Tükör
Konstantinović: Ha 450 ezer fiatal elmegy, Szerbiának nincs jövője

A Szerbia 21 szervezet felméréséből kiderült, hogy a 19-29 évesek, vagyis a legfiatalabbak körében, akik a leginkább hozzájárulhatnak a társadalom fejlődéséhez, körülbelül 40 százalék, vagy mintegy 450 ezer fiatal döntött úgy, hogy elhagyja az országot.

Nenad Konstantinović, a Szerbia 21 – Központ Szerbia Jövőjéért munkatársa a Vajdasági Oknyomozó-elemző Központnak (VOICE) elmondta, Szerbiának nincs jövője, ha továbbra is ilyen tempóban költöznek el a fiatalok.

Elmondása szerint egy másik felmérés, amely 2149 olyan polgárt ölelt fel, akik elhagyták Szerbiát, azt mutatja, hogy ők nem is térnének vissza az országba, mégpedig az életszínvonal és a rendezett rendszer nyújtotta biztos jövő miatt.

„Abba az életszínvonalba belesorolják a bizonyosságot, a megbízhatóságot és a biztonságot, egyszerűen szólva a távlatokat, amelyeket ott megkapnak. Mint mondják, ott egy rendezett rendszerben élnek. A rendezett állam pedig azt jelenti, hogy tervezhetnek, tudják, mi vár rájuk. Ha a gyerekeik befejezik az iskolát, a szakképesítésüknek megfelelő munkát kaphatnak. Ha elvégzik az egyetemet, nagyobb fizetést kapnak, mint azok, akik csak a középiskolát fejezték be. De biztos, hogy egyik is, másik is talál munkát, s tudják, mi vár rájuk az életben” – részletezte Konstantinović.

Hozzátette, bizonyos dolgokon lehet változtatni, szakítani lehet a pártalapú foglalkoztatással, be lehet vezetni a jogállamiságot és ki lehet irtani a korrupciót, a diplomáknak pedig annyit kell érniük, amennyi tudást az egyetemi karok nyújtanak.

A felmérés azt mutatja, Szerbia polgárainak 98 százaléka az Európai Unióba, az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába, Nagy-Britanniába szeretne menni, s mindössze két százalékuk költözne Oroszországba, tette hozzá.

Konstantinović kritizálta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a GIZ Triple Win német együttműködési szervezet közötti megállapodást, amely az egészségügyi nővérek Németországba való elhelyezkedését népszerűsíti, mert értékelése szerint, Szerbia ily módon saját maga ellen dolgozik.

„Úgy vélem, ez közvetlenül ellenkezik érdekeinkkel. Úgy vélem, ez szembemegy a józan ésszel, s ez olyasvalami, ami sokba fog nekünk kerülni. Nem tudom elhinni, hogy az ország azt támogatja, hogy az emberek, akik itt jártak iskolába és megtanultak valamit, elmenjenek” – húzta alá Konstantinović.

Az említett problémák megoldása szerinte összefügg az EU-csatlakozással, mert az uniós tagállamok szabványaival való összehangolás az egyes tárgyalási fejezetek lezárásán keresztül történik. Emlékeztetett rá, hogy Szerbia eddig 14 fejezetet nyitott meg a 35-ből, s hozzátette, fennáll a veszélye annak, hogy mire lezárul a csatlakozási folyamat, Szerbia munkaképes lakosság nélkül marad.

Konstantinović figyelmeztetett, nem létezik gyors megoldás, mert nem lehet átugrani a lépcsőfokokat. (Beta, Voice)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Purim, a zsidó örömünnep - illusztráció
2019. MÁRCIUS 20.
[ 19:37 ]
Hetvenöt éve, 1944. március 19-én szállta meg Magyarországot a náci Harmadik Birodalom hadereje. A második világháború menetében 1943-ra fordulat következett be. Egyre világosabbá vált, hogy a németek elvesztették a háborút, Olaszország 1943 szeptemberében át is állt az angolszász szövetségesek oldalára. A Kállay...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 10:01 ]
(Budapesti tudósítónktól) A Múzeum körút az a hely Budapesten, amely évente egyszer telik meg, március 15-én. Nem egy különösebben nagy tér, valójában nem is igazán tér, csak egy széles utcaszakasz, amely épp az 1848-as emlékek miatt mindig kedves az emberek szívének, függetlenül attól, milyen pártra szavaz. Ezen az...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Tavaly novemberben érkezhetett Magyarországra Bulgárián és Románián keresztül. Két évvel ezelőtt Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megfordult. Kérdés, hogy mit keresett ezekben az országokban. Vizsgálatot indított a bolgár ügyészség, hogy kiderítse: milyen esetleges bulgáriai kapcsolatai voltak...
2019. MÁRCIUS 16.
[ 15:41 ]
Beolvasás folyamatban