Tükör
December 1-je, az AIDS elleni küzdelem világnapja

Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése értelmében 1988 óta december elseje az AIDS világnapja. Becslések szerint 1983., az első megbetegedés regisztrálása óta több mint 77 millióan fertőződtek meg a vírussal, 50 százalékuk pedig meg is halt AIDS-betegségben. 2000 és 2017 között 27,4 millióról 36,9 millióra emelkedett a HIV-vírussal élők száma, 2017-ben pedig 1,8 millió új beteget regisztráltak.

Szerbiában Belgrádban és Vajdaságban él a legtöbb, HIV-vírussal fertőzött személy. Az év eleje óta 130 személynél diagnosztizálták a vírus jelenlétét, 41 személy betegedett meg AIDS-ben és 12-en haltak meg a beteség következtében, áll a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézetnek a világnap alkalmából kiadott közleményében.

Danijela Simić járványügyi szakorvos elmondta, a legtöbb megbetegedést, 56-ot Belgrádban regisztráltak, Vajdaságban 40-et, s csak a megbetegedettek egy negyede kerül ki az ország többi részéből. “Az újonnan diagnosztizált esetek között 12-szer több a férfi, mint a nő, s továbbra is a védekezés nélküli szexuális kapcsolat a vírus terjedésének legfőbb okozója”, hangsúlyozta a szakember.

Azok közül, akiknél az év során jelentkezett a betegség, a legfiatalabb 23 éves, a legidősebb 68 esztendős. Dr. Simić elmondása szerint a betegek mintegy kétharmadánál későn diagnosztizálják a megbetegedést, amikor az immunrendszerük már erősen meggyengült és ilyenkor a terápiás módszerek is korlátozottak.

“A HIV fertőzéssel lehet élni, ha a diagnózist időben felállítják és a beteget megfelelő módon kezelik”, hangsúlyozta a szakember. Szerbiában jelenleg 2562 HIV-vírussal fertőzött személyt tartanak nyilván, s becslések szerint további ezer lehet azoknak a száma, akik nem tudnak arról, hogy szervezetükben lappang a vírus.

Danijela Urošević, az egészségügyi miniszter helyettese arra emlékeztetett a világnap kapcsán, hogy júliusban elfogadták a HIV/AIDS elleni küzdelem stratégiáját, s kidolgozták az elkövetkező hátom évre szóló akciótervet is.

A Batut intézet adatai szerint a világjárvány 1985-ös kitörése óta Szerbiában 3797 HIV-fertőzést regisztráltak, 1943-an betegedetk meg AIDS-ben és eddig 1122 személy halt meg nálunk ebben a betegségben. Talán kevesen tudják, hogy Szerbiában ingyenes a HIV-szűrés, akárcsak az ezzel kapcsolatos tanácsadás. A tesztelést Szerbia 24 egészségügyi intézményében végzik.

Dr. Dubravka Salemonović a trópusi és fertőző betegségek klinikájának orvosa a Tanjugnak nyilatkozva elmondta, fiatal orvosként a nyolcvanas években találkozott fertőzöttekkel és AIDS-ben megbetegedettekkel is és akkoriban akármit csináltak az orvosok, a betegek meghaltak. A korszerű gyógymódoknak köszönhetően a helyzet mára megváltozott. “Ma a HIV-fertőzéssel normális életet lehet élni, ahogy minden más krónikus betegséggel. A baj ott van, hogy sok esetben a HIV-fertőzést csak akkor veszik észre, amikor már megjelenik az AIDS. Ilyenkor a betegség már előrehaladott állapotban van és a lehetőségeink korlátozottak”, mondja a doktornő.

Magyarországon négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa Budapesten, az AIDS világnapja alkalmából tartott szakmai konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Szlávik János az MTI-nek nyilatkozva elmondta, Magyarországon jelenleg 2000-2200 ember tudja magáról, hogy vírushordozó, 3000-4000-ren azonban nincsenek tisztában ezzel.

Magyarországon a járványügyi helyzet egyébként nem változott, az előző évekhez hasonlóan idén is 200-300 új fertőzöttet észleltek, és minimálisan emelkedett az AIDS-betegek és az elhunytak száma is - ismertette a számokat.

Felhívta a figyelmet, hogy a - HIV-fertőzés utolsó szakaszaként kialakuló - AIDS-betegség lappangási ideje 10-15 év, a betegségben évente elhunyt 10-15 ember pedig mindig azok közül kerül ki, akik nem tudták, hogy fertőzöttek.

Minden negyedik-ötödik ember az AIDS-betegség végstádiumban jelentkezik, amikor már biztosan nem lehet meggyógyítani - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a várandósoknak nem kötelező a szűrés, pedig vírushordozó anyák miatt évente néhány csecsemő is HIV-pozitívan születik.

Magyarországon még nem kapható gyógyszertárakban HIV-teszt, de bíznak benne, hogy nemsokára bevezetik ezt a lehetőséget, és kötelezővé válik a terhes nők szűrése is - fűzte hozzá.

Közölte, a HIV-fertőzöttség ugyan nem gyógyítható, de rendkívül jól kezelhető. Akiről kiderül, hogy vírushordozó, élete végéig gyógyszeres kezelésben részesül, a gyógyszerek azonban korszerűek, és nincsenek súlyosabb mellékhatásaik.

Példaként említett egy beteget, aki 32 éve vírushordozó, de ma is él, dolgozik, családja van, és valószínűleg nem a HIV-vírus miatt fog meghalni.

Kiemelte, hatalmas a tudatlanság a betegséggel kapcsolatban, az emberek félnek a betegektől és félnek a fertőzéstől is, ugyanakkor mindenki úgy érzi, hogy őt nem támadhatja meg a betegség.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Luca-napja - illusztráció
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
Sárga mellény - illusztráció
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
Péntek délután a német kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) megválaszthatja a új elnökét a Hamburgban péntek-szombaton tartott kongresszusán a posztról távozó Angela Merkel kancellár helyére. A tét nagy, hiszen akár a CDU új elnöke lehet 2021-ben a párt következő kancellárjelöltje, és...
2018. DECEMBER 7.
[ 12:39 ]
A francia sajtó a középkori jobbágylázadáshoz hasonlítja azt a blokádsorozatot, amely novemberben előbb megbénította fél Franciaországot, majd Párizsban súlyos erőszakba torkollott. Pedig Macron elnök adópolitikája ellen nem a legnyomorultabbak lázadtak fel, hanem az elővárosi középréteg.„A sárgamellényesek mozgalma az...
2018. DECEMBER 6.
[ 8:39 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A...
2018. DECEMBER 6.
[ 6:00 ]
Beolvasás folyamatban