GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 4. [18:22]

Háborús bűnösök, akik visszaszivárognak a politikai közéletbe

Háborús bűnösök, akik visszaszivárognak a politikai közéletbe
Nikola ©ainović fogja visszahozni a Szerbiai Szocialista Pártnak az elvesztett szavazókat?

A Szerbiai Szocialista Párt, az ország második legerősebb pártja, a minap a legfontosabb döntéshozó szervébe, a párt elnökségébe választotta Nikola ©ainovićot, Slobodan Miloąević egykori közeli munkatársát, akit a hágai törvényszék 18 éves börtönbüntetésre ítélt háborús bűnök elkövetéséért. Erről és az akkori bűnökről azonban megválasztásakor nem esett szó.

Egyes politikai elemzők ©ainović előhúzását a naftalinból úgy értékelik, mint a hágai törvényszék döntéseinek tagadását.

Hágából a párt főbizottságába

“Azt hisszük, megérdemli ezt a tisztséget ő, aki méltósággal védte Szerbiát Hágában”, mondta Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke, Szerbia aktuális külügyminisztere. ©ainović “méltóságát” Dačić leginkább abban látja, hogy 12 évig élvezte a törvényszék börtönének vendégszeretetét.

©ainović 2003-ban önként adta fel magát, 2015-ben szabadon engedték, miután letöltötte büntetésének kétharmadát, amelyet azért kapott, mert a bíróság az egyik kulcsszereplőként őt nevezte meg a koszovói albánok tízezreinek erőszakos elűzésében.

Slavica Đukić-Dejanović, aki ugyancsak a párt magasrangú tisztségviselője, a szerb kormányban pedig a népességpolitikával van megbízva, azt nyilatkozta: ©ainović fegyelmezetten letöltötte a büntetését, amelyre Hága ítélte, aminek utána “olyan állampolgár, akit minden jog megillett és diszkrimináció lenne nem engedni számára, hogy politikával foglalkozzon”.

“Ő (©ainović) a politikai élet kiváló elemzője, s olyan ember, aki megérdemli azt, hogy megoszthassa tapasztalatait a politikai élet módszereiről”, mondta újságíróknak Slavica Đukić-Dejanović, arra a kérdésre válaszolva, hogy mivel érdemelte ki az SPS elnökségi tagjának tisztségét egy elítélt háborús bűnös.

Egyes elemzők ugyanakkor úgy vélik, az, hogy ©ainović lassan visszaszivárog az SPS csúcsvezetésébe, voltaképpen visszatérés a múlt század kilencvenes éveibe, s az az üzenete, hogy ezek semmit sem tanultak a 20. század utolsó évtizedéből.

A társadalmi visszailleszkedés joga mindenkit megillet, ezt senkitől nem lehet elvitatni, de azokban a társadalmakban, ahol tagadják a bűntények megtörténtét – vélik a szakértők – a háborús bűnösök újbóli bevonása a közéletbe, mélyen erkölcsi kérdés.

Választási fogás

“Ezekről a háborús bűnökről, amelyeket a hágai elítéltek elkövettek, soha nem is beszéltünk adekvát módon, ezért mindig az az ember benyomása, hogy itt olyan személyekről van szó, akiket el sem ítéltek, sőt, olyanokról, akik csupa jó cselekedetet vittek végbe, vagy pedig – és ez a legújabb – a hősöknek abba az új kategóriájába esnek, akiknek gyártása az utóbbi években gőzerővel folyik”, mondta az Al-Dzsazírának nyilatkozva Milan Antonijević, az emberi jogokkal foglalkozó jogászokat tömörítő bizottság tagja.

A politikai elemzők számára az SPS minapi döntése jól megfontolt választási fogás. Dačić, akire mindenki pragmatikus politikusként tekint, megértette, hogy vissza kell hódítania a választóknak azon részét, akik faképnél hagyták, midőn a Demokrata Párttal kokettált.

“Megérezte, hogy most szavazatokat hozhat, ha rájátszik egy kicsit a ‘régi érzésekre’, a 90-es évek patriotizmusának valamiféle enyhébb revíziójára és ©ainović tapasztalatára”, véli Zoran Panović belgrádi újságíró.

©ljivančanin, a vukovári mészáros újra csúcsjáraton

Nikola ©ainović nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak arról, miért tér vissza a politikai életbe. “Röviden csak annyit mondott, hogy a párt elnökségébe csak pro forma került és nem áll szándékában újra belépni a politikai ringbe”, mondta Đorđe Kostić, az Al-Dzsazíra belgrádi tudósítója.

Persze, nem ©ainović az egyetlen elítélt, aki visszatér a politikába, olykor a kiskapun.

Veselin ©ljivančanint a Vukováron elkövetett háborús bűnök miatt ítélték el Hágában. Szabadulása után csatlakozott a hatalmon lévő Szerb Haladó Párthoz (SNS) és nagyon gyorsan felverekedte magát a legerősebb szerbiai párt főbizottságába.

Emlékeztetőül: ©ainović 1993-ban a hiperinfláció idején volt Szerbia kormányfője, akkor, amikor a pénzromlás az év végére 316 millió százalékos volt, miközben a polgárok többsége fizetés gyanánt alig néhány márkának megfelelő dinármilliárdokat vihetett haza havonta, amiből aztán semmire nem futotta. Az ilyen személy tapasztalatára valóban nagy szükség lehet. A kérdés csak az, kinek?


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka