Tükör
E-mail címlistát vegyenek!: Hatalmas felhasználói adatbázisok forognak a (fekete)piacon

Az internetes marketing növekedésével fejlődik a polgárok és a cégek magán e-mail címeivel való kereskedés Szerbiában is, különösen pedig azok vannak veszélyben, akik csoportos vásárlással foglalkozó oldalra jelentkeztek be, figyelmeztet a Politika napilap.

A lap cikke szerint a teljes címadatbázist áruba bocsájtják, különválasztják férfi és női csoportra.

A Politika arról ír, hogy egyszerű internetes keresés révén rábukkant arra a hirdetésre, amelyben egy 800 ezer e-mail címet tartalmazó csomagot húszezer dinárért lehet megvenni. Az eladó CD-n küldi el postán, a vevő pedig utánvéttel fizet. Az ajánlat mellé egy olyan bónusz szoftvert is kínálnak a vásárlóknak, amely tömeges üzenet- és reklámküldést tesz lehetővé rengeteg címre.

Azt nem lehet tudni, hogy a szerbiai piacon ki foglalkozik ilyesmivel, milyen módon gyűjtik össze az ilyen adatokat, s még kevésbé, hogy a címek valódiak-e, írja a Politika.

Rodoljub Šabićot, a közérdekű információk biztosát felszólították, hogy indítson eljárást a polgárok magánszférájának veszélyeztetése miatt, de a napilappal azt közölték a biztos irodájában, hogy az ilyen üzleteket nem lehet előre illegálisnak tekinteni. Legalábbis az olyan esetekben nem, amikor e-maileket kínálnak cégeknek, és a polgárok nem személyre szabott címüket, például, a Google-n vagy a Yahoo-n regisztrálták.

„Ez az e-mail cím fontos tartalma. Ha valaki zlatko@yahoo.com-ként van regisztrálva, az nem feltétlenül jelent személyes adatokat is, de lehetséges. Azonban, ha valaki az üzleti domainen regisztrált címemmel kereskedik, az más dolog, mert konkrét személyt céloz meg” – mondta Zlatko Petrović a közérdekű információk biztosának helyettese.

Hozzátette, a valódi kérdés, hogy jut valaki hozzá ilyen adatokhoz. A Politika napilap cikke szerint, ezt egyedül úgynevezett értesítési kérelem benyújtásával lehet megállapítani – mindenkinek joga van választ kérni attól, aki e-mailen küld neki levelet, hogy milyen módon jutott hozzá a címéhez, valamint ragaszkodhat ahhoz is, hogy töröljék a listáról.

Amennyiben elutasítják a kérelmet, panaszt nyújthat be a biztosnál, aki reagálni fog, elvégzi a felügyeletet, s elrendeli a konkrét kérelem teljesítését, teszi hozzá a lap.

„Ne áltassuk magunkat, a személyes adat is áru. Sok adatbázis, amellyel kereskednek, cégek e-mail címeit is tartalmazza, amelyek nem személyes adatok, hanem nyilvánosan hozzáférhetőek az interneten, és speciális szoftver segítségével gyűjtik össze és csoportosítják őket. Ilyen egységesített adatbázissal kereskednek, de ez nem a mi hatáskörünkbe tartozik” – magyarázta Petrović.

Hangsúlyozta, a polgárok leggyakrabban beleegyezésükkel adják ki személyes adataikat, s gyakran az apró betűs részben tüntetik fel, hogy azokat átadhatják a cég üzleti partnereinek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utolsó napok - illusztráció
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:29 ]
(Budapesti tudósítónktól)Későn kapott észbe Nyugat-Európa, meglepő módon jelenleg a kontinens fejlettebb része van kóros ütemtévesztésben a bevándorlási krízis kapcsán. Több millió bevándorló, rengeteg halott a Földközi-tengeren, terrortámadások sora és a mindennapi élet alapvető átalakulása kellett ahhoz, hogy...
2018. JÚNIUS 15.
[ 18:15 ]
A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó...
2018. JÚNIUS 12.
[ 19:00 ]
Az amerikai sajtóban megjelent első elemzések óvatosan ítélik meg a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között kedden Szingapúrban megtartott csúcstalálkozót. A The Wall Street Journal című napilap szerint "új szakasz" kezdődik az amerikai-észak-koreai diplomáciában, ám a lap úgy...
2018. JÚNIUS 12.
[ 16:47 ]
Beolvasás folyamatban