Tükör
Washington Post: Trump nyomására Thaci megígérte a 100 százalékos vám eltörlését

Donald Trump amerikai elnök nyomására Hashim Thaci koszovói elnök megígérte, hogy jelentős lépéseket tesz a Szerbiával kialakult helyzet megoldására, írja a Washington Post.

A cikk szerint Trump közvetlenül fordult a koszovói és a szerb elnökhöz levélben, amelyben utal arra a lehetőségre, hogy a Fehér Házban tarthatnák a békekötési ceremóniát. Az amerikai lap arról is ír, hogy Thaci december 21-én, néhány nappal Trump levelének megérkezését követően, Berlinbe ment, ahol találkozott Richard Grenell berlini amerikai nagykövettel, Trump bizalmi emberével. Thaci megígérte, hogy megváltoztatja a szerbiai árura kivetett vámmal kapcsolatos helyzetet.

Grenell Thacitól Belgrád és Pristina viszonyának rendezését, valamint közvetlen tárgyalásokat kért, állítják amerikai tisztségviselők.

„Thacival a hosszútávú döntések jelentőségéről tárgyaltunk. Örülök, hogy beleegyezett és megígérte, hogy dolgozni fog a szerb termékekre a közelmúltban kivetett vámok eltörlésén” – nyilatkozta a Postnak Grenell, s hozzátette, ez a lépés világos jele annak, hogy Thaci komolyan veszi a tárgyalásokat.

Thaci a Washington Postnak adott nyilatkozatában azt mondta, „kész mérlegelni a vámok eltörlését, amennyiben Koszovó számára egyértelmű út nyílik a Szerbiával való végleges békeegyezmény elérésének irányába”. A lap megállapítja, hogy Thaci nem dönthet egyedül, hiszen szembesülnie kell Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök ellenállásával, de az USA a feszültség enyhítése irányába tett első lépésként értékeli gesztusát.

Trump a múlt hónapban írt levelet a két államfőnek, amelyben felszólította őket, hogy térjenek vissza a béketárgyalásokhoz, s felkínálta a lehetőségét egy közös meghívásnak a Fehér Házba, s azt írta, az USA kész segíteni a megállapodás elérésében.

Vučić és Thaci is úgy értékelték a levelet, hogy Trump kész közvetítőként aktív szerepet vállalni, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia: Állandósuló félelem a szegénységtől - illusztráció
2019. JANUÁR 16.
[ 8:44 ]
Vreme je! – Eljött az idő! címmel magyarul és szerbül egyszerre jelent meg egy írás egy szerb portálon. Az 1944–45-ös „még hidegebb napokról” írók, újságírók, helytörténészek és kárvallott túlélő tanúk beszámolóit már több évtizede olvashatjuk. Most viszont, a magyarok likvidálásában részt vett egyik...
2019. JANUÁR 13.
[ 0:15 ]
Sebastian Kurznál aligha ápol jobb kapcsolatokat Belgráddal, Pristinával, Szarajevóval és Szkopjéval bárki is az európai politikusok közül. Ám az Európai Unió soros elnöki tisztét 2018 második félévében betöltő Ausztria kancellárjának sem sikerült közelítenie a Nyugat-Balkánt Brüsszelhez. Közben egyre több konfliktus...
2019. JANUÁR 12.
[ 19:00 ]
A Szerbia és Koszovó közötti viszony rendezése, a Belgrád és Moszkva közötti stratégiai kapcsolat szorosabbra fűzése, a belgrádi Szent Száva-templom építésének befejezése és a szerb-orosz barátság megerősítése lesz a témája Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő csütörtöki belgrádi látogatásának a szerb sajtó...
2019. JANUÁR 11.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban