Tükör
Megkezdődött a szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása

A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.

A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó minisztérium is.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a vizsgálat eredményei Szerbia és az egész világ számára is fontosak lesznek.

„Úgy tekintünk erre, mint egy kötelezettségre saját magunk és az eljövendő generációk iránt. A történelem olyan, hogy egyes dolgokat be kell bizonyítani, ezért kell kiderítenünk azt, hogy mi történt, hogy az többé senkivel se történhessen meg”, mondta Lončar.

A vizsgálatot egy négy testületből álló tanács végzi, amelyet egészségügyi szakemberek, fizikusok, biológusok és más tudományterület szakemberei alkotnak, továbbá egy koordinációs testület, a nemzeti laboratórium és egy igazgatóbizottság, amely az illetékes minisztériumok képviselőiből áll össze.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Szerbiát ért bombázások kapcsán nem csak a gyengített urán hatásait kell kivizsgálni, hanem a felrobbantott vegyi üzemek emberre és környezetre gyakorolta hatását is.

„Szerbiát egyes országok volt adminisztrációi bombázták. Időközben megjelentek olyan más kormányzatok, amelyek akár empátiát is érezhetnek a lebombázott országok iránt”, nyilatkozta Trivan.

Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője, aki egyben a vizsgálatot végző koordinációs testület elnöke is, elmondta: a vizsgálatnak két fázisa lesz, az elsőben begyűjtik a bombázás következményeiről szóló, már meglévő adatokat.

„Nehéz megmondani, hogy mikorra lesznek meg az első eredmények, de úgy gondolom, hogy talán már két év múlva. Fontos kiemelni: függetlenül attól, hogy változik-e a kormányunk összetétele és a kormányfő kiléte, a vizsgálatunk továbbra is folytatódik majd”, mondta Grujičić, majd hozzátette: a bombázásnak nemcsak a rákos megbetegedések lehetnek az eredményei, hanem kihatással lehet a nemzőképességre és az autoimmun betegségek kialakulására is, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Minden politika, a foci sem kivétel - illusztráció
2018. JÚNIUS 24.
[ 7:40 ]
Az utolsó napok - illusztráció
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:29 ]
Két héttel a parlamenti választások után még mindig nem lehet tudni, hogy ki alakíthat kormányt Szlovéniában, ettől függetlenül az államfő június 22-re összehívta a parlament alakuló ülését - írta kommentárjában a Reporter című ljubljanai hetilap hétfőn. A Lehetséges művészete című cikk írója szerint a...
2018. JÚNIUS 18.
[ 14:24 ]
(Budapesti tudósítónktól)Későn kapott észbe Nyugat-Európa, meglepő módon jelenleg a kontinens fejlettebb része van kóros ütemtévesztésben a bevándorlási krízis kapcsán. Több millió bevándorló, rengeteg halott a Földközi-tengeren, terrortámadások sora és a mindennapi élet alapvető átalakulása kellett ahhoz, hogy...
2018. JÚNIUS 15.
[ 18:15 ]
Az amerikai sajtóban megjelent első elemzések óvatosan ítélik meg a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között kedden Szingapúrban megtartott csúcstalálkozót. A The Wall Street Journal című napilap szerint "új szakasz" kezdődik az amerikai-észak-koreai diplomáciában, ám a lap úgy...
2018. JÚNIUS 12.
[ 16:47 ]
Beolvasás folyamatban