Tükör
Mennyire jövedelmező farkast kiáltani a szerbiai politikában?
Elemzők: Kicsi az esély a szerbiai rendkívüli választások kiírására

Időről időre felröppen a hír, hogy Szerbiában a fővárosi választásokkal egyidőben rendkívüli választásokat is tartanak. A farkast kiáltók között voltak már különböző rendű-rangú politikusok, miniszterek, de kormányfőként, majd elnökként Aleksandar Vučić is meglebegtette a nyilvánosság előtt ennek lehetőségét.

Politikai elemzők viszont a Beta hírügynökség egy hétfőn megjelent összegzése szerint úgy vélik, kicsi az esélye annak, hogy a fővárosi helyi választások mellett, amely megtartása tavasszal esedékes, rendkívüli parlamenti választásokat is kiírjanak.

A Szerb Haladó Párt (SNS) elnöksége szerdán tartja meg rendkívüli ülését, amelynek egyetlen napirendi pontja éppen a rendkívüli parlamenti választások esetleges ki(nem)írása lesz.

Jovo Bakić szociológus a Betának azt mondta, nem számít a rendkívüli választások kiírására, mert hallotta az államelnök és az SNS vezetőjének legutóbbi kijelentését, de a nemzetközi közösség üzenetét is.

Vučić az elmúlt szombaton, január 6-án azt mondta, nem lesznek rendkívüli parlamenti választások és nem hiszi, hogy pártja elnökségi ülésén leszavaznák a többiek.

“Vučićnak a nemzetközi közösség a tudomására hozta, hogy el fogja veszíteni azt a kevés bizalmat is, amit élvez, amennyiben választások lesznek. Gondolok itt az Egyesült Államokra, Németországra és az EU más országaira, mert a parlamenti választások évenkénti újabb és újabb kiírása idegen és elfogadhatatlan ezen országok számára”, mondta Bakić, hozzátéve, azoknál az országoknál, amelyekhez Szerbia is szereti mérni magát, s amelyekre felnéz, bejáródott rendszer van, amelynek része az, hogy választásokat négyévente rendeznek, ami után pedig elszámolnak a polgároknak, hogy mit is cselekedtek a mögöttük álló időszakban.

“Amennyiben valaki ezt a rendszert évente megzavarja, akkor ezt azt jelenti, hogy gúnyt űz belőle, hogy aki ezt teszi, szeretné a maga igényei szerint formálni, ami pedig pártérdekek megvalósulását sejteti”, véli Bakić, aki szerint az ilyen viselkedés következménye az a tény, hogy “semmi nem történik” azon kívül, hogy folyamatosan tart a választási kampány.

Đorđe Pavićević, a belgrádi Politikatudományi Kar tanára szerint az aktuális hatalom számára fontos, hogy a választások kérdése állandóan napirenden szerepeljen, s hogy a matematika dönti majd el, hogy a belgrádi választással egyidőben országost is tartanak-e. “A téma folyamatos napirenden tartásának epilógusa a matematikától függ, olyan értelemben, hogy valaki majd felméri, hogy a rendkívüli parlamenti választások elősegítenék-e a választási győzelmet Belgrádban, ahol a hatalmi koalíció szénája rosszabbul áll, mint az ország más részeiben”, nyilatkozta Pavićević a Betának.

Bojan Klačar, a Cesid munkatára szerint nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy márciusban Szerbiában ismét rendkívüli parlamenti választásokat tartanak, de megítélése szerint erre mégsem fog sor kerülni. Mint mondta, most kisebb a lehetősége az esetleges választások kiírásának, mint néhány hónappal ezelőtt, mert csökkent az ezt megalapozó érvek száma, de minősége is.

Megítélése szerint a polgárok és a politikai logika szemszögéből egyetlen érv sem szól a négy év alatt sorrendben harmadik rendkívüli választás megtartása mellett, mert az aktuális hatalomnak megvan a stabil többsége.

Klačar szavai szerint az esetleges választások csakis pártcélokat szolgálnának, mert amennyiben kiírják, az SNS 2022-ig hatalmon maradhat és még inkább a saját szájíze szerint formálhatja a parlamenti struktúrát. Mint mondta, a választások körüli folyamatos feszültségkeltés, a farkast kiálítás is az SNS malmára hajtja a vizet, mert így nyomást gyakorolhatnak az ellenzékre, de saját pártjuk infrastruktúrájára is, hiszen a tagságot így állandó “készenlétben” tudják tartani.

“Kérdés, hogy szerdán (az SNS elnökségi ülése után) egyáltalán végleges választ kapunk-e, de ami biztos, a rendkívüli parlamenti választásokról szóló döntést Aleksandar Vučić fogja meghozni”, szögezte le Klačar.

Az SNS főbizottságának múlt év november 18-án megtartott ülésén elfogadták Vučić azon javaslatát, hogy ne írjanak ki rendkívüli parlamenti választásokat, s akkor a jelenlévő 500 tagból mindössze 4 szavazott a választások megtartása mellett.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 23.
[ 19:50 ]
2018. ÁPRILIS 22.
[ 8:14 ]
2018. ÁPRILIS 17.
[ 14:57 ]
Magyarországon 2001 óta minden évben április 16-án emlékezünk meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A magyarországi zsidóság teljes egyenjogúsága 1867-ben, a kiegyezés évében valósult meg. A zsidó felekezetet 1895-ben nyilvánították...
2018. ÁPRILIS 16.
[ 8:53 ]
A dúmai állítólagos vegyifegyver-támadásokra megtorlásul a szíriai rendszer ellen kilátásba helyezett nyugati légicsapások hatással lehetnek majd Bassár el-Aszad szíriai elnök hadigépezetére, és arra késztethetik Oroszországot, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, de lángra is lobbanthatják az egész térséget -...
2018. ÁPRILIS 13.
[ 22:21 ]
(Budapesti tudósítónktól)Az oligarcha és a milliárdos között van egy hatalmas különbség. Az utóbbi egyszerűen egy nagyon gazdag ember, aki megteheti, hogy csillogó sportkocsiban száguldozik a francia Riviérán, és egymillió forintért vásárol magának öltönyt. Ha pedig a politikára terelődik a szó, akkor esetleg elárulja...
2018. ÁPRILIS 11.
[ 14:15 ]
Beolvasás folyamatban