Tükör
A migránsok elégedettek a szerbiai bánásmóddal, de mielőbb továbbmennének

(Belgrádi tudósítónktól)

Amióta az ázsiai és az afrikai menekülthullám elérkezett Közép-Kelet-Európába, Szerbia számított a régió leghumánusabb országának a migráció útvonalán. A migránsválság kezdetétől az állami intézmények és a nemkormányzati szervezetek - mint hangoztatták - tiszteletben tartották az emberi jogokat és humán módon fogadták az országba beáramló menekülteket. Ezt a pozitív hozzáállást nemcsak a szerbiai hatalom, hanem a Nyugat is egy időben állandóan hangoztatta.

Az Amnesty International szervezetnek a múlt évre vonatkozó jelentése az emberi jogok helyzetéről a világban azonban azt állítja, hogy Szerbiában a menekültek nem megfelelő és túlzsúfolt központokban vannak elhelyezve, regisztrálásuk és a menedékjog kiadásának folyamata túl lassú. Belgrádban az újonnan érkezett menekültekkel, elhelyezésükkel és ellátásukkal a Praxis helyi nemkormányzati szervezet foglalkozik. Náluk érdeklődtünk a migránsok számáról, kilétéről, hangulatáról, a terepi munka során szerzett tapasztalatokról.

A Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) becslése szerint januárban 4100 migráns/menekült tartózkodott Szerbiában, és számuk nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. 3900-an a menedék-, illetve a befogadóközpontokban vannak elhelyezve. Belgrádban jelenleg több, mint 1400 migráns és menekült tartózkodik, közülük 643-an a krnjačai menedékközpontban vannak elhelyezve, 727-en pedig az obrenovaci befogadóközpontban. A Praxis adatai szerint naponta mintegy 30 migráns illetve menekült várakozik bejegyzésre a rendőrállomáson, azután a táborban helyezkednek el vagy megpróbálkoznak illegálisan átjutni a horvát, a magyar vagy a román határon. Arról, hogy hányan jönnek, illetve hagyják el Belgrádot naponta, nehéz megmondani.

A Praxis csapata állandóan jegyzi az újonnan érkezetteket, és az a szám egy és harminc között mozog. Jelentéseinket a https://www.praxis.org.rs/index.php/en/reports-documents/praxis-reports honlapunkon tettük közzé. Maja Terzić, a Praxis terepet járó csapatának vezetője szerint a menekültek általában Afganisztánból, Pakisztánból, Szíriából, Irakból és Iránból érkeznek, leginkább férfiak. Januárban 480 személy érkezett. 301 felnőtt, ebből 256 férfi és 45 nő, valamint 179 gyerek, akik közül 121-en felnőtt kísérete nélkül.

Kérdésünkre, hogy mennyi ideig tartózkodnak Belgrádban és merre tart az útjuk tovább, Maja Terzić elmondta, hogy a menekültek, illetve a migránsok célországai elsősorban Németország, Franciaország és Olaszország. Belgrádi tartózkodásuknak ideje attól függ, mikor lesznek bejegyezve és elhelyezve egy belgrádi vagy egy vidéki táborban. Azok a személyek, akik nem akarnak táborban elhelyezkedni, Belgrádban maradhatnak egy évig.

A Praxis terepen dolgozó csapata a belgrádi vasútállomás környékén tartózkodó migránsokról visel gondot. Terzić elmondása szerint az a feladatuk, hogy megtalálják az újonnan érkező migránsokat, ismertessék velük a szükséges tudnivalókat, például milyen segítséget kaphatnak az állami és a nemkormányzati/nemzetközi szervezeteknél, hol kaphatnak ételt, ruhát, orvosi ellátást, jogi tanácsot... Segítségükre vannak azokban a helyzetekben is, amikor a rendőrállomáson szeretnének jelentkezni, buszjegyet vásárolnak nekik addig a vidéki táborig, ahova regisztrálásukkor utalták őket, de gondot viselnek azokról is, akik valamilyen oknál fogva Belgrádba jöttek egyik szerbiai menekülttáborból.

A migránsokkal való munkánk során szerzett tapasztalataink különbözőek. Komolyabb incidens eddig nem történt, sem összetűzés a munkatársainkkal. A személyes kapcsolatunk velük rövid, mindössze egy-két nap, ritkán egy hét, ami nagyon rövid idő ahhoz, hogy felbecsülhessük azt, hogyan érzik magukat. Arról meggyőződtünk, hogy egyesek félnek, mások viszont biztonságban érzik magukat Szerbiában a nemkormányzati szervezetek és a rendőrség korrekt viszonya miatt, nem tapasztalhattak sem diszkriminatív, sem agresszív fellépést irántuk. Többségüknek tetszik az élet Szerbiában, tetszik az itt élő emberek viszonyulása. Ugyanakkor gyakran borúlátók, mert az itt töltött hosszú idő miatt már kilátástalannak érzik a helyzetüket, hiszen Szerbia nem célország számukra, fejtette ki Maja Terzić.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Húsz évvel ezelőtt kezdődtek a NATO-bombázások - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:58 ]
Purim, a zsidó örömünnep - illusztráció
2019. MÁRCIUS 20.
[ 19:37 ]
Karadžić útja a költészettől és a pszichológiától a srebrenicai mészárlásig a belgrádi és a szerb állambiztonsági szolgálati kapcsolatokkal van kikövezve, amelyek akkor sem szakadtak meg, amikor háborús bűncselekményekkel vádolták. Szerdán születik ügyében végleges ítélet. „Ne higgyék, hogy nem fogják...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 17:47 ]
Hetvenöt éve, 1944. március 19-én szállta meg Magyarországot a náci Harmadik Birodalom hadereje. A második világháború menetében 1943-ra fordulat következett be. Egyre világosabbá vált, hogy a németek elvesztették a háborút, Olaszország 1943 szeptemberében át is állt az angolszász szövetségesek oldalára. A Kállay...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 10:01 ]
(Budapesti tudósítónktól) A Múzeum körút az a hely Budapesten, amely évente egyszer telik meg, március 15-én. Nem egy különösebben nagy tér, valójában nem is igazán tér, csak egy széles utcaszakasz, amely épp az 1848-as emlékek miatt mindig kedves az emberek szívének, függetlenül attól, milyen pártra szavaz. Ezen az...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Beolvasás folyamatban