Tükör
Statisztika, választásokra sminkelve

Már bejáródott módszer, és korántsem csak Szerbiában, hogy választások előtt a nyilvánosság számára kisminkelt adatokat szolgálnak fel a foglalkoztatottsági arányról és a bérekről, amelyek úgy egyoldalú, mint elferdített statisztikai adatokon alapulnak. Az embernek eszébe juthat akár a Winston Churchillnek tulajdonított mondás is, miszerint „Én csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam”, vagy az, amelyet állítólag ugyancsak ő mondott, legalábbis az urbánus legendák szerint: “Van kis hazugság, nagy hazugság, meg a statisztika”.

A Köztársasági Statisztikai Intézet a közelmúltban a foglalkoztatási arány és a bérek kifejezetten nagymértékű növekedéséről tett közzé adatokat. A 021 cikke szerint néhány újságíró úgy döntött, a nyugdíjbiztosítási befizetések alapján ellenőrzi a túlzottan optimista adatokat.

Mivel minden dolgozó a bruttó bér 24,2 százalékát befizeti a nyugdíjalapba, a dolgozók és a fizetések növekedése a nyugdíjalapba történő arányosan nagyobb beáramláson keresztül kellett volna, hogy kifejezésre jusson.

A közzétett adatok alapján tavaly a bevételnek 96 milliárd dinárral kellett volna nőnie az előző évhez képest, azonban az alap által közölt információk szerint a növekedés 54 milliárd dináros volt.

A közzétett adatok szerint 2014 harmadik negyedévétől 2017 harmadik negyedévéig a foglalkoztatottak száma 320 ezerrel nőtt, ugyanakkor a munkanélküliek száma 170 ezerrel csökkent.

Már-már bohózatba illő, hogy 2012 ősze óta 730 ezerrel többen dolgoznak, ugyanis ez 36 százalékos növekedést jelentene a Szerb Haladó Párt (SNS) hatalomra kerülése óta eltelt idő alatt.

A statisztika nem ejt szót arról, hogy az említett időszakban Szerbia 15 évnél idősebb lakossága 118 ezerrel csökkent, főleg az elvándorlás miatt. Részben ebben rejlik a munkanélküliség csökkenésének magyarázata.

Új módszer

Gyorsan kiderült, hogy a megszépített adatok a foglalkoztatottság nyilvántartásának módszertanában beállt változások következményei. Évtizedekig azoknak a számán alapult, akik a bruttó kereset 10,2 százalékát befizetik a kötelező egészségbiztosításra.

A RZS a közelmúltban hetente készít ankétot a munkáról, amely szerint a foglalkoztatottak közé sorolnak mindenkit, aki az adott héten bármilyen munkáért legalább 10 eurós bért kapott. Akkor is, ha a szürkezónában dolgozott, s természetbeni juttatást kapott. A foglalkoztatottakhoz sorolják a feketemunkásokat és a mezőgazdasági dolgozókat is.

Ily módon 1,96 millió foglalkoztatottól elérkeztünk 2,83 millióig, ebből 628 ezren bármiféle munkaszerződés nélkül dolgoznak. 207 ezer alkalmazottnak valamilyen szerződése van ugyan, de munkája után nem jogosult a biztosításra. Ezek után elég relatív a foglalkoztatottság fogalma.

Milojko Arsić, a belgrádi Közgazdaságtudományi Kar tanára kételkedik az adatok pontosságában, s rámutat arra, hogy az összesített GDP-növekedésnek sokkal nagyobbnak kellett volna lennie öt év alatt, ha a foglalkoztatottak száma akár a közzétett adatok negyedével nőtt volna. Egyébként egyes munkák produktivitása jelentősen csökkent volna.

Ahogy az export nőtt, tavaly 14,5 százalékkal, a produktivitás nem változott, így a statisztikai adatok kérdésesek. Számos vélemény szól arról, hogy a politikai színtérnek nem érdeke, hogy ezeket az adatokat egyáltalán pontosan megállapítsák. A határozatlanság lehetővé teszi a hatalom számára, hogy saját érdeke szerint szabja a számokat és manipulálja a nyilvánosságot.

A statisztikusok nem tették közzé azt az adatot, hogy átlagosan egy szerbiai családnak körülbelül akkora további bevétele van, amekkora fizetést kap. Ide tartoznak a nyugdíjak, a szociális juttatások, a lakás- vagy földbérbeadások, átutalások, a fiatalok tevékenysége, akik a tanulás mellett munkával pénzt is keresnek.

A foglalkoztatottság növekedése részben azzal is magyarázható, hogy egyre gyakrabban oszt meg két személy félmunkaidővel egy pozíciót.

Manipulálás az átlagbérrel

Fontos körülmény az is, hogy a 2008-as válság óta elvesztek a sokkal biztosabb és jól fizető munkahelyek, így a foglalkoztatottság reális növekedése is rosszabb és gyengébben fizetett munkákon alapul. Ennek következménye a bérszint csökkenése.

A statisztika azonban az átlagbér számításánál nem veszi figyelembe a kisebb magánvállalkozóknál dolgozók, az önfoglalkoztatottak, a földművesek, az informálisan dolgozók béreit, holott ezek mind a foglalkoztatottak kategórájába esnek.

Folyamatosan szó esik az átlagbérről, azonban ez az adat semmit nem mond a jövedelemelosztás szintjéről és szerkezetéről. A kevés extrém fizetés megnöveli az átlagot akkor is, ha sok dolgozó alig éli túl a fizetéséből elsejétől elsejéig.

A 2016. évi példa alapján jól látszik, hogy a RZS módszertana szerint kiszámolt átlagbér használhatatlan adat egy komolyabb bérelemzéshez. Az átlagfizetés akkor 375 euró volt, de kevesen gondolnák, hogy a bérek csaknem 80 százaléka 344 eurónál alacsonyabb volt, vagyis legalább 30 euróval az átlag alatt.

A bérek fele 217 euró alatt

Sokkal többet mondd el a medián, vagyis az a szám, amely az összehasonlított bérek sorában középen helyezkedik el. A dolgozók fele a medián alatt keres.

Tavalyelőtt a medián mindössze 217 euró volt. Tehát a dolgozók fele gyakorlatilag aprópénzt vitt haza, így nem is csoda, hogy a hatalom az átlagbért szajkózza, amely sokkal többet fed el, mint amennyit megmutat.

Živan Lazić (021)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

"Állampolgárságot vegyenek!" - illusztráció
2019. FEBRUÁR 20.
[ 18:10 ]
Mélyrepülés - illusztráció
2019. FEBRUÁR 19.
[ 18:47 ]
A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Az Egyesült Államok elnökének jogában áll elrendelni a rendkívüli állapotot válság esetén, és ez több mint százféle rendkívüli felhatalmazást, különleges jogkört biztosít számára. A törvényhozás joga az elnök döntésének felülbírálata, de ehhez kétharmados többségre van szükség a szövetségi...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
Február 14. Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása: A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
Elemzők általában történelmi lépésnek nevezték Orbán Viktor bejelentését a családtámogatási rendszer további megerősítéséről. Ezt lehet politikai állásfoglalásnak megfelelően persze üdvözölni vagy bírálni, most nem is feltétlenül erről írok. Hanem arról, hová vezet ez a politika. Minden politikai vezető...
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban