Tükör
Gyöngyösi csatatér

(Budapesti tudósítónktól)

Bár kevés helyen dőlt el a jövő tavaszi országgyűlési választások jelöltlistája, alighanem Gyöngyös lesz az egyik legpikánsabb csörte a 106 egyéni választókerület közül. Itt olyan régvolt hatalmasságok és mai titánok küzdhettek volna a képviselői pozícióért, mint Vona Gábor, a Jobbik gyöngyösi születésű elnöke, a magyar politikai élet örök túlélője, Fodor Gábor, esetleg Mesterházy Attila, az MSZP valamikori miniszterelnökjelöltje. Végül minden volt, visszalépés, acsarkodás, még egy kicsi sírás is, Fodor pedig nem kapott lehetőséget.

Itt érdemes megállni egy rövid pillanatra, nála, a volt oktatási miniszternél, akiről könyveket lehetne és kellene is írni. Jelenleg a Magyar Liberális Párt vezetője, amely nagyjából annyira befolyásos, mint Bokros Lajos Modern Magyarországért Mozgalma, népszerűsége kimutathatatlan, tagsága elenyésző, de nem szabad fél vállról venni, hiszen ott van az élén Fodor Gábor. Ő ma is ugyanazzal az érvkészlettel politizál, mint dicsősége napjaiban, a kilencvenes évek közepétől az ezredfordulóig, ugyanúgy kétosztatúként fogja fel a politikát, azaz vannak a „jók”, a liberálisok, a megengedők, a mindenkit keblükre ölelők, s vannak a „rosszak”, az elutasító konzervatívok, akik elrugdalják a modernséget, az internetet és a melegházasságot. A választások közeledtével Fodor Gábor igyekszik felülni valamelyik politikai vonatra, ahol még szorítanak neki helyet. Ez pedig a jelek szerint az MSZP lenne, amely épp elég nehéz helyzetben van. A Fidesz legyőzése érdekében ugyanis a szebb napokat látott szocialisták a Párbeszéd nevű, önmagában a parlamenti küszöb közelébe se jutó párttal szövetkezik, a két logó miatt – pártszövetségként – tíz százalékos határt kell átlépnie.

A szocialisták nemrég alapvetően megegyeztek a Demokratikus Koalícióval arról, hogy a sikeresebb szereplés érdekében bizonyos helyeken visszaléptetik jelöltjeiket. Gyöngyösön így a Gyurcsány Ferenc-vezette párt nem zavarja meg az MSZP választottját, de ahogy lenni szokott, nem feltétlenül a százalékok számítanak. Ott ugyanis a szocialisták egyik régi kádere, Hiesz György igen erős jelölt lehetett volna, s nem is volt kérdés, hogy eredményesség szempontjából őt kellett volna indítani, ám Fodor Gábor valahogy mégis bekerült Hiesz elé. A Liberálisok pártként nem tud labdába rúgni, így nem fogja „erősíteni” az MSZP-Párbeszéd-tandemet, főleg azért nem, mert úgy már 15 százalékos küszöböt kellene valahogy átugrani, ez pedig cseppet se tűnik könnyűnek első pillantásra. Fodor Gábor viszont egyéni indulóként, MSZP-támogatással elindulhatott volna Gyöngyösön. Hiesz kilépett az MSZP-ből, láthatóan igen csalódottan, könnyeivel küszködve, s állítása szerint függetlenként folytatja majd a munkát a városért. Fodor Gábor pedig álmodhatott egy kicsit, hogy újraéli egy estére a régi dicsőséget, ott lesz az arca a listán, ahol mutatják majd a szavazatok számát április 8-án este. Egy megkopott hitelességű politikus, aki voltaképp csak önmagának tartozik elszámolással, saját erejéből küzdötte fel magát ebbe a pozícióba, saját hibái miatt veszítette el a szavazókat és a támogatókat. Aztán a helyi szocialisták észbe kaptak, Fodortól megvonták a bizalmat, s helyette a helyi MSZP-vezető, Orosz Bálint lesz a jelölt. A volt miniszter pedig levonta a következtetést, miszerint neki nem osztanak lapot a szocialistáknál.

Persze ettől az MSZP még nem omlik össze, hiszen a liberálisok segítsége vajmi keveset jelent a szocialistáknak, de azt látványosan megmutatja, milyen indulatok forrnak a pártban. A régi gárda megmaradt tagjai és az új nemzedék képviselői más és más irányt képzelnek el a szocialista pártnak 2018-ban. Molnár Gyula pártelnök lemond, ha az MSZP nem nyeri meg a választást. Ez nem lenne meglepő, szinte természetes ilyen esetben. Az viszont nem, hogy elképzelhető, a Párbeszéd-MSZP-tandem folytatódhatna, s a közös cél és a fiatalítás érdekében az MSZP-t bedobnák a kukába. Véget érne a szekfűs-vörös időszak, a három betű a történelem részévé válna – ahol már van egy MSZP, nem valami dicső múlttal –, a modern jövőt pedig már a Karácsony Gergely fémjelezte politikusi generációval képzeli el a jelenlegi pártelit.

Egyáltalán nem biztos, hogy maga az ötlet rossz. De feltétlenül szimbolikus. Véget ért egy korszak, leáldozott a rendszerváltozás után is itt maradt, roppant ósdi struktúrának. Az MSZP váltópártból jelentéktelenedett el, s lett önmaga árnyéka néhány év alatt. Eltűnt a frissesség, az ötlet, a markáns karakter, s két hónappal a választások előtt arra kényszerül, hogy egy törpepárt roppant fiatal képviselőjét tegye listájának első helyére, mert egyszerűen a saját berkein belül nincs senki, akit mindenki elfogad. Senki se elég erős, senki se elég feddhetetlen, senki se elég ötletes. Fodor Gábor viszont még utoljára a régi emlékek kedvéért kiebrudalhatja a párt hűséges káderét, hogy utána őt küldjék nyugdíjba. Jót tesz a friss levegő.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2018. MÁJUS 20.
[ 8:00 ]
Szerbiában ma, május 18-án először tartják az erőszak áldozatául esett nők nemzeti emléknapját. Az első emléknapot lesújtó statisztikai számadatok kísérik, mutatott rá ez alkalomból kiadott közleményében Zoran Pašalić köztársasági ombudsman.Szerbiában az elmúlt tíz év alatt több mint 350 nő lett családon belüli...
2018. MÁJUS 18.
[ 11:36 ]
Az idén május 19-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíksomlyón. A mai kegyhelyen először a bencések építettek román stílusú templomot, az ő helyüket a 15. század közepén a ferencesek foglalták el....
2018. MÁJUS 17.
[ 16:09 ]
A kuršumlijai régióban fekvő Novo selo egy kis hegyi falu, lakói, már amennyien vannak, főként állattenyésztéssel foglalkoznak. A helybeli 27 éves Bojan Radovanović traktorával és a hozzá csatlakoztatott pótkocsival takarmányt szállított, amikor a hegyi úton megállították a rendőrök és lévén, hogy a pótkocsi nem volt...
2018. MÁJUS 16.
[ 16:56 ]
Beolvasás folyamatban