Tükör
Meglátszik a közszolgáltatások minőségén a létszámstop?

Négy évvel azután, hogy bevezették a létszámstopot a szerbiai közszférában, évente mintegy 10 ezerrel csökken a foglalkoztatottak száma, viszont kérdésessé vált néhány közszolgáltatás minősége.

A közszférában jövőre is érvényben marad az a rendelet, amely szerint csak egy külön köztársasági bizottság jóváhagyásával lehet alkalmazni valakit állami intézményben. Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke kijelentette, hogy ez egy kényszerintézkedés, de meg kellene határozni, hogy mely területen hány emberre van szükség.

„Csökken a foglalkoztatottak száma, mert az emberek nyugdíjba vonulnak, de olyan helyekről távoznak, amelyek fontosak. Az egészségügyben két-háromezer személyre van szükség, a felügyelőségeknél is munkaerőhiány van, és hamarosan kérdésessé válik a működésük is”, mondta Petrović.

A Fiskális Tanács októberi elemzéséből kiderült: a létszámstop eredménye az, hogy az ideiglenes-időszakos és hasonló szerződések száma növekedett, és hogy romlik a foglalkoztatási rendszer, így megengedhetetlen hiány lépett fel néhány területen, mint amilyen az egészségügy, az adóhivatal, az ökológia, az EU-csatlakozás, a mezőgazdaság, írja a Danas.

Ivan Nikolić közgazdász egyezik azzal, hogy a hatékonyság szempontjából megkérdőjelezhető a létszámstop, mert egyre több személyt alkalmaznak különféle szerződésekkel.

„A közszféra egyes területein a foglalkoztatottak számának korlátozása oda vezetett, hogy az optimális alá csökkent a szolgáltatások minősége. Sok mindennel takarékoskodtunk az elmúlt években, a béreink aránya a GDP-ben az uniós átlag alatt van, és megteremtődtek a feltételek ennek az intézkedésnek a visszavonásához. De most már vége, elkészült a költségvetés. Talán majd jövőre, ha a gazdasági növekedés a tervek szerint alakul, az év második felében megszülethet egy ilyen határozat”, értékelte Nikolić.

Másrészről Milojko Arsić, a belgrádi Közgazdasági Kar professzora szerint a létszámstop a kisebbik rosszat jelenti.

„Nem beszélhetünk teljes létszámstopról, mert a közszférában különböző módokon foglalkoztatták az embereket. Ez a rendelet azt gátolja, hogy hatalmas mértékben növekedjen a közintézményekben a foglalkoztatottak száma. Az viszont igaz, hogy nem biztos, hogy jóváhagyják a foglalkoztatást ott, ahol arra tényleg szükség lenne. Ez egy rossz pótléka a rendes foglalkoztatási rendszernek, amelyet korábban kellett volna kialakítani”, véli Arsić, aki hozzátette: egyes szakterületeken, mint amilyen az egészségügy, nem csak nálunk, hanem az egész régióban problémát okoz az orvosok külföldre távozása. (Danas)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
A nemzet ereje - illusztráció
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa...
2019. FEBRUÁR 9.
[ 19:42 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Donald Trump adminisztrációjának nincs sok ideje a Balkánnal foglalkozni, véli Daniel Hamilton, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője. Hamilton szerint egyáltalán nem biztos, hogy Washingtonban és az európai fővárosokban megvan az elszántság a Nyugat-Balkán országok euroatlanti integrációjának...
2019. FEBRUÁR 6.
[ 13:59 ]
Beolvasás folyamatban