Tükör
Korruptnak látják, mégis sokan bíznak a szerb rendőrségben
Az ország délebbi részein élők jobban hisznek a rendőrségben, mint a belgrádi vagy a vajdasági lakosok

Szerbiában növekszik a rendőrségbe vetett hit, ugyanakkor a polgárok egyre korruptabbnak is tartják, és az a benyomásuk, hogy a rendőrség munkáját a politika irányítja, derült ki a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) felméréséből.

A kutatás eredménye szerint tízből hat polgárnak van bizalma a rendőrségben, amellyel a szerb rendőrség elérte a 60-90 százalékos világátlagot.

Ugyanakkor tízből hét polgár gondolja azt, hogy a rendőrség korrupt, a lakosok háromnegyede szerint pedig a rendőrség a politikai érdekeknek van alárendelve.

A Szerbia közvéleménye a rendőrségről elnevezésű jelentés szerint, annak ellenére, hogy a nyilvánosság korruptnak és a politika kiszolgálójának tartja a rendőrséget, ez nincs kihatással a rendőrségbe vetett bizalomra. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a polgárok már hozzászoktak ahhoz, hogy a korrupció mindenütt jelen van, vagy pedig nem tudatosult bennük, hogy a bizalomnak nem kellene kapcsolatban állni a korrupcióval és a politika befolyásával a rendőrség munkájára.

A felmérésből kiderült az is, hogy az ország lakosainak egy része úgy tekint a rendőrségre, mint a polgárok szolgálatában álló szervre, a polgárok nagyobb része viszont úgy véli, hogy a rendőrök a legkevésbé szolgálják a polgárok érdekeit. Az elmúlt három év felméréseihez viszonyítva növekvőben van az a nézet, hogy a rendőrség leginkább a kormány és a politikai pártok érdekeit védi, így gondolja minden negyedik polgár. Tízből hat megkérdezett pedig úgy véli, hogy a rendőrség a legkevésbé áll a polgárok szolgálatában.

A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a szerbiai polgárok szerint erős a korrupció jelenléte, mivel a 12 felkínált intézmény közül átlagosan csupán hármat tüntettek fel, amelyben a korrupció szintje alacsonyabb 50 százaléknál, miközben az egészségügy, a rendőrség, a bíróság és a média a korrupció szempontjából a lista élén helyezkednek el.

„Egy ilyen környezetben a korrupció normális jelenséggé válik, ahol kezd szabályszerűvé válni, hogy a rendszer kényszeríti rá a korrupcióra az embereket‟, áll a BCBP jelentésében.

A közép-szerbiai polgárok jobban hisznek a rendőrségben, és abban, hogy a rendőrség meg fogja őket védeni, ezért nagyobb biztonságban érzik magukat mint a belgrádi vagy a vajdasági lakosok.

A polgárok többsége szerint, már négy éve egyhuzamban a legnagyobb a korrupció foka a közlekedési rendőrök körében, ugyanis négyből három polgár gondolja így.

Az elmúlt négy évben növekvőben van azoknak a száma, akik korrupcióval találkoztak a közlekedési és a bűnügyi rendőrségen, és csökkenőben van azoknak a száma, akik korrupcióval találkoztak a határrendészeten, a közigazgatásban vagy a különleges egységek munkája során.

Annak ellenére, hogy még nincs érezhető javulás a rendőrségen belül a korrupció elleni harc terén, a polgárok bizakodóak, és közülük minden második véli úgy, hogy az állam harcol a korrupció ellen. A polgárok egyharmada gondolja, hogy az állam a jövőben sikeresebben harcol majd a korrupció ellen, amit szerintük úgy érhet el, hogy bünteti a korrupciót és erőteljesebben ellenőrzi magát a rendőrséget.

A felmérést az IPSOS Strategic Marketing végezte 2018 augusztusában, 1.008 felnőtt részvételével, eredményeit a Beta hírügynökség tette közzé.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Húsz évvel ezelőtt kezdődtek a NATO-bombázások - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:58 ]
Purim, a zsidó örömünnep - illusztráció
2019. MÁRCIUS 20.
[ 19:37 ]
Karadžić útja a költészettől és a pszichológiától a srebrenicai mészárlásig a belgrádi és a szerb állambiztonsági szolgálati kapcsolatokkal van kikövezve, amelyek akkor sem szakadtak meg, amikor háborús bűncselekményekkel vádolták. Szerdán születik ügyében végleges ítélet. „Ne higgyék, hogy nem fogják...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 17:47 ]
Hetvenöt éve, 1944. március 19-én szállta meg Magyarországot a náci Harmadik Birodalom hadereje. A második világháború menetében 1943-ra fordulat következett be. Egyre világosabbá vált, hogy a németek elvesztették a háborút, Olaszország 1943 szeptemberében át is állt az angolszász szövetségesek oldalára. A Kállay...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 10:01 ]
(Budapesti tudósítónktól) A Múzeum körút az a hely Budapesten, amely évente egyszer telik meg, március 15-én. Nem egy különösebben nagy tér, valójában nem is igazán tér, csak egy széles utcaszakasz, amely épp az 1848-as emlékek miatt mindig kedves az emberek szívének, függetlenül attól, milyen pártra szavaz. Ezen az...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Beolvasás folyamatban