Tükör
Akasztással fenyegeti az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke

Akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose, akik kitűzik a székely zászlót, három romániai megye informális regionális szimbólumát.

A miniszterelnök mindezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá az autonómia kérdésében. Az RMDSZ, az MPP és az EMNP által Kolozsváron elfogadott autonómianyilatkozat röviden felsorolja az autonómia-elképzelések összehangolását célzó alapelveket. A témára reagáló román politikusok és közéleti szereplők úgy nyilatkoztak, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan és alkotmányellenes autonómiáról beszélni Romániában.

A Realitatea TV Jocuri de putere című január 10-i műsorában Mihai Tudose megdöbbentő módon az autonómiát támogatók felakasztását helyezte kilátásba. Úgy fogalmazott, hogy neki miniszterelnökként az autonómiára ugyanaz a reakciója, mint a székely zászló kitűzésére: „Nagyon világosan megüzentem, hogy ha lobogni fog az a zászló, akkor azok is lobogni fognak a zászló mellett, akik kitették azt.”

A romániai magyar szervezetek egységesen elítélték a miniszterelnök nyilatkozatát. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács közleményében vérlázító provokációnak minősíti a nyilatkozatot és felkéri a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a méltóságukban megsértett és fizikai mivoltukban megfenyegetett székelyföldi emberektől.

Továbbá, a miniszterelnök nyilatkozatát elítélte az RMDSZ, melynek ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint primtívnek és középkorinak nevezte. „A miniszterelnök úr egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy politikai projekttel, viszont nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet” - nyilatkozta Porcsalmi.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat megfélelmlítőnek és méltatlannak tartja a miniszterelnök nyilatkozatát. Azt gondoljuk, hogy egy demokratikus jogállam miniszterelnöke semmilyen körülmények között nem fenyegetheti barbár, középkori agresszióval és fizikai megsemmisítéssel az országban élő nemzeti közösségek tagjait.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az eset kapcsán kifejtette:

Mindazok mellett, hogy számítottunk arra, hogy az erdélyi magyarságot egyre durvább támadások érik idén a centenárium évében, a miniszterelnök akasztással való fenyegetése túlmegy minden határon. Ez a hangnem ijesztő, méltatlan, primitív és a magyar közösséget alapvető biztonságérzetében ingatja meg. Románia jogállam, és a miniszterelnöknek is ehhez kell tartania magát. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelzi minden illetékes hatóságnak és a nemzetközi közvéleménynek a miniszterelnök fenyegető magatartását a magyar közösséggel szemben. Rendkívül aggasztónak és félelmetesnek tartjuk a miniszterelnöknek a sötét középkort idéző szavait.

(Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
A Szerbia 21 szervezet által idén június és július folyamán végzett Miért akarnak az emberek elmenni Szerbiából elnevezésű felmérés eredményei szerint a polgárok 22 százaléka szeretne elköltözni Szerbiából, ennek okaként pedig leggyakrabban az életszínvonalat, a jobb fizetéseket és az államban uralkodó rossz helyzetet...
2018. OKTÓBER 15.
[ 19:22 ]
(Budapesti tudósítónktól)Puzsér Róbert úgy döntött, ringbe száll a főváros első emberének pozíciójáért. Ezzel így még semmi gond nem volna, hiszen ismert emberről van szó, vélhetően lennének olyanok, akik hajlandóak rá szavazni, függetlenül attól, az általa felvázolt koncepció megvalósítható-e vagy sem. A...
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban