GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. január 17. [15:04]

Ki állhat a mitrovicai merénylet mögött?

Ki állhat a mitrovicai merénylet mögött?

Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust kedden lőtték, ezután azonban nemcsak a hivatalos nyomozás, hanem a találgatás is megindult, hogy vajon kinek állhatott érdekében likvidálni az egyik legismertebb és kifejezetten mérsékelt politikát folytató politikust.

A szerb és a koszovói vezetés reakcióiból úgy tűnt, nem egyértelmű, ki állhat a gyilkosság mögött, hiszen mindkét oldal arról beszélt, hogy bárki is álljon a merénylet mögött, "legyen az szerb, albán vagy más nemzetiségű", felelnie kell tettéért.

Aleksandar Vučić szerb elnök keddi sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, "mindenki tudja, kinek állt ez érdekében", Ramush Haradinaj koszovói kormányfő külföldi elkövetőkre utalt, Milovan Drecun, a szerbiai parlamenti Koszovó-ügyi bizottságának elnöke viszont szerdán már ennél bátrabban fogalmazott, amikor kijelentette, a szálak Kadri Veseli koszovói házelnökhöz és Washingtonhoz vezetnek, bizonyítékot azonban nem mutatott fel.

Noha a rendőrség nem közölt részleteket a nyomozásról, és egyáltalán nem utalt arra, hogy az eddig talált bizonyítékok kire mutatnak, a találgatásokba természetesen a bulvársajtó is bekapcsolódott. Az egyik elképzelés szerint Oliver Ivanovićot albánok gyilkolták meg, hogy leállítsák a szerb-koszovói párbeszédet és összeütközéseket gerjesszenek Koszovóban, illetve Koszovó és Szerbia között. Egy másik teória szerint szerb nacionalisták voltak a megrendelők vagy az elkövetők, akiknek nem tetszett, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikát folytat, és a szerb-albán megbékélést hirdeti. Ettől az elképzeléstől nem áll távol az a verzió sem, hogy a koszovói politikust a szerb kormány gyilkoltatta meg, szintén azért, mert túl mérsékelt volt, illetve e verzió szerint is a brüsszeli párbeszéd leállítása volt a cél. Külföldi ügynökök pedig azért ölhették meg - állítják egyesek az újságokban -, mert minden jel szerint a közeljövőben rendeződött volna Koszovó és Szerbia kapcsolata, ami a Nyugat-Balkán hosszú távú békéjéhez és stabilitásához vezetett volna, ez pedig a nagyhatalmak erejének gyengülését jelentette volna, amit nem engedhettek meg.

Bármely verzió legyen is igaz, tény, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikus volt, és államtitkárként, valamint koszovói szerb frakcióvezetőként és pártelnökként is a szerb-koszovói kapcsolat rendezését hirdette.

Oliver Ivanović 1953. április 1-jén született a nyugat-koszovói Irzniqben (Rznić), később az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában gépészmérnöki, Pristinában pedig közgazdasági diplomát szerzett. A szerb mellett albánul, angolul és olaszul beszélt, valamint karate nagymester volt.

Mielőtt feszültségek keletkeztek volna Belgrád és Pristina között 1998-ban, Ivanovic a Szerbiai Szocialista Párt tagja volt, később a helyi szerb nemzeti tanács vezetője, majd Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után a koszovói kormány államtitkára lett. A koszovói Szociáldemokrata Párt tagjaként politizált mindaddig, amíg 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején és azt követően elkövetett háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre nem ítélte. 2017-ben azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el, 33 hónapos előzetes letartóztatást követően így Ivanović hazatérhetett. A 2017-es helyi önkormányzati választáson már a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű civil kezdeményezés jelöltjeként indult, és bekerült a Kosovska Mitrovica-i városi képviselő-testületbe. Kedden irodájába akart belépni, amikor eddig ismeretlen elkövetők rálőttek, és belehalt sérüléseibe. (MTI)


2018. február 17. [15:48]

A kislány ma ünnepli tizedik születésnapját. Pavaresiának hívják. A neve albánul függetlenséget jelent. Az édesanyja éppen azokban a percekben hozta a világra, amikor... >>

2018. február 16. [7:26]

(Belgrádi tudósítónktól)Nagy, sőt biztos eséllyel indul az idei, március 4-ére kiírt belgrádi helyhatósági választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt nem első... >>

2018. február 15. [23:02]

(Budapesti tudósítónktól)A Balkán-félsziget, különösen annak nyugati fele Brüsszelben hagyományosan hidegrázást okoz felelős politikusoknak és felelőtlen járókelőnek... >>

2018. február 14. [8:00]
Tudományos valentinizmus
2018. február 10. [18:21]
Mennyit ér a diploma?
2018. február 9. [21:38]
Elöregedő Szerbia
2018. február 8. [20:31]
Statisztika, választásokra sminkelve
2018. február 8. [18:22]
Gyöngyösi csatatér


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.30 dinár
1 dollár 95.57 dinár
100 forint 37.87 dinár
100 dinár 264.03 forint
Heti kérdés
Dühöng az influenzajárvány. Ön fel szokta-e venni a védőoltást a vírusos megbetegedés ellen?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány