Tükör
EU-Balkán: Érdekközösség, nem szerelmi házasság

Az Európai Bizottság kedden ismertetendő stratégiai elképzeléseivel lendületet kíván adni a még nem EU-tag balkáni országok erőfeszítéseinek, Szerbia és Montenegró már 2025 táján taggá válhat. Számos polgár azonban panaszkodik a látszatreformok miatt. Miként egyeztethető a kettő össze - teszi fel a kérdést a dpa német hírügynökség tudósítója.

Az újságíró két párhuzamosan létező világot feltételez a Balkánon: az egyiket az Európai Unió egyes csúcspolitikusai képviselik, akik a reformígéretek hallatán Szerbia EU-csatlakozását már a megcélzott 2025-ös év előtt lehetségesnek tartják, a másik oldalon pedig ott van a panaszkodó civil társadalom, a demokráciadeficit, a médiumok szorongatása, az igazságszolgáltatás, amelyek közül egyesek manapság rosszabb helyzetben vannak, mint voltak a kilencvenes évek háborús időszakában.

A kis Montenegró már hat éve tárgyal Brüsszellel EU-csatlakozásáról, 35 tárgyalási fejezetből harmincat megnyitottak. Podgorica jutott eddig a legmesszebbre a belépésre váró balkáni országok közül, belpolitikai helyzete azonban törékeny. Az ellenzék fele hosszabb ideje bojkottálja a parlamenti munkát. Így tiltakozik az évtizedek óta mindent uraló Milo Djukanović ellen, aki néhány családdal együtt úgy irányítja az államot, mintha az övé lenne. A szocialisták szinte örökös elnöke egy-két rövid időszak kivételével vagy Montenegró elnöke vagy miniszterelnöke volt.

Kisebb örökkévalóság az is, amit Szerbia erős embere, Aleksandar Vučić elnök a politikában eltöltött. Hosszabb időn át nagyszerb nacionalista és ellenzéki, miniszterelnökként, majd államfőként lánglelkű európai. A Nyugat, Washington, Berlin, Párizs a hosszú karrierje ellenére még mindig csak 47 éves politikusban látja legfontosabb partnerét. Jovo Bakić szerb szociológus szerint Brüsszel minden antidemokratikus sakkhúzást elnéz Vučićnak, csak ne provokáljon új konfliktusokat Koszovóval és keresse a kibékülés lehetőségét a tíz évvel ezelőtt Szerbiáról levált területtel.

Bosznia-Hercegovinában is az évtizedek óta uralkodó politikusok, mint például a muzulmánok vezetője, Bakir Izetbegović, tartoznak Brüsszel kivételezett partnerei közé. Srdjan Blagovčanin a szarajevói Transparency igazgatója szerint azonban Izetbegović, a szerbek és a horvátok vezetőihez hasonlóan, csak hitegeti az EU-t a reformígéretekkel. "A reformokról szóló beszéd mese", "a pártok bűnszervezetek, úgy működnek, mint a maffia" - mondja.

Predrag Kojović ellenzéki politikus hasonlóan látja a helyzetet. "A pártklikkek csak biztosítani akarják törvényellenesen megszerzett gazdagságukat, anélkül, hogy bármilyen jogi, politikai vagy társadalmi következményt kellene viselniük" - mondja a dpa-nak. Szinte az összes külföldi szakértő egyetért abban, hogy a pártok minden délkelet-európai országban minden dolgok mértékei. Ellenőrzés nélkül uralják a gazdaság és a társadalom minden területét, meghatározzák a médiumok és az igazságszolgáltatás működését, karriereket egyengethetnek vagy tehetnek tönkre.

Nyugati diplomaták néha beismerik, hogy mennyire problematikus a partneri viszonyuk a balkáni országok erős embereivel. Azzal igazolják az összekapcsolódást, hogy az ellenzék ezekben az országokban széttöredezett, gyakran szervezetileg is lebénult. Egyszerűen nem kínálkozik más beszélgető- és tárgyalópartner. Hasonló a helyzet a többi EU-aspiráns, Albánia, Macedónia és Koszovó esetében: veszekedés, blokád, bojkott, korrupció - ezek a helyi belpolitika legfontosabb fogalmai. Mind a hat - EU-tagságra törekvő - ország egymással határvitákba is belebonyolódott.

Az EU-diplomaták abban reménykednek, hogy ezek az országok, hacsak apró lépésekkel is, de egyszer csak áttörést érnek el a demokrácia és a piacgazdaság irányába. A lakosság azonban nem akar várni. Sok csalódott ember kiutat keres és kivándorol, főleg Németországba és Ausztriába. Ezekben az országokban szívesen befogadják a jól képzett fiatalokat, például a mérnököket, az orvosokat és az ápolókat. Hiányuk azonban még inkább visszaveti szülőhazájukat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar szórvány napja - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 5:50 ]
Az iráni gazdaság megszenvedi, de valószínűleg átvészeli az amerikai szankciókat. Elemzők szerint a gazdaság teljesítményének visszaesésére lehet számítani, de összeomlás nem várható - derül ki a Reuters hírügynökség gazdasági elemzéséből.A magasabb olajárak és az Egyesült Államok elszigetelődése miatt Irán ma...
2018. NOVEMBER 14.
[ 20:08 ]
Noha a jelenlegi szerbiai kormány támogatja az informatikai alkalmazások bevezetését az olyan szolgáltatások esetében, amelyeket nap mint nap igénybe vesznek a polgárok, a gyakorlatban olyan döntéseket hoz, amelyek nem csak ellehetetlenítik a digitalizációt, hanem a szolgáltatást nyújtókat is úgy kezeli, mintha egyedüliek...
2018. NOVEMBER 14.
[ 11:12 ]
Hetvenedik születésnapját ünnepli, egyben újabb korrekordot is dönt ma a brit trón várományosa.Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született. A jeles évforduló azt is jelenti,...
2018. NOVEMBER 14.
[ 8:44 ]
Beolvasás folyamatban