Tükör
A család nemzetközi napja: Növekvő szegénység, növekvő erőszak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1994-ben nyilvánította a mai napot a család nemzetközi napjának, amelynek célja a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb "intézményére" irányítani.

Május 15-e, a család napja alkalmából Zoran Pašalić ombudsman a családok elszegényedésére és a kilátástalan helyzetben növekvő erőszakra figyelmeztetett.

A szerbiai családokat fokozottan veszélyezteti a szegénység, s ezzel együtt aggasztó, hogy az előző időszakhoz képest növekvőben a családon belüli erőszakos cselekmények száma is, legyen szó gyermekek vagy nők bántalmazásáról, esetleg a nők gyermekek előtti bántalmazásáról. Az esetek annak ellenére növekvőben vannak, hogy megszülettek azok a jogszabályi keretek, amelyek szankcionálják az ilyen cselekményeket.

Pašalić kiemelte, a növekvő szegénység és a szegénység kockázata illetve az ettől való fenyegetettség különösen a lakosság érzékenynek nevezhető kategóriát veszélyezteti, mindenek előtt az olyan családokat, ahol súlyosan beteg vagy fogyatékkal élő gyeremekeket nevelnek.

Az ombudsman közleményében rámutat, a családon belüli erőszak a családtagok jogainak súlyos megsértése, különösen a gyermekek jogainak tiprása, hiszen kihatással van a gyermekek fejlődésére, biztonságára, testi és lelki integritásuk sérthetetlenségére, ami miatt “ez nem kezelhető magánügyként és nem szemlélhető egy adott család személyes problémájaként”.

Pašalić közleményében rámutatott az idős személyekkel való törődés fontosságára is. Mint közleményében kifejti, az utóbbi néhány évtizedben fokozatosan, de folyamatosan csökkent a generációk közötti szolidaritás és az idősekkel való törődés.

“Az idősebb, beteg személyek, továbbá az idősebb, fogyatékkal élő személyek nem ritkán a diszkrimináció minden formájának az áldozatai, így gyakran a családon belüli erőszak sem kerüli el őket. Az időseknek és az őket gondozó családoknak nyújtott szolgáltatások elégtelen és nem eléggé fejlett rendszere jelentősen megnehezíti ezeknek a családoknak az életét”, mutatott rá Pašalić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Korszakos gondolkodók - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 13:08 ]
Mégis kinek a pártja? - Az amerikai republikánusok a félidős választások előtt - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 19:32 ]
Nagyboldogasszony napja - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 9:12 ]
A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje kedden elvetette a 2004-ben, az akkori kormány által elfogadott, az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló dokumentumot és új bizottság felállítását kérte az igazság teljes kiderítése érdekében - közölte a helyi sajtó. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 20:38 ]
Az elmúlt hetekben több mint 500 indítvány érkezett a munkaügyi minisztériumhoz a szociális védelmi törvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvénytervezet miatt.Ebből 115 észrevétel a civil szektorból érkezett, amelyek felszólították az európai intézményeket, hogy támogassák javaslataikat és...
2018. AUGUSZTUS 13.
[ 10:56 ]
Koszovó helyzetének rendezése kapcsán egyre többször merül fel a területcsere lehetősége Szerbia és Koszovó között - írta a KoSSev című koszovói hírportál. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az országhatárok módosítása újabb problémákhoz vezetne. Koszovó felosztásának ötlete, avagy egy lehetséges...
2018. AUGUSZTUS 9.
[ 12:28 ]
Beolvasás folyamatban