Tükör
A család nemzetközi napja: Növekvő szegénység, növekvő erőszak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1994-ben nyilvánította a mai napot a család nemzetközi napjának, amelynek célja a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb "intézményére" irányítani.

Május 15-e, a család napja alkalmából Zoran Pašalić ombudsman a családok elszegényedésére és a kilátástalan helyzetben növekvő erőszakra figyelmeztetett.

A szerbiai családokat fokozottan veszélyezteti a szegénység, s ezzel együtt aggasztó, hogy az előző időszakhoz képest növekvőben a családon belüli erőszakos cselekmények száma is, legyen szó gyermekek vagy nők bántalmazásáról, esetleg a nők gyermekek előtti bántalmazásáról. Az esetek annak ellenére növekvőben vannak, hogy megszülettek azok a jogszabályi keretek, amelyek szankcionálják az ilyen cselekményeket.

Pašalić kiemelte, a növekvő szegénység és a szegénység kockázata illetve az ettől való fenyegetettség különösen a lakosság érzékenynek nevezhető kategóriát veszélyezteti, mindenek előtt az olyan családokat, ahol súlyosan beteg vagy fogyatékkal élő gyeremekeket nevelnek.

Az ombudsman közleményében rámutat, a családon belüli erőszak a családtagok jogainak súlyos megsértése, különösen a gyermekek jogainak tiprása, hiszen kihatással van a gyermekek fejlődésére, biztonságára, testi és lelki integritásuk sérthetetlenségére, ami miatt “ez nem kezelhető magánügyként és nem szemlélhető egy adott család személyes problémájaként”.

Pašalić közleményében rámutatott az idős személyekkel való törődés fontosságára is. Mint közleményében kifejti, az utóbbi néhány évtizedben fokozatosan, de folyamatosan csökkent a generációk közötti szolidaritás és az idősekkel való törődés.

“Az idősebb, beteg személyek, továbbá az idősebb, fogyatékkal élő személyek nem ritkán a diszkrimináció minden formájának az áldozatai, így gyakran a családon belüli erőszak sem kerüli el őket. Az időseknek és az őket gondozó családoknak nyújtott szolgáltatások elégtelen és nem eléggé fejlett rendszere jelentősen megnehezíti ezeknek a családoknak az életét”, mutatott rá Pašalić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2018. MÁJUS 20.
[ 8:00 ]
Szerbiában ma, május 18-án először tartják az erőszak áldozatául esett nők nemzeti emléknapját. Az első emléknapot lesújtó statisztikai számadatok kísérik, mutatott rá ez alkalomból kiadott közleményében Zoran Pašalić köztársasági ombudsman.Szerbiában az elmúlt tíz év alatt több mint 350 nő lett családon belüli...
2018. MÁJUS 18.
[ 11:36 ]
Az idén május 19-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíksomlyón. A mai kegyhelyen először a bencések építettek román stílusú templomot, az ő helyüket a 15. század közepén a ferencesek foglalták el....
2018. MÁJUS 17.
[ 16:09 ]
A kuršumlijai régióban fekvő Novo selo egy kis hegyi falu, lakói, már amennyien vannak, főként állattenyésztéssel foglalkoznak. A helybeli 27 éves Bojan Radovanović traktorával és a hozzá csatlakoztatott pótkocsival takarmányt szállított, amikor a hegyi úton megállították a rendőrök és lévén, hogy a pótkocsi nem volt...
2018. MÁJUS 16.
[ 16:56 ]
Beolvasás folyamatban