Tükör
Szakember: Az elvándorlást nem lehet megakadályozni, csak csökkenteni

Pontos adatok nincsenek, csak megközelítőleg pontos becslések, melyek szerint Szerbiát évente mintegy 35 ezren hagyják el. Nagyrészük fiatal. Viszonyításként: ez egy Óbecse nagyságú város teljes lakossága. Évente.

Az elvándorlást megakadályozni nem lehet sem itt, sem másutt, de csökkenteni igen. A szerb állam szakértőkből álló csoportot alakított januárban, amely feladata az elvándorlást csökkentő mechanizmusok kidolgozása és a gazdasági migráció figyelése. Ezt maga Zoran Đorđević munkaügyi miniszter jelentette be, hozzátéve, a csoport január végéig munkához lát. Ez még nem történt meg, írja a Danas, ám a kormány az elmúlt csütörtöki ülésén „elfogadta a gazdasági migráció területén tapasztalható folyamatok kísérésével megbízott koordinációs testület” megalakítását, aminek tényét a munkaügyi minisztérium is megerősítette.

A koordinációs testület feladata a folyamatok követése mellett egy stratégia és egy akcióterv kidolgozása, amelyek megoldásokat kínálnak fel az elvándorlás csökkentésére. A munkaügyi miniszter gyors és hatékony cselekvést ígért, a munkacsoport gyakori és hatékony összejövetelével. Ehhez képest: eddig alakult egy bizottság és egy koordinációs testület.

Az embernek akaratlanul is a közismert mondás jut eszébe: Ha valamit nem tudsz megoldani, alakíts egy bizottságot.

A Köztársasági Statisztikai Intézet (RSZ) képviselői, akik ugyancsak tagjai a testületnek, azt mondják, eddig egy összejövetelük volt, de „a RSZ rendelkezésére álló adatokra és információkra majd csak az elkövetkezőkben tartanak igényt”. A csoportnak a migrációs folyamatokat, a fennálló problémákat kellene elemeznie, s ennek alapján előkészítenie a kormánynak az arra vonatkozó konkrét javaslatokat, hogyan lehet itt tartani azokat, akik el akarnak menni és visszatérésre bírni azokat, akik elmentek.

Vladimir Grečić, a Belgrádi Egyetem tanára azt mondja, jó, hogy az illetékesek ezzel is foglalkoznak már, mert az elmúlt néhány évben a migráció, illetve a diaszpórával való kapcsolat kívül esett a kormány érdeklődési körén. Grečić arra is emlékeztetett, hogy egykoron Szerbiának volt a diaszpórával foglalkozó minisztériuma, később irodája, de mára mindkettő megszűnt. „Ez azt jelenti, hogy az állam nem foglalkozott és nem foglalkozik a migráció témájával, legalábbis nem olyan komolyan, mint ahogyan ezt a téma megérdemelné. Én sugalltam, hogy az elvándoroltakkal való kapcsolattartásnak sokkal magasabb szinten kellene állnia”, jegyezte meg Grečić, aki kihangsúlyozta, nehéz figyelemmel kísérni azokat, akik eltávoznak az országból, de az kétségtelen, hogy az utóbbi időben jóval többen mennek el, mint különben. Ezt támasztják alá a tavaly készült felmérések is.

„Minden felmérés azt mutatta, hogy Szerbiában a fiatalok óriási hányada el szeretné hagyni az országot, kétharmaduk ezt komolyan fontolgatja, egyharmaduk meg már tett is konkrét lépéseket”, sorolja Grečić.

A Világgazdasági Fórum legutóbbi jelentése szerint Szerbia a „tehetségek megtartása” tekintetében a 134., a „tehetségek bevonzása” tekintetében pedig a 132. helyen áll a vizsgált 137 ország közül.

Minél közelebb áll Szerbia az EU-tagsághoz, a fiatalok kivándorlási kedve annál nagyobb lesz, mutat rá Grečić, hiszen a bevándorlási megszigorítások egyre lazábbak lesznek, az uniós országokban viszont a fiatalok és a képzett szakemberek utáni kereslet egyre nagyobb.

„Az unióba nemrég bekerült, kevésbé fejlett országok tapasztalata azt mutatja, hogy a fiatalok és a szakemberek elvándorlása óriási probléma. Az OECD jelentései szerint Románia és Lengyelország elveszítette lakossága jókora részét. Ugyanez a helyzet Bulgáriával, Magyarországgal és Horvátországgal”, mondja Grečić, hozzátéve, az alig 4,2 millió lakosú Horvátországból 2006 és 2015 között évente átlagban 29 ezren vándoroltak ki, míg 2015-ben ez a szám 77 ezerre, 2016-ban pedig 76 ezerre ugrott.

A szerbiai polgárok távozását nem lehet és nem is kell megakadályozni, véli a szakember, de lehet tenni azért, hogy csökkentsék azok számát, akik itt akarják hagyni az országot. Ezt a problémát azonban rövidtávon nem lehet megoldani, sőt, rövidtávú megoldások ezen a területen nem is léteznek, mutat rá.

„A demokratikus irányítás a legjobb megoldás a szürkeállomány elvándorlásának megakadályozására, s nem a megszigorító intézkedések. Szerbiának le kellene küzdenie számos gyengeségét, mindenekelőtt a kutatásokra és innovációkra szánt költségvetési eszközöket kellene növelnie, a stratégiai irányítást szorgalmazni, növelni a kutatók számát a gazdaságban és megteremteni a tudomány és a gazdaság közötti együttműködés mechanizmusát”, hangsúlyozta a Danasnak nyilatkozva Vladimir Grečić, a Belgrádi Egyetem professzora.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lesz-e vajdasági magyar párbeszéd? - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 15:41 ]
Harminc éve volt a páneurópai piknik - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 9:44 ]
Augusztus 15. Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, Magyarország patrónájának ünnepe. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevétele (Assumptio beatae Mariae Virginis) legrégibb elnevezése: dormitio (elalvás) vagy pausatio...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 9:44 ]
(Budapesti tudósítónktól) Napok alatt több külföldi lap is foglalkozott Magyarországgal, keresve a „titkot”, azt, hogy élnek itt az emberek. Magyarországnak egyértelműen van egy bizonyos imázsa, nem feltétlenül jó, de nagyon körülhatárolt. Alapvetően bűbájosnak tartják az országot, ahol nagyon jókat lehet enni,...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 18:57 ]
1961. augusztus 13-án hajnalban húzta fel az NDK hadserege a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó szögesdrótot, melyet néhány napon belül áthatolhatatlan fal váltott fel, és majdnem három évtizedre kettészakította a német fővárost. Miután a Harmadik Birodalom 1945 tavaszán kapitulált a szövetségesek előtt, a Jaltában...
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 9:19 ]
Beolvasás folyamatban