GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 13. [14:00]

Serwer: Hosszú idő után a Balkán ismét problémává vált

Serwer: Hosszú idő után a Balkán ismét problémává vált
Daniel Serwer amerikai Balkán szakértő

Daniel Serwer amerikai Balkán-szakértő szerint több év után ez az első eset, hogy a stabilitást illetően a Balkán ismét problémaként jelent meg egy amerikai nem kormányzati szervezet kiadványában. Serwer kiemelte azonban, hogy vannak olyan országok - mint amilyen Szerbia és Montenegró -, amelyek megpróbálnak előrelépni.

„Az erőfeszítések ellenére fennáll a kockázat veszélye. Az oroszoknak nem tetszik, amit a montenegróiak csinálnak, ellenállásba ütköztünk ezen a téren. De nincs semmi újdonság, amit a balkáni polgároknak mondhatunk”, nyilatkozta Serwer az N1-nek arra a kiadványra reagálva, amelyet az amerikai Külkapcsolatok Tanácsa jelentetett meg az USA-val szembeni, jövő évre vonatkozó lehetséges fenyegetésekről.

„Sokan aggódnak az instabilitás miatt, és úgy gondolom, hogy az embereknek a Balkánon megvan az erejük ahhoz, hogy megakadályozzanak dolgokat, és hogy visszatérjenek a stabil európai útra, mert vannak olyan országok, amelyek továbblépnének, mint Szerbia és Montenegró”, mondta a szakértő a tanjug híre szerint.

A kiadványban a régiókat három fokozatba sorolták be a biztonsági kockázat szerint, amely alapján a Nyugat-Balkán régió a hármas fokozatot kapta.

„Semmi olyan nincs ebben a jelentésben, amit a Balkánon élő emberek ne tudnának. Volt néhány összetűzés, például a macedón parlamentben is. Ez mind kiterjedhet nagyobb területre is, és ronthat a meglévő helyzeten. Bosznia-Hercegovinában olyan szélsőséges iszlamisták vannak, akik külföldről érkeztek. Emellett vannak nemzeti szélsőségesek is, akik szeretik a fegyvereket és az összecsapásokat. Azt hiszem, észre kell vennünk, hogy a Balkán több év után ismét problémává vált”, mondta Serwer.

Az, hogy a Balkánt a harmadik kategóriába sorolták azt jelenti, hogy az USA-nak nagyobb gondjai is vannak ettől, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Külkapcsolatok Tanácsa ismét megemlítette a Balkánt, figyelmeztet a szakértő.

„Az emberek aggódnak, nem csak ebben a régióban, hanem Európa keleti részén is. Nézzék meg Lengyelországot és azt, hogy az oroszok destabilizálják a balti államokat. Ez globális probléma. A Balkán csak egy a régiók közül. Az oroszok részben sikert értek el, de nem túlzottan”, magyarázta Serwer.

Wolfgang Petritsch diplomata kijelentésére reagálva, mely szerint Bosznia-Hercegovina a Balkán leggyengébb láncszeme, Serwer elmondta, hogy Petritschnek technikailag igaza van.

„A koszovói megbékélési folyamat gyorsabb ütemben halad, mint a boszniai. Bosznia-Hercegovina továbbra is az amerikaiak által meghatározott Alkotmány miatt szenvednek, és úgy gondolom, hogy nehéz egy ilyen helyzetben vezetni az államot, mert kétharmados többségre van szükség a parlamentben. Bosznia-Hercegovina valóban veszélyeztetett, főleg mert Dodik Oroszország támogatását kéri”, véli Serwer.

A Ratko Mladić, Jadranko Prlić és mások elleni per utáni helyzetet kommentálva a szakértő elmondta, hogy a hágai törvényszék nem járult hozzá a megbékéléshez, és a bíróság inkább fokozta a feszültséget, a törvényszékkel nem ez volt a cél.


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka