GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. január 8. [18:41]

Mennyire jövedelmező farkast kiáltani a szerbiai politikában?

Elemzők: Kicsi az esély a szerbiai rendkívüli választások kiírására

Mennyire jövedelmező farkast kiáltani a szerbiai politikában?
Fotó: AFP

Időről időre felröppen a hír, hogy Szerbiában a fővárosi választásokkal egyidőben rendkívüli választásokat is tartanak. A farkast kiáltók között voltak már különböző rendű-rangú politikusok, miniszterek, de kormányfőként, majd elnökként Aleksandar Vučić is meglebegtette a nyilvánosság előtt ennek lehetőségét.

Politikai elemzők viszont a Beta hírügynökség egy hétfőn megjelent összegzése szerint úgy vélik, kicsi az esélye annak, hogy a fővárosi helyi választások mellett, amely megtartása tavasszal esedékes, rendkívüli parlamenti választásokat is kiírjanak.

A Szerb Haladó Párt (SNS) elnöksége szerdán tartja meg rendkívüli ülését, amelynek egyetlen napirendi pontja éppen a rendkívüli parlamenti választások esetleges ki(nem)írása lesz.

Jovo Bakić szociológus a Betának azt mondta, nem számít a rendkívüli választások kiírására, mert hallotta az államelnök és az SNS vezetőjének legutóbbi kijelentését, de a nemzetközi közösség üzenetét is.

Vučić az elmúlt szombaton, január 6-án azt mondta, nem lesznek rendkívüli parlamenti választások és nem hiszi, hogy pártja elnökségi ülésén leszavaznák a többiek.

“Vučićnak a nemzetközi közösség a tudomására hozta, hogy el fogja veszíteni azt a kevés bizalmat is, amit élvez, amennyiben választások lesznek. Gondolok itt az Egyesült Államokra, Németországra és az EU más országaira, mert a parlamenti választások évenkénti újabb és újabb kiírása idegen és elfogadhatatlan ezen országok számára”, mondta Bakić, hozzátéve, azoknál az országoknál, amelyekhez Szerbia is szereti mérni magát, s amelyekre felnéz, bejáródott rendszer van, amelynek része az, hogy választásokat négyévente rendeznek, ami után pedig elszámolnak a polgároknak, hogy mit is cselekedtek a mögöttük álló időszakban.

“Amennyiben valaki ezt a rendszert évente megzavarja, akkor ezt azt jelenti, hogy gúnyt űz belőle, hogy aki ezt teszi, szeretné a maga igényei szerint formálni, ami pedig pártérdekek megvalósulását sejteti”, véli Bakić, aki szerint az ilyen viselkedés következménye az a tény, hogy “semmi nem történik” azon kívül, hogy folyamatosan tart a választási kampány.

Đorđe Pavićević, a belgrádi Politikatudományi Kar tanára szerint az aktuális hatalom számára fontos, hogy a választások kérdése állandóan napirenden szerepeljen, s hogy a matematika dönti majd el, hogy a belgrádi választással egyidőben országost is tartanak-e. “A téma folyamatos napirenden tartásának epilógusa a matematikától függ, olyan értelemben, hogy valaki majd felméri, hogy a rendkívüli parlamenti választások elősegítenék-e a választási győzelmet Belgrádban, ahol a hatalmi koalíció szénája rosszabbul áll, mint az ország más részeiben”, nyilatkozta Pavićević a Betának.

Bojan Klačar, a Cesid munkatára szerint nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy márciusban Szerbiában ismét rendkívüli parlamenti választásokat tartanak, de megítélése szerint erre mégsem fog sor kerülni. Mint mondta, most kisebb a lehetősége az esetleges választások kiírásának, mint néhány hónappal ezelőtt, mert csökkent az ezt megalapozó érvek száma, de minősége is.

Megítélése szerint a polgárok és a politikai logika szemszögéből egyetlen érv sem szól a négy év alatt sorrendben harmadik rendkívüli választás megtartása mellett, mert az aktuális hatalomnak megvan a stabil többsége.

Klačar szavai szerint az esetleges választások csakis pártcélokat szolgálnának, mert amennyiben kiírják, az SNS 2022-ig hatalmon maradhat és még inkább a saját szájíze szerint formálhatja a parlamenti struktúrát. Mint mondta, a választások körüli folyamatos feszültségkeltés, a farkast kiálítás is az SNS malmára hajtja a vizet, mert így nyomást gyakorolhatnak az ellenzékre, de saját pártjuk infrastruktúrájára is, hiszen a tagságot így állandó “készenlétben” tudják tartani.

“Kérdés, hogy szerdán (az SNS elnökségi ülése után) egyáltalán végleges választ kapunk-e, de ami biztos, a rendkívüli parlamenti választásokról szóló döntést Aleksandar Vučić fogja meghozni”, szögezte le Klačar.

Az SNS főbizottságának múlt év november 18-án megtartott ülésén elfogadták Vučić azon javaslatát, hogy ne írjanak ki rendkívüli parlamenti választásokat, s akkor a jelenlévő 500 tagból mindössze 4 szavazott a választások megtartása mellett.


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka