Tükör
Pavaresia, avagy Koszovó tíz éve

A kislány ma ünnepli tizedik születésnapját. Pavaresiának hívják. A neve albánul függetlenséget jelent. Az édesanyja éppen azokban a percekben hozta a világra, amikor kikiáltották Koszovó függetlenségét.

A kislány ránézésre, mint a többi tízéves kisiskolás, azzal a különbséggel, hogy születésének időpontja és neve okán többet foglalkozik vele a sajtó, mint kortársaival. Pavaresia például a közelmúltban levelet írt George Bush korábbi amerikai elnöknek, amelyben meghívta országa függetlenségi évfordulója alkalmából szervezendő ünnepre. Abba most ne gondoljunk bele, honnan tudja egy tízéves gyerek, kicsoda Bush és egyéb, kézenfekvő dolgot sem kell szóvá tennünk. A történet enélkül is tanulságos.

A koszovói képviselőház 2008. február 17-én egyoldalúan kikiáltotta az egykori déli tartomány függetlenségét. Ugyanezen a napon, sőt, állítólag a függetlenségi nyilatkozat felolvasásának perceiben született meg egy kislány. Szülei a Pavaresia nevet adták neki, ami albánul annyit jelent: függetlenség. Az esetet a sajtó is megszellőztette és ettől a naptól kezdve Pavaresia országa fiataljainak képviselőjévé, mi több: szimbólumává vált, aki a napokban az újságírók kérdésére azt válaszolta, soha nem találkozott még a környékben élő szerb gyerekekkel. Az ő falujában, Slovinjeben szinte mindenki albán. Az innen mindössze 4 kilométerre fekvő Dobrotin viszont szerb falu. A két települést pedig nem csak egy kanyargós út, hanem fényévek választják el egymástól.

Az azonos korosztályú albán és szerb gyerekek külön iskolába járnak. Pavaresia természetesen albán nyelvűbe, míg a tőle szűk egyórányi járásra élő gyerekek meg csak szerbül tanulnak.

A kislány édesanyja büszkén meséli, hogy lánya éppen abban a pillanatban született, amikor felolvasták a függetlenséget kikiáltó nyilatkozatot. Ennek tízéves évfordulója alkalmából Pavaresia levelet küldött George Bush korábbi amerikai elnöknek, akit a koszovói albánok hősként tisztelnek, hiszen azonnal elismerte országuk függetlenségét és kiállt Koszovó önállósága mellett. A kislány arra kérte, vegyen részt a jubileumi ünnepségen. “Remélem, egy napon találkozni fogunk”, válaszolta neki udvarisan, ám kitérően a volt elnök.

Amikor az AFP hírügynökség újságírói nála jártak, Pavaresia egy képes enciklopédiát lapozgatott, amit a pristinai szülészet igazgatójától kapott annak idején. A szülei azt állítják, ötéves volt, amikor felfogta “kettős születésnapja” jelentőségét. Azóta pedig már megszokta a kíváncsi újságírókat. “Úgy érzem magam, mint valami híresség”, mondja.

Egyébként olyan, mint a többi gyerek. Aki nem tudja, hogy mi lesz ha nagy lesz, tanítónéni vagy orvos. Kitűnő tanuló. Egy kislány, aki abban reménykedik, hogy tíz év múlva országa szebb is, jobb is lesz. Azt mondja, Amerikában szeretne tanulni, de utána vissza akar térni Koszovóba. Abban biztos, hogy lesznek külföldi barátai is, de arra a kérdésre, lesznek-e köztük szerbek is, azonnal rávágta: “Nem mondanám”.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utolsó napok - illusztráció
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:29 ]
(Budapesti tudósítónktól)Későn kapott észbe Nyugat-Európa, meglepő módon jelenleg a kontinens fejlettebb része van kóros ütemtévesztésben a bevándorlási krízis kapcsán. Több millió bevándorló, rengeteg halott a Földközi-tengeren, terrortámadások sora és a mindennapi élet alapvető átalakulása kellett ahhoz, hogy...
2018. JÚNIUS 15.
[ 18:15 ]
A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó...
2018. JÚNIUS 12.
[ 19:00 ]
Az amerikai sajtóban megjelent első elemzések óvatosan ítélik meg a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között kedden Szingapúrban megtartott csúcstalálkozót. A The Wall Street Journal című napilap szerint "új szakasz" kezdődik az amerikai-észak-koreai diplomáciában, ám a lap úgy...
2018. JÚNIUS 12.
[ 16:47 ]
Beolvasás folyamatban