Tükör
Korszakos gondolkodók
Betűméret:             

(Budapesti tudósítónktól)

Itt most nem arról van szó, hogy valaki felvetéseivel, nézeteivel meghatároz egy egész emberöltőt, esetleg több száz évet lehet az ő nevével fémjelezni. Azokról írok, akik még ma is hajlamosak az utókorra hagyni a munka elvégzését, hiszen mindig léteztünk, s mindig is létezni fogunk, semmi szükség sietni. Ezért aztán egy-egy probléma végigkíséri akár egy nemzedéknyi ember életét, de az érintettek nem látják okát a változásnak. A nemzetközi migránsválság 2015. áprilisában borította fel az európai mindennapokat. Akkoriban volt olyan politikai erő szép számmal, amely nem mérte fel a jelenség súlyát, hasonlóan kezelte volna, mint a pollenszezont vagy a nyári hőséget. Azóta három évnél is több telt el, túl vagyunk számos terrortámadáson, egyes városok szociális robbanás közeli állapotban vannak, kormányok buktak meg, ismeretlen pártok emelkedtek fel, a schengeni rendszer úgy recseg-ropog, hogy kérdés, valaha is egészségese tud-e működni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője pedig azt mondja egy lapinterjúban, hogy az Európába érkező migránsok egy része nem menekült, akiket haza kell küldeni.

Három év alatt sikerült eljutnia Filippo Grandinak, pontosabban korszakosan gondolkodó szervezetének erre a felismerésre. Az olasz szakember arra is rávilágított, hogy az európai országoknak képesnek kell lenniük a menedékkérelmeket gyorsan lefolytatniuk, eldönteniük azt, ki maradhat, s kinek kell hazatérnie, majd érvényt kell szerezniük ezen joguknak. Az elmúlt három évben mást se hallott az egyszeri újságolvasó és tévénéző, mint azt, hogy sok a szenvedő, akik nagyon rosszul élnek, meg kibombázták őket a házaikból, de a nagyon sok, korszakosan gondolkodó kormány úgy döntött, legegyszerűbb semmit se tenni. Németország ilyen téren nagyon megbízhatóan korszakos kormánya hétszázezer illegálisan az országban tartózkodó emberrel számol, elvben őket kellene jogszabályaiknak megfelelően kiutasítani az országból, ennek érvényt szerezni, no és persze fizetni a hazautat, kis zsebpénzt adni az illegálisan érkezőnek, valamint megakadályozni, hogy visszatérjen. Grandi szerint „képesnek kell lenni”.

Matteo Salvini, aki a sajtótól a „populista” állandó jelzőt kapta ezzel kampányolt, hogy 600 ezer illegális bevándorló él Olaszországban, őket kell valahogy hazaszállítani, vagy legalábbis a határokon kívülre helyezni. Márpedig 600 ezer embert senki se fog sehová elvinni. Még hatszázat se. Mert a jelenlegi jogi környezetben az is minimum emberirtással egyenértékű elbánásban részesülne, ha valaki hajóra tenne 600 embert, és elvinné őket a valamilyen rejtélyes okból erre hajlandó befogadó országba. Legalább ötven különböző civil szervezet aktivistái tiltakoznának a kikötőben, letörögetnék a hajó antennáit, odaláncolnák magukat a vasmacskához, egyenpólójukon ott virítana honlapjuk címe, azon pedig bankszámlaszámuk. Varázslatos, de ma is működik. A túl sokszor idézett kitétel, miszerint gyerekkel és kutyával mindent el lehet adni, egyszerűen tény. A migránsválságot is el lehet adni úgy, hogy az érkezők egy része gyerek. A „segélyszervezetek” reklámanyagaiban pedig olyan fotók láthatóak, hogy a jókedvű aktivisták gyönyörű, fekete kissrácokkal játszanak, akik átölelik nyakukat, és megsimogatják az ajándékba kapott plüssnyulat. Ez a nagyon idealizált fotó dollártízezreket jelent egy nap alatt egyetlen szervezetnek, amelyből benzint tud venni a hajóba, plüssnyulat a gyerekeknek, s fenn tudja tartani a grandiózus projektet.

De ezek csak a gyakorlati kérdések, amelyek pénzről szólnak. Jelentőségük eltörpül amellett, amit az ENSZ teszetoszasága okoz. Ha idejekorán észrevette volna a világszervezet, hogy nem csak a szegényebb országok lakosainak vannak érdekei, vágyai és jogai, hanem a gazdagabbaknak is, sőt a gazdagság is viszonylagos, mert makrogazdasági mutatókkal nem lakik jól senki, talán máshogy alakult volna az egész válságkezelés. Valahogy beleivódott az ENSZ-vezetőségbe is az a feltételezés, hogy mindenkinek mindenhez van joga, a gazdag pedig adjon a szegénynek. Bulgária jelenleg a legszegényebb EU-tagország, amely egyúttal őrületesen gazdag Szudánhoz képest. Jelenti-e ez azt, hogy Bulgáriának kötelessége támogatni Szudánt, mert abban a nagy világméretű versenyfutásban Szófia jobb helyen áll, mint Kartúm? Emberiességi szempontból igen, de ott azért mégis él nyolcmillió bolgár állampolgár, akik bánatosak, mert alacsony a fizetésük. Persze az igaz, hogy Bulgária éppenséggel képes arra, hogy kezelje a hozzá érkező tömegeket, ahogy a magyarok is ilyenek. Azaz vannak ilyen országok, más kérdés, hogy ezért a képességért elég sokat dolgoztunk, folyamatos ellenszélben.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sándor a mozsori
2018. AUGUSZTUS 16. [ 21:50 ]

Persze az igaz, hogy Bulgária éppenséggel (nem)képes arra, hogy kezelje a hozzá (nem)érkező tömegeket, ahogy a magyarok is ilyenek. A szuperkerités nem ad ara lehetöséget.


A magyar költészet napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
Magyar Péter három hete jelentette be, hogy indulni szeretne a bő két hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson. Amikor feltűnt a színen politikai aktorként, úgy tűnt, a konzervatív–jobbközép tábort vette célba; azt aprítaná, szalámizná lefelé az érdekeinek megfelelően. A közvélemény-kutatások szerint...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 17:35 ]
A következő tíz napban ki kell derülnie, hogy milyen körvonalai lesznek az új szerb kormánynak. Miloš Vučević kormányalakító keményen dolgozik a személyi megoldásokon és a kabinet összeállításán. Ennek a kormánynak a korábbi politika folytonosságát kell képviselnie, de a már jól bevált személyek mellett...
2024. ÁPRILIS 3.
[ 11:05 ]
Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti, és akit ekkor rászednek, azzal a bolondját járatják. Az MTVA Sajtóarchívumának anyagát közöljük. A szokás eredete homályba vész. A legelterjedtebb magyarázat szerint a középkori Európa nagy részén...
2024. ÁPRILIS 1.
[ 9:41 ]
Beolvasás folyamatban