Tükör
Ki állhat a mitrovicai merénylet mögött?

Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust kedden lőtték, ezután azonban nemcsak a hivatalos nyomozás, hanem a találgatás is megindult, hogy vajon kinek állhatott érdekében likvidálni az egyik legismertebb és kifejezetten mérsékelt politikát folytató politikust.

A szerb és a koszovói vezetés reakcióiból úgy tűnt, nem egyértelmű, ki állhat a gyilkosság mögött, hiszen mindkét oldal arról beszélt, hogy bárki is álljon a merénylet mögött, "legyen az szerb, albán vagy más nemzetiségű", felelnie kell tettéért.

Aleksandar Vučić szerb elnök keddi sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, "mindenki tudja, kinek állt ez érdekében", Ramush Haradinaj koszovói kormányfő külföldi elkövetőkre utalt, Milovan Drecun, a szerbiai parlamenti Koszovó-ügyi bizottságának elnöke viszont szerdán már ennél bátrabban fogalmazott, amikor kijelentette, a szálak Kadri Veseli koszovói házelnökhöz és Washingtonhoz vezetnek, bizonyítékot azonban nem mutatott fel.

Noha a rendőrség nem közölt részleteket a nyomozásról, és egyáltalán nem utalt arra, hogy az eddig talált bizonyítékok kire mutatnak, a találgatásokba természetesen a bulvársajtó is bekapcsolódott. Az egyik elképzelés szerint Oliver Ivanovićot albánok gyilkolták meg, hogy leállítsák a szerb-koszovói párbeszédet és összeütközéseket gerjesszenek Koszovóban, illetve Koszovó és Szerbia között. Egy másik teória szerint szerb nacionalisták voltak a megrendelők vagy az elkövetők, akiknek nem tetszett, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikát folytat, és a szerb-albán megbékélést hirdeti. Ettől az elképzeléstől nem áll távol az a verzió sem, hogy a koszovói politikust a szerb kormány gyilkoltatta meg, szintén azért, mert túl mérsékelt volt, illetve e verzió szerint is a brüsszeli párbeszéd leállítása volt a cél. Külföldi ügynökök pedig azért ölhették meg - állítják egyesek az újságokban -, mert minden jel szerint a közeljövőben rendeződött volna Koszovó és Szerbia kapcsolata, ami a Nyugat-Balkán hosszú távú békéjéhez és stabilitásához vezetett volna, ez pedig a nagyhatalmak erejének gyengülését jelentette volna, amit nem engedhettek meg.

Bármely verzió legyen is igaz, tény, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikus volt, és államtitkárként, valamint koszovói szerb frakcióvezetőként és pártelnökként is a szerb-koszovói kapcsolat rendezését hirdette.

Oliver Ivanović 1953. április 1-jén született a nyugat-koszovói Irzniqben (Rznić), később az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában gépészmérnöki, Pristinában pedig közgazdasági diplomát szerzett. A szerb mellett albánul, angolul és olaszul beszélt, valamint karate nagymester volt.

Mielőtt feszültségek keletkeztek volna Belgrád és Pristina között 1998-ban, Ivanovic a Szerbiai Szocialista Párt tagja volt, később a helyi szerb nemzeti tanács vezetője, majd Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után a koszovói kormány államtitkára lett. A koszovói Szociáldemokrata Párt tagjaként politizált mindaddig, amíg 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején és azt követően elkövetett háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre nem ítélte. 2017-ben azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el, 33 hónapos előzetes letartóztatást követően így Ivanović hazatérhetett. A 2017-es helyi önkormányzati választáson már a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű civil kezdeményezés jelöltjeként indult, és bekerült a Kosovska Mitrovica-i városi képviselő-testületbe. Kedden irodájába akart belépni, amikor eddig ismeretlen elkövetők rálőttek, és belehalt sérüléseibe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Korszakos gondolkodók - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 13:08 ]
Mégis kinek a pártja? - Az amerikai republikánusok a félidős választások előtt - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 19:32 ]
Nagyboldogasszony napja - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 9:12 ]
A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje kedden elvetette a 2004-ben, az akkori kormány által elfogadott, az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló dokumentumot és új bizottság felállítását kérte az igazság teljes kiderítése érdekében - közölte a helyi sajtó. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 20:38 ]
Az elmúlt hetekben több mint 500 indítvány érkezett a munkaügyi minisztériumhoz a szociális védelmi törvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvénytervezet miatt.Ebből 115 észrevétel a civil szektorból érkezett, amelyek felszólították az európai intézményeket, hogy támogassák javaslataikat és...
2018. AUGUSZTUS 13.
[ 10:56 ]
Koszovó helyzetének rendezése kapcsán egyre többször merül fel a területcsere lehetősége Szerbia és Koszovó között - írta a KoSSev című koszovói hírportál. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az országhatárok módosítása újabb problémákhoz vezetne. Koszovó felosztásának ötlete, avagy egy lehetséges...
2018. AUGUSZTUS 9.
[ 12:28 ]
Beolvasás folyamatban