Tükör
Brit jelentés: Szerbia 50 év múlva sem éri el az uniós átlagos életszínvonalat
Betűméret:             

Szerbia és a nyugat-balkáni országok számára 50 vagy 60 évre lesz szükség, hogy elérjék az európai uniós átlagos életszínvonalat, áll a brit Külügyi Bizottság jelentésében.

A Blic közölte azt a jelentést, amelyet a nemrég Londonban megtartott csúcstalálkozón mutattak be, és amelynek lényege, hogy az uniós csatlakozás szempontjából a Nyugat-Balkán hat országának kilátásai igen borúsak. Az előttük álló számos akadály között említik a „krónikus gazdasági stagnálást”, valamint az állandó kétoldalú vitákat és az etnikai alapú konfliktusokat.

„A Nyugat-Balkán a 90-es évek erőszakos konfliktusai után számos problémán kerekedett felül, de ennyiben ki is merülnek a jó hírek a régió számára. Még mindig egy sor összefonódott probléma terheli a régiót. A problémák időközben csak súlyosabbá váltak, a helyi elitnek pedig az az érdeke, hogy fenntartsa a jelenlegi helyzetet”, áll a brit Külügyi Bizottság jelentésében, amelynek részleteit a Blic jelentette meg.

A szerbiai szakértők szerint reálisak a brit jelentésben szereplő drámai becslések, melyek szerint Szerbia 50 vagy 60 év múlva érheti el az európai uniós életszínvonalat, viszont nem ezek az egyedüli becslések. A Világbank jelentése ugyanis további két lehetséges időpontot tartalmaz, az optimista becslés szerint 40 év, a legrosszabb becslés szerint pedig akár 200 évre is szükség lesz ahhoz, hogy a szerbiai polgárok úgy éljenek, mint uniós társaik.

A brit Külügyi Bizottság jelentése megállapítja, hogy kevesebb mint 25 évvel ezelőtt háború dúlt a Nyugat-Balkánon, vagyis hogy „a második világháború vége óta itt követték el a legszélsőségesebb erőszakot Európában a civil lakosság ellen”, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban