Tükör
Megkezdődött a szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása

A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.

A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó minisztérium is.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a vizsgálat eredményei Szerbia és az egész világ számára is fontosak lesznek.

„Úgy tekintünk erre, mint egy kötelezettségre saját magunk és az eljövendő generációk iránt. A történelem olyan, hogy egyes dolgokat be kell bizonyítani, ezért kell kiderítenünk azt, hogy mi történt, hogy az többé senkivel se történhessen meg”, mondta Lončar.

A vizsgálatot egy négy testületből álló tanács végzi, amelyet egészségügyi szakemberek, fizikusok, biológusok és más tudományterület szakemberei alkotnak, továbbá egy koordinációs testület, a nemzeti laboratórium és egy igazgatóbizottság, amely az illetékes minisztériumok képviselőiből áll össze.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Szerbiát ért bombázások kapcsán nem csak a gyengített urán hatásait kell kivizsgálni, hanem a felrobbantott vegyi üzemek emberre és környezetre gyakorolta hatását is.

„Szerbiát egyes országok volt adminisztrációi bombázták. Időközben megjelentek olyan más kormányzatok, amelyek akár empátiát is érezhetnek a lebombázott országok iránt”, nyilatkozta Trivan.

Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője, aki egyben a vizsgálatot végző koordinációs testület elnöke is, elmondta: a vizsgálatnak két fázisa lesz, az elsőben begyűjtik a bombázás következményeiről szóló, már meglévő adatokat.

„Nehéz megmondani, hogy mikorra lesznek meg az első eredmények, de úgy gondolom, hogy talán már két év múlva. Fontos kiemelni: függetlenül attól, hogy változik-e a kormányunk összetétele és a kormányfő kiléte, a vizsgálatunk továbbra is folytatódik majd”, mondta Grujičić, majd hozzátette: a bombázásnak nemcsak a rákos megbetegedések lehetnek az eredményei, hanem kihatással lehet a nemzőképességre és az autoimmun betegségek kialakulására is, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóm-kipúr ünnepe - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 14:50 ]
Játszótér - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 13.
[ 20:15 ]
Tizenhét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA...
2018. SZEPTEMBER 11.
[ 10:08 ]
Kedden vitáznak, majd szerdán szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.A kedden délután 3 órakor kezdődő...
2018. SZEPTEMBER 10.
[ 17:25 ]
Idén szeptember 9-én este köszönt be a zsidó újév, a Ros Hasana, a zsidó időszámítás szerint az 5779. esztendő.Az évek számítása, valamint az ünnep, tisri hónap első napjával kezdődik, innen az újév elnevezése: ros=fej, sáná=év, Ros Hásáná=az év feje. A zsidó újév mindig kétnapos ünnep. A zsi­dó naptár a...
2018. SZEPTEMBER 9.
[ 7:35 ]
Beolvasás folyamatban