Tükör
Konstantinović: Ha 450 ezer fiatal elmegy, Szerbiának nincs jövője
Betűméret:             

A Szerbia 21 szervezet felméréséből kiderült, hogy a 19-29 évesek, vagyis a legfiatalabbak körében, akik a leginkább hozzájárulhatnak a társadalom fejlődéséhez, körülbelül 40 százalék, vagy mintegy 450 ezer fiatal döntött úgy, hogy elhagyja az országot.

Nenad Konstantinović, a Szerbia 21 – Központ Szerbia Jövőjéért munkatársa a Vajdasági Oknyomozó-elemző Központnak (VOICE) elmondta, Szerbiának nincs jövője, ha továbbra is ilyen tempóban költöznek el a fiatalok.

Elmondása szerint egy másik felmérés, amely 2149 olyan polgárt ölelt fel, akik elhagyták Szerbiát, azt mutatja, hogy ők nem is térnének vissza az országba, mégpedig az életszínvonal és a rendezett rendszer nyújtotta biztos jövő miatt.

„Abba az életszínvonalba belesorolják a bizonyosságot, a megbízhatóságot és a biztonságot, egyszerűen szólva a távlatokat, amelyeket ott megkapnak. Mint mondják, ott egy rendezett rendszerben élnek. A rendezett állam pedig azt jelenti, hogy tervezhetnek, tudják, mi vár rájuk. Ha a gyerekeik befejezik az iskolát, a szakképesítésüknek megfelelő munkát kaphatnak. Ha elvégzik az egyetemet, nagyobb fizetést kapnak, mint azok, akik csak a középiskolát fejezték be. De biztos, hogy egyik is, másik is talál munkát, s tudják, mi vár rájuk az életben” – részletezte Konstantinović.

Hozzátette, bizonyos dolgokon lehet változtatni, szakítani lehet a pártalapú foglalkoztatással, be lehet vezetni a jogállamiságot és ki lehet irtani a korrupciót, a diplomáknak pedig annyit kell érniük, amennyi tudást az egyetemi karok nyújtanak.

A felmérés azt mutatja, Szerbia polgárainak 98 százaléka az Európai Unióba, az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába, Nagy-Britanniába szeretne menni, s mindössze két százalékuk költözne Oroszországba, tette hozzá.

Konstantinović kritizálta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a GIZ Triple Win német együttműködési szervezet közötti megállapodást, amely az egészségügyi nővérek Németországba való elhelyezkedését népszerűsíti, mert értékelése szerint, Szerbia ily módon saját maga ellen dolgozik.

„Úgy vélem, ez közvetlenül ellenkezik érdekeinkkel. Úgy vélem, ez szembemegy a józan ésszel, s ez olyasvalami, ami sokba fog nekünk kerülni. Nem tudom elhinni, hogy az ország azt támogatja, hogy az emberek, akik itt jártak iskolába és megtanultak valamit, elmenjenek” – húzta alá Konstantinović.

Az említett problémák megoldása szerinte összefügg az EU-csatlakozással, mert az uniós tagállamok szabványaival való összehangolás az egyes tárgyalási fejezetek lezárásán keresztül történik. Emlékeztetett rá, hogy Szerbia eddig 14 fejezetet nyitott meg a 35-ből, s hozzátette, fennáll a veszélye annak, hogy mire lezárul a csatlakozási folyamat, Szerbia munkaképes lakosság nélkül marad.

Konstantinović figyelmeztetett, nem létezik gyors megoldás, mert nem lehet átugrani a lépcsőfokokat. (Beta, Voice)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban