Tükör
A választások, amelyek a vesztesről szólnak

(Belgrádi tudósítónktól)

Száztízből 64, illetve 17-ből 15. Ennyiben foglalható össze a legrövidebben a Szerb Haladó Párt (SNS) teljesítménye a tegnapi önkormányzati választásokon Belgrádban. Vagyis, 64 képviselői helyet szerzett a városi képviselő-testületben, illetve 15 belgrádi községben vitte el a győzelmet. A haladók tehát a következő helyhatósági választásokig önállóan irányítják majd a fővárost. A polgármester kiléte egyelőre rejtély.

Az SNS választási listája a szavazatok 45,6 százalékát szerezte meg, a Dragan Đilas nevét viselő lista 18,7 százalékot, illetve 26 mandátumot, Aleksandar Šapić listája 8,27 százalékot nyert, ami 11 mandátumot jelent, míg a Szerbiai Szocialista Párt-Egységes Szerbia koalíció a szavazatok 6,35 százalékát szerezte meg, így 9 képviselője lesz a városi vezetésben. Gyakorlatilag ez a négy lista lépte csak át a választási küszöböt a megmérettetésen indult 24-ből. A haladók listáján indult egyébként a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amelyeknek így négy, illetve egy képviselőjük jutott be a városi képviselő-testületbe.

A haladóknak az abszolút hatalom megszerzése nem volt kérdéses, sőt eddig a legjobb eredményt érték el a belgrádi választásokon. A megszerzett 64 képviselővel teljesen önállóan dönthetnek valamennyi városi kérdésben. Fölényük egyetlen szépséghibája az, hogy két városi község, a központi Vračar és az Óváros kicsúszott a kezükből. Ott a Dragan Đilas – Belgrád dönt, az emberek győznek nevű lista győzött 3-4 százalékos előnnyel.

Amíg a haladók pezsgővel és tűzijátékkal ünnepelték tegnap este a fölényes győzelmet, addig a választások legnagyobb vesztese és egyben a legnagyobb meglepetése a Demokrata Párt (DS), amely a cenzus alatt maradt. A többpártrendszer bevezetése óta, tehát 1990-től, első alkalommal történt meg, hogy a demokraták nem jutottak be a városi parlamentbe. A választásokat megelőző véleménykutatás szerint igaz valahol a választási küszöb alatt álltak, ám a választásokon mindössze 17.900 szavazatot kaptak, ami mindössze 2,1 százalék. S valóban, a politikai elemzőknek, de a politikát követő polgároknak is megalapozott a kérdése, vajon ugyanarról a Demokrata Pártról van-e szó, amely tíz évvel ezelőtt a szavazatok 40 százalékát tudta megszerezni Belgrádban, abban a városban, ahol mindig is a legnagyobb támogatottságra számíthattak. Nyilván nem ugyanarról pártról beszélhetünk. A Dragan Šutanovac vezette mai DP csak egy foszlánya az egykorinak, amelyből a valamikori vezetőségi tagok, Boris Tadić és Zoran Živković is új politikai pártot alapítottak, s nem utolsó sorban Dragan Đilas, aki nem pártemberként, de maga köré gyűjtve a demokratikus nézeteket valló pártokat a legjobb eredményt érte el vasárnap az ellenzék soraiból. Lehet, hogy ez nem is volt túlságosan nehéz a számára, mert ezeken a választásokon, akárcsak az azt megelőző kampányolásban az ellenzés tökéletesen kudarcot vallott.

A haladók ezúttal tehát kitűnőre vizsgáztak, míg az ellenzék pótvizsgára bukott. A kövezkező időszakban rendeznie kell sorait, tervét, programját, újra meg kell szereznie a polgárok bizalmát. Ez nehéz és hosszadalmas feladat lesz, amelynek megvalósítását sokan éppen a régi-új vezetőben, Dragan Đilasban látják.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Röpdös a nemzet pacsirtája - illusztráció
2018. DECEMBER 19.
[ 12:32 ]
Mire költ jövőre a tartomány? - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 12:01 ]
Szánkó - illusztráció
2018. DECEMBER 17.
[ 12:24 ]
Ma Luca napja. A néphiedelem szerint számos népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A Luca naptól karácsonyig terjedő időszakban időjárásjóslásra alkalmas praktikákat űztek, ennek a...
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
(Budapesti tudósítónktól)Ma már nem elég egy jó ügyért becsületesen és teljes erőből harcolni, ma már menedzselni kell, hogy az jól nézzen ki a tévében, a nagy fotókon. No és persze, hogy ötletes legyen, ne valami ósdi, ezerszer felhasznált módszer, hogy felfigyeljen ránk a tömeg. Franciaországban elővették a minden...
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
„Minden emberi lény szabadnak, egyenlő méltósággal és jogokkal születik. Értelemmel és lelkiismerettel rendelkező lényként, testvéri szellemben kell egymás iránt viseltetniük” – mondja ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1. cikke. Világszerte ma ünneplik az emberi jogok napját, amelyre az ENSZ Közgyűlése...
2018. DECEMBER 10.
[ 19:55 ]
Beolvasás folyamatban