Tükör
A választások, amelyek a vesztesről szólnak

(Belgrádi tudósítónktól)

Száztízből 64, illetve 17-ből 15. Ennyiben foglalható össze a legrövidebben a Szerb Haladó Párt (SNS) teljesítménye a tegnapi önkormányzati választásokon Belgrádban. Vagyis, 64 képviselői helyet szerzett a városi képviselő-testületben, illetve 15 belgrádi községben vitte el a győzelmet. A haladók tehát a következő helyhatósági választásokig önállóan irányítják majd a fővárost. A polgármester kiléte egyelőre rejtély.

Az SNS választási listája a szavazatok 45,6 százalékát szerezte meg, a Dragan Đilas nevét viselő lista 18,7 százalékot, illetve 26 mandátumot, Aleksandar Šapić listája 8,27 százalékot nyert, ami 11 mandátumot jelent, míg a Szerbiai Szocialista Párt-Egységes Szerbia koalíció a szavazatok 6,35 százalékát szerezte meg, így 9 képviselője lesz a városi vezetésben. Gyakorlatilag ez a négy lista lépte csak át a választási küszöböt a megmérettetésen indult 24-ből. A haladók listáján indult egyébként a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amelyeknek így négy, illetve egy képviselőjük jutott be a városi képviselő-testületbe.

A haladóknak az abszolút hatalom megszerzése nem volt kérdéses, sőt eddig a legjobb eredményt érték el a belgrádi választásokon. A megszerzett 64 képviselővel teljesen önállóan dönthetnek valamennyi városi kérdésben. Fölényük egyetlen szépséghibája az, hogy két városi község, a központi Vračar és az Óváros kicsúszott a kezükből. Ott a Dragan Đilas – Belgrád dönt, az emberek győznek nevű lista győzött 3-4 százalékos előnnyel.

Amíg a haladók pezsgővel és tűzijátékkal ünnepelték tegnap este a fölényes győzelmet, addig a választások legnagyobb vesztese és egyben a legnagyobb meglepetése a Demokrata Párt (DS), amely a cenzus alatt maradt. A többpártrendszer bevezetése óta, tehát 1990-től, első alkalommal történt meg, hogy a demokraták nem jutottak be a városi parlamentbe. A választásokat megelőző véleménykutatás szerint igaz valahol a választási küszöb alatt álltak, ám a választásokon mindössze 17.900 szavazatot kaptak, ami mindössze 2,1 százalék. S valóban, a politikai elemzőknek, de a politikát követő polgároknak is megalapozott a kérdése, vajon ugyanarról a Demokrata Pártról van-e szó, amely tíz évvel ezelőtt a szavazatok 40 százalékát tudta megszerezni Belgrádban, abban a városban, ahol mindig is a legnagyobb támogatottságra számíthattak. Nyilván nem ugyanarról pártról beszélhetünk. A Dragan Šutanovac vezette mai DP csak egy foszlánya az egykorinak, amelyből a valamikori vezetőségi tagok, Boris Tadić és Zoran Živković is új politikai pártot alapítottak, s nem utolsó sorban Dragan Đilas, aki nem pártemberként, de maga köré gyűjtve a demokratikus nézeteket valló pártokat a legjobb eredményt érte el vasárnap az ellenzék soraiból. Lehet, hogy ez nem is volt túlságosan nehéz a számára, mert ezeken a választásokon, akárcsak az azt megelőző kampányolásban az ellenzés tökéletesen kudarcot vallott.

A haladók ezúttal tehát kitűnőre vizsgáztak, míg az ellenzék pótvizsgára bukott. A kövezkező időszakban rendeznie kell sorait, tervét, programját, újra meg kell szereznie a polgárok bizalmát. Ez nehéz és hosszadalmas feladat lesz, amelynek megvalósítását sokan éppen a régi-új vezetőben, Dragan Đilasban látják.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóm-kipúr ünnepe - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:50 ]
Játszótér - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 20:15 ]
Tizenhét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA...
2018. SZEPTEMBER 11.
[ 10:08 ]
Kedden vitáznak, majd szerdán szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.A kedden délután 3 órakor kezdődő...
2018. SZEPTEMBER 10.
[ 17:25 ]
Idén szeptember 9-én este köszönt be a zsidó újév, a Ros Hasana, a zsidó időszámítás szerint az 5779. esztendő.Az évek számítása, valamint az ünnep, tisri hónap első napjával kezdődik, innen az újév elnevezése: ros=fej, sáná=év, Ros Hásáná=az év feje. A zsidó újév mindig kétnapos ünnep. A zsi­dó naptár a...
2018. SZEPTEMBER 9.
[ 7:35 ]
Beolvasás folyamatban