GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. március 5. [18:44]

E-mail címlistát vegyenek!: Hatalmas felhasználói adatbázisok forognak a (fekete)piacon

E-mail címlistát vegyenek!: Hatalmas felhasználói adatbázisok forognak a (fekete)piacon

Az internetes marketing növekedésével fejlődik a polgárok és a cégek magán e-mail címeivel való kereskedés Szerbiában is, különösen pedig azok vannak veszélyben, akik csoportos vásárlással foglalkozó oldalra jelentkeztek be, figyelmeztet a Politika napilap.

A lap cikke szerint a teljes címadatbázist áruba bocsájtják, különválasztják férfi és női csoportra.

A Politika arról ír, hogy egyszerű internetes keresés révén rábukkant arra a hirdetésre, amelyben egy 800 ezer e-mail címet tartalmazó csomagot húszezer dinárért lehet megvenni. Az eladó CD-n küldi el postán, a vevő pedig utánvéttel fizet. Az ajánlat mellé egy olyan bónusz szoftvert is kínálnak a vásárlóknak, amely tömeges üzenet- és reklámküldést tesz lehetővé rengeteg címre.

Azt nem lehet tudni, hogy a szerbiai piacon ki foglalkozik ilyesmivel, milyen módon gyűjtik össze az ilyen adatokat, s még kevésbé, hogy a címek valódiak-e, írja a Politika.

Rodoljub ©abićot, a közérdekű információk biztosát felszólították, hogy indítson eljárást a polgárok magánszférájának veszélyeztetése miatt, de a napilappal azt közölték a biztos irodájában, hogy az ilyen üzleteket nem lehet előre illegálisnak tekinteni. Legalábbis az olyan esetekben nem, amikor e-maileket kínálnak cégeknek, és a polgárok nem személyre szabott címüket, például, a Google-n vagy a Yahoo-n regisztrálták.

„Ez az e-mail cím fontos tartalma. Ha valaki zlatko@yahoo.com-ként van regisztrálva, az nem feltétlenül jelent személyes adatokat is, de lehetséges. Azonban, ha valaki az üzleti domainen regisztrált címemmel kereskedik, az más dolog, mert konkrét személyt céloz meg” – mondta Zlatko Petrović a közérdekű információk biztosának helyettese.

Hozzátette, a valódi kérdés, hogy jut valaki hozzá ilyen adatokhoz. A Politika napilap cikke szerint, ezt egyedül úgynevezett értesítési kérelem benyújtásával lehet megállapítani – mindenkinek joga van választ kérni attól, aki e-mailen küld neki levelet, hogy milyen módon jutott hozzá a címéhez, valamint ragaszkodhat ahhoz is, hogy töröljék a listáról.

Amennyiben elutasítják a kérelmet, panaszt nyújthat be a biztosnál, aki reagálni fog, elvégzi a felügyeletet, s elrendeli a konkrét kérelem teljesítését, teszi hozzá a lap.

„Ne áltassuk magunkat, a személyes adat is áru. Sok adatbázis, amellyel kereskednek, cégek e-mail címeit is tartalmazza, amelyek nem személyes adatok, hanem nyilvánosan hozzáférhetőek az interneten, és speciális szoftver segítségével gyűjtik össze és csoportosítják őket. Ilyen egységesített adatbázissal kereskednek, de ez nem a mi hatáskörünkbe tartozik” – magyarázta Petrović.

Hangsúlyozta, a polgárok leggyakrabban beleegyezésükkel adják ki személyes adataikat, s gyakran az apró betűs részben tüntetik fel, hogy azokat átadhatják a cég üzleti partnereinek.


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [7:43]

Hetedik alkalommal tartanak ma elnökválasztást a posztszovjet Oroszországban, az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel - immár negyedik alkalommal - a... >>

2018. március 15. [18:59]

(Budapesti tudósítónktól)Négyévente, a választás évében a március 15-i megemlékezés mindig különleges politikai ízt kap. A választáson induló pártok összekapcsolják a... >>

2018. március 15. [7:18]

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány