Tükör
Franciaország: A középosztály parasztlázadása

A francia sajtó a középkori jobbágylázadáshoz hasonlítja azt a blokádsorozatot, amely novemberben előbb megbénította fél Franciaországot, majd Párizsban súlyos erőszakba torkollott. Pedig Macron elnök adópolitikája ellen nem a legnyomorultabbak lázadtak fel, hanem az elővárosi középréteg.

„A sárgamellényesek mozgalma az Ancien Régime és a forradalom előtti idők jacquerie-jére emlékeztet” – írja a Le Monde-ban Pierre Merle szociológiaprofesszor.

Jacquerie voltaképpen csak egy volt, éspedig százötven évvel Dózsa György előtt, amikor a sanyargatott jobbágyok seregei iszonyú dúlást rendeztek Franciaországban, amíg tűzzel-vassal le nem verték őket. Később minden parasztlázadást jacquerie-nek neveztek, és Merle is ebben az értelemben használja a kifejezést. Azokhoz az elemzőkhöz csatlakozik, akik szerint a kormány a felvilágosult abszolutizmus receptje szerint igyekszik eljárni, és félrekezeli a nép problémáit. A benzin forgalmi adójának emelése elleni tiltakozásul november 17-én Franciaország-szerte 300 ezer sárga láthatósági mellényt öltő autós állta el az útkereszteződéseket, a rákövetkező szombaton csupán százezer ember tüntetett, de ők mind egy helyen, méghozzá Párizsban, a Champs Élysées-n és környékén. Két ember meghalt, több százan pedig megsebesültek. Merle nevetségesnek tartja a kormány magyarázatát, miszerint az adóemelés célja, hogy visszaszorítsa a légszennyezést. A felső 10 százalék négyszer annyi széndioxidot bocsát a légkörbe, amint az alsó 50 százalék. Az ő luxusjárműveiket kellene tehát alaposan megadóztatni. Ehelyett a jövő évi költségvetés azzal számolt, hogy eltörli a luxusjövedelmek adóját. A középrétegek benzinfogyasztását akkor lehetne csökkenteni, ha a kormány alternatív közlekedési lehetőségeket teremtene. Az adóemelés csak a terheiket növeli. Több hetes tiltakozás után a kormány most ettől elállt. Kérdés azonban, hogy a tiltakozók ezek után ennyivel megelégednek-e.

Pierre Genestier építész és urbanista – ugyancsak a Le Monde-ban – azzal magyarázza a tiltakozók dühét, hogy az adóemelés közvetlenül életstratégiájukban támadja őket. Ezúttal ugyanis nem a szakszervezetek tüntetnek, nem is azok, akik politikai okokból ellenfelei a kormánynak. Éppen annak a nagyszámú rétegnek a lázadása ez, amely kivonult a közéletből, mert a magánéletben találja meg a biztonságot. A politikában ugyanis nem bízik. Egy ötven évvel ezelőtti felmérés szerint a franciák 80 százaléka vágyott arra, hogy egyszer önálló házban fog élni, a nagyváros forgatagán kívül. Az elmúlt évtizedekben sok millió embernek nyílt erre lehetősége. A városban dolgoznak, de nem látogatják az ottani intézményeket, nem járnak moziba, színházba, ahol a jegyeket állami támogatásban részesítik, hanem városkörnyéki otthonukban nézik a televíziót. Függetlennek érzik magukat a megbízhatatlannak ítélt hivatalos világtól. Ezt az életformát autó nélkül lehetetlen folytatni. Tipikusan két autó van a családban. Ez teszi lehetővé, hogy dolgozzanak, munkahelyet változtassanak, ha kell, megversenyeztessék az áruházakat, és ott vásároljanak be, ahol éppen kedvezőbbek a feltételek; gyerekeiket óvodába, iskolába vigyék. Úgy érzik tehát, hogy az adóemeléssel autonóm életformájukban támadta meg őket az állam.

A tiltakozás hatására a kormány évi kétszáz eurós támogatást helyezett kilátásba a rászorulóknak. A sárgamellényes tiltakozók azonban nem érzik magukat rászorulónak. Van rendes munkájuk, tisztes jövedelmük, ingatlanadót fizetnek a házuk és a kertjük után. Nekik semmit sem jelent Macron elnök ígérete, hogy majd ő összhangot teremt a „fent” és a „lent” között: ők nem lent vannak, hanem középen; úgy érzik, hogy ők viselik a hatalmas állami költségvetés fő terheit, és nem bíznak azokban, akik a döntéseket hozzák. Nem parasztlázadás ez. A sárgamellényesek személyében az állam fő társadalmi támasza, a kispolgár mondja azt, hogy elege van. (metazin.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Luca-napja - illusztráció
2018. DECEMBER 13.
[ 16:44 ]
Sárga mellény - illusztráció
2018. DECEMBER 11.
[ 16:09 ]
Péntek délután a német kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) megválaszthatja a új elnökét a Hamburgban péntek-szombaton tartott kongresszusán a posztról távozó Angela Merkel kancellár helyére. A tét nagy, hiszen akár a CDU új elnöke lehet 2021-ben a párt következő kancellárjelöltje, és...
2018. DECEMBER 7.
[ 12:39 ]
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A...
2018. DECEMBER 6.
[ 6:00 ]
A Nyugat-Balkán országainak 60-100 évre lesz szükségük, hogy elérjék az európai uniós országok bruttó hazai termékének (GDP) átlagos szintjét, véli Matteo Bonomi, a római Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa.„A Nyugat-Balkán térség összes országa függ az Európai Uniótó, gazdasági szempontból pedig már...
2018. DECEMBER 5.
[ 9:03 ]
Beolvasás folyamatban