GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 5. [23:17]

Száz éve lett független Finnország

Száz éve lett független Finnország
Finn táj

Száz évvel ezelőtt, 1917. december 6-án vált függetlenné Finnország Oroszországtól. Az oroszországi októberi forradalom "árnyékában" a finnek saját kezükbe vették sorsuk irányítását. Ez a megfogalmazás szerepel függetlenségi nyilatkozatukban is. A történelem különleges szerepet rótt a gyéren lakott északkelet-európai országra a Nyugat és a Kelet között. Ám nem csak a politikai kötéltánc az egyetlen finn sajátosság - írja évfordulós anyagában a dpa német hírügynökség.

"Az Oroszországhoz fűződő különleges viszony erősen meghatározta Finnország szerepét a nemzetközi erőtérben" - mondja Tobias Etzold, aki politológusként a Balti-tenger régiójára szakosodott. Történelmük óvatossá tette a finneket. Először orosz uralom alatt éltek, aztán az 1939/40-es úgynevezett téli háborúban a két ország szemben állt egymással. A háborút a finnek ugyan elvesztették, de jobban helytálltak, mint sokan hitték. A második világháború után az országra nyomás nehezedett mind a Nyugat, mind a Kelet részéről, s Helsinki egy harmadik utat választott. Hangsúlyozott semlegesség, amely szakértők szerint csak részben volt önkéntes választás.

Manapság Finnország azon kevés EU-állam közé tartozik, amely nem tagja a NATO-nak. A "szövetséggel szembeni távolságtartás" politikája viszonylag feszültségmentes és gyakorlatias viszonyt biztosít Oroszországgal - mondja Etzold. Néha azonban Finnország gyötrődik az Európához tartozás és Oroszország között.

A jubileumi év idején nőtt a feszültség Oroszország és a Nyugat között. A nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget orosz annektálása és a Balti-tenger térségében tapasztalható orosz katonai tevékenység próbára teszi a fáradságos munkával kiegyensúlyozottá tett kapcsolatokat Finnország és Oroszország között. Sauli Niinistö elnök a jelenlegi választási kampányban jelzéseket ad ugyan le a NATO-csatlakozás ügyében, de egy minapi közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 59 százaléka a csatlakozás ellen foglalt állást, mindenekelőtt az euroszkeptikus A finnek (korábbi nevükön: Igazi Finnek) nevű jobboldali populista párt hívei - jegyzi meg Anssi Paasi, az oului egyetem geopolitikai szakértője. Nem akarják megkockáztatni Oroszország provokálását - véli Tobias Etzold.

Finnországot és Oroszországot gazdaságilag szoros kötelékek fűzik egymáshoz. Oroszország Finnország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere. "Két független nemzet vagyunk, nem kérünk engedélyt, ha kereskedünk egymással vagy stratégiai döntéseket hozunk" - idézte nemrég a Ritzau dán hírügynökség Timo Soini külügyminisztert. Az Oroszországgal folyó kereskedelem azért is fontos a finnek számára, mert országuk gazdaságilag megint gyengélkedik. Az ország a 90-es évek elején átélt már egy példa nélkül álló recessziót.

A statisztikai hivatal szerint az elmúlt száz évben a finn lakosság csaknem megkétszereződött, az 1917-es 3,1 millióról 5,5 millióra. A születési ráta azonban nem emelkedett, 1973 óta még sohasem volt ilyen alacsony. A halálesetek száma felülmúlja a születések számát. Finnország lakosainak száma azonban ennek ellenére nő, s ez a bevándorlásnak köszönhető.

Finnország Európa egyik leggyérebben lakott országa. A magány, egyedüllét elterjedt jelenség, egyes szakértők népbetegségnek tartják. Csaknem minden tizenegyedik ember érintett - közölte a finn rádió. Újdonság, hogy egyre több fiatal érzi magát magányosnak - mondta Peter Strang, a jelenség kutatója a rádióadónak.

Magányukat a finnek köztudomásúlag a koffeinnel is igyekeznek enyhíteni. Nincs még egy ország, ahol ilyen sok kávét innának - írja a dpa -, egy finn évente 12,2 kilogramm kávéport használ el. Az alkoholnál azonban - a közhiedelemmel ellentétben - visszafogottságot tanúsítanak. A WHO szerint egy főre 10,9 liter tiszta alkohol jut átlagban, kevesebbet isznak, mint a németek.

A finn iskolarendszer a 2000. évi Pisa-teszt óta mindenképpen ismert. A finn tanulók az olvasásban, matematikában és a természettudományos tantárgyakban két évvel előbbre jártak, mint német társaik. Sokan megpróbálták másolni a finn modellt, bár a későbbi finn Pisa-eredmények már korántsem voltak olyan fényesek.

A finn nyelv egzotikum Európában: az észttel és a magyarral együtt a finnugor nyelvek csoportjába tartozik. A világ egyik legnehezebb nyelve. Baj esetén azonban a svéd nyelv is kisegít, a svéd a népes finnországi svéd kisebbség miatt szintén hivatalos nyelv.

Ami a németeknek a futball, a finnek számára a jégkorong. Világbajnokok azonban utoljára 2011-ben voltak. Valószínűleg bosszantja őket, hogy szomszédaik, a svédek és az oroszok jobbak náluk. A jeges sportoknál talán még népszerűbb a szaunázás. Mindenki annyit izzadhat, amennyi jól esik, s a "deszkákra"magukkal visznek egy kis sört is. A nemek nem keverednek szaunázáskor, hacsak nem szűkebb családi körről van szó.

A finnek gyakran mérik össze erejüket furcsa dolgo kban. Van például világbajnokság bogyószedésben és asszonyhordozásban. Versenyeznek egymással abban, hogy ki tud messzebbre hajítani használt Nokia mobiltelefonokat. A szauna-világbajnokságot 2010-ben megszüntették, miután egy orosz jelölt meghalt a versengés során. (MTI/dpa)


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 19. [9:55]

A nyugati politikusok között is felerősödtek azok a hangok, amelyek az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány