Tükör
Akasztással fenyegeti az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke

Akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose, akik kitűzik a székely zászlót, három romániai megye informális regionális szimbólumát.

A miniszterelnök mindezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá az autonómia kérdésében. Az RMDSZ, az MPP és az EMNP által Kolozsváron elfogadott autonómianyilatkozat röviden felsorolja az autonómia-elképzelések összehangolását célzó alapelveket. A témára reagáló román politikusok és közéleti szereplők úgy nyilatkoztak, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan és alkotmányellenes autonómiáról beszélni Romániában.

A Realitatea TV Jocuri de putere című január 10-i műsorában Mihai Tudose megdöbbentő módon az autonómiát támogatók felakasztását helyezte kilátásba. Úgy fogalmazott, hogy neki miniszterelnökként az autonómiára ugyanaz a reakciója, mint a székely zászló kitűzésére: „Nagyon világosan megüzentem, hogy ha lobogni fog az a zászló, akkor azok is lobogni fognak a zászló mellett, akik kitették azt.”

A romániai magyar szervezetek egységesen elítélték a miniszterelnök nyilatkozatát. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács közleményében vérlázító provokációnak minősíti a nyilatkozatot és felkéri a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a méltóságukban megsértett és fizikai mivoltukban megfenyegetett székelyföldi emberektől.

Továbbá, a miniszterelnök nyilatkozatát elítélte az RMDSZ, melynek ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint primtívnek és középkorinak nevezte. „A miniszterelnök úr egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy politikai projekttel, viszont nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet” - nyilatkozta Porcsalmi.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat megfélelmlítőnek és méltatlannak tartja a miniszterelnök nyilatkozatát. Azt gondoljuk, hogy egy demokratikus jogállam miniszterelnöke semmilyen körülmények között nem fenyegetheti barbár, középkori agresszióval és fizikai megsemmisítéssel az országban élő nemzeti közösségek tagjait.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az eset kapcsán kifejtette:

Mindazok mellett, hogy számítottunk arra, hogy az erdélyi magyarságot egyre durvább támadások érik idén a centenárium évében, a miniszterelnök akasztással való fenyegetése túlmegy minden határon. Ez a hangnem ijesztő, méltatlan, primitív és a magyar közösséget alapvető biztonságérzetében ingatja meg. Románia jogállam, és a miniszterelnöknek is ehhez kell tartania magát. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelzi minden illetékes hatóságnak és a nemzetközi közvéleménynek a miniszterelnök fenyegető magatartását a magyar közösséggel szemben. Rendkívül aggasztónak és félelmetesnek tartjuk a miniszterelnöknek a sötét középkort idéző szavait.

(Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 23.
[ 19:50 ]
2018. ÁPRILIS 22.
[ 8:14 ]
2018. ÁPRILIS 17.
[ 14:57 ]
Magyarországon 2001 óta minden évben április 16-án emlékezünk meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A magyarországi zsidóság teljes egyenjogúsága 1867-ben, a kiegyezés évében valósult meg. A zsidó felekezetet 1895-ben nyilvánították...
2018. ÁPRILIS 16.
[ 8:53 ]
A dúmai állítólagos vegyifegyver-támadásokra megtorlásul a szíriai rendszer ellen kilátásba helyezett nyugati légicsapások hatással lehetnek majd Bassár el-Aszad szíriai elnök hadigépezetére, és arra késztethetik Oroszországot, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, de lángra is lobbanthatják az egész térséget -...
2018. ÁPRILIS 13.
[ 22:21 ]
(Budapesti tudósítónktól)Az oligarcha és a milliárdos között van egy hatalmas különbség. Az utóbbi egyszerűen egy nagyon gazdag ember, aki megteheti, hogy csillogó sportkocsiban száguldozik a francia Riviérán, és egymillió forintért vásárol magának öltönyt. Ha pedig a politikára terelődik a szó, akkor esetleg elárulja...
2018. ÁPRILIS 11.
[ 14:15 ]
Beolvasás folyamatban