Tükör
The Wall Street Journal: Maduro megbuktatása a Trump-kormányzat első lépése Latin-Amerika átrajzolására

A venezuelai Nicolás Maduro elnök megbuktatása a Trump-kormányzat csupán első lépése Latin-Amerika átrajzolására - írta csütörtöki elemzésében a The Wall Street Journal című lap.

A Trump-adminisztráció távlati célja, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert Kubában és megakadályozza Oroszország, Irán és Kína térnyerését a térségben - állítja a lap meg nem nevezett kormányzati tisztségviselők információira alapozva.

Az elemzés kifejti: a jelenlegi amerikai kormányzat tisztségviselőinek nagy része régóta úgy tartja, hogy nem Nicolás Maduro vagy elődje Hugo Chavez jelentett nemzetbiztonsági veszélyt, hanem Kuba. Feltevésük alátámasztásához e tisztségviselők a kubai hírszerzés amerikai tevékenységét idézik, és azokat a kubai erőfeszítéseket említik, amelyek az Amerika-ellenes érzelmek erősítését célozzák Latin-Amerika országaiban.

"A cél az, hogy elvágják a Venezuelát Kubához kötő szálakat és mindkét országban megbuktassák a rezsimet" - fogalmaz a The Wall Street Journal. E megállapítását a lap abból szűrte le, hogy az amerikai kormány érzékelhetően vissza akarja fordítani az előző amerikai elnök, Barack Obama idején az amerikai-kubai viszonyban tapasztalt látványos javulást. Az Obama-kormányzat enyhített a Kuba-ellenes szankciókon és Kuba pedig lehetővé tette amerikai vállalatoknak a kubai beruházásokat - emlékeztet a lap.

Az amerikai kormányzat térséggel kapcsolatos politikájának alakulását - a The Wall Street Journal szerint - az elmúlt két évben a Kubával szemben rendkívül kritikus politikusok egyre nagyobb mértékű előtérbe kerülése jelzi. A lap megemlíti a kiváló venezuelai kapcsolatokkal is rendelkező Marco Rubio republikánus szenátor és Mario Diaz-Balart, szintén republikánus képviselő minden korábbinál nagyobb szerepvállalását, valamint Mauricio Claver-Carone tanácsadó szerepét a nemzetbiztonsági tanácsban. A korábban újságíróként is dolgozó jogász Claver-Carone egész életét a kubai Castro-rendszer megbuktatásának szentelte.

Venezuela és Kuba után az amerikai kormányzat várhatóan Nicaraguát veszi célba - írja a tekintélyes amerikai lap. Emlékeztet rá: a(külügyminisztérium) több alkalommal is figyelmeztetett a közép-amerikai ország egyre inkább önkényuralminak tartott rendszerére, a kormányzati elnyomásra és erőszakra. A lap idézi John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót is, aki egy tavaly novemberi beszédében így fogalmazott: "az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a hármas bukást: Havannában, Caracasban és Managuában". Bolton a három országot "a zsarnokság trojkájának" nevezte és azt mondta, "a trojka össze fog omlani".

Az amerikai kormányzat a beszéd elhangzásának napján léptetett életbe szankciókat Venezuela és Kuba ellen.

A The Wall Street Journal elemzése felhívta a figyelmet a kibontakozó stratégia veszélyeire is. Úgy vélte: nagy kockázatokkal jár, ha Venezuelában Juan Guaidónak nem sikerül átvennie a hatalmas Nicolás Madurótól és Washingtonnak nem sikerül elvágnia a Caracast és Havannát összekötő szálakat. A válság mélyülhet és ebbe az Egyesült Államok is "beragadhat" - állapította meg az elemzés. A kudarc megerősítheti a térségben Oroszország, Irán és Kína szerepét - olvasható az elemzésben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
A nemzet ereje - illusztráció
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Egy ötgyermekes, elszegényedett hódmezővásárhelyi kereskedőcsalád legidősebb fia volt. Anyja varrásból tartotta el gyermekeit, a ruhákat...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 7:06 ]
Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa...
2019. FEBRUÁR 9.
[ 19:42 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Beolvasás folyamatban