Tükör
Mit ígértek és mit teljesítettek a szerb politikusok 2018-ban?

Nagy számú teljesítetlen ígéret és túllépett határidő – röviden így jellemezné a tavalyi évet az Istinomer.

Tekintettel arra, hogy Aleksandar Vučić államfő nyilatkozott a legtöbbet és abszolút uralta a médiateret, így ő járt az élen megtett és be nem tartott ígéretek számában is. Rekorderként tarthatjuk számon Goran Vesićet is, Belgrád polgármester-helyettesét, mert az Istinomer szerint egyetlen megtett ígéretét sem tartotta be.

A 2018-ban a különböző politikai tisztségviselők 41 ígéretet tettek, amelyből csupán 5-öt tartottak be a számítás szerint.

Aleksandar Vučić mindenfélét ígért, például fél millió kínai turistát, sok szerbiai terméket az IKEA-ban, hogy szobrot állít Zoran Đinđićnek, és hogy közzé teszi a Belgrád Víziváros projekt ügyviteléről szóló teljes jelentést.

Ezek közül semmi sem valósult meg, és csupán két esetben kapott pozitív értékelést az ígéreteivel kapcsolatban. Ezek közül az egyik, amikor a sorozatos ígérgetés után végre eltalálta, hogy 2018-ban a januári bér 425 euró lesz, és amikor azt mondta, hogy a Pristinával folytatott párbeszéd még január vége előtt folytatódik.

Az Istinomer kiemeli: annak ellenére, hogy a szerb elnök megígérte, nem hozta nyilvánosságra, hogy mit derítettek ki Oliver Ivanović meggyilkolásával kapcsolatban.

Siniša Mali, Belgrád volt polgármestere (mostani miniszter) és a helyettese, Goran Vesić is az élen járnak a megtett ígéretek terén, hiszen tavaly a belgrádi választások előtt mindent megígértek a polgároknak, főként az infrastrukturális projektek területén.

Így maradt teljesítetlen Mali ígérete, mely szerint augusztusban befejezik a gyermekotthon új épületének kiépítését, vagy Vesić ígérete, aki azt mondta, hogy márciusban beköltöznek az első lakók a Belgrád Víziváros két épületébe, illetve hogy a Balkáni utcában október közepéig, a Skadarlija városrészben pedig december 15-éig befejezik a munkálatokat.

A Balkáni utcában és a Skadarlija városrészben már rég átlépték a határidőket, viszont Vesić azt is megígérte, hogy 2018 tavaszán kezdik meg a földalatti parkolók kiépítését a Miloš Kenéz utcában, viszont az építkezést meg sem kezdték.

A belgrádi városi vezetés négy éves tervei közül nem valósult meg Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnökének ígérete sem, mely szerint augusztusban megnyitják a kalemegdáni átjárót, amelyet 2017 októberében kezdtek el építeni.

A szerb kormány képviselői közül Zorana Mihajlović építésügyi miniszter tette a legtöbb ígéretet, amelyeket végül nem teljesített. Az államfő mellett tavaly Mihajlović is több ízben hangoztatta, hogy a 10-es és 11-es közúti folyosó mely szakaszait fogják befejezni.

Vučić be nem tartott ígérete maradt, hogy 2018 nyarára befejezik a Belgrád–Boljare autópálya kiépítését, és hogy autópályán közelíthetjük meg Görögországot és Bulgáriát, ugyanígy nem teljesül Mihajlović ígérete sem, aki azt mondta, hogy legkésőbb májusban megkezdik a Preljina és Požega közötti szakasz kiépítését.

Mihajlović egyebek mellett arra is ígéretet tett, hogy március végéig több településen megkezdik a katonák, rendőrök és biztonsági szolgálatot teljesítők számára a kedvezményes lakások kiépítését, valamint hogy Szerbia 2018-ban ott lesz a Doing Business lista első 30 országa között, végül azonban az ország öt helyet esett vissza, és a 48. helyen végzett.

Ana Brnabić kormányfő nem ígért meg olyan sok mindent, de egy kulcsfontosságú ígéretet ő sem teljesített, mégpedig azt, hogy a Nikola Tesla reptérnek a francia Vinci vállalattal kötött koncessziós szerződését szeptember végéig nyilvánosságra hozzák.

Viszont ezt a mai napig sem tették meg, így a nyilvánosságnak fogalma sincs arról, hogy pontosan mit is takar a koncessziós szerződés, amely alapján a franciák 25 éven keresztül irányítják a belgrádi repteret.

A korábban említett 41 ígéret közül 5-öt azonban teljesítettek, ezek közül kiemelhetjük a belgrádi Nemzeti Múzeum megnyitását.

Vagyis 15 év és számos megszegett határidő után tavaly véget ért a Nemzeti Múzeum épületének felújítása, a múzeumot pedig, az ígéretekhez híven, Szent Vid napján meg is nyitották a látogatók előtt. (Istinomer)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2019. JANUÁR 9. [ 16:56 ]

Miért is nem érzek meglepetést e cikket olvasva?


Méltóság - illusztráció
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Az Európai Unió legtöbb tagállamában az év elején nőtt a minimálbér, mégpedig a legtöbb országban 4,8 százalékkal. A bérek tekintetében Luxemburg jár az élen, de vajon hol van Szerbia? Havi 196 munkaórával számolva, egy szerbiai állampolgárnak több mint nyolc hónapig kell dolgoznia, hogy megkeresse a havi 2346 eurós...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 16:44 ]
Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, és 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad...
2019. MÁRCIUS 13.
[ 14:45 ]
(Budapesti tudósítónktól) Két hete másról sem szól az európai sajtó, mint arról, vajon tagja marad-e a Fidesz az Európai Néppártnak (EPP). Mert vannak közös értékeink, amelyeket soha nem határozott meg egyértelműen senki, ezt talán érezni kell, legalábbis érzik ott, nyugaton, mi, keletiek pedig ezt valami történelmi...
2019. MÁRCIUS 11.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban