GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. március 5. [22:12]

A választások, amelyek a vesztesről szólnak

A választások, amelyek a vesztesről szólnak
A belgádi helyhatósági választások győztesei: Aleksandar Vučić, Dragan Đilas, Aleksandar ©apić és Ivica Dačić

(Belgrádi tudósítónktól)

Száztízből 64, illetve 17-ből 15. Ennyiben foglalható össze a legrövidebben a Szerb Haladó Párt (SNS) teljesítménye a tegnapi önkormányzati választásokon Belgrádban. Vagyis, 64 képviselői helyet szerzett a városi képviselő-testületben, illetve 15 belgrádi községben vitte el a győzelmet. A haladók tehát a következő helyhatósági választásokig önállóan irányítják majd a fővárost. A polgármester kiléte egyelőre rejtély.

Az SNS választási listája a szavazatok 45,6 százalékát szerezte meg, a Dragan Đilas nevét viselő lista 18,7 százalékot, illetve 26 mandátumot, Aleksandar ©apić listája 8,27 százalékot nyert, ami 11 mandátumot jelent, míg a Szerbiai Szocialista Párt-Egységes Szerbia koalíció a szavazatok 6,35 százalékát szerezte meg, így 9 képviselője lesz a városi vezetésben. Gyakorlatilag ez a négy lista lépte csak át a választási küszöböt a megmérettetésen indult 24-ből. A haladók listáján indult egyébként a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amelyeknek így négy, illetve egy képviselőjük jutott be a városi képviselő-testületbe.

A haladóknak az abszolút hatalom megszerzése nem volt kérdéses, sőt eddig a legjobb eredményt érték el a belgrádi választásokon. A megszerzett 64 képviselővel teljesen önállóan dönthetnek valamennyi városi kérdésben. Fölényük egyetlen szépséghibája az, hogy két városi község, a központi Vračar és az Óváros kicsúszott a kezükből. Ott a Dragan Đilas – Belgrád dönt, az emberek győznek nevű lista győzött 3-4 százalékos előnnyel.

Amíg a haladók pezsgővel és tűzijátékkal ünnepelték tegnap este a fölényes győzelmet, addig a választások legnagyobb vesztese és egyben a legnagyobb meglepetése a Demokrata Párt (DS), amely a cenzus alatt maradt. A többpártrendszer bevezetése óta, tehát 1990-től, első alkalommal történt meg, hogy a demokraták nem jutottak be a városi parlamentbe. A választásokat megelőző véleménykutatás szerint igaz valahol a választási küszöb alatt álltak, ám a választásokon mindössze 17.900 szavazatot kaptak, ami mindössze 2,1 százalék. S valóban, a politikai elemzőknek, de a politikát követő polgároknak is megalapozott a kérdése, vajon ugyanarról a Demokrata Pártról van-e szó, amely tíz évvel ezelőtt a szavazatok 40 százalékát tudta megszerezni Belgrádban, abban a városban, ahol mindig is a legnagyobb támogatottságra számíthattak. Nyilván nem ugyanarról pártról beszélhetünk. A Dragan ©utanovac vezette mai DP csak egy foszlánya az egykorinak, amelyből a valamikori vezetőségi tagok, Boris Tadić és Zoran ®ivković is új politikai pártot alapítottak, s nem utolsó sorban Dragan Đilas, aki nem pártemberként, de maga köré gyűjtve a demokratikus nézeteket valló pártokat a legjobb eredményt érte el vasárnap az ellenzék soraiból. Lehet, hogy ez nem is volt túlságosan nehéz a számára, mert ezeken a választásokon, akárcsak az azt megelőző kampányolásban az ellenzés tökéletesen kudarcot vallott.

A haladók ezúttal tehát kitűnőre vizsgáztak, míg az ellenzék pótvizsgára bukott. A kövezkező időszakban rendeznie kell sorait, tervét, programját, újra meg kell szereznie a polgárok bizalmát. Ez nehéz és hosszadalmas feladat lesz, amelynek megvalósítását sokan éppen a régi-új vezetőben, Dragan Đilasban látják.

Tóth Elvira


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [7:43]

Hetedik alkalommal tartanak ma elnökválasztást a posztszovjet Oroszországban, az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel - immár negyedik alkalommal - a... >>

2018. március 15. [18:59]

(Budapesti tudósítónktól)Négyévente, a választás évében a március 15-i megemlékezés mindig különleges politikai ízt kap. A választáson induló pártok összekapcsolják a... >>

2018. március 15. [7:18]

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány