GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. március 12. [18:49]

Élete végéig elnök maradhat Hszi Csin-ping

Élete végéig elnök maradhat Hszi Csin-ping
Hszi Csin-ping

A kínai parlament csaknem egyhangúlag meghozott döntéséről a világsajtó szalagcímekben számolt be: megnyílt az út Hszi Csin-ping kínai csúcsvezető előtt, hogy akár élete végéig államfő maradjon. Kína ugyanakkor csaknem elsiklott a hír fölött, ami azt tükrözi, hogy zavarban vannak a közvélemény visszafogottsága miatt - írta az AFP francia hírügynökség.

A kínai média furcsa módon diszkréten kezelte a képviselők voksolását: két ellenszavazat és három tartózkodás mellett megszavazták, hogy az elnöki megbízatásnak ne legyen alkotmányos akadálya, időbeli korlátja. Eddig az elnök kétszer öt évig tölthette be a posztot, így kívánván megakadályozni a meghatározatlan ideig elnyúló autokratikus hatalomgyakorlást.

A szigorú ellenőrzés mellett dolgozó kínai média "utasítást kapott, hogy ne beszéljen a reformlépés nyilvánvaló következményéről" - vélekedett Willy Lam, a hongkongi kínai egyetem sinológusa: "Hszi Csin-ping élete végéig áll majd az állam élén" - mondta.

Hszi Csin-ping több mint öt éve irányítja államfőként Kínát, és normális körülmények között 2023-ban kellett volna visszalépnie. A közel háromezer küldött voksolása ugyanakkor azt jelenti, hogy annyiszor jelöltetheti magát, ahányszor akarja. A 64 éves Hszit a tervek szerint hamarosan másodszor bízzák majd meg az elnöki teendőkkel.

"A vasárnapi szavazás nem jelenti, hogy a kínaiak többsége támogatja a a császári rendszerhez való visszatérést. Egyszerűen tisztában vannak azzal, hogy nagyon megnövekedett a Hszi Csin-pinggel való szembehelyezkedés kockázata" - bizonygatja Willy Lam.

Bizonyíték erre, hogy az Országos Népi Gyűlés, a parlament szavazása milyen bírálatokat váltott ki a Vejpo közösségi portálon. "Végünk van", Visszatértünk a Csing-dinasztia korába" - volt olvasható a "kínai twitteren", még mielőtt a cenzúra eltávolította volna a kommenteket. "Mindent megtettek ugyan annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet: Hszi Csin-ping úton van afelé, hogy második Mao Ce-tung váljon belőle, az emberek azonban szűk körben sokat beszélnek róla" - állapítja meg Willy Lam.

A túl nagy feltűnés elkerülése végett két héttel az elnöki mandátum időtartamának megváltoztatását egy nagyobb alkotmánymódosításba ágyazták bele, amelynek keretében egyebek között rögzítették az alkotmányban a "hszicsinpingi gondolatot", mint a kínai pártideológia fontos alkotóelemét.

Az eredmény: a Zsenmin Zsipao, a hatalmon lévő párt központi orgánuma ugyan a címlapon számol be az alkotmánymódosításról, de az egyéb aspektusokkal foglalkozik. Az első oldalas vezércikk csak "az elnöki mandátumok rendszerének megjavításáról" tesz említést, anélkül, hogy részletekbe vagy magyarázatokba bonyolódna.

A média diszkréciója szándékolt - magyarázza Hu Hszing-tou pekingi politológus. "Meg akarják gátolni, hogy az emberek túl sokat beszéljenek. Sok ember nem tájékozott. Megegyeznek abban, hogy el kell kerülni a vitát, s hogy a téma kényessé váljon."

Voltak olyan hangok, amelyek bírálták, hogy eltűnt egy szabály, amely mintegy harminc év óta biztosította a hatalom zökkenőmentes átadását. Li Zsuj egykori miniszterhelyettes és Mao Ce-tung titkára március elején a hongkongi sajtóban elítélte "a Hszi Csin-pinget immár körülvevő személyi kultuszt". "Élete végéig elnök akar lenni" - mondta az élemedett korú volt politikus a Ming Pao című lapban.

Vasárnap este egy sajtókonferencián Sen Csun-jao, a rezsim embere arról biztosított mindenkit, hogy az időbeli korlát megszüntetése széles körű támogatást élvez: a megválogatott küldöttek kétszer is tapsoltak a módosítás előterjesztésekor. "Minden alapot nélkülözőnek" minősítette egy aggódó külföldi újságírónak azt a kérdését, hogy nem jön-e vissza a belharcok kora az utódlás napirendre kerülésekor.

A China Daily a nyugatiaknak szánt angol nyelvű napilap vezércikkében azt bizonygatta, hogy az alkotmánymódosítás "nem jelenti a távozás visszavonulás útján történő rendszerének végét (...), sem az élethosszig tartó mandátumot, bárkiről legyen is szó". (MTI/AFP)


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [7:43]

Hetedik alkalommal tartanak ma elnökválasztást a posztszovjet Oroszországban, az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel - immár negyedik alkalommal - a... >>

2018. március 15. [18:59]

(Budapesti tudósítónktól)Négyévente, a választás évében a március 15-i megemlékezés mindig különleges politikai ízt kap. A választáson induló pártok összekapcsolják a... >>

2018. március 15. [7:18]

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány