Tükör
Mit ígértek és mit teljesítettek a szerb politikusok 2018-ban?

Nagy számú teljesítetlen ígéret és túllépett határidő – röviden így jellemezné a tavalyi évet az Istinomer.

Tekintettel arra, hogy Aleksandar Vučić államfő nyilatkozott a legtöbbet és abszolút uralta a médiateret, így ő járt az élen megtett és be nem tartott ígéretek számában is. Rekorderként tarthatjuk számon Goran Vesićet is, Belgrád polgármester-helyettesét, mert az Istinomer szerint egyetlen megtett ígéretét sem tartotta be.

A 2018-ban a különböző politikai tisztségviselők 41 ígéretet tettek, amelyből csupán 5-öt tartottak be a számítás szerint.

Aleksandar Vučić mindenfélét ígért, például fél millió kínai turistát, sok szerbiai terméket az IKEA-ban, hogy szobrot állít Zoran Đinđićnek, és hogy közzé teszi a Belgrád Víziváros projekt ügyviteléről szóló teljes jelentést.

Ezek közül semmi sem valósult meg, és csupán két esetben kapott pozitív értékelést az ígéreteivel kapcsolatban. Ezek közül az egyik, amikor a sorozatos ígérgetés után végre eltalálta, hogy 2018-ban a januári bér 425 euró lesz, és amikor azt mondta, hogy a Pristinával folytatott párbeszéd még január vége előtt folytatódik.

Az Istinomer kiemeli: annak ellenére, hogy a szerb elnök megígérte, nem hozta nyilvánosságra, hogy mit derítettek ki Oliver Ivanović meggyilkolásával kapcsolatban.

Siniša Mali, Belgrád volt polgármestere (mostani miniszter) és a helyettese, Goran Vesić is az élen járnak a megtett ígéretek terén, hiszen tavaly a belgrádi választások előtt mindent megígértek a polgároknak, főként az infrastrukturális projektek területén.

Így maradt teljesítetlen Mali ígérete, mely szerint augusztusban befejezik a gyermekotthon új épületének kiépítését, vagy Vesić ígérete, aki azt mondta, hogy márciusban beköltöznek az első lakók a Belgrád Víziváros két épületébe, illetve hogy a Balkáni utcában október közepéig, a Skadarlija városrészben pedig december 15-éig befejezik a munkálatokat.

A Balkáni utcában és a Skadarlija városrészben már rég átlépték a határidőket, viszont Vesić azt is megígérte, hogy 2018 tavaszán kezdik meg a földalatti parkolók kiépítését a Miloš Kenéz utcában, viszont az építkezést meg sem kezdték.

A belgrádi városi vezetés négy éves tervei közül nem valósult meg Nikola Nikodijević, a városi képviselő-testület elnökének ígérete sem, mely szerint augusztusban megnyitják a kalemegdáni átjárót, amelyet 2017 októberében kezdtek el építeni.

A szerb kormány képviselői közül Zorana Mihajlović építésügyi miniszter tette a legtöbb ígéretet, amelyeket végül nem teljesített. Az államfő mellett tavaly Mihajlović is több ízben hangoztatta, hogy a 10-es és 11-es közúti folyosó mely szakaszait fogják befejezni.

Vučić be nem tartott ígérete maradt, hogy 2018 nyarára befejezik a Belgrád–Boljare autópálya kiépítését, és hogy autópályán közelíthetjük meg Görögországot és Bulgáriát, ugyanígy nem teljesül Mihajlović ígérete sem, aki azt mondta, hogy legkésőbb májusban megkezdik a Preljina és Požega közötti szakasz kiépítését.

Mihajlović egyebek mellett arra is ígéretet tett, hogy március végéig több településen megkezdik a katonák, rendőrök és biztonsági szolgálatot teljesítők számára a kedvezményes lakások kiépítését, valamint hogy Szerbia 2018-ban ott lesz a Doing Business lista első 30 országa között, végül azonban az ország öt helyet esett vissza, és a 48. helyen végzett.

Ana Brnabić kormányfő nem ígért meg olyan sok mindent, de egy kulcsfontosságú ígéretet ő sem teljesített, mégpedig azt, hogy a Nikola Tesla reptérnek a francia Vinci vállalattal kötött koncessziós szerződését szeptember végéig nyilvánosságra hozzák.

Viszont ezt a mai napig sem tették meg, így a nyilvánosságnak fogalma sincs arról, hogy pontosan mit is takar a koncessziós szerződés, amely alapján a franciák 25 éven keresztül irányítják a belgrádi repteret.

A korábban említett 41 ígéret közül 5-öt azonban teljesítettek, ezek közül kiemelhetjük a belgrádi Nemzeti Múzeum megnyitását.

Vagyis 15 év és számos megszegett határidő után tavaly véget ért a Nemzeti Múzeum épületének felújítása, a múzeumot pedig, az ígéretekhez híven, Szent Vid napján meg is nyitották a látogatók előtt. (Istinomer)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2019. JANUÁR 9. [ 16:56 ]

Miért is nem érzek meglepetést e cikket olvasva?


Árulkodó szó - illusztráció
2019. JÚNIUS 14.
[ 18:52 ]
A szakszervezetekből negatív reakciót váltott ki az a kezdeményezés, amely a munkaügyi törvény módosításával lehetővé tenné, hogy a polgárok 70 éves korukban vonuljanak nyugdíjba, ezzel ugyanis csökkenne a fiatalok foglalkoztatásának lehetősége, míg a munkaadók úgy vélik, hogy egy liberálisabb hozzáállásra van...
2019. JÚNIUS 12.
[ 10:32 ]
A kivándorló szerbiai polgárok többsége Ausztriába megy dolgozni és élni, a leghosszabb időt pedig Franciaországban, Svájcban és Németországban töltik, derült ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) és a Duna Transznacionális Program (DTP) közleményéből. Szerbia már hagyományosan kibocsátó országnak számít,...
2019. JÚNIUS 11.
[ 12:52 ]
Az állami nyugdíjrendszer hosszabb távon Franciaországban is fenntarthatatlan, és a 2010-ben bevezetett nyugdíjkorhatár-emelés csak időlegesen orvosolja a helyzetet. Az orvosképzés egyik irányítója szerint társadalmi rétegenként eltérő nyugdíjkorhatárt kellene megállapítani. „Nem mindegy, kinek mekkora nyugdíjban...
2019. JÚNIUS 10.
[ 10:57 ]
Beolvasás folyamatban