Tükör
E-mail címlistát vegyenek!: Hatalmas felhasználói adatbázisok forognak a (fekete)piacon

Az internetes marketing növekedésével fejlődik a polgárok és a cégek magán e-mail címeivel való kereskedés Szerbiában is, különösen pedig azok vannak veszélyben, akik csoportos vásárlással foglalkozó oldalra jelentkeztek be, figyelmeztet a Politika napilap.

A lap cikke szerint a teljes címadatbázist áruba bocsájtják, különválasztják férfi és női csoportra.

A Politika arról ír, hogy egyszerű internetes keresés révén rábukkant arra a hirdetésre, amelyben egy 800 ezer e-mail címet tartalmazó csomagot húszezer dinárért lehet megvenni. Az eladó CD-n küldi el postán, a vevő pedig utánvéttel fizet. Az ajánlat mellé egy olyan bónusz szoftvert is kínálnak a vásárlóknak, amely tömeges üzenet- és reklámküldést tesz lehetővé rengeteg címre.

Azt nem lehet tudni, hogy a szerbiai piacon ki foglalkozik ilyesmivel, milyen módon gyűjtik össze az ilyen adatokat, s még kevésbé, hogy a címek valódiak-e, írja a Politika.

Rodoljub Šabićot, a közérdekű információk biztosát felszólították, hogy indítson eljárást a polgárok magánszférájának veszélyeztetése miatt, de a napilappal azt közölték a biztos irodájában, hogy az ilyen üzleteket nem lehet előre illegálisnak tekinteni. Legalábbis az olyan esetekben nem, amikor e-maileket kínálnak cégeknek, és a polgárok nem személyre szabott címüket, például, a Google-n vagy a Yahoo-n regisztrálták.

„Ez az e-mail cím fontos tartalma. Ha valaki zlatko@yahoo.com-ként van regisztrálva, az nem feltétlenül jelent személyes adatokat is, de lehetséges. Azonban, ha valaki az üzleti domainen regisztrált címemmel kereskedik, az más dolog, mert konkrét személyt céloz meg” – mondta Zlatko Petrović a közérdekű információk biztosának helyettese.

Hozzátette, a valódi kérdés, hogy jut valaki hozzá ilyen adatokhoz. A Politika napilap cikke szerint, ezt egyedül úgynevezett értesítési kérelem benyújtásával lehet megállapítani – mindenkinek joga van választ kérni attól, aki e-mailen küld neki levelet, hogy milyen módon jutott hozzá a címéhez, valamint ragaszkodhat ahhoz is, hogy töröljék a listáról.

Amennyiben elutasítják a kérelmet, panaszt nyújthat be a biztosnál, aki reagálni fog, elvégzi a felügyeletet, s elrendeli a konkrét kérelem teljesítését, teszi hozzá a lap.

„Ne áltassuk magunkat, a személyes adat is áru. Sok adatbázis, amellyel kereskednek, cégek e-mail címeit is tartalmazza, amelyek nem személyes adatok, hanem nyilvánosan hozzáférhetőek az interneten, és speciális szoftver segítségével gyűjtik össze és csoportosítják őket. Ilyen egységesített adatbázissal kereskednek, de ez nem a mi hatáskörünkbe tartozik” – magyarázta Petrović.

Hangsúlyozta, a polgárok leggyakrabban beleegyezésükkel adják ki személyes adataikat, s gyakran az apró betűs részben tüntetik fel, hogy azokat átadhatják a cég üzleti partnereinek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Röpdös a nemzet pacsirtája - illusztráció
2018. DECEMBER 19.
[ 12:32 ]
Mire költ jövőre a tartomány? - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 12:01 ]
Szánkó - illusztráció
2018. DECEMBER 17.
[ 12:24 ]
Ma Luca napja. A néphiedelem szerint számos népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A Luca naptól karácsonyig terjedő időszakban időjárásjóslásra alkalmas praktikákat űztek, ennek a...
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
(Budapesti tudósítónktól)Ma már nem elég egy jó ügyért becsületesen és teljes erőből harcolni, ma már menedzselni kell, hogy az jól nézzen ki a tévében, a nagy fotókon. No és persze, hogy ötletes legyen, ne valami ósdi, ezerszer felhasznált módszer, hogy felfigyeljen ránk a tömeg. Franciaországban elővették a minden...
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
„Minden emberi lény szabadnak, egyenlő méltósággal és jogokkal születik. Értelemmel és lelkiismerettel rendelkező lényként, testvéri szellemben kell egymás iránt viseltetniük” – mondja ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1. cikke. Világszerte ma ünneplik az emberi jogok napját, amelyre az ENSZ Közgyűlése...
2018. DECEMBER 10.
[ 19:55 ]
Beolvasás folyamatban