Tükör
ENSZ: Szerbia lakossága 2041-re 5,5 millióra fog csökkenni

2011 és 2016 között Szerbiában közel 40.000-rel csökkent a gyermekek száma, a lakosság száma pedig 2041-re 5,5 millióra esik vissza, ami a 2011-es népszámlálás adataihoz viszonyítva 23 százalékos csökkenést jelent, jelentette ki Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója.

Az említett időpontra Szerbiában nemcsak elöregszik a munkaképes lakosság, hanem 21 százalékkal csökken is. Saint-Lot arra figyelmeztet, hogy egy ideje már Szerbiában is negatívak a demográfiai mutatók és gyorsan csökken a jövőbeli munkaerőforrás is.

„A gyerekek és a fiatalok jelentik a legfontosabb emberi tőkét minden nemzet számára. Egyetlen ország sem lehet versenyképes, ha nem fektet be sokkal többet a saját embereibe, főként a gyerekekbe. Az elkövetkező generációk emberi tőkéjét csak úgy lehet felépíteni, ha beruházunk az egészségügybe, az oktatásba és mindezek védelmébe‟, mondta Saint-Lot.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Szerbiára vonatkozó elemzésében, amely 2017-ben jelent meg, kiemelte: a magánszektor termelékenysége növelésének öt kulcsfontosságú eleme közül az egyik a fiatalok foglalkoztatása és az oktatásba történő beruházás, közölte a Beta.

„Annak ellenére, hogy Szerbia jelentős eszközöket fordít a gyermekek oktatására, a 15 éves tanulók 30 százaléka funkcionális analfabéta. Az államnak 40.000 és 70.000 euró közötti összegbe kerül minden egyes gyerek, aki nem szerez középiskolai diplomát, ezzel az ország elesik az adóból származó bevételtől és többet kell fordítania a szociális juttatásokra‟, hangsúlyozta az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója.

Saint-Lot kiemelte, Szerbiában a GDP 4,5-7,5 százalékos vesztesége abból származik, hogy az országban 1,8 millió polgárnak nincs középiskolai végzettsége. Szerbia a 60. helyen szerepel azon a 130-as listán, amely azt méri fel, hogy az egyes országok mennyire hatékonyak a saját emberi tőkéjük fejlesztésében, írja a 021.rs.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóm-kipúr ünnepe - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:50 ]
Játszótér - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 20:15 ]
Tizenhét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA...
2018. SZEPTEMBER 11.
[ 10:08 ]
Kedden vitáznak, majd szerdán szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.A kedden délután 3 órakor kezdődő...
2018. SZEPTEMBER 10.
[ 17:25 ]
Idén szeptember 9-én este köszönt be a zsidó újév, a Ros Hasana, a zsidó időszámítás szerint az 5779. esztendő.Az évek számítása, valamint az ünnep, tisri hónap első napjával kezdődik, innen az újév elnevezése: ros=fej, sáná=év, Ros Hásáná=az év feje. A zsidó újév mindig kétnapos ünnep. A zsi­dó naptár a...
2018. SZEPTEMBER 9.
[ 7:35 ]
Beolvasás folyamatban