Tükör
ENSZ: Szerbia lakossága 2041-re 5,5 millióra fog csökkenni

2011 és 2016 között Szerbiában közel 40.000-rel csökkent a gyermekek száma, a lakosság száma pedig 2041-re 5,5 millióra esik vissza, ami a 2011-es népszámlálás adataihoz viszonyítva 23 százalékos csökkenést jelent, jelentette ki Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója.

Az említett időpontra Szerbiában nemcsak elöregszik a munkaképes lakosság, hanem 21 százalékkal csökken is. Saint-Lot arra figyelmeztet, hogy egy ideje már Szerbiában is negatívak a demográfiai mutatók és gyorsan csökken a jövőbeli munkaerőforrás is.

„A gyerekek és a fiatalok jelentik a legfontosabb emberi tőkét minden nemzet számára. Egyetlen ország sem lehet versenyképes, ha nem fektet be sokkal többet a saját embereibe, főként a gyerekekbe. Az elkövetkező generációk emberi tőkéjét csak úgy lehet felépíteni, ha beruházunk az egészségügybe, az oktatásba és mindezek védelmébe‟, mondta Saint-Lot.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Szerbiára vonatkozó elemzésében, amely 2017-ben jelent meg, kiemelte: a magánszektor termelékenysége növelésének öt kulcsfontosságú eleme közül az egyik a fiatalok foglalkoztatása és az oktatásba történő beruházás, közölte a Beta.

„Annak ellenére, hogy Szerbia jelentős eszközöket fordít a gyermekek oktatására, a 15 éves tanulók 30 százaléka funkcionális analfabéta. Az államnak 40.000 és 70.000 euró közötti összegbe kerül minden egyes gyerek, aki nem szerez középiskolai diplomát, ezzel az ország elesik az adóból származó bevételtől és többet kell fordítania a szociális juttatásokra‟, hangsúlyozta az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója.

Saint-Lot kiemelte, Szerbiában a GDP 4,5-7,5 százalékos vesztesége abból származik, hogy az országban 1,8 millió polgárnak nincs középiskolai végzettsége. Szerbia a 60. helyen szerepel azon a 130-as listán, amely azt méri fel, hogy az egyes országok mennyire hatékonyak a saját emberi tőkéjük fejlesztésében, írja a 021.rs.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utolsó napok - illusztráció
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:29 ]
(Budapesti tudósítónktól)Későn kapott észbe Nyugat-Európa, meglepő módon jelenleg a kontinens fejlettebb része van kóros ütemtévesztésben a bevándorlási krízis kapcsán. Több millió bevándorló, rengeteg halott a Földközi-tengeren, terrortámadások sora és a mindennapi élet alapvető átalakulása kellett ahhoz, hogy...
2018. JÚNIUS 15.
[ 18:15 ]
A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó...
2018. JÚNIUS 12.
[ 19:00 ]
Az amerikai sajtóban megjelent első elemzések óvatosan ítélik meg a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között kedden Szingapúrban megtartott csúcstalálkozót. A The Wall Street Journal című napilap szerint "új szakasz" kezdődik az amerikai-észak-koreai diplomáciában, ám a lap úgy...
2018. JÚNIUS 12.
[ 16:47 ]
Beolvasás folyamatban