Tükör
ENSZ: Szerbia lakossága 2041-re 5,5 millióra fog csökkenni

2011 és 2016 között Szerbiában közel 40.000-rel csökkent a gyermekek száma, a lakosság száma pedig 2041-re 5,5 millióra esik vissza, ami a 2011-es népszámlálás adataihoz viszonyítva 23 százalékos csökkenést jelent, jelentette ki Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója.

Az említett időpontra Szerbiában nemcsak elöregszik a munkaképes lakosság, hanem 21 százalékkal csökken is. Saint-Lot arra figyelmeztet, hogy egy ideje már Szerbiában is negatívak a demográfiai mutatók és gyorsan csökken a jövőbeli munkaerőforrás is.

„A gyerekek és a fiatalok jelentik a legfontosabb emberi tőkét minden nemzet számára. Egyetlen ország sem lehet versenyképes, ha nem fektet be sokkal többet a saját embereibe, főként a gyerekekbe. Az elkövetkező generációk emberi tőkéjét csak úgy lehet felépíteni, ha beruházunk az egészségügybe, az oktatásba és mindezek védelmébe‟, mondta Saint-Lot.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Szerbiára vonatkozó elemzésében, amely 2017-ben jelent meg, kiemelte: a magánszektor termelékenysége növelésének öt kulcsfontosságú eleme közül az egyik a fiatalok foglalkoztatása és az oktatásba történő beruházás, közölte a Beta.

„Annak ellenére, hogy Szerbia jelentős eszközöket fordít a gyermekek oktatására, a 15 éves tanulók 30 százaléka funkcionális analfabéta. Az államnak 40.000 és 70.000 euró közötti összegbe kerül minden egyes gyerek, aki nem szerez középiskolai diplomát, ezzel az ország elesik az adóból származó bevételtől és többet kell fordítania a szociális juttatásokra‟, hangsúlyozta az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója.

Saint-Lot kiemelte, Szerbiában a GDP 4,5-7,5 százalékos vesztesége abból származik, hogy az országban 1,8 millió polgárnak nincs középiskolai végzettsége. Szerbia a 60. helyen szerepel azon a 130-as listán, amely azt méri fel, hogy az egyes országok mennyire hatékonyak a saját emberi tőkéjük fejlesztésében, írja a 021.rs.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Röpdös a nemzet pacsirtája - illusztráció
2018. DECEMBER 19.
[ 12:32 ]
Mire költ jövőre a tartomány? - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 12:01 ]
Szánkó - illusztráció
2018. DECEMBER 17.
[ 12:24 ]
Ma Luca napja. A néphiedelem szerint számos népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A Luca naptól karácsonyig terjedő időszakban időjárásjóslásra alkalmas praktikákat űztek, ennek a...
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
(Budapesti tudósítónktól)Ma már nem elég egy jó ügyért becsületesen és teljes erőből harcolni, ma már menedzselni kell, hogy az jól nézzen ki a tévében, a nagy fotókon. No és persze, hogy ötletes legyen, ne valami ósdi, ezerszer felhasznált módszer, hogy felfigyeljen ránk a tömeg. Franciaországban elővették a minden...
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
„Minden emberi lény szabadnak, egyenlő méltósággal és jogokkal születik. Értelemmel és lelkiismerettel rendelkező lényként, testvéri szellemben kell egymás iránt viseltetniük” – mondja ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1. cikke. Világszerte ma ünneplik az emberi jogok napját, amelyre az ENSZ Közgyűlése...
2018. DECEMBER 10.
[ 19:55 ]
Beolvasás folyamatban