Tükör
Belgrád helyhatósági választásokra készül

(Belgrádi tudósítónktól)

Úgy tűnik, Szerbiában már egy naptári év sem telik el anélkül, hogy a polgárok ne járulnának szavazócédulájukkal az urnák elé. Tavaly áprilisban államelnököt választottunk, egy évvel korábban parlamenti és helyhatósági választások voltak, az idén pedig a belgrádiak a márciusra bejelentett helyhatósági választásokra készülődnek. Habár ez esetben csak városi szintű választásokról van szó, a tét óriási, a hatalmi koalíció és az ellenzék egyaránt, mondhatni, teljes harci készültségben indulnak csatába a fővárosért.

Ismét időszerűvé vált a kérdés: Vučićra vagy ellene szavazni a választásokon. Mert mindegy, hogy köztársasági elnöki, parlamenti, vagy éppen helyhatósági választások előtt állunk-e, a kérdés a szerbiai polgár számára így vetődik fel.

A Faktor plus ügynökség legújabb közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a belgrádi helyhatósági választásokra a lakosság 48 százaléka menne el, 30 százaléka nem szavazna, míg a 22 százaléka egyelőre határozatlan. A legnagyobb esélye a győzelemre a hatalmi koalíciónak (a Szerb Szocialista Párt nélkül) van: a megkérdezettek 39,1 százaléka szavazna rá. Polgármesterjelöltje a koalíciónak egyelőre nincs. Aleksandar Vučić államfő és a legnagyobb politikai párt, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke annyit elárult, hogy a jelenlegi városelnök, Siniša Mali biztosan nem lesz listavezető, ám hozzátette, hogy a hamarosan lejáró mandátumában kitűnően végezte a munkáját, pedig Mali nevéhez fűződő botrányok sorozata szellőztette meg a sajtó. Múlt év novemberében az elnök úgy nyilatkozott, nincs kizárva, hogy a lista élére egy párton kívüli hölgy kerül az üzleti élet vagy a tudomány világából.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a Dragan Đilas-Saša Janković-Vuk Jeremić-féle koalíció a szavazatok 15,6 százalékát nyerné meg, Aleksandar Šapić (a szerbiai válogatott egykori vízilabdázója, ma az Újbelgrád község elnöke) Polgári csoportja 15 százalékát, míg a Demokrata Párt listája 6,8 százalékos támogatottságra számíthat. Ne feledjük Luka Maksimovićot sem, aki a tavalyi köztársasági elnökválasztáson a névtelenségből kiemelkedve a harmadik helyen végzett a szavazatok mintegy tíz százalékát megszerezve. Ő most 5,8 százalékon áll, csakúgy mint a szocialisták, míg a radikálisok 3,5 százalékon. A köztársasági képviselőházban a hatalmat leghangosabban bíráló ellenzéki pártok, a Saša Radulović vezette Elég volt! és a Boško Obradović-féle szélsőjobboldali Dveri Mozgalom maximum három százalékot hozhat, ugyanannyit, mint a helyi Nem adjuk Belgrádot (Ne da(vi)mo Beograd) Polgári csoport.

Ezeket az eredményeket és előrejelzéseket persze fenntartással kell venni, különösen az ellenzék esetében, mert egyelőre még nem tudni, hogy az ellenzéki pártok milyen koalícióba tömörülnek majd, esetleg önállóan indulnak-e. A koalíciós tárgyalásokra már nem sok idő jut. A politikusoknak gyors döntéseket kell hozniuk, amelyekkel megpróbálnák elnyerni a polgárok bizalmát.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
A Szerbia 21 szervezet által idén június és július folyamán végzett Miért akarnak az emberek elmenni Szerbiából elnevezésű felmérés eredményei szerint a polgárok 22 százaléka szeretne elköltözni Szerbiából, ennek okaként pedig leggyakrabban az életszínvonalat, a jobb fizetéseket és az államban uralkodó rossz helyzetet...
2018. OKTÓBER 15.
[ 19:22 ]
(Budapesti tudósítónktól)Puzsér Róbert úgy döntött, ringbe száll a főváros első emberének pozíciójáért. Ezzel így még semmi gond nem volna, hiszen ismert emberről van szó, vélhetően lennének olyanok, akik hajlandóak rá szavazni, függetlenül attól, az általa felvázolt koncepció megvalósítható-e vagy sem. A...
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban