Tükör
E-mail címlistát vegyenek!: Hatalmas felhasználói adatbázisok forognak a (fekete)piacon

Az internetes marketing növekedésével fejlődik a polgárok és a cégek magán e-mail címeivel való kereskedés Szerbiában is, különösen pedig azok vannak veszélyben, akik csoportos vásárlással foglalkozó oldalra jelentkeztek be, figyelmeztet a Politika napilap.

A lap cikke szerint a teljes címadatbázist áruba bocsájtják, különválasztják férfi és női csoportra.

A Politika arról ír, hogy egyszerű internetes keresés révén rábukkant arra a hirdetésre, amelyben egy 800 ezer e-mail címet tartalmazó csomagot húszezer dinárért lehet megvenni. Az eladó CD-n küldi el postán, a vevő pedig utánvéttel fizet. Az ajánlat mellé egy olyan bónusz szoftvert is kínálnak a vásárlóknak, amely tömeges üzenet- és reklámküldést tesz lehetővé rengeteg címre.

Azt nem lehet tudni, hogy a szerbiai piacon ki foglalkozik ilyesmivel, milyen módon gyűjtik össze az ilyen adatokat, s még kevésbé, hogy a címek valódiak-e, írja a Politika.

Rodoljub Šabićot, a közérdekű információk biztosát felszólították, hogy indítson eljárást a polgárok magánszférájának veszélyeztetése miatt, de a napilappal azt közölték a biztos irodájában, hogy az ilyen üzleteket nem lehet előre illegálisnak tekinteni. Legalábbis az olyan esetekben nem, amikor e-maileket kínálnak cégeknek, és a polgárok nem személyre szabott címüket, például, a Google-n vagy a Yahoo-n regisztrálták.

„Ez az e-mail cím fontos tartalma. Ha valaki zlatko@yahoo.com-ként van regisztrálva, az nem feltétlenül jelent személyes adatokat is, de lehetséges. Azonban, ha valaki az üzleti domainen regisztrált címemmel kereskedik, az más dolog, mert konkrét személyt céloz meg” – mondta Zlatko Petrović a közérdekű információk biztosának helyettese.

Hozzátette, a valódi kérdés, hogy jut valaki hozzá ilyen adatokhoz. A Politika napilap cikke szerint, ezt egyedül úgynevezett értesítési kérelem benyújtásával lehet megállapítani – mindenkinek joga van választ kérni attól, aki e-mailen küld neki levelet, hogy milyen módon jutott hozzá a címéhez, valamint ragaszkodhat ahhoz is, hogy töröljék a listáról.

Amennyiben elutasítják a kérelmet, panaszt nyújthat be a biztosnál, aki reagálni fog, elvégzi a felügyeletet, s elrendeli a konkrét kérelem teljesítését, teszi hozzá a lap.

„Ne áltassuk magunkat, a személyes adat is áru. Sok adatbázis, amellyel kereskednek, cégek e-mail címeit is tartalmazza, amelyek nem személyes adatok, hanem nyilvánosan hozzáférhetőek az interneten, és speciális szoftver segítségével gyűjtik össze és csoportosítják őket. Ilyen egységesített adatbázissal kereskednek, de ez nem a mi hatáskörünkbe tartozik” – magyarázta Petrović.

Hangsúlyozta, a polgárok leggyakrabban beleegyezésükkel adják ki személyes adataikat, s gyakran az apró betűs részben tüntetik fel, hogy azokat átadhatják a cég üzleti partnereinek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóm-kipúr ünnepe - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:50 ]
Játszótér - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 20:15 ]
Tizenhét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA...
2018. SZEPTEMBER 11.
[ 10:08 ]
Kedden vitáznak, majd szerdán szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.A kedden délután 3 órakor kezdődő...
2018. SZEPTEMBER 10.
[ 17:25 ]
Idén szeptember 9-én este köszönt be a zsidó újév, a Ros Hasana, a zsidó időszámítás szerint az 5779. esztendő.Az évek számítása, valamint az ünnep, tisri hónap első napjával kezdődik, innen az újév elnevezése: ros=fej, sáná=év, Ros Hásáná=az év feje. A zsidó újév mindig kétnapos ünnep. A zsi­dó naptár a...
2018. SZEPTEMBER 9.
[ 7:35 ]
Beolvasás folyamatban