.

A szociálliberálisként számon tartott Macron tavasszal legyőzte a jobboldali populista Marine Le Pent, a jelenlegi európai felállás ellenzőjét. Eredményeket kell felmutatnia, bizonyítania, hogy Európa előnyt jelent a magas munkanélküliséggel sújtott Franciaország számára. Az irányváltáshoz feltétlenül szüksége van Berlin támogatására. Aligha lehet számítani arra, hogy Macron a németországi bizonytalanság miatt leveszi lábát a gázpedálról. Európai szinten továbbra is kőkeményen fogja Franciaország érdekeit képviselni. A szociális dömping elleni harcban Párizs már elérte a kiküldetési irányelv módosítását, s azt nagy diplomáciai sikerként ünnepelte - írta a dpa. (MTI/dpa)


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 19. [9:55]

A nyugati politikusok között is felerősödtek azok a hangok, amelyek az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány