Tükör
Élete végéig elnök maradhat Hszi Csin-ping

A kínai parlament csaknem egyhangúlag meghozott döntéséről a világsajtó szalagcímekben számolt be: megnyílt az út Hszi Csin-ping kínai csúcsvezető előtt, hogy akár élete végéig államfő maradjon. Kína ugyanakkor csaknem elsiklott a hír fölött, ami azt tükrözi, hogy zavarban vannak a közvélemény visszafogottsága miatt - írta az AFP francia hírügynökség.

A kínai média furcsa módon diszkréten kezelte a képviselők voksolását: két ellenszavazat és három tartózkodás mellett megszavazták, hogy az elnöki megbízatásnak ne legyen alkotmányos akadálya, időbeli korlátja. Eddig az elnök kétszer öt évig tölthette be a posztot, így kívánván megakadályozni a meghatározatlan ideig elnyúló autokratikus hatalomgyakorlást.

A szigorú ellenőrzés mellett dolgozó kínai média "utasítást kapott, hogy ne beszéljen a reformlépés nyilvánvaló következményéről" - vélekedett Willy Lam, a hongkongi kínai egyetem sinológusa: "Hszi Csin-ping élete végéig áll majd az állam élén" - mondta.

Hszi Csin-ping több mint öt éve irányítja államfőként Kínát, és normális körülmények között 2023-ban kellett volna visszalépnie. A közel háromezer küldött voksolása ugyanakkor azt jelenti, hogy annyiszor jelöltetheti magát, ahányszor akarja. A 64 éves Hszit a tervek szerint hamarosan másodszor bízzák majd meg az elnöki teendőkkel.

"A vasárnapi szavazás nem jelenti, hogy a kínaiak többsége támogatja a a császári rendszerhez való visszatérést. Egyszerűen tisztában vannak azzal, hogy nagyon megnövekedett a Hszi Csin-pinggel való szembehelyezkedés kockázata" - bizonygatja Willy Lam.

Bizonyíték erre, hogy az Országos Népi Gyűlés, a parlament szavazása milyen bírálatokat váltott ki a Vejpo közösségi portálon. "Végünk van", Visszatértünk a Csing-dinasztia korába" - volt olvasható a "kínai twitteren", még mielőtt a cenzúra eltávolította volna a kommenteket. "Mindent megtettek ugyan annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet: Hszi Csin-ping úton van afelé, hogy második Mao Ce-tung váljon belőle, az emberek azonban szűk körben sokat beszélnek róla" - állapítja meg Willy Lam.

A túl nagy feltűnés elkerülése végett két héttel az elnöki mandátum időtartamának megváltoztatását egy nagyobb alkotmánymódosításba ágyazták bele, amelynek keretében egyebek között rögzítették az alkotmányban a "hszicsinpingi gondolatot", mint a kínai pártideológia fontos alkotóelemét.

Az eredmény: a Zsenmin Zsipao, a hatalmon lévő párt központi orgánuma ugyan a címlapon számol be az alkotmánymódosításról, de az egyéb aspektusokkal foglalkozik. Az első oldalas vezércikk csak "az elnöki mandátumok rendszerének megjavításáról" tesz említést, anélkül, hogy részletekbe vagy magyarázatokba bonyolódna.

A média diszkréciója szándékolt - magyarázza Hu Hszing-tou pekingi politológus. "Meg akarják gátolni, hogy az emberek túl sokat beszéljenek. Sok ember nem tájékozott. Megegyeznek abban, hogy el kell kerülni a vitát, s hogy a téma kényessé váljon."

Voltak olyan hangok, amelyek bírálták, hogy eltűnt egy szabály, amely mintegy harminc év óta biztosította a hatalom zökkenőmentes átadását. Li Zsuj egykori miniszterhelyettes és Mao Ce-tung titkára március elején a hongkongi sajtóban elítélte "a Hszi Csin-pinget immár körülvevő személyi kultuszt". "Élete végéig elnök akar lenni" - mondta az élemedett korú volt politikus a Ming Pao című lapban.

Vasárnap este egy sajtókonferencián Sen Csun-jao, a rezsim embere arról biztosított mindenkit, hogy az időbeli korlát megszüntetése széles körű támogatást élvez: a megválogatott küldöttek kétszer is tapsoltak a módosítás előterjesztésekor. "Minden alapot nélkülözőnek" minősítette egy aggódó külföldi újságírónak azt a kérdését, hogy nem jön-e vissza a belharcok kora az utódlás napirendre kerülésekor.

A China Daily a nyugatiaknak szánt angol nyelvű napilap vezércikkében azt bizonygatta, hogy az alkotmánymódosítás "nem jelenti a távozás visszavonulás útján történő rendszerének végét (...), sem az élethosszig tartó mandátumot, bárkiről legyen is szó". (MTI/AFP)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóm-kipúr ünnepe - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:50 ]
Játszótér - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 20:15 ]
Tizenhét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA...
2018. SZEPTEMBER 11.
[ 10:08 ]
Kedden vitáznak, majd szerdán szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.A kedden délután 3 órakor kezdődő...
2018. SZEPTEMBER 10.
[ 17:25 ]
Idén szeptember 9-én este köszönt be a zsidó újév, a Ros Hasana, a zsidó időszámítás szerint az 5779. esztendő.Az évek számítása, valamint az ünnep, tisri hónap első napjával kezdődik, innen az újév elnevezése: ros=fej, sáná=év, Ros Hásáná=az év feje. A zsidó újév mindig kétnapos ünnep. A zsi­dó naptár a...
2018. SZEPTEMBER 9.
[ 7:35 ]
Beolvasás folyamatban