Tükör
Lisztéria-ügy: Kilencen haltak meg fertőzött fagyasztott zöldségektől

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a Greenyard vállalat magyarországi üzemében lehetséges lisztéria-szennyeződést mutattak ki. Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását pedig Európa-szerte megkezdték.

Az elmúlt hónapokban már sorozatos ellenőrzéseket tartott a hatóság az üzemben mivel az unió gyorsriasztási rendszere szerint onnan származó csemegekukorica-termékekben lisztéria-szennyezettséget mutattak ki.

Ám nem csak a Greenyard Hungary Kft. bajai hűtőüzemét érinti a lisztéria baktériummal szennyeződött gyorsfagyasztott csemegekukorica és zöldségtermékek miatt kirobbant európai élelmiszerbiztonsági ügy – értesült az agrárszektor.hu. Több más hazai hűtő- és konzervipari cég is vásárolt ugyanis a GH-tól alapanyagokat az elmúlt években, amelyeket saját gyorsfagyasztott vagy konzervtermékeibe dolgozott be.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 5-én közölte, hogy azonnali hatállyal megtiltotta valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, amelyet a Greenyard magyarországi üzemében 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártottak, illetve elrendelte a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását is. Előzőleg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelezte, hogy valószínűleg Magyarországról származó gyorsfagyasztott csemegekukorica tételek és esetleg egyéb fagyasztott zöldségek okoznak 2015 óta járványt több európai uniós országban, és a szennyeződések halálesetekhez is vezettek. A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktérium „erőteljesnek” nevezett változata idézte elő.

Az agrárszektor.hu információi szerint az ügy miatt most több más magyarországi hűtő- és konzervipari társaság is arra kényszerülhet, hogy tájékoztassa bel- és külföldi kereskedelmi partnereit, ha az általuk gyártott termékek 2016 augusztusa és 2018 júniusa között előállított Greenyard-termékeket tartalmaznak. Elképzelhető, hogy a Greenyard mellett más vállalatoknak is vissza kell hívniuk a kereskedelmi forgalomból egyes termékeiket.

Kilencen meghaltak a gyorsfagyasztott zöldségektől

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. 47 megbetegedésből kilenc halállal végződött a fagyasztott zöldségek miatt

A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Hőkezelni kell a zöldségeket

A halálos áldozatokkal is járó európai járványt okozó Listeria monocytogenes az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő egy nap és egy hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás.

A Nébih a főzés nélküli, felengedési utáni közvetlen fogyasztást veszélyesnek tartja, főként abban az esetben, ha a gyorsfagyasztott termékek további hűtőtárolással például salátákba kerülnek, mivel a baktérium hűtőhőmérsékleten (0-10 celsius fokon) is intenzíven képes szaporodni. Ezért a fertőzésveszély úgy szüntethető meg, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A biztonságos előkészítés érdekében a termékeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
lazio
2018. JÚLIUS 10. [ 18:22 ]

Hozzátok Szerbiába, majd itt átcsomagolják és mehet a boltokba


Alfonz
2018. JÚLIUS 7. [ 12:01 ]

A gyorsfagyasztó alagútba jutás előtt a termék átmegy egy 95 fokos előfőzön is ( lásd: blansírozás) és amennyiben az nem megfelelő, akkor az illetékes technológust kell fülön csípni. Tovább, minden hűtőháznak van (???) mikrobiológiai laborja, ahol a készterméket vizsgálják és még megannyi ellenőrzés. Ha mindezek után is fellép ilyen gond, akkor ott a technológiai fegyelemmel nagyon nagy baj van. Ott a profit áll az első helyen és az élelmiszerbiztonság cs


Luca-napja - illusztráció
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
Sárga mellény - illusztráció
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
Péntek délután a német kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) megválaszthatja a új elnökét a Hamburgban péntek-szombaton tartott kongresszusán a posztról távozó Angela Merkel kancellár helyére. A tét nagy, hiszen akár a CDU új elnöke lehet 2021-ben a párt következő kancellárjelöltje, és...
2018. DECEMBER 7.
[ 12:39 ]
A francia sajtó a középkori jobbágylázadáshoz hasonlítja azt a blokádsorozatot, amely novemberben előbb megbénította fél Franciaországot, majd Párizsban súlyos erőszakba torkollott. Pedig Macron elnök adópolitikája ellen nem a legnyomorultabbak lázadtak fel, hanem az elővárosi középréteg.„A sárgamellényesek mozgalma az...
2018. DECEMBER 6.
[ 8:39 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A...
2018. DECEMBER 6.
[ 6:00 ]
Beolvasás folyamatban