Tükör
Elemző: Az USA és az EU elfordult a Nyugat-Balkántól
Amerikát csak Koszovó érdekli, Merkel feladta

Donald Trump adminisztrációjának nincs sok ideje a Balkánnal foglalkozni, véli Daniel Hamilton, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője.

Hamilton szerint egyáltalán nem biztos, hogy Washingtonban és az európai fővárosokban megvan az elszántság a Nyugat-Balkán országok euroatlanti integrációjának felgyorsítására. Az USA-nak ugyanis Trump elnök vezetése alatt nincs ideje a régióval foglalkozni.

„Az adminisztráció megpróbálja Európára hárítani a Nyugat-Balkán kérdését, de az európaiak nem szentelnek túl sok időt ennek a régiónak. Elbocsátották azokat a fontos amerikai tisztviselőket, akik ismerték ezt a terepet. Egyszerűen nincs olyan magas rangú személy, aki kizárólag a Balkán kérdéseivel foglalkozna. Az amerikai jelenlét nem túl erős a régióban, és az is főként Koszovóra korlátozódik, de ez nem elegendő ahhoz, hogy Amerika bármit is meg tudjon változtatni”, közölte Hamilton.

A szakértő szerint az európai téren sem jobb a helyzet.

„Merkel kancellár az elmúlt néhány évben megpróbált jobban törődni a régióval, de nemrég feladta a harcot. Nagy-Britannia, a másik fontos ország, amely foglalkozott ezzel a kérdéssel, hamarosan már nem lesz az Európai Unió tagja. Franciaország sohasem játszott fontos szerepet. A helyzet úgy hozta, hogy Ausztria részt vesz az egészben, de nincs elég befolyása, hogy bármit is véghez vigyen”, magyarázta Hamilton.

Időközben pedig megerősödött az Európán kívüli országok befolyása, nyilatkozta a szakértő az Amerika Hangjának.

„És nem csak az orosz befolyás, ideértve az állam befolyását, hanem az orosz szervezett bűnözést is. A kínaiak szintén szokatlanul nagy érdeklődést mutatnak az európai beruházások iránt. Az iszlám államok jelentős befolyásra tettek szert Boszniában, és a régió más részeiben. Törökország szintén angazsálta magát a saját érdekei miatt, nem mindig a nyugati elvárásoknak megfelelően”, véli Hamilton.

A nyugat-balkáni országok polgárai cinikussá váltak a régóta tartó ígérgetések miatt, hogy belátható időn belül az európai közösség részévé válhatnak.

„Az 1990-es évek fegyveres összetűzései, a boszniai tragédia és a koszovói háború után a nemzetközi közösség egy sor projekttel próbálta elősegíteni a megbékélést és a háborúval sújtott országok helyreállítását. Azóta viszont túl sok idő telt el”, emelte ki Hamilton, aki szerint a Nyugat-Balkán számára elengedhetetlen, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldaláról közösen támogassák. (Amerika Hangja)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lesz-e vajdasági magyar párbeszéd? - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 15:41 ]
Harminc éve volt a páneurópai piknik - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 9:44 ]
Augusztus 15. Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, Magyarország patrónájának ünnepe. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevétele (Assumptio beatae Mariae Virginis) legrégibb elnevezése: dormitio (elalvás) vagy pausatio...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 9:44 ]
(Budapesti tudósítónktól) Napok alatt több külföldi lap is foglalkozott Magyarországgal, keresve a „titkot”, azt, hogy élnek itt az emberek. Magyarországnak egyértelműen van egy bizonyos imázsa, nem feltétlenül jó, de nagyon körülhatárolt. Alapvetően bűbájosnak tartják az országot, ahol nagyon jókat lehet enni,...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 18:57 ]
1961. augusztus 13-án hajnalban húzta fel az NDK hadserege a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó szögesdrótot, melyet néhány napon belül áthatolhatatlan fal váltott fel, és majdnem három évtizedre kettészakította a német fővárost. Miután a Harmadik Birodalom 1945 tavaszán kapitulált a szövetségesek előtt, a Jaltában...
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 9:19 ]
Beolvasás folyamatban