Tükör
Putyin közelgő belgrádi látogatása: Milyen megoldást kínál fel a szerb-koszovói viszony rendezésére?

A Szerbia és Koszovó közötti viszony rendezése, a Belgrád és Moszkva közötti stratégiai kapcsolat szorosabbra fűzése, a belgrádi Szent Száva-templom építésének befejezése és a szerb-orosz barátság megerősítése lesz a témája Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő csütörtöki belgrádi látogatásának a szerb sajtó információi szerint.

A tervek szerint az orosz elnököt mintegy 70 ezres tömeg köszönti majd a szerb fővárosban január 17-én.

Az orosz és a szerb elnök a sajtó jelentései szerint elsősorban a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezéséről tárgyal majd, Belgrád és Pristina kapcsolatát ugyanis mindkét fél érdekében minél hamarabb rendezni kell, és várhatóan kompromisszumos megoldásra lesz szükség. Ez jelenthet határmódosítást vagy akár területcserét is, Belgrád azonban kizártnak tartja, hogy a megoldás a 2008-ban egyoldalúan függetlenné vált egykori tartomány önállóságának az elismerése legyen. Moszkva mindenben Belgrád mellett áll, az utóbbi 11 évben minden nemzetközi szervezetben akadályozta Koszovó felvételét.

A koszovói helyzetről történő tárgyalás mellett a várakozások szerint legalább húsz stratégiai megállapodást is aláírnak, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, az energiaiparra, a mezőgazdaságra, a védelemre, az oktatásra és az idegenforgalomra vonatkoznak, de feltételezhetően aláírják azt a megállapodást is, amelynek értelmében Szerbia csatlakozhat a Török Áramlat gázvezetékhez, illetve az egyezmények között található olyan is, amely orosz harckocsik és légvédelmi rakétarendszerek Szerbiába szállítására vonatkozik.

Vlagyimir Putyin megtekinti a Belgrád jelképének számító Szent Száva-templomban található, több mint 1200 négyzetméteres mozaikot, amelyet Oroszország ajándékozott Szerbiának. Moszkva egyébként több mint 30 millió eurót adományozott a világ legnagyobb alapterületű ortodox templomának építésére. A templom várhatóan 2020-ra készül el teljes egészében.

Az orosz elnök látogatását több mint ötezer szerb rendőr felügyeli majd. Erre azért is szükség lehet, mert az ellenzék január 16-ára nagyszabású tiltakozást jelentett be, ami akár a másnapra is hatással lehet. Szerdán lesz pontosan egy éve, hogy meggyilkolták Oliver Ivanović koszovói szerb politikust, a gyilkosokat azonban azóta sem kerítették kézre. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Méltóság - illusztráció
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
Az Európai Unió legtöbb tagállamában az év elején nőtt a minimálbér, mégpedig a legtöbb országban 4,8 százalékkal. A bérek tekintetében Luxemburg jár az élen, de vajon hol van Szerbia? Havi 196 munkaórával számolva, egy szerbiai állampolgárnak több mint nyolc hónapig kell dolgoznia, hogy megkeresse a havi 2346 eurós...
2019. MÁRCIUS 15.
[ 16:44 ]
Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, és 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad...
2019. MÁRCIUS 13.
[ 14:45 ]
(Budapesti tudósítónktól) Két hete másról sem szól az európai sajtó, mint arról, vajon tagja marad-e a Fidesz az Európai Néppártnak (EPP). Mert vannak közös értékeink, amelyeket soha nem határozott meg egyértelműen senki, ezt talán érezni kell, legalábbis érzik ott, nyugaton, mi, keletiek pedig ezt valami történelmi...
2019. MÁRCIUS 11.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban