Tükör
Meglátszik a közszolgáltatások minőségén a létszámstop?

Négy évvel azután, hogy bevezették a létszámstopot a szerbiai közszférában, évente mintegy 10 ezerrel csökken a foglalkoztatottak száma, viszont kérdésessé vált néhány közszolgáltatás minősége.

A közszférában jövőre is érvényben marad az a rendelet, amely szerint csak egy külön köztársasági bizottság jóváhagyásával lehet alkalmazni valakit állami intézményben. Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke kijelentette, hogy ez egy kényszerintézkedés, de meg kellene határozni, hogy mely területen hány emberre van szükség.

„Csökken a foglalkoztatottak száma, mert az emberek nyugdíjba vonulnak, de olyan helyekről távoznak, amelyek fontosak. Az egészségügyben két-háromezer személyre van szükség, a felügyelőségeknél is munkaerőhiány van, és hamarosan kérdésessé válik a működésük is”, mondta Petrović.

A Fiskális Tanács októberi elemzéséből kiderült: a létszámstop eredménye az, hogy az ideiglenes-időszakos és hasonló szerződések száma növekedett, és hogy romlik a foglalkoztatási rendszer, így megengedhetetlen hiány lépett fel néhány területen, mint amilyen az egészségügy, az adóhivatal, az ökológia, az EU-csatlakozás, a mezőgazdaság, írja a Danas.

Ivan Nikolić közgazdász egyezik azzal, hogy a hatékonyság szempontjából megkérdőjelezhető a létszámstop, mert egyre több személyt alkalmaznak különféle szerződésekkel.

„A közszféra egyes területein a foglalkoztatottak számának korlátozása oda vezetett, hogy az optimális alá csökkent a szolgáltatások minősége. Sok mindennel takarékoskodtunk az elmúlt években, a béreink aránya a GDP-ben az uniós átlag alatt van, és megteremtődtek a feltételek ennek az intézkedésnek a visszavonásához. De most már vége, elkészült a költségvetés. Talán majd jövőre, ha a gazdasági növekedés a tervek szerint alakul, az év második felében megszülethet egy ilyen határozat”, értékelte Nikolić.

Másrészről Milojko Arsić, a belgrádi Közgazdasági Kar professzora szerint a létszámstop a kisebbik rosszat jelenti.

„Nem beszélhetünk teljes létszámstopról, mert a közszférában különböző módokon foglalkoztatták az embereket. Ez a rendelet azt gátolja, hogy hatalmas mértékben növekedjen a közintézményekben a foglalkoztatottak száma. Az viszont igaz, hogy nem biztos, hogy jóváhagyják a foglalkoztatást ott, ahol arra tényleg szükség lenne. Ez egy rossz pótléka a rendes foglalkoztatási rendszernek, amelyet korábban kellett volna kialakítani”, véli Arsić, aki hozzátette: egyes szakterületeken, mint amilyen az egészségügy, nem csak nálunk, hanem az egész régióban problémát okoz az orvosok külföldre távozása. (Danas)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Luca-napja - illusztráció
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
Sárga mellény - illusztráció
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
Péntek délután a német kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) megválaszthatja a új elnökét a Hamburgban péntek-szombaton tartott kongresszusán a posztról távozó Angela Merkel kancellár helyére. A tét nagy, hiszen akár a CDU új elnöke lehet 2021-ben a párt következő kancellárjelöltje, és...
2018. DECEMBER 7.
[ 12:39 ]
A francia sajtó a középkori jobbágylázadáshoz hasonlítja azt a blokádsorozatot, amely novemberben előbb megbénította fél Franciaországot, majd Párizsban súlyos erőszakba torkollott. Pedig Macron elnök adópolitikája ellen nem a legnyomorultabbak lázadtak fel, hanem az elővárosi középréteg.„A sárgamellényesek mozgalma az...
2018. DECEMBER 6.
[ 8:39 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A...
2018. DECEMBER 6.
[ 6:00 ]
Beolvasás folyamatban