Tükör
A család nemzetközi napja: Növekvő szegénység, növekvő erőszak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1994-ben nyilvánította a mai napot a család nemzetközi napjának, amelynek célja a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb "intézményére" irányítani.

Május 15-e, a család napja alkalmából Zoran Pašalić ombudsman a családok elszegényedésére és a kilátástalan helyzetben növekvő erőszakra figyelmeztetett.

A szerbiai családokat fokozottan veszélyezteti a szegénység, s ezzel együtt aggasztó, hogy az előző időszakhoz képest növekvőben a családon belüli erőszakos cselekmények száma is, legyen szó gyermekek vagy nők bántalmazásáról, esetleg a nők gyermekek előtti bántalmazásáról. Az esetek annak ellenére növekvőben vannak, hogy megszülettek azok a jogszabályi keretek, amelyek szankcionálják az ilyen cselekményeket.

Pašalić kiemelte, a növekvő szegénység és a szegénység kockázata illetve az ettől való fenyegetettség különösen a lakosság érzékenynek nevezhető kategóriát veszélyezteti, mindenek előtt az olyan családokat, ahol súlyosan beteg vagy fogyatékkal élő gyeremekeket nevelnek.

Az ombudsman közleményében rámutat, a családon belüli erőszak a családtagok jogainak súlyos megsértése, különösen a gyermekek jogainak tiprása, hiszen kihatással van a gyermekek fejlődésére, biztonságára, testi és lelki integritásuk sérthetetlenségére, ami miatt “ez nem kezelhető magánügyként és nem szemlélhető egy adott család személyes problémájaként”.

Pašalić közleményében rámutatott az idős személyekkel való törődés fontosságára is. Mint közleményében kifejti, az utóbbi néhány évtizedben fokozatosan, de folyamatosan csökkent a generációk közötti szolidaritás és az idősekkel való törődés.

“Az idősebb, beteg személyek, továbbá az idősebb, fogyatékkal élő személyek nem ritkán a diszkrimináció minden formájának az áldozatai, így gyakran a családon belüli erőszak sem kerüli el őket. Az időseknek és az őket gondozó családoknak nyújtott szolgáltatások elégtelen és nem eléggé fejlett rendszere jelentősen megnehezíti ezeknek a családoknak az életét”, mutatott rá Pašalić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utca méltósága - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 10:52 ]
Budapesti messiás - illusztráció
2018. OKTÓBER 15.
[ 11:45 ]
A szerb sajtó napok óta “élőben közvetíti” a Lidl áruházlánc megnyitásával kapcsolatos híreket. Nem csak a megnyitás napján kitört tömeghisztériáról írnak, hanem arról is, hogy az akkor ládaszámra megvásárolt élelmiszerek, legyen az csirkehús, banán vagy kristálycukor, azóta elárasztották az ország termelői...
2018. OKTÓBER 14.
[ 8:41 ]
Az elhízás idei világnapja ismét a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet. Amennyiben a trend folytatódik, több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Globálisan 19%-a a fiataloknak nem mozog. A gyermekek 80%-a nem kap buzdítást megfelelő sport aktivitásra. 33%-kal...
2018. OKTÓBER 11.
[ 13:50 ]
A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló...
2018. OKTÓBER 9.
[ 9:37 ]
Beolvasás folyamatban