Tükör
Ki állhat a mitrovicai merénylet mögött?

Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust kedden lőtték, ezután azonban nemcsak a hivatalos nyomozás, hanem a találgatás is megindult, hogy vajon kinek állhatott érdekében likvidálni az egyik legismertebb és kifejezetten mérsékelt politikát folytató politikust.

A szerb és a koszovói vezetés reakcióiból úgy tűnt, nem egyértelmű, ki állhat a gyilkosság mögött, hiszen mindkét oldal arról beszélt, hogy bárki is álljon a merénylet mögött, "legyen az szerb, albán vagy más nemzetiségű", felelnie kell tettéért.

Aleksandar Vučić szerb elnök keddi sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, "mindenki tudja, kinek állt ez érdekében", Ramush Haradinaj koszovói kormányfő külföldi elkövetőkre utalt, Milovan Drecun, a szerbiai parlamenti Koszovó-ügyi bizottságának elnöke viszont szerdán már ennél bátrabban fogalmazott, amikor kijelentette, a szálak Kadri Veseli koszovói házelnökhöz és Washingtonhoz vezetnek, bizonyítékot azonban nem mutatott fel.

Noha a rendőrség nem közölt részleteket a nyomozásról, és egyáltalán nem utalt arra, hogy az eddig talált bizonyítékok kire mutatnak, a találgatásokba természetesen a bulvársajtó is bekapcsolódott. Az egyik elképzelés szerint Oliver Ivanovićot albánok gyilkolták meg, hogy leállítsák a szerb-koszovói párbeszédet és összeütközéseket gerjesszenek Koszovóban, illetve Koszovó és Szerbia között. Egy másik teória szerint szerb nacionalisták voltak a megrendelők vagy az elkövetők, akiknek nem tetszett, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikát folytat, és a szerb-albán megbékélést hirdeti. Ettől az elképzeléstől nem áll távol az a verzió sem, hogy a koszovói politikust a szerb kormány gyilkoltatta meg, szintén azért, mert túl mérsékelt volt, illetve e verzió szerint is a brüsszeli párbeszéd leállítása volt a cél. Külföldi ügynökök pedig azért ölhették meg - állítják egyesek az újságokban -, mert minden jel szerint a közeljövőben rendeződött volna Koszovó és Szerbia kapcsolata, ami a Nyugat-Balkán hosszú távú békéjéhez és stabilitásához vezetett volna, ez pedig a nagyhatalmak erejének gyengülését jelentette volna, amit nem engedhettek meg.

Bármely verzió legyen is igaz, tény, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikus volt, és államtitkárként, valamint koszovói szerb frakcióvezetőként és pártelnökként is a szerb-koszovói kapcsolat rendezését hirdette.

Oliver Ivanović 1953. április 1-jén született a nyugat-koszovói Irzniqben (Rznić), később az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában gépészmérnöki, Pristinában pedig közgazdasági diplomát szerzett. A szerb mellett albánul, angolul és olaszul beszélt, valamint karate nagymester volt.

Mielőtt feszültségek keletkeztek volna Belgrád és Pristina között 1998-ban, Ivanovic a Szerbiai Szocialista Párt tagja volt, később a helyi szerb nemzeti tanács vezetője, majd Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után a koszovói kormány államtitkára lett. A koszovói Szociáldemokrata Párt tagjaként politizált mindaddig, amíg 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején és azt követően elkövetett háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre nem ítélte. 2017-ben azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el, 33 hónapos előzetes letartóztatást követően így Ivanović hazatérhetett. A 2017-es helyi önkormányzati választáson már a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű civil kezdeményezés jelöltjeként indult, és bekerült a Kosovska Mitrovica-i városi képviselő-testületbe. Kedden irodájába akart belépni, amikor eddig ismeretlen elkövetők rálőttek, és belehalt sérüléseibe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2018. MÁJUS 20.
[ 8:00 ]
Szerbiában ma, május 18-án először tartják az erőszak áldozatául esett nők nemzeti emléknapját. Az első emléknapot lesújtó statisztikai számadatok kísérik, mutatott rá ez alkalomból kiadott közleményében Zoran Pašalić köztársasági ombudsman.Szerbiában az elmúlt tíz év alatt több mint 350 nő lett családon belüli...
2018. MÁJUS 18.
[ 11:36 ]
Az idén május 19-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíksomlyón. A mai kegyhelyen először a bencések építettek román stílusú templomot, az ő helyüket a 15. század közepén a ferencesek foglalták el....
2018. MÁJUS 17.
[ 16:09 ]
A kuršumlijai régióban fekvő Novo selo egy kis hegyi falu, lakói, már amennyien vannak, főként állattenyésztéssel foglalkoznak. A helybeli 27 éves Bojan Radovanović traktorával és a hozzá csatlakoztatott pótkocsival takarmányt szállított, amikor a hegyi úton megállították a rendőrök és lévén, hogy a pótkocsi nem volt...
2018. MÁJUS 16.
[ 16:56 ]
Beolvasás folyamatban