Tükör
Nem enged sem Trump, sem a demokraták
Egyik fél sem akar precedenst teremteni a visszavonulással

Donald Trump amerikai elnök humanitárius és nemzetbiztonsági válságnak minősítette a mexikói határnál kialakult helyzetet és a tervek szerint csütörtökön személyesen is a határhoz utazik. Televíziós beszédében viszont hajlandóságot mutatott arra, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön.

Trump azt szeretné elérni, hogy a kongresszus ne csak határzárra, hanem a fal megépítésére is megszavazza a forrásokat – jelentette ki Rada Péter, a NKE Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kara dékánhelyettese a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Nem feltétlenül az összegről van szó, hanem inkább szimbolikus jelentőségű Trump követelése – tette hozzá.

Az is szimbolikus, hogy az elnök a Mexikóval meglévő kereskedelmi kapcsolatok megújításán keresztül szerette volna elérni, hogy ők fizessék a fal építését, azonban a kivitelezésnek csak a töredékét nyerhetné meg így az USA. A fal Trump legfontosabb ígéretévé vált – fogalmazott a dékánhelyettes.

Donald Trump azt hiszi, hogy van még hitele a világban, és ezt nem szeretné elveszíteni. A fallal kapcsolatos ígéretének két legfontosabb része, hogy lesz fal, és hogy a mexikóiak fizetik ki. A másodikról már kiderült, hogy csak blöff, az elsőről pedig nem szeretné, hogy kiderüljön ugyanez – reagált Gyarmati István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Ez az első igazi erőpróba a demokrata többségű képviselőház és az elnök között, és egyik fél sem akar precedenst teremteni azzal, hogy beadja a derekát, mert akkor ugyanezt várnák tőlük ennél sokkal fontosabb kérdésekben is – mutatott rá, hozzátéve: az elnök személyes presztízse forog kockán.

Egyik fél sem tudja már presztízsvesztés nélkül feladni, és az elnök számára nem mindegy, hogy melyik félnek kell végül meghátrálni – jegyezte meg Rada Péter.

Még nem tudni, hogy az emberek kit tartanak felelősnek a leállásért

Jelenleg nyolcszázezer ember bérét nem folyósítják, akik bár nem szegények, de nyilván szeretnék megkapni a pénzüket. A közvélemény-kutatások hamarosan megmutatják, hogy az emberek kit tartanak felelősnek a helyzetért – szögezte le Gyarmati.

Kedden 18 napja tartott a leállás, és valószínűleg el fogja érni az eddigi rekordnak számító 21-es határt is, hiszen csütörtökig biztosan nem fog megoldódni a helyzet. A média nyomása Trump és a szenátorok szempontjából is erős lesz, hiszen az átlagemberek azt látják, hogy áll a szemét a nemzeti parkokban és Washington D.C. belvárosában is, a repülőtereken nagyok a sorok, az adóhatóság pedig késni fog a visszatérítésekkel. Ez még Trump szimpatizánsait is elbizonytalaníthatja. A 2020-as elnökválasztási előküzdelmeinek indulásáig, május utolsó hétfőjéig meg kell oldódnia a helyzetnek – mondta Rada.

A költségvetés töredékébe kerülne a határfal

Trump 1305 milliárd dollárt kért a 2019-es költségvetéséből szabad felhasználásra, ebből 5,7 milliárd dollárba kerülne a fal. A határvonal nagyjából 3500 km hosszú, aminek a harmada már kiépített – ismertette Rada Péter.

Trump attól tart, hogy a bevándorlók nagyon gyorsan gyermeket vállalnának, aki amerikai állampolgárként születne meg, azaz visszafelé valósulna meg a családegyesítés, és a gyermek hozná be a szülőket az országba. Ennek a megváltoztatásához alkotmánymódosításra lenne szükség, aminek a végét nem élné meg az elnök – mondta Gyarmati.

Trumpnak nem kell kampányolnia – hívta fel a figyelmet Rada Péter arra a kérdésre válaszolva, hogy lehet-e másodszor is elnök belőle –, csak a demokraták ellen politizálnia. Valószínűleg lesznek majd kihívói az előválasztásokon, de ez nem jelent majd túl komoly küzdelmet, és inkább a demokrata ellenfeleire kell figyelni – már 30-40 potenciálisan szóba jöhető emberről van szó.

Azt viszont meg kell várni, hogy mi lesz a speciális ügyész jelentésében, amely az orosz kapcsolatokat vizsgálja, hiszen szélsőséges esetben akár le is mondathatják az elnököt – tette hozzá Gyarmati.

Az Igazságügyi Minisztérium – amelyhez tartozik a vizsgálat – egyébként érintett a leállásban, de önálló költségvetéssel dolgoznak – jegyezte meg Rada.

Acélkerítéssel is megelégedne Trump

Magyar idő szerint kedd éjszaka intézett televíziós beszédet az amerikaiakhoz Donald Trump. A várakozásokkal ellentétben az elnök nem jelentette be, hogy szükségállapotot hirdetne. Viszont hangsúlyozta, hogy növekvő humanitárius és biztonsági válság alakult ki a déli határokon, naponta ezrek próbálnak meg bejutni amerikai területre. Úgy vélte, hogy az ellenőrizetlen határon beáramló kábítószer több amerikai halálát okozza majd az idén, mint a vietnami háború. Adatokat idézett: az elmúlt két évben a határvédelmi szervek 266 ezer olyan illegális bevándorlót tartóztattak le, aki bűncselekményeket követett el.

Trump egy dologban viszont engedményt tett. Beleegyezne abba, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön. A határzár kiépítéséhez szükséges 5,7 milliárd dollár hamar megtérül – fogalmazott, mivel a évente 500 milliárd dollárnyi illegális kábítószer érkezik az országba. (Kossuth Rádió)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Méltóság - illusztráció
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Az Európai Unió legtöbb tagállamában az év elején nőtt a minimálbér, mégpedig a legtöbb országban 4,8 százalékkal. A bérek tekintetében Luxemburg jár az élen, de vajon hol van Szerbia? Havi 196 munkaórával számolva, egy szerbiai állampolgárnak több mint nyolc hónapig kell dolgoznia, hogy megkeresse a havi 2346 eurós...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 16:44 ]
Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, és 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad...
2019. MÁRCIUS 13.
[ 14:45 ]
(Budapesti tudósítónktól) Két hete másról sem szól az európai sajtó, mint arról, vajon tagja marad-e a Fidesz az Európai Néppártnak (EPP). Mert vannak közös értékeink, amelyeket soha nem határozott meg egyértelműen senki, ezt talán érezni kell, legalábbis érzik ott, nyugaton, mi, keletiek pedig ezt valami történelmi...
2019. MÁRCIUS 11.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban