Tükör
Putyin közelgő belgrádi látogatása: Milyen megoldást kínál fel a szerb-koszovói viszony rendezésére?

A Szerbia és Koszovó közötti viszony rendezése, a Belgrád és Moszkva közötti stratégiai kapcsolat szorosabbra fűzése, a belgrádi Szent Száva-templom építésének befejezése és a szerb-orosz barátság megerősítése lesz a témája Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő csütörtöki belgrádi látogatásának a szerb sajtó információi szerint.

A tervek szerint az orosz elnököt mintegy 70 ezres tömeg köszönti majd a szerb fővárosban január 17-én.

Az orosz és a szerb elnök a sajtó jelentései szerint elsősorban a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezéséről tárgyal majd, Belgrád és Pristina kapcsolatát ugyanis mindkét fél érdekében minél hamarabb rendezni kell, és várhatóan kompromisszumos megoldásra lesz szükség. Ez jelenthet határmódosítást vagy akár területcserét is, Belgrád azonban kizártnak tartja, hogy a megoldás a 2008-ban egyoldalúan függetlenné vált egykori tartomány önállóságának az elismerése legyen. Moszkva mindenben Belgrád mellett áll, az utóbbi 11 évben minden nemzetközi szervezetben akadályozta Koszovó felvételét.

A koszovói helyzetről történő tárgyalás mellett a várakozások szerint legalább húsz stratégiai megállapodást is aláírnak, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, az energiaiparra, a mezőgazdaságra, a védelemre, az oktatásra és az idegenforgalomra vonatkoznak, de feltételezhetően aláírják azt a megállapodást is, amelynek értelmében Szerbia csatlakozhat a Török Áramlat gázvezetékhez, illetve az egyezmények között található olyan is, amely orosz harckocsik és légvédelmi rakétarendszerek Szerbiába szállítására vonatkozik.

Vlagyimir Putyin megtekinti a Belgrád jelképének számító Szent Száva-templomban található, több mint 1200 négyzetméteres mozaikot, amelyet Oroszország ajándékozott Szerbiának. Moszkva egyébként több mint 30 millió eurót adományozott a világ legnagyobb alapterületű ortodox templomának építésére. A templom várhatóan 2020-ra készül el teljes egészében.

Az orosz elnök látogatását több mint ötezer szerb rendőr felügyeli majd. Erre azért is szükség lehet, mert az ellenzék január 16-ára nagyszabású tiltakozást jelentett be, ami akár a másnapra is hatással lehet. Szerdán lesz pontosan egy éve, hogy meggyilkolták Oliver Ivanović koszovói szerb politikust, a gyilkosokat azonban azóta sem kerítették kézre. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia: Állandósuló félelem a szegénységtől - illusztráció
2019. JANUÁR 16.
[ 8:44 ]
Vreme je! – Eljött az idő! címmel magyarul és szerbül egyszerre jelent meg egy írás egy szerb portálon. Az 1944–45-ös „még hidegebb napokról” írók, újságírók, helytörténészek és kárvallott túlélő tanúk beszámolóit már több évtizede olvashatjuk. Most viszont, a magyarok likvidálásában részt vett egyik...
2019. JANUÁR 13.
[ 0:15 ]
Sebastian Kurznál aligha ápol jobb kapcsolatokat Belgráddal, Pristinával, Szarajevóval és Szkopjéval bárki is az európai politikusok közül. Ám az Európai Unió soros elnöki tisztét 2018 második félévében betöltő Ausztria kancellárjának sem sikerült közelítenie a Nyugat-Balkánt Brüsszelhez. Közben egyre több konfliktus...
2019. JANUÁR 12.
[ 19:00 ]
Donald Trump amerikai elnök humanitárius és nemzetbiztonsági válságnak minősítette a mexikói határnál kialakult helyzetet és a tervek szerint csütörtökön személyesen is a határhoz utazik. Televíziós beszédében viszont hajlandóságot mutatott arra, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön....
2019. JANUÁR 9.
[ 12:15 ]
Beolvasás folyamatban