Tükör
Huszonhat tehenével együtt akar börtönbe vonulni egy kuršumlijai gazda

A kuršumlijai régióban fekvő Novo selo egy kis hegyi falu, lakói, már amennyien vannak, főként állattenyésztéssel foglalkoznak. A helybeli 27 éves Bojan Radovanović traktorával és a hozzá csatlakoztatott pótkocsival takarmányt szállított, amikor a hegyi úton megállították a rendőrök és lévén, hogy a pótkocsi nem volt bejegyezve, 40 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A történet már így is elég bizarr, mivel az út, ahol a történet “főhőse” járt traktorjával, olyan Isten háta mögötti helyen van, hogy ott a madár se nagyon jár. Radovanović azonban úgy gondolta, jöjjön, aminek jönnie kell, letölti büntetését, de előbb kérelemmel fordult a prokupljei börtönhöz, amelyben azt kérte, hogy a börtöngazdaság, ahol egyébként ő is letölti majd a büntetését, arra az időre fogadja be 26 tehenét, disznóit a malacaikkal együtt, tovább 50 tyúkját.

Radovanović felkínálta, hogy a büntetésének letöltése idején ő fog törődni a jószággal, sőt, a börtönnek adja a tejet és a tojást is. A fiatalember azután szánta el magát erre a lépésre, hogy hiába próbált különböző módon megállapodásra jutni a szabálysértési bíróval annak érdekében, hogy büntetését pénzbírságra vagy esetleg nyomkövető felszerelésére - házi őrizetre - változtassák.

“Semmilyen ajánlatomat nem fogadták el, azt mondták, börtönbe kell vonulnom”, mondta Radovanović, aki azért nem nyugodott bele és később, valamivel több mint egy hónapja, egyenesen Aleksandar Vučić szerb elnöknek írt. Levelében elismeri, hogy szabálysértést követett el azzal, hogy nem regisztrált pótkocsival szénát szállított a jószágnak. Ezért, mondta el Radovanović a Beta hírügynökségnek, nem is kért kegyelmet, nem kérte, hogy az elnök mentse fel a felelősség alól, csak azt kérte, tegyék számára lehetővé, hogy büntetését kifizesse.

A Vučićnak írott levelében leírta, azért kéri ezt az elnöktől, mert a kis hegyi faluban, Novo seloban súlyosan beteg édesanyjával él, jószágtartásból tartják fenn magukat. Most pedig, 40 napnyi börtön miatt kénytelen lesz beteg édesanyját elhelyezni valahol, el kell adnia a teheneit, disznóit, a baromfit és fel kell számolnia a gazdaságát.

“Válasz nem érkezett, nekem pedig van még kilenc napom, aztán börtönbe kell vonulnom. Csak az maradt hátra, hogy megkérjem a büntetés-végrehajtási intézményt, hogy segítsen. Azért kértem, hogy fogadják be a jószágomat, mert hallottam, hogy a börtönben farm is működik”, mondja

Radovanović, hozzátéve, sem a tehenek, sem a sertések, de még a baromfi sem képes túlélni azt az időt, míg ő börtönben lesz, ezért fordult a börtönvezetőséghez.

“Ha nem fogadják el, akkor a kutyáknak kell őrizniük a hegyi legelőre kihajtott jószágot”, érvelt a gazda, aki elmondta, a börtön vezetőségének címzett levelében azt is leírta, hogy van hét házőrző kutyája is, de úgy gondolta, őket otthon hagyja. “A kutyák maradjanak csak otthon, őrizzék az üres házat meg az üres istállókat, mert nekem nincsenek szomszédaim”, áll a levélben. Levele végén Radovanović azt írja, megértést remél a prokupljei fegyintézet vezetőjétől, hiszen a szabálysértést is azért követte el, mert fiatalként igyekszik megmaradni falun.

Radovanovićnak május 23-án kell jelentkeznie a prokupljei börtönben büntetésének letöltésére. Mozgásképtelen édesanyját arra az időre, míg ő börtönben lesz, a rokonok befogadják.

Radovanović a negyven napot azért kapta, mert regisztráció nélküli pótkocsival közlekedett, amely ráadásul tilalom alatt állt, mivel korábban már elkapták ugyanezzel a pótkocsival, ugyanígy. Akkor is azon az ösvényen, ahol a madár se jár, s akkor is csak szénát vitt a teheneinek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Horvát Ilona
2018. MÁJUS 17. [ 8:17 ]

Hibázott a fiatalember de, hagyják már élni vegyék el a prikolicát még le nem regisztrálja.Pénz birsággal kell büntetni.


Zotanl
2018. MÁJUS 16. [ 22:42 ]

A szabálysértési bíróra kéne bízni az álatokat.


Korszakos gondolkodók - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 13:08 ]
Mégis kinek a pártja? - Az amerikai republikánusok a félidős választások előtt - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 19:32 ]
Nagyboldogasszony napja - illusztráció
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 9:12 ]
Az elmúlt hetekben több mint 500 indítvány érkezett a munkaügyi minisztériumhoz a szociális védelmi törvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvénytervezet miatt.Ebből 115 észrevétel a civil szektorból érkezett, amelyek felszólították az európai intézményeket, hogy támogassák javaslataikat és...
2018. AUGUSZTUS 13.
[ 10:56 ]
Koszovó helyzetének rendezése kapcsán egyre többször merül fel a területcsere lehetősége Szerbia és Koszovó között - írta a KoSSev című koszovói hírportál. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az országhatárok módosítása újabb problémákhoz vezetne. Koszovó felosztásának ötlete, avagy egy lehetséges...
2018. AUGUSZTUS 9.
[ 12:28 ]
Az Egyesült Államokban nagy lesz a tétje a novemberben tartandó félidős - az elnöki ciklus félidejében tartandó - választásoknak, amikor teljes egészében újraválasztják a 435 tagú képviselőházat, és 35 szenátor újraválasztásával megújítják a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát is. Donald Trump amerikai...
2018. AUGUSZTUS 8.
[ 8:14 ]
Beolvasás folyamatban