Tükör
Lakásvásárlás Belgrádban? Nem könnyű vállalkozás

(Belgrádi tudósítónktól)

Az ingatlanvásárlás sosem egyszerű és könnyű dolog. Még ha az embernek sikerült is megspórolnia szép kis összeget egy kényelmesebb lakás vagy ház vásárlására, a pénz mellett sok más tényező is szerepet játszik annak megvalósításában. Belgrádban például, ahol valóban óriási a kínálat, nagy fejfájást okozhat e „kaland”.

Az ingatlanárak alakulását követő irodák adatai azt mutatják, hogy Belgrádban a múlt év harmadik negyedében a lakások négyzetméterének ára átlagban 1150 euró volt, ami 40 euróval több, mint az előző negyedben, illetve 58 eurós drágulást jelent az előző év azonos időszakához képest. A szakemberek azt mondják, hogy a világgazdasági válság után fokozatosan megtörtént az, amire a szerbiai ingatlanpiacnak szüksége volt – a kínálat igazodni kezdett az igényekhez. Ennek következményeként az ingatlanpiac egyre szilárdabb helyzetbe került a város minden részén.

Az ingatlan négyzetméterének ára tehát enyhe emelkedést mutat, és ez a változás leginkább a Palilula község Mirijevo településén érzékelhető. Az utóbbi években történt nagyméretű építkezés, a környék urbanizálódása, növekedése és fejlődése, iskolák, egészségházak és bevásárlóközpontok megnyitása hozzájárult ahhoz, hogy szinte egy önálló kis várossá alakult. Ezen kívül gazdag zöldövezetben, s vonzóvá vált sokak számára, így a korábban átlagban ezer eurós négyzetméter ma már nehezen található. A négyzetméter ára mintegy húsz százakékkal emelkedett.

Egy belgrádi ingatlanközvetítő érdeklődésünkre elmondta, hogy a fővárosban mindig nagy volt a kereslet a lakások iránt, s annak ellenére, hogy azok átlagban 15 százalékkal drágábbak a tavalyi évhez képest, a kereslet nem hanyatlik. Kérdésünkre, hogy a belgrádiak vásárolnak-e újabb lakásokat vagy vidékiek terveznek a városba költözni, elmondta, hogy tapasztalatai alapján inkább a helyiek városon belüli migrációjáról vagy terjeszkedéséről beszélhetünk. Mint mondta, gyakori eset, hogy a nyugdíjas korosztály, amely negyven-ötven évvel ezelőtt könnyebben jutott nagyobb, mondjuk 80-90 négyzetméteres lakáshoz, ma eladja azt a lakást, hogy azon a pénzen két, sőt három kisebb lakást vásároljon gyerekeik lakáskérdésének megoldása céljából.

Mindenesetre nehezebben tudnak lakáshoz jutni a vidékiek, akik munka, vagy családalapítás miatt kénytelenek ingatlant vásárolni. Mert annyi nem elegendő, hogy az ember a vidéki, családi házát vagy lakását eladja, hiszen a vidéki, például 100-150 négyzetméteres ingatlan árán jó, ha garzonlakást tud vásárolni magának Belgrádban. A városközpont tágabb környezetében, a Savski venac, a Vračar, a Stari grad és a Voždovac községnek a központhoz közelebb eső részén két-háromezer eurón alul nem található négyzetméter, Újbelgrád másfél-kétezer euróba „kerül”, a Čukarica ezer-ezerötszáz euró, míg a központhoz távolabb eső községek, mint Rakovica, a zimonyi Altina vagy a voždovaci Vojvoda Vlahović települések új tömbházainak négyzetmétere 800 és 1000 euró körül alakul. A legkedvezőbb árfekvésű a város bánáti részén levő Borča, Ovča, Krnjača települések, ahol már 800 eurón alul is kínálnak otthont.

Hála a közvetítő irodák honlapjainak, általuk ugyanis karosszékünkből nyerhetünk betekintést szinte az összes kínálatba a városban. A gond egyedül az, hogy ha például negyvenezer euróért olyan ingatlan után kutatunk, amely rendelkezik tulajdoni lappal, továbbá telekkönyvezve van, de nem pince- vagy padláslakás, ha emeleten van, ugyanakkor a tömbház rendelkezik lifttel, a városi fűtéshálózat rendszerében van, s végül ne kelljen a munkahelyig 30-35 percnél hosszabb ideig utazni a városi busszal, alig jelenik meg néhány kínálat. S akkor már valóban kevés az esély arra, hogy nyélbe üssük az üzletet.

Ezután nem marad más hátra, mint az, hogy jócskán engedjünk az igényeinkből, vagy hogy egyáltalán lakásvásárlásról gondolkodjunk a fővárosban.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Korszakos gondolkodók - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 13:08 ]
Mégis kinek a pártja? - Az amerikai republikánusok a félidős választások előtt - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 19:32 ]
Nagyboldogasszony napja - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 9:12 ]
A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje kedden elvetette a 2004-ben, az akkori kormány által elfogadott, az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló dokumentumot és új bizottság felállítását kérte az igazság teljes kiderítése érdekében - közölte a helyi sajtó. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 20:38 ]
Az elmúlt hetekben több mint 500 indítvány érkezett a munkaügyi minisztériumhoz a szociális védelmi törvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvénytervezet miatt.Ebből 115 észrevétel a civil szektorból érkezett, amelyek felszólították az európai intézményeket, hogy támogassák javaslataikat és...
2018. AUGUSZTUS 13.
[ 10:56 ]
Koszovó helyzetének rendezése kapcsán egyre többször merül fel a területcsere lehetősége Szerbia és Koszovó között - írta a KoSSev című koszovói hírportál. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az országhatárok módosítása újabb problémákhoz vezetne. Koszovó felosztásának ötlete, avagy egy lehetséges...
2018. AUGUSZTUS 9.
[ 12:28 ]
Beolvasás folyamatban