Tükör
Orbán-Pásztor találkozó: Továbbhaladni a kitaposott úton!
Betűméret:             

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn Budapesten az Országházban fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A találkozón elhangzottakról Pásztor István telefonon nyilatkozott hírportálunknak.

- Ez a találkozó egy újabb fordulója volt a folyamatos kapcsolattartásnak. Évente 2-3 alkalommal szoktunk találkozni, amikor a mögöttünk hagyott időt beszéljük át, illetve az előttünk álló feladatokról egyeztetünk. Ezeknek a beszélgetéseknek mindig megvan a konkrét apropója. Ennek a mai beszélgetésnek az apropója az volt, hogy a hét második felében, csütörtökön ill. pénteken sor fog kerülni Budapesten a két ország kormányának az újabb ülésére. Én nagy örömmel tudom megállapítani és azt gondolom, hogy ez mindannyiunk számára megnyugvást és örömöt kell, hogy jelentsen, hogy a két ország közötti kapcsolatok nagyon kiegyensúlyozottak és folyamatosan gazdagodnak újabb és újabb tartalmakkal. Többek között erről győzött meg a mai beszélgetés is, hogy a soron lévő közös kormányülésen mind fejlesztések vonatkozásában, mind programok tekintetében, mind megállapodások és fölvetések vonatkozásában, ez a kapcsolat valóban tartalmassá vált. Aláírásra kerülnek olyan megállapodások, amelyek a közlekedés, a határátlépés és a gazdaságfejlesztés vonatkozásában előrelépést jelentenek az eddigi állapotokhoz képest. Azt gondolom, hogy ennek az igazi haszonélvezői a vajdasági magyar közösség tagjai. Ez eredményezi azt, hogy előbbre tudjunk haladni, hogy megbecsültek és elfogadottak legyünk a szerb társadalomban és hogy olyan biztonságban legyünk, mint amilyen most az utóbbi időben jellemzi a mindennapjainkat.

- Miről tárgyaltak még a magyar miniszterelnökkel? Szó esett-e a délvidéki magyarok helyzetéről?

- Természetszerűleg beszélgettünk a magyar közösség ügyeiről is. Végigvettük mindazokat a futó programokat, közös célkitűzéseket és ezek megvalósítását, amelyek az elmúlt években elindultak. Szót ejtettünk a gazdaságfejlesztési programról, beszámoltam elnök úrnak arról, hogy az elmúlt kb. két évben, amióta ez a program életszerűen fut, mi mindent sikerült elvégezni. Azt gondolom, hogy nincsen mit szégyellnünk se a megvalósított pályázatok, sem pedig a jóváhagyott támogatások felhasználása tekintetében. Ami talán még fontosabb: megállapodtunk abban, hogy az idei év végéig, amíg ez a hároméves fejlesztési ciklus tartani fog, mi mindent fogunk végigcsinálni, illetve mi az, amihez a magyar kormány anyagi forrásokat fog biztosítani. Örömmel tudom jelezni, hogy mindaz, amiről tervként beszéltünk, ami fölvetésre került, akár új pályázatok tekintetében is, az realitássá vált a mai beszélgetés eredményeként. Én azt remélem, hogy valamikor február végéig újabb pályázatok fognak megjelenni. Elsősorban az integrátorokkal szerződő beszállítók megsegítése érdekében. Mivel az elmúlt időben a házvásárlási pályázatoknak nagyon nagy volt a népszerűsége és az érdeklődés továbbra is folyamatos, egészen biztos, hogy újabb házvásárlási pályázatot fogunk kiírni. Ami még ötletként úgyszintén folyamatosan felmerül, az a kezdő vállakozások megsegítése. Ezt is el fogjuk indítani és lesz még egy pályázat, ugyanis Szerbia, a szerb kormány, a mezőgazdasági minisztérium több mint ötéves erőfeszítésünk eredményeként a kistermelők és a feldolgozóipari kapacitások kiépítése vonatkozásában meghozta a tavalyi év végén azokat a rendeleteket, amelyek ezt lehetővé teszik. Szeretnénk a bolthálózatot erősíteni és arra biztatni, hogy a kistermelőktől vásárolják meg azokat a terményeket, amelyeket utána a kiskereskedelemben értékesíteni tudnának. Ezek a programok a következő hetekben kidolgozásra kerülnek és február végéig meg fognak jelenni. Emellett mindazok az állagmegőrzésre vonatkozó beruházások, amelyek beindultak az elmúlt egy-másfél évben, befejezésre kerülnek. Ezen túlt vannak újabb elképzelések is, amelyekről ma a miniszterelnök úrral elvben megállapodtunk és azt gondolom, hogy tovább haladunk a bejáródott úton.

- Magyarországon április 8-án parlamenti választásokat tartanak. A megmérettetésben a külhoni magyarok is érdekeltek. Erről szót ejtettek-e a megbeszélés során?

- Természetesen erről is szó esett. Mi a magunk részéről, ahogy az közismert, mindent megtettünk annak érdekében, hogy a vajdasági magyar állampolgárok minél nagyobb számban regisztráljanak és szerezzenek szavazati jogot a magyarországi parlamenti választásokon és hogy éljenek ezen jogukkal. Másrészt az sem jelent újdonságot, hogy a VMSZ arra fogja buzdítani a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarokat, hogy a Fidesz-KDNP listájára szavazzanak. Elemi érdekünk, hogy az a nemzetépítés, az a közös gondolkodás és közös építkezés, amit az elmúlt bő hét évben közösen csináltunk a Fidesszel, mint közös stratégiai partnerünkkel, azt folytatni tudjuk.

Ternovácz István

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban