GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. február 17. [15:48]

Pavaresia, avagy Koszovó tíz éve

Pavaresia, avagy Koszovó tíz éve
Fotó: AFP
Pavaresia neve annyit jelent albánul: függetlenség

A kislány ma ünnepli tizedik születésnapját. Pavaresiának hívják. A neve albánul függetlenséget jelent. Az édesanyja éppen azokban a percekben hozta a világra, amikor kikiáltották Koszovó függetlenségét.

A kislány ránézésre, mint a többi tízéves kisiskolás, azzal a különbséggel, hogy születésének időpontja és neve okán többet foglalkozik vele a sajtó, mint kortársaival. Pavaresia például a közelmúltban levelet írt George Bush korábbi amerikai elnöknek, amelyben meghívta országa függetlenségi évfordulója alkalmából szervezendő ünnepre. Abba most ne gondoljunk bele, honnan tudja egy tízéves gyerek, kicsoda Bush és egyéb, kézenfekvő dolgot sem kell szóvá tennünk. A történet enélkül is tanulságos.

A koszovói képviselőház 2008. február 17-én egyoldalúan kikiáltotta az egykori déli tartomány függetlenségét. Ugyanezen a napon, sőt, állítólag a függetlenségi nyilatkozat felolvasásának perceiben született meg egy kislány. Szülei a Pavaresia nevet adták neki, ami albánul annyit jelent: függetlenség. Az esetet a sajtó is megszellőztette és ettől a naptól kezdve Pavaresia országa fiataljainak képviselőjévé, mi több: szimbólumává vált, aki a napokban az újságírók kérdésére azt válaszolta, soha nem találkozott még a környékben élő szerb gyerekekkel. Az ő falujában, Slovinjeben szinte mindenki albán. Az innen mindössze 4 kilométerre fekvő Dobrotin viszont szerb falu. A két települést pedig nem csak egy kanyargós út, hanem fényévek választják el egymástól.

Az azonos korosztályú albán és szerb gyerekek külön iskolába járnak. Pavaresia természetesen albán nyelvűbe, míg a tőle szűk egyórányi járásra élő gyerekek meg csak szerbül tanulnak.

A kislány édesanyja büszkén meséli, hogy lánya éppen abban a pillanatban született, amikor felolvasták a függetlenséget kikiáltó nyilatkozatot. Ennek tízéves évfordulója alkalmából Pavaresia levelet küldött George Bush korábbi amerikai elnöknek, akit a koszovói albánok hősként tisztelnek, hiszen azonnal elismerte országuk függetlenségét és kiállt Koszovó önállósága mellett. A kislány arra kérte, vegyen részt a jubileumi ünnepségen. “Remélem, egy napon találkozni fogunk”, válaszolta neki udvarisan, ám kitérően a volt elnök.

Amikor az AFP hírügynökség újságírói nála jártak, Pavaresia egy képes enciklopédiát lapozgatott, amit a pristinai szülészet igazgatójától kapott annak idején. A szülei azt állítják, ötéves volt, amikor felfogta “kettős születésnapja” jelentőségét. Azóta pedig már megszokta a kíváncsi újságírókat. “Úgy érzem magam, mint valami híresség”, mondja.

Egyébként olyan, mint a többi gyerek. Aki nem tudja, hogy mi lesz ha nagy lesz, tanítónéni vagy orvos. Kitűnő tanuló. Egy kislány, aki abban reménykedik, hogy tíz év múlva országa szebb is, jobb is lesz. Azt mondja, Amerikában szeretne tanulni, de utána vissza akar térni Koszovóba. Abban biztos, hogy lesznek külföldi barátai is, de arra a kérdésre, lesznek-e köztük szerbek is, azonnal rávágta: “Nem mondanám”.


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [7:43]

Hetedik alkalommal tartanak ma elnökválasztást a posztszovjet Oroszországban, az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel - immár negyedik alkalommal - a... >>

2018. március 15. [18:59]

(Budapesti tudósítónktól)Négyévente, a választás évében a március 15-i megemlékezés mindig különleges politikai ízt kap. A választáson induló pártok összekapcsolják a... >>

2018. március 15. [7:18]

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány