Tükör
Washington Post: Trump nyomására Thaci megígérte a 100 százalékos vám eltörlését

Donald Trump amerikai elnök nyomására Hashim Thaci koszovói elnök megígérte, hogy jelentős lépéseket tesz a Szerbiával kialakult helyzet megoldására, írja a Washington Post.

A cikk szerint Trump közvetlenül fordult a koszovói és a szerb elnökhöz levélben, amelyben utal arra a lehetőségre, hogy a Fehér Házban tarthatnák a békekötési ceremóniát. Az amerikai lap arról is ír, hogy Thaci december 21-én, néhány nappal Trump levelének megérkezését követően, Berlinbe ment, ahol találkozott Richard Grenell berlini amerikai nagykövettel, Trump bizalmi emberével. Thaci megígérte, hogy megváltoztatja a szerbiai árura kivetett vámmal kapcsolatos helyzetet.

Grenell Thacitól Belgrád és Pristina viszonyának rendezését, valamint közvetlen tárgyalásokat kért, állítják amerikai tisztségviselők.

„Thacival a hosszútávú döntések jelentőségéről tárgyaltunk. Örülök, hogy beleegyezett és megígérte, hogy dolgozni fog a szerb termékekre a közelmúltban kivetett vámok eltörlésén” – nyilatkozta a Postnak Grenell, s hozzátette, ez a lépés világos jele annak, hogy Thaci komolyan veszi a tárgyalásokat.

Thaci a Washington Postnak adott nyilatkozatában azt mondta, „kész mérlegelni a vámok eltörlését, amennyiben Koszovó számára egyértelmű út nyílik a Szerbiával való végleges békeegyezmény elérésének irányába”. A lap megállapítja, hogy Thaci nem dönthet egyedül, hiszen szembesülnie kell Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök ellenállásával, de az USA a feszültség enyhítése irányába tett első lépésként értékeli gesztusát.

Trump a múlt hónapban írt levelet a két államfőnek, amelyben felszólította őket, hogy térjenek vissza a béketárgyalásokhoz, s felkínálta a lehetőségét egy közös meghívásnak a Fehér Házba, s azt írta, az USA kész segíteni a megállapodás elérésében.

Vučić és Thaci is úgy értékelték a levelet, hogy Trump kész közvetítőként aktív szerepet vállalni, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Félni kell-e Kínától? - illusztráció
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:46 ]
Árulkodó szó - illusztráció
2019. JÚNIUS 14.
[ 18:52 ]
Egyre divatosabb nézet az elemzők körében, hogy az elmérgesedő amerikai–kínai kereskedelmi háború akár katonai konfliktussá is nőhet. Ám van, aki szerint az ügyesen manőverező európai államok számára új lehetőséget teremt a két nagyhatalom vetélkedése. Feltéve, hogy marad tér a rivalizáló felek közötti...
2019. JÚNIUS 13.
[ 15:49 ]
A szakszervezetekből negatív reakciót váltott ki az a kezdeményezés, amely a munkaügyi törvény módosításával lehetővé tenné, hogy a polgárok 70 éves korukban vonuljanak nyugdíjba, ezzel ugyanis csökkenne a fiatalok foglalkoztatásának lehetősége, míg a munkaadók úgy vélik, hogy egy liberálisabb hozzáállásra van...
2019. JÚNIUS 12.
[ 10:32 ]
A kivándorló szerbiai polgárok többsége Ausztriába megy dolgozni és élni, a leghosszabb időt pedig Franciaországban, Svájcban és Németországban töltik, derült ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) és a Duna Transznacionális Program (DTP) közleményéből. Szerbia már hagyományosan kibocsátó országnak számít,...
2019. JÚNIUS 11.
[ 12:52 ]
Beolvasás folyamatban