GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 4. [18:22]

Háborús bűnösök, akik visszaszivárognak a politikai közéletbe

Háborús bűnösök, akik visszaszivárognak a politikai közéletbe
Nikola ©ainović fogja visszahozni a Szerbiai Szocialista Pártnak az elvesztett szavazókat?

A Szerbiai Szocialista Párt, az ország második legerősebb pártja, a minap a legfontosabb döntéshozó szervébe, a párt elnökségébe választotta Nikola ©ainovićot, Slobodan Miloąević egykori közeli munkatársát, akit a hágai törvényszék 18 éves börtönbüntetésre ítélt háborús bűnök elkövetéséért. Erről és az akkori bűnökről azonban megválasztásakor nem esett szó.

Egyes politikai elemzők ©ainović előhúzását a naftalinból úgy értékelik, mint a hágai törvényszék döntéseinek tagadását.

Hágából a párt főbizottságába

“Azt hisszük, megérdemli ezt a tisztséget ő, aki méltósággal védte Szerbiát Hágában”, mondta Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke, Szerbia aktuális külügyminisztere. ©ainović “méltóságát” Dačić leginkább abban látja, hogy 12 évig élvezte a törvényszék börtönének vendégszeretetét.

©ainović 2003-ban önként adta fel magát, 2015-ben szabadon engedték, miután letöltötte büntetésének kétharmadát, amelyet azért kapott, mert a bíróság az egyik kulcsszereplőként őt nevezte meg a koszovói albánok tízezreinek erőszakos elűzésében.

Slavica Đukić-Dejanović, aki ugyancsak a párt magasrangú tisztségviselője, a szerb kormányban pedig a népességpolitikával van megbízva, azt nyilatkozta: ©ainović fegyelmezetten letöltötte a büntetését, amelyre Hága ítélte, aminek utána “olyan állampolgár, akit minden jog megillett és diszkrimináció lenne nem engedni számára, hogy politikával foglalkozzon”.

“Ő (©ainović) a politikai élet kiváló elemzője, s olyan ember, aki megérdemli azt, hogy megoszthassa tapasztalatait a politikai élet módszereiről”, mondta újságíróknak Slavica Đukić-Dejanović, arra a kérdésre válaszolva, hogy mivel érdemelte ki az SPS elnökségi tagjának tisztségét egy elítélt háborús bűnös.

Egyes elemzők ugyanakkor úgy vélik, az, hogy ©ainović lassan visszaszivárog az SPS csúcsvezetésébe, voltaképpen visszatérés a múlt század kilencvenes éveibe, s az az üzenete, hogy ezek semmit sem tanultak a 20. század utolsó évtizedéből.

A társadalmi visszailleszkedés joga mindenkit megillet, ezt senkitől nem lehet elvitatni, de azokban a társadalmakban, ahol tagadják a bűntények megtörténtét – vélik a szakértők – a háborús bűnösök újbóli bevonása a közéletbe, mélyen erkölcsi kérdés.

Választási fogás

“Ezekről a háborús bűnökről, amelyeket a hágai elítéltek elkövettek, soha nem is beszéltünk adekvát módon, ezért mindig az az ember benyomása, hogy itt olyan személyekről van szó, akiket el sem ítéltek, sőt, olyanokról, akik csupa jó cselekedetet vittek végbe, vagy pedig – és ez a legújabb – a hősöknek abba az új kategóriájába esnek, akiknek gyártása az utóbbi években gőzerővel folyik”, mondta az Al-Dzsazírának nyilatkozva Milan Antonijević, az emberi jogokkal foglalkozó jogászokat tömörítő bizottság tagja.

A politikai elemzők számára az SPS minapi döntése jól megfontolt választási fogás. Dačić, akire mindenki pragmatikus politikusként tekint, megértette, hogy vissza kell hódítania a választóknak azon részét, akik faképnél hagyták, midőn a Demokrata Párttal kokettált.

“Megérezte, hogy most szavazatokat hozhat, ha rájátszik egy kicsit a ‘régi érzésekre’, a 90-es évek patriotizmusának valamiféle enyhébb revíziójára és ©ainović tapasztalatára”, véli Zoran Panović belgrádi újságíró.

©ljivančanin, a vukovári mészáros újra csúcsjáraton

Nikola ©ainović nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak arról, miért tér vissza a politikai életbe. “Röviden csak annyit mondott, hogy a párt elnökségébe csak pro forma került és nem áll szándékában újra belépni a politikai ringbe”, mondta Đorđe Kostić, az Al-Dzsazíra belgrádi tudósítója.

Persze, nem ©ainović az egyetlen elítélt, aki visszatér a politikába, olykor a kiskapun.

Veselin ©ljivančanint a Vukováron elkövetett háborús bűnök miatt ítélték el Hágában. Szabadulása után csatlakozott a hatalmon lévő Szerb Haladó Párthoz (SNS) és nagyon gyorsan felverekedte magát a legerősebb szerbiai párt főbizottságába.

Emlékeztetőül: ©ainović 1993-ban a hiperinfláció idején volt Szerbia kormányfője, akkor, amikor a pénzromlás az év végére 316 millió százalékos volt, miközben a polgárok többsége fizetés gyanánt alig néhány márkának megfelelő dinármilliárdokat vihetett haza havonta, amiből aztán semmire nem futotta. Az ilyen személy tapasztalatára valóban nagy szükség lehet. A kérdés csak az, kinek?


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniąa Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 19. [9:55]

A nyugati politikusok között is felerősödtek azok a hangok, amelyek az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány