Tükör
Ki állhat a mitrovicai merénylet mögött?

Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust kedden lőtték, ezután azonban nemcsak a hivatalos nyomozás, hanem a találgatás is megindult, hogy vajon kinek állhatott érdekében likvidálni az egyik legismertebb és kifejezetten mérsékelt politikát folytató politikust.

A szerb és a koszovói vezetés reakcióiból úgy tűnt, nem egyértelmű, ki állhat a gyilkosság mögött, hiszen mindkét oldal arról beszélt, hogy bárki is álljon a merénylet mögött, "legyen az szerb, albán vagy más nemzetiségű", felelnie kell tettéért.

Aleksandar Vučić szerb elnök keddi sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, "mindenki tudja, kinek állt ez érdekében", Ramush Haradinaj koszovói kormányfő külföldi elkövetőkre utalt, Milovan Drecun, a szerbiai parlamenti Koszovó-ügyi bizottságának elnöke viszont szerdán már ennél bátrabban fogalmazott, amikor kijelentette, a szálak Kadri Veseli koszovói házelnökhöz és Washingtonhoz vezetnek, bizonyítékot azonban nem mutatott fel.

Noha a rendőrség nem közölt részleteket a nyomozásról, és egyáltalán nem utalt arra, hogy az eddig talált bizonyítékok kire mutatnak, a találgatásokba természetesen a bulvársajtó is bekapcsolódott. Az egyik elképzelés szerint Oliver Ivanovićot albánok gyilkolták meg, hogy leállítsák a szerb-koszovói párbeszédet és összeütközéseket gerjesszenek Koszovóban, illetve Koszovó és Szerbia között. Egy másik teória szerint szerb nacionalisták voltak a megrendelők vagy az elkövetők, akiknek nem tetszett, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikát folytat, és a szerb-albán megbékélést hirdeti. Ettől az elképzeléstől nem áll távol az a verzió sem, hogy a koszovói politikust a szerb kormány gyilkoltatta meg, szintén azért, mert túl mérsékelt volt, illetve e verzió szerint is a brüsszeli párbeszéd leállítása volt a cél. Külföldi ügynökök pedig azért ölhették meg - állítják egyesek az újságokban -, mert minden jel szerint a közeljövőben rendeződött volna Koszovó és Szerbia kapcsolata, ami a Nyugat-Balkán hosszú távú békéjéhez és stabilitásához vezetett volna, ez pedig a nagyhatalmak erejének gyengülését jelentette volna, amit nem engedhettek meg.

Bármely verzió legyen is igaz, tény, hogy Oliver Ivanović mérsékelt politikus volt, és államtitkárként, valamint koszovói szerb frakcióvezetőként és pártelnökként is a szerb-koszovói kapcsolat rendezését hirdette.

Oliver Ivanović 1953. április 1-jén született a nyugat-koszovói Irzniqben (Rznić), később az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában gépészmérnöki, Pristinában pedig közgazdasági diplomát szerzett. A szerb mellett albánul, angolul és olaszul beszélt, valamint karate nagymester volt.

Mielőtt feszültségek keletkeztek volna Belgrád és Pristina között 1998-ban, Ivanovic a Szerbiai Szocialista Párt tagja volt, később a helyi szerb nemzeti tanács vezetője, majd Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után a koszovói kormány államtitkára lett. A koszovói Szociáldemokrata Párt tagjaként politizált mindaddig, amíg 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején és azt követően elkövetett háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre nem ítélte. 2017-ben azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el, 33 hónapos előzetes letartóztatást követően így Ivanović hazatérhetett. A 2017-es helyi önkormányzati választáson már a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű civil kezdeményezés jelöltjeként indult, és bekerült a Kosovska Mitrovica-i városi képviselő-testületbe. Kedden irodájába akart belépni, amikor eddig ismeretlen elkövetők rálőttek, és belehalt sérüléseibe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar szórvány napja - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 5:50 ]
Az iráni gazdaság megszenvedi, de valószínűleg átvészeli az amerikai szankciókat. Elemzők szerint a gazdaság teljesítményének visszaesésére lehet számítani, de összeomlás nem várható - derül ki a Reuters hírügynökség gazdasági elemzéséből.A magasabb olajárak és az Egyesült Államok elszigetelődése miatt Irán ma...
2018. NOVEMBER 14.
[ 20:08 ]
Noha a jelenlegi szerbiai kormány támogatja az informatikai alkalmazások bevezetését az olyan szolgáltatások esetében, amelyeket nap mint nap igénybe vesznek a polgárok, a gyakorlatban olyan döntéseket hoz, amelyek nem csak ellehetetlenítik a digitalizációt, hanem a szolgáltatást nyújtókat is úgy kezeli, mintha egyedüliek...
2018. NOVEMBER 14.
[ 11:12 ]
Hetvenedik születésnapját ünnepli, egyben újabb korrekordot is dönt ma a brit trón várományosa.Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született. A jeles évforduló azt is jelenti,...
2018. NOVEMBER 14.
[ 8:44 ]
Beolvasás folyamatban