Tükör
Pavaresia, avagy Koszovó tíz éve

A kislány ma ünnepli tizedik születésnapját. Pavaresiának hívják. A neve albánul függetlenséget jelent. Az édesanyja éppen azokban a percekben hozta a világra, amikor kikiáltották Koszovó függetlenségét.

A kislány ránézésre, mint a többi tízéves kisiskolás, azzal a különbséggel, hogy születésének időpontja és neve okán többet foglalkozik vele a sajtó, mint kortársaival. Pavaresia például a közelmúltban levelet írt George Bush korábbi amerikai elnöknek, amelyben meghívta országa függetlenségi évfordulója alkalmából szervezendő ünnepre. Abba most ne gondoljunk bele, honnan tudja egy tízéves gyerek, kicsoda Bush és egyéb, kézenfekvő dolgot sem kell szóvá tennünk. A történet enélkül is tanulságos.

A koszovói képviselőház 2008. február 17-én egyoldalúan kikiáltotta az egykori déli tartomány függetlenségét. Ugyanezen a napon, sőt, állítólag a függetlenségi nyilatkozat felolvasásának perceiben született meg egy kislány. Szülei a Pavaresia nevet adták neki, ami albánul annyit jelent: függetlenség. Az esetet a sajtó is megszellőztette és ettől a naptól kezdve Pavaresia országa fiataljainak képviselőjévé, mi több: szimbólumává vált, aki a napokban az újságírók kérdésére azt válaszolta, soha nem találkozott még a környékben élő szerb gyerekekkel. Az ő falujában, Slovinjeben szinte mindenki albán. Az innen mindössze 4 kilométerre fekvő Dobrotin viszont szerb falu. A két települést pedig nem csak egy kanyargós út, hanem fényévek választják el egymástól.

Az azonos korosztályú albán és szerb gyerekek külön iskolába járnak. Pavaresia természetesen albán nyelvűbe, míg a tőle szűk egyórányi járásra élő gyerekek meg csak szerbül tanulnak.

A kislány édesanyja büszkén meséli, hogy lánya éppen abban a pillanatban született, amikor felolvasták a függetlenséget kikiáltó nyilatkozatot. Ennek tízéves évfordulója alkalmából Pavaresia levelet küldött George Bush korábbi amerikai elnöknek, akit a koszovói albánok hősként tisztelnek, hiszen azonnal elismerte országuk függetlenségét és kiállt Koszovó önállósága mellett. A kislány arra kérte, vegyen részt a jubileumi ünnepségen. “Remélem, egy napon találkozni fogunk”, válaszolta neki udvarisan, ám kitérően a volt elnök.

Amikor az AFP hírügynökség újságírói nála jártak, Pavaresia egy képes enciklopédiát lapozgatott, amit a pristinai szülészet igazgatójától kapott annak idején. A szülei azt állítják, ötéves volt, amikor felfogta “kettős születésnapja” jelentőségét. Azóta pedig már megszokta a kíváncsi újságírókat. “Úgy érzem magam, mint valami híresség”, mondja.

Egyébként olyan, mint a többi gyerek. Aki nem tudja, hogy mi lesz ha nagy lesz, tanítónéni vagy orvos. Kitűnő tanuló. Egy kislány, aki abban reménykedik, hogy tíz év múlva országa szebb is, jobb is lesz. Azt mondja, Amerikában szeretne tanulni, de utána vissza akar térni Koszovóba. Abban biztos, hogy lesznek külföldi barátai is, de arra a kérdésre, lesznek-e köztük szerbek is, azonnal rávágta: “Nem mondanám”.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóm-kipúr ünnepe - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:50 ]
Játszótér - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 20:15 ]
Az Európai Parlament (EP) kedden vitázott, majd szerdán szavazott a Judith Sargentini holland zöldpárti politikus által készített jelentésről. A plenáris ülésen 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők a dokumentumot. Szakértők szerint az EP-képviselők többsége valószínűleg nem is olvasta a...
2018. SZEPTEMBER 12.
[ 21:43 ]
Tizenhét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA...
2018. SZEPTEMBER 11.
[ 10:08 ]
Kedden vitáznak, majd szerdán szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.A kedden délután 3 órakor kezdődő...
2018. SZEPTEMBER 10.
[ 17:25 ]
Beolvasás folyamatban