Tükör
A család nemzetközi napja: Növekvő szegénység, növekvő erőszak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1994-ben nyilvánította a mai napot a család nemzetközi napjának, amelynek célja a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb "intézményére" irányítani.

Május 15-e, a család napja alkalmából Zoran Pašalić ombudsman a családok elszegényedésére és a kilátástalan helyzetben növekvő erőszakra figyelmeztetett.

A szerbiai családokat fokozottan veszélyezteti a szegénység, s ezzel együtt aggasztó, hogy az előző időszakhoz képest növekvőben a családon belüli erőszakos cselekmények száma is, legyen szó gyermekek vagy nők bántalmazásáról, esetleg a nők gyermekek előtti bántalmazásáról. Az esetek annak ellenére növekvőben vannak, hogy megszülettek azok a jogszabályi keretek, amelyek szankcionálják az ilyen cselekményeket.

Pašalić kiemelte, a növekvő szegénység és a szegénység kockázata illetve az ettől való fenyegetettség különösen a lakosság érzékenynek nevezhető kategóriát veszélyezteti, mindenek előtt az olyan családokat, ahol súlyosan beteg vagy fogyatékkal élő gyeremekeket nevelnek.

Az ombudsman közleményében rámutat, a családon belüli erőszak a családtagok jogainak súlyos megsértése, különösen a gyermekek jogainak tiprása, hiszen kihatással van a gyermekek fejlődésére, biztonságára, testi és lelki integritásuk sérthetetlenségére, ami miatt “ez nem kezelhető magánügyként és nem szemlélhető egy adott család személyes problémájaként”.

Pašalić közleményében rámutatott az idős személyekkel való törődés fontosságára is. Mint közleményében kifejti, az utóbbi néhány évtizedben fokozatosan, de folyamatosan csökkent a generációk közötti szolidaritás és az idősekkel való törődés.

“Az idősebb, beteg személyek, továbbá az idősebb, fogyatékkal élő személyek nem ritkán a diszkrimináció minden formájának az áldozatai, így gyakran a családon belüli erőszak sem kerüli el őket. Az időseknek és az őket gondozó családoknak nyújtott szolgáltatások elégtelen és nem eléggé fejlett rendszere jelentősen megnehezíti ezeknek a családoknak az életét”, mutatott rá Pašalić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kislány - illusztráció
2019. JANUÁR 17.
[ 19:38 ]
Szerbia: Állandósuló félelem a szegénységtől - illusztráció
2019. JANUÁR 16.
[ 8:44 ]
Ötven éve, 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a prágai a Vencel téren az egyetemista Jan Palach, aki három nappal később belehalt sérüléseibe. Az MTVA Sajtóadatbankjának háttéranyaga: Csehszlovákiában 1968 elején váltotta a pártállam élén a keményvonalas kommunista...
2019. JANUÁR 14.
[ 13:52 ]
Vreme je! – Eljött az idő! címmel magyarul és szerbül egyszerre jelent meg egy írás egy szerb portálon. Az 1944–45-ös „még hidegebb napokról” írók, újságírók, helytörténészek és kárvallott túlélő tanúk beszámolóit már több évtizede olvashatjuk. Most viszont, a magyarok likvidálásában részt vett egyik...
2019. JANUÁR 13.
[ 0:15 ]
Sebastian Kurznál aligha ápol jobb kapcsolatokat Belgráddal, Pristinával, Szarajevóval és Szkopjéval bárki is az európai politikusok közül. Ám az Európai Unió soros elnöki tisztét 2018 második félévében betöltő Ausztria kancellárjának sem sikerült közelítenie a Nyugat-Balkánt Brüsszelhez. Közben egyre több konfliktus...
2019. JANUÁR 12.
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban