Tükör
Az utca méltósága
Betűméret:             

(Budapesti tudósítónktól)

Elsőrangú gumicsontot rág néhány napja a baloldali ellenzék Magyarországon. Ez a hajléktalanság kriminalizálása, amely olyan népszerű sztorivá vált, hogy még a nyugati sajtó is megemlékezett róla. Egyre-másra megjelentek azok a cikkek, amelyekben az utcán lakó hajléktalanok amolyan méltóságteljes lovagokká nemesültek, akik jogaikkal élve döntenek úgy, hogy a közparkokban, aluljárókban tengetik életüket, és fittyet hánynak a társadalmi konvencióknak.

Hadd írjak egy személyes történetet. Az esetek többségében én kerékpárral járom a várost, vékony kerekű, törékeny és érzékeny országúti géppel. Egy, a munkahelyem környékén található aluljáróban időtlen idők óta egy hajléktalan pár lakik, ahol a férfi időként felönt a garatra, és akkor széttöri a keze ügyébe eső üvegeket. A kis szilánkok beterítik az aluljáró környékét, én pedig vállamon vagyok kénytelen átvinni a bicajt, mert tartok tőle, hogy nem bírná a gumi. Ebbe az aluljáróba kislányommal soha nem mentem be, egyszerűen azért, mert ő fél a részeg bácsitól. Ez két ok arra, hogy ne lássam elegáns lovagnak a szóban forgó hajléktalant, hanem olyan embernek, aki valamilyen szörnyű tragédia, esetleg nemtörődömség, betegség, rossz gyermekkor, az események gonosz alakulása következtében az utcán kényszerül élni. Nem tartom valószínűnek, hogy ő maga ezt a sorsot tartja üdvözlendőnek, ám az biztos, hogy bizonyos fokig kényelmes a helyzete. Neki nincs nyolc órás munkahelye, nem kell koncentrálnia a dolgaira, nem kell csekkeket befizetnie, nem kell előre beosztania a pénzét. A társadalom peremén él, vegetál, egyetlen feladata az, hogy a napi betevőre összekaparja a megfelelő összeget. Ennél természetesen egy ember sokkal többre képes teremtmény, a napi élelem megszerzésére egy róka is alkalmas, sőt másoknak is tud adni. Ezért aztán nem érdemes ezt az életmódot alternatívának tekinteni.

Az ellenzéki pártok és közírók mégis erre koncentrálnak, embertelenséggel vádolva a magyar kormányt. Ugyanők a téli hideg beköszöntével és az utcán megfagyó hajléktalanok számát látva az elégtelen hajléktalanellátás miatt támadják a kormányzatot. A probléma az, hogy a szóban forgó szerencsétlen utcán élők nem rókák. Nem lehet őket így kezelni. Ők emberek, akiknek lehetőséget lehet felajánlani, amellyel vagy élnek, vagy nem. A szabályok és törvények rájuk is vonatkoznak, így ha szükséges, ki kell kényszeríteni, hogy ne fagyjanak meg, s próbáljanak maguk is tenni saját életük javítása érdekében, emelkedjenek a rókák szintje fölé. Bitang nehéz munka, s minden részvevőtől elkötelezettséget, tevékenységet feltételez. Az állam adja a kereteket, az ellátást, a viszonylagos biztonságot, a hajléktalan pedig él ezekkel, hogy egyről a kettőre jusson.

Az ellenzéki pártok számára viszont ez nem ilyen kérdés. Egyszerű kampányfogás, álhumanista könnyekkel, hazugságokkal a méltóságteljes utcalakókkal kapcsolatban. Ahol ütni lehet a kormányt, ütni fogják, miközben ugyanúgy befogják az orrukat, ha a korábban említett aluljáróban járnak, mint mindenki más, és őket is bosszantja a részeg bácsi, aki üvegeket tör. Ez egy újabb lehetőség, hogy arra világítsanak rá, az Orbán-kormány nem törődik a legszegényebbekkel. Ezt a tézist átveszi a nemzetközi média is, amelynek persze ők nyilatkoznak, az esetleges tüntetésen pedig óvatosan elhúzódnak a baloldali gondolkodók az utca lovagjaitól, mert nem akarják bekoszolni a kabátjukat. Az persze mindig kérdés, meddig tart ez a nagy lelkesedés. Amíg azt látják, rezonál rá a választókorú lakosság, addig kitart a tüntetés, születnek a cikkek, majd ha jön újabb téma, azonnal ejtik az ügyet, hiszen a hajléktalanoknak semmiféle szava nem lehet.

Vasárnap délután volt is egy tüntetés az Országházzal szemben. Ezt Heller Ágnes szervezte, természetesen hatalmas közösségre számított, felháborodott tömegre, amely megoldja a hajléktalanok ügyét, egyben megdönti a kormányt, mert ez mindig ezen forgatókönyv alapján működik. Én magam is ott voltam, a Kossuth Lajos téren ugyanis szépen keresztül lehet kerékpározni, van külön sáv. A tüntetésről másnap hallottam, ott a helyszínen az jutott eszembe, milyen sok turista látogatja az Országházat. Pedig az nem turistacsoport volt, hanem egy kormánybuktató tüntetés, amely nem tudott megszólítani kétszáz embernél többet. Ennek megfelelően valószínűleg nem megy túl sokáig az akció, ráadásul jön a hideg, és az aluljárók már most kiürültek, a hajléktalanok többsége bement a szállókba. Akár még az is kiderülhet, hogy a rendelkezés eléri a célját.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sólyom Judit
2018. OKTÓBER 19. [ 0:22 ]

Nagyon jó írás! Gratulálok! :)


Tibor
2018. OKTÓBER 18. [ 20:21 ]

Jó cikk.


A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban