GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. január 12. [10:08]

Akasztással fenyegeti az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke

Akasztással fenyegeti az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke
Mihai Tudose román miniszterelnök

Akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose, akik kitűzik a székely zászlót, három romániai megye informális regionális szimbólumát.

A miniszterelnök mindezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá az autonómia kérdésében. Az RMDSZ, az MPP és az EMNP által Kolozsváron elfogadott autonómianyilatkozat röviden felsorolja az autonómia-elképzelések összehangolását célzó alapelveket. A témára reagáló román politikusok és közéleti szereplők úgy nyilatkoztak, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan és alkotmányellenes autonómiáról beszélni Romániában.

A Realitatea TV Jocuri de putere című január 10-i műsorában Mihai Tudose megdöbbentő módon az autonómiát támogatók felakasztását helyezte kilátásba. Úgy fogalmazott, hogy neki miniszterelnökként az autonómiára ugyanaz a reakciója, mint a székely zászló kitűzésére: „Nagyon világosan megüzentem, hogy ha lobogni fog az a zászló, akkor azok is lobogni fognak a zászló mellett, akik kitették azt.”

A romániai magyar szervezetek egységesen elítélték a miniszterelnök nyilatkozatát. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács közleményében vérlázító provokációnak minősíti a nyilatkozatot és felkéri a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a méltóságukban megsértett és fizikai mivoltukban megfenyegetett székelyföldi emberektől.

Továbbá, a miniszterelnök nyilatkozatát elítélte az RMDSZ, melynek ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint primtívnek és középkorinak nevezte. „A miniszterelnök úr egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy politikai projekttel, viszont nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet” - nyilatkozta Porcsalmi.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat megfélelmlítőnek és méltatlannak tartja a miniszterelnök nyilatkozatát. Azt gondoljuk, hogy egy demokratikus jogállam miniszterelnöke semmilyen körülmények között nem fenyegetheti barbár, középkori agresszióval és fizikai megsemmisítéssel az országban élő nemzeti közösségek tagjait.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az eset kapcsán kifejtette:

Mindazok mellett, hogy számítottunk arra, hogy az erdélyi magyarságot egyre durvább támadások érik idén a centenárium évében, a miniszterelnök akasztással való fenyegetése túlmegy minden határon. Ez a hangnem ijesztő, méltatlan, primitív és a magyar közösséget alapvető biztonságérzetében ingatja meg. Románia jogállam, és a miniszterelnöknek is ehhez kell tartania magát. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelzi minden illetékes hatóságnak és a nemzetközi közvéleménynek a miniszterelnök fenyegető magatartását a magyar közösséggel szemben. Rendkívül aggasztónak és félelmetesnek tartjuk a miniszterelnöknek a sötét középkort idéző szavait.

(Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat)


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka