Tükör
Megkezdődött a szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása

A szerb környezetvédelmi és egészségügyi minisztérium megállapodásának aláírásával ma kezdődött meg az 1999-es szerbiai NATO-bombázások következményeinek kivizsgálása, amelyre 15 millió dinárt fordítanak.

A vizsgálatban részt vesz a védelmi, az oktatási, valamint a tudományos és technológiai fejlődéssel foglalkozó minisztérium is.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy a vizsgálat eredményei Szerbia és az egész világ számára is fontosak lesznek.

„Úgy tekintünk erre, mint egy kötelezettségre saját magunk és az eljövendő generációk iránt. A történelem olyan, hogy egyes dolgokat be kell bizonyítani, ezért kell kiderítenünk azt, hogy mi történt, hogy az többé senkivel se történhessen meg”, mondta Lončar.

A vizsgálatot egy négy testületből álló tanács végzi, amelyet egészségügyi szakemberek, fizikusok, biológusok és más tudományterület szakemberei alkotnak, továbbá egy koordinációs testület, a nemzeti laboratórium és egy igazgatóbizottság, amely az illetékes minisztériumok képviselőiből áll össze.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Szerbiát ért bombázások kapcsán nem csak a gyengített urán hatásait kell kivizsgálni, hanem a felrobbantott vegyi üzemek emberre és környezetre gyakorolta hatását is.

„Szerbiát egyes országok volt adminisztrációi bombázták. Időközben megjelentek olyan más kormányzatok, amelyek akár empátiát is érezhetnek a lebombázott országok iránt”, nyilatkozta Trivan.

Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője, aki egyben a vizsgálatot végző koordinációs testület elnöke is, elmondta: a vizsgálatnak két fázisa lesz, az elsőben begyűjtik a bombázás következményeiről szóló, már meglévő adatokat.

„Nehéz megmondani, hogy mikorra lesznek meg az első eredmények, de úgy gondolom, hogy talán már két év múlva. Fontos kiemelni: függetlenül attól, hogy változik-e a kormányunk összetétele és a kormányfő kiléte, a vizsgálatunk továbbra is folytatódik majd”, mondta Grujičić, majd hozzátette: a bombázásnak nemcsak a rákos megbetegedések lehetnek az eredményei, hanem kihatással lehet a nemzőképességre és az autoimmun betegségek kialakulására is, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
A nemzet ereje - illusztráció
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Egy ötgyermekes, elszegényedett hódmezővásárhelyi kereskedőcsalád legidősebb fia volt. Anyja varrásból tartotta el gyermekeit, a ruhákat...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 7:06 ]
Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa...
2019. FEBRUÁR 9.
[ 19:42 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Beolvasás folyamatban