Tükör
Korruptnak látják, mégis sokan bíznak a szerb rendőrségben
Az ország délebbi részein élők jobban hisznek a rendőrségben, mint a belgrádi vagy a vajdasági lakosok

Szerbiában növekszik a rendőrségbe vetett hit, ugyanakkor a polgárok egyre korruptabbnak is tartják, és az a benyomásuk, hogy a rendőrség munkáját a politika irányítja, derült ki a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) felméréséből.

A kutatás eredménye szerint tízből hat polgárnak van bizalma a rendőrségben, amellyel a szerb rendőrség elérte a 60-90 százalékos világátlagot.

Ugyanakkor tízből hét polgár gondolja azt, hogy a rendőrség korrupt, a lakosok háromnegyede szerint pedig a rendőrség a politikai érdekeknek van alárendelve.

A Szerbia közvéleménye a rendőrségről elnevezésű jelentés szerint, annak ellenére, hogy a nyilvánosság korruptnak és a politika kiszolgálójának tartja a rendőrséget, ez nincs kihatással a rendőrségbe vetett bizalomra. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a polgárok már hozzászoktak ahhoz, hogy a korrupció mindenütt jelen van, vagy pedig nem tudatosult bennük, hogy a bizalomnak nem kellene kapcsolatban állni a korrupcióval és a politika befolyásával a rendőrség munkájára.

A felmérésből kiderült az is, hogy az ország lakosainak egy része úgy tekint a rendőrségre, mint a polgárok szolgálatában álló szervre, a polgárok nagyobb része viszont úgy véli, hogy a rendőrök a legkevésbé szolgálják a polgárok érdekeit. Az elmúlt három év felméréseihez viszonyítva növekvőben van az a nézet, hogy a rendőrség leginkább a kormány és a politikai pártok érdekeit védi, így gondolja minden negyedik polgár. Tízből hat megkérdezett pedig úgy véli, hogy a rendőrség a legkevésbé áll a polgárok szolgálatában.

A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a szerbiai polgárok szerint erős a korrupció jelenléte, mivel a 12 felkínált intézmény közül átlagosan csupán hármat tüntettek fel, amelyben a korrupció szintje alacsonyabb 50 százaléknál, miközben az egészségügy, a rendőrség, a bíróság és a média a korrupció szempontjából a lista élén helyezkednek el.

„Egy ilyen környezetben a korrupció normális jelenséggé válik, ahol kezd szabályszerűvé válni, hogy a rendszer kényszeríti rá a korrupcióra az embereket‟, áll a BCBP jelentésében.

A közép-szerbiai polgárok jobban hisznek a rendőrségben, és abban, hogy a rendőrség meg fogja őket védeni, ezért nagyobb biztonságban érzik magukat mint a belgrádi vagy a vajdasági lakosok.

A polgárok többsége szerint, már négy éve egyhuzamban a legnagyobb a korrupció foka a közlekedési rendőrök körében, ugyanis négyből három polgár gondolja így.

Az elmúlt négy évben növekvőben van azoknak a száma, akik korrupcióval találkoztak a közlekedési és a bűnügyi rendőrségen, és csökkenőben van azoknak a száma, akik korrupcióval találkoztak a határrendészeten, a közigazgatásban vagy a különleges egységek munkája során.

Annak ellenére, hogy még nincs érezhető javulás a rendőrségen belül a korrupció elleni harc terén, a polgárok bizakodóak, és közülük minden második véli úgy, hogy az állam harcol a korrupció ellen. A polgárok egyharmada gondolja, hogy az állam a jövőben sikeresebben harcol majd a korrupció ellen, amit szerintük úgy érhet el, hogy bünteti a korrupciót és erőteljesebben ellenőrzi magát a rendőrséget.

A felmérést az IPSOS Strategic Marketing végezte 2018 augusztusában, 1.008 felnőtt részvételével, eredményeit a Beta hírügynökség tette közzé.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar szórvány napja - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 5:50 ]
Az iráni gazdaság megszenvedi, de valószínűleg átvészeli az amerikai szankciókat - illusztráció
2018. NOVEMBER 14.
[ 20:08 ]
Marko Kmezić, a Grazi Egyetem kutatója és előadója a Szabad Európa Rádió Zašto? rovatában fejtette ki, hogy a politikai viták miként befolyásolhatják a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) működését és fennmaradását, amelyet Moldován kívül hat olyan nyugat-balkáni állam írt alá, amely nem tagja az...
2018. NOVEMBER 13.
[ 17:19 ]
Száz éve, 1918. november 11-én írta alá a vereségét elismerő Németország a franciaországi Compiegne közelében, egy vasúti kocsiban a fegyverszünetet az antanthatalmakkal, ezzel véget ért a négy évig tartó első világháború. A háború a nyugati fronton gyorsan állóháborúvá merevedett, a patthelyzeten az időről időre...
2018. NOVEMBER 11.
[ 10:25 ]
Száz éve, 1918. november 11-én nyerte vissza 123 éves felosztottság és idegen uralom után függetlenségét Lengyelország. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: A lengyel államiság ezeréves múltra tekint vissza, az államalapítás nagyjából a magyarral egy időben zajlott. A 16. század közepén a Litván Nagyfejedelemséggel...
2018. NOVEMBER 11.
[ 10:22 ]
Beolvasás folyamatban