Tükör
Serwer: Hosszú idő után a Balkán ismét problémává vált

Daniel Serwer amerikai Balkán-szakértő szerint több év után ez az első eset, hogy a stabilitást illetően a Balkán ismét problémaként jelent meg egy amerikai nem kormányzati szervezet kiadványában. Serwer kiemelte azonban, hogy vannak olyan országok - mint amilyen Szerbia és Montenegró -, amelyek megpróbálnak előrelépni.

„Az erőfeszítések ellenére fennáll a kockázat veszélye. Az oroszoknak nem tetszik, amit a montenegróiak csinálnak, ellenállásba ütköztünk ezen a téren. De nincs semmi újdonság, amit a balkáni polgároknak mondhatunk”, nyilatkozta Serwer az N1-nek arra a kiadványra reagálva, amelyet az amerikai Külkapcsolatok Tanácsa jelentetett meg az USA-val szembeni, jövő évre vonatkozó lehetséges fenyegetésekről.

„Sokan aggódnak az instabilitás miatt, és úgy gondolom, hogy az embereknek a Balkánon megvan az erejük ahhoz, hogy megakadályozzanak dolgokat, és hogy visszatérjenek a stabil európai útra, mert vannak olyan országok, amelyek továbblépnének, mint Szerbia és Montenegró”, mondta a szakértő a tanjug híre szerint.

A kiadványban a régiókat három fokozatba sorolták be a biztonsági kockázat szerint, amely alapján a Nyugat-Balkán régió a hármas fokozatot kapta.

„Semmi olyan nincs ebben a jelentésben, amit a Balkánon élő emberek ne tudnának. Volt néhány összetűzés, például a macedón parlamentben is. Ez mind kiterjedhet nagyobb területre is, és ronthat a meglévő helyzeten. Bosznia-Hercegovinában olyan szélsőséges iszlamisták vannak, akik külföldről érkeztek. Emellett vannak nemzeti szélsőségesek is, akik szeretik a fegyvereket és az összecsapásokat. Azt hiszem, észre kell vennünk, hogy a Balkán több év után ismét problémává vált”, mondta Serwer.

Az, hogy a Balkánt a harmadik kategóriába sorolták azt jelenti, hogy az USA-nak nagyobb gondjai is vannak ettől, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Külkapcsolatok Tanácsa ismét megemlítette a Balkánt, figyelmeztet a szakértő.

„Az emberek aggódnak, nem csak ebben a régióban, hanem Európa keleti részén is. Nézzék meg Lengyelországot és azt, hogy az oroszok destabilizálják a balti államokat. Ez globális probléma. A Balkán csak egy a régiók közül. Az oroszok részben sikert értek el, de nem túlzottan”, magyarázta Serwer.

Wolfgang Petritsch diplomata kijelentésére reagálva, mely szerint Bosznia-Hercegovina a Balkán leggyengébb láncszeme, Serwer elmondta, hogy Petritschnek technikailag igaza van.

„A koszovói megbékélési folyamat gyorsabb ütemben halad, mint a boszniai. Bosznia-Hercegovina továbbra is az amerikaiak által meghatározott Alkotmány miatt szenvednek, és úgy gondolom, hogy nehéz egy ilyen helyzetben vezetni az államot, mert kétharmados többségre van szükség a parlamentben. Bosznia-Hercegovina valóban veszélyeztetett, főleg mert Dodik Oroszország támogatását kéri”, véli Serwer.

A Ratko Mladić, Jadranko Prlić és mások elleni per utáni helyzetet kommentálva a szakértő elmondta, hogy a hágai törvényszék nem járult hozzá a megbékéléshez, és a bíróság inkább fokozta a feszültséget, a törvényszékkel nem ez volt a cél.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szakáll - illusztráció
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:16 ]
Halálos éghajlatváltozás - illusztráció
2018. JÚLIUS 16.
[ 14:00 ]
A karaván halad - illusztráció
2018. JÚLIUS 13.
[ 14:30 ]
Az észak-atlanti szövetségen belüli egységet igyekeztek hangsúlyozni brüsszeli találkozójukon a NATO-tagországok állam- és kormányfői, ugyanakkor a csúcsértekezletet lezáró nyilatkozatokból az is kiderült, hogy továbbra is nézeteltérések övezik például a tagországok védelmi kiadásainak szükséges szintjét. ...
2018. JÚLIUS 12.
[ 21:05 ]
(Budapesti tudósítónktól)Mivel nyáron mindenki nyaral, a politikusok és a terroristák többsége is, ezért viszonylag nagy esély van arra, hogy egy mindennapos, színes-szagos történet megragadja a világsajtó figyelmét. Ezt az újságíróiskolákban is tanítják, hogyan lesz egy hír nagyobb értékű, hogyan érdemes folytatni, mi...
2018. JÚLIUS 10.
[ 13:59 ]
Elképesztő ütemben nő a Kína és Európa közötti vasúti áruforgalom: a hálózat már nem is bírja a terhelést, pedig Peking óriási pénzeket áldoz az infrastruktúrára. Gőzerővel halad ugyanis a világ jelenlegi legnagyobb befektetési projektje, a 2013-ban útjára indított Egy Övezet Egy Út – eredeti nevén Új...
2018. JÚLIUS 9.
[ 11:00 ]
Beolvasás folyamatban