Tükör
Washington Post: Trump nyomására Thaci megígérte a 100 százalékos vám eltörlését

Donald Trump amerikai elnök nyomására Hashim Thaci koszovói elnök megígérte, hogy jelentős lépéseket tesz a Szerbiával kialakult helyzet megoldására, írja a Washington Post.

A cikk szerint Trump közvetlenül fordult a koszovói és a szerb elnökhöz levélben, amelyben utal arra a lehetőségre, hogy a Fehér Házban tarthatnák a békekötési ceremóniát. Az amerikai lap arról is ír, hogy Thaci december 21-én, néhány nappal Trump levelének megérkezését követően, Berlinbe ment, ahol találkozott Richard Grenell berlini amerikai nagykövettel, Trump bizalmi emberével. Thaci megígérte, hogy megváltoztatja a szerbiai árura kivetett vámmal kapcsolatos helyzetet.

Grenell Thacitól Belgrád és Pristina viszonyának rendezését, valamint közvetlen tárgyalásokat kért, állítják amerikai tisztségviselők.

„Thacival a hosszútávú döntések jelentőségéről tárgyaltunk. Örülök, hogy beleegyezett és megígérte, hogy dolgozni fog a szerb termékekre a közelmúltban kivetett vámok eltörlésén” – nyilatkozta a Postnak Grenell, s hozzátette, ez a lépés világos jele annak, hogy Thaci komolyan veszi a tárgyalásokat.

Thaci a Washington Postnak adott nyilatkozatában azt mondta, „kész mérlegelni a vámok eltörlését, amennyiben Koszovó számára egyértelmű út nyílik a Szerbiával való végleges békeegyezmény elérésének irányába”. A lap megállapítja, hogy Thaci nem dönthet egyedül, hiszen szembesülnie kell Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök ellenállásával, de az USA a feszültség enyhítése irányába tett első lépésként értékeli gesztusát.

Trump a múlt hónapban írt levelet a két államfőnek, amelyben felszólította őket, hogy térjenek vissza a béketárgyalásokhoz, s felkínálta a lehetőségét egy közös meghívásnak a Fehér Házba, s azt írta, az USA kész segíteni a megállapodás elérésében.

Vučić és Thaci is úgy értékelték a levelet, hogy Trump kész közvetítőként aktív szerepet vállalni, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Purim, a zsidó örömünnep - illusztráció
2019. MÁRCIUS 20.
[ 19:37 ]
Hetvenöt éve, 1944. március 19-én szállta meg Magyarországot a náci Harmadik Birodalom hadereje. A második világháború menetében 1943-ra fordulat következett be. Egyre világosabbá vált, hogy a németek elvesztették a háborút, Olaszország 1943 szeptemberében át is állt az angolszász szövetségesek oldalára. A Kállay...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 10:01 ]
(Budapesti tudósítónktól) A Múzeum körút az a hely Budapesten, amely évente egyszer telik meg, március 15-én. Nem egy különösebben nagy tér, valójában nem is igazán tér, csak egy széles utcaszakasz, amely épp az 1848-as emlékek miatt mindig kedves az emberek szívének, függetlenül attól, milyen pártra szavaz. Ezen az...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Tavaly novemberben érkezhetett Magyarországra Bulgárián és Románián keresztül. Két évvel ezelőtt Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megfordult. Kérdés, hogy mit keresett ezekben az országokban. Vizsgálatot indított a bolgár ügyészség, hogy kiderítse: milyen esetleges bulgáriai kapcsolatai voltak...
2019. MÁRCIUS 16.
[ 15:41 ]
Beolvasás folyamatban