Tükör
Megkezdődött a szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása

A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.

A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó minisztérium is.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a vizsgálat eredményei Szerbia és az egész világ számára is fontosak lesznek.

„Úgy tekintünk erre, mint egy kötelezettségre saját magunk és az eljövendő generációk iránt. A történelem olyan, hogy egyes dolgokat be kell bizonyítani, ezért kell kiderítenünk azt, hogy mi történt, hogy az többé senkivel se történhessen meg”, mondta Lončar.

A vizsgálatot egy négy testületből álló tanács végzi, amelyet egészségügyi szakemberek, fizikusok, biológusok és más tudományterület szakemberei alkotnak, továbbá egy koordinációs testület, a nemzeti laboratórium és egy igazgatóbizottság, amely az illetékes minisztériumok képviselőiből áll össze.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Szerbiát ért bombázások kapcsán nem csak a gyengített urán hatásait kell kivizsgálni, hanem a felrobbantott vegyi üzemek emberre és környezetre gyakorolta hatását is.

„Szerbiát egyes országok volt adminisztrációi bombázták. Időközben megjelentek olyan más kormányzatok, amelyek akár empátiát is érezhetnek a lebombázott országok iránt”, nyilatkozta Trivan.

Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője, aki egyben a vizsgálatot végző koordinációs testület elnöke is, elmondta: a vizsgálatnak két fázisa lesz, az elsőben begyűjtik a bombázás következményeiről szóló, már meglévő adatokat.

„Nehéz megmondani, hogy mikorra lesznek meg az első eredmények, de úgy gondolom, hogy talán már két év múlva. Fontos kiemelni: függetlenül attól, hogy változik-e a kormányunk összetétele és a kormányfő kiléte, a vizsgálatunk továbbra is folytatódik majd”, mondta Grujičić, majd hozzátette: a bombázásnak nemcsak a rákos megbetegedések lehetnek az eredményei, hanem kihatással lehet a nemzőképességre és az autoimmun betegségek kialakulására is, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar szórvány napja - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 5:50 ]
Az iráni gazdaság megszenvedi, de valószínűleg átvészeli az amerikai szankciókat - illusztráció
2018. NOVEMBER 14.
[ 20:08 ]
Noha a jelenlegi szerbiai kormány támogatja az informatikai alkalmazások bevezetését az olyan szolgáltatások esetében, amelyeket nap mint nap igénybe vesznek a polgárok, a gyakorlatban olyan döntéseket hoz, amelyek nem csak ellehetetlenítik a digitalizációt, hanem a szolgáltatást nyújtókat is úgy kezeli, mintha egyedüliek...
2018. NOVEMBER 14.
[ 11:12 ]
Hetvenedik születésnapját ünnepli, egyben újabb korrekordot is dönt ma a brit trón várományosa.Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született. A jeles évforduló azt is jelenti,...
2018. NOVEMBER 14.
[ 8:44 ]
Marko Kmezić, a Grazi Egyetem kutatója és előadója a Szabad Európa Rádió Zašto? rovatában fejtette ki, hogy a politikai viták miként befolyásolhatják a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) működését és fennmaradását, amelyet Moldován kívül hat olyan nyugat-balkáni állam írt alá, amely nem tagja az...
2018. NOVEMBER 13.
[ 17:19 ]
Beolvasás folyamatban