Tükör
Korruptnak látják, mégis sokan bíznak a szerb rendőrségben
Az ország délebbi részein élők jobban hisznek a rendőrségben, mint a belgrádi vagy a vajdasági lakosok

Szerbiában növekszik a rendőrségbe vetett hit, ugyanakkor a polgárok egyre korruptabbnak is tartják, és az a benyomásuk, hogy a rendőrség munkáját a politika irányítja, derült ki a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) felméréséből.

A kutatás eredménye szerint tízből hat polgárnak van bizalma a rendőrségben, amellyel a szerb rendőrség elérte a 60-90 százalékos világátlagot.

Ugyanakkor tízből hét polgár gondolja azt, hogy a rendőrség korrupt, a lakosok háromnegyede szerint pedig a rendőrség a politikai érdekeknek van alárendelve.

A Szerbia közvéleménye a rendőrségről elnevezésű jelentés szerint, annak ellenére, hogy a nyilvánosság korruptnak és a politika kiszolgálójának tartja a rendőrséget, ez nincs kihatással a rendőrségbe vetett bizalomra. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a polgárok már hozzászoktak ahhoz, hogy a korrupció mindenütt jelen van, vagy pedig nem tudatosult bennük, hogy a bizalomnak nem kellene kapcsolatban állni a korrupcióval és a politika befolyásával a rendőrség munkájára.

A felmérésből kiderült az is, hogy az ország lakosainak egy része úgy tekint a rendőrségre, mint a polgárok szolgálatában álló szervre, a polgárok nagyobb része viszont úgy véli, hogy a rendőrök a legkevésbé szolgálják a polgárok érdekeit. Az elmúlt három év felméréseihez viszonyítva növekvőben van az a nézet, hogy a rendőrség leginkább a kormány és a politikai pártok érdekeit védi, így gondolja minden negyedik polgár. Tízből hat megkérdezett pedig úgy véli, hogy a rendőrség a legkevésbé áll a polgárok szolgálatában.

A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a szerbiai polgárok szerint erős a korrupció jelenléte, mivel a 12 felkínált intézmény közül átlagosan csupán hármat tüntettek fel, amelyben a korrupció szintje alacsonyabb 50 százaléknál, miközben az egészségügy, a rendőrség, a bíróság és a média a korrupció szempontjából a lista élén helyezkednek el.

„Egy ilyen környezetben a korrupció normális jelenséggé válik, ahol kezd szabályszerűvé válni, hogy a rendszer kényszeríti rá a korrupcióra az embereket‟, áll a BCBP jelentésében.

A közép-szerbiai polgárok jobban hisznek a rendőrségben, és abban, hogy a rendőrség meg fogja őket védeni, ezért nagyobb biztonságban érzik magukat mint a belgrádi vagy a vajdasági lakosok.

A polgárok többsége szerint, már négy éve egyhuzamban a legnagyobb a korrupció foka a közlekedési rendőrök körében, ugyanis négyből három polgár gondolja így.

Az elmúlt négy évben növekvőben van azoknak a száma, akik korrupcióval találkoztak a közlekedési és a bűnügyi rendőrségen, és csökkenőben van azoknak a száma, akik korrupcióval találkoztak a határrendészeten, a közigazgatásban vagy a különleges egységek munkája során.

Annak ellenére, hogy még nincs érezhető javulás a rendőrségen belül a korrupció elleni harc terén, a polgárok bizakodóak, és közülük minden második véli úgy, hogy az állam harcol a korrupció ellen. A polgárok egyharmada gondolja, hogy az állam a jövőben sikeresebben harcol majd a korrupció ellen, amit szerintük úgy érhet el, hogy bünteti a korrupciót és erőteljesebben ellenőrzi magát a rendőrséget.

A felmérést az IPSOS Strategic Marketing végezte 2018 augusztusában, 1.008 felnőtt részvételével, eredményeit a Beta hírügynökség tette közzé.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kislány - illusztráció
2019. JANUÁR 17.
[ 19:38 ]
Szerbia: Állandósuló félelem a szegénységtől - illusztráció
2019. JANUÁR 16.
[ 8:44 ]
Ötven éve, 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a prágai a Vencel téren az egyetemista Jan Palach, aki három nappal később belehalt sérüléseibe. Az MTVA Sajtóadatbankjának háttéranyaga: Csehszlovákiában 1968 elején váltotta a pártállam élén a keményvonalas kommunista...
2019. JANUÁR 14.
[ 13:52 ]
Vreme je! – Eljött az idő! címmel magyarul és szerbül egyszerre jelent meg egy írás egy szerb portálon. Az 1944–45-ös „még hidegebb napokról” írók, újságírók, helytörténészek és kárvallott túlélő tanúk beszámolóit már több évtizede olvashatjuk. Most viszont, a magyarok likvidálásában részt vett egyik...
2019. JANUÁR 13.
[ 0:15 ]
Sebastian Kurznál aligha ápol jobb kapcsolatokat Belgráddal, Pristinával, Szarajevóval és Szkopjéval bárki is az európai politikusok közül. Ám az Európai Unió soros elnöki tisztét 2018 második félévében betöltő Ausztria kancellárjának sem sikerült közelítenie a Nyugat-Balkánt Brüsszelhez. Közben egyre több konfliktus...
2019. JANUÁR 12.
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban