Tükör
Elemző: Az USA és az EU elfordult a Nyugat-Balkántól
Amerikát csak Koszovó érdekli, Merkel feladta

Donald Trump adminisztrációjának nincs sok ideje a Balkánnal foglalkozni, véli Daniel Hamilton, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője.

Hamilton szerint egyáltalán nem biztos, hogy Washingtonban és az európai fővárosokban megvan az elszántság a Nyugat-Balkán országok euroatlanti integrációjának felgyorsítására. Az USA-nak ugyanis Trump elnök vezetése alatt nincs ideje a régióval foglalkozni.

„Az adminisztráció megpróbálja Európára hárítani a Nyugat-Balkán kérdését, de az európaiak nem szentelnek túl sok időt ennek a régiónak. Elbocsátották azokat a fontos amerikai tisztviselőket, akik ismerték ezt a terepet. Egyszerűen nincs olyan magas rangú személy, aki kizárólag a Balkán kérdéseivel foglalkozna. Az amerikai jelenlét nem túl erős a régióban, és az is főként Koszovóra korlátozódik, de ez nem elegendő ahhoz, hogy Amerika bármit is meg tudjon változtatni”, közölte Hamilton.

A szakértő szerint az európai téren sem jobb a helyzet.

„Merkel kancellár az elmúlt néhány évben megpróbált jobban törődni a régióval, de nemrég feladta a harcot. Nagy-Britannia, a másik fontos ország, amely foglalkozott ezzel a kérdéssel, hamarosan már nem lesz az Európai Unió tagja. Franciaország sohasem játszott fontos szerepet. A helyzet úgy hozta, hogy Ausztria részt vesz az egészben, de nincs elég befolyása, hogy bármit is véghez vigyen”, magyarázta Hamilton.

Időközben pedig megerősödött az Európán kívüli országok befolyása, nyilatkozta a szakértő az Amerika Hangjának.

„És nem csak az orosz befolyás, ideértve az állam befolyását, hanem az orosz szervezett bűnözést is. A kínaiak szintén szokatlanul nagy érdeklődést mutatnak az európai beruházások iránt. Az iszlám államok jelentős befolyásra tettek szert Boszniában, és a régió más részeiben. Törökország szintén angazsálta magát a saját érdekei miatt, nem mindig a nyugati elvárásoknak megfelelően”, véli Hamilton.

A nyugat-balkáni országok polgárai cinikussá váltak a régóta tartó ígérgetések miatt, hogy belátható időn belül az európai közösség részévé válhatnak.

„Az 1990-es évek fegyveres összetűzései, a boszniai tragédia és a koszovói háború után a nemzetközi közösség egy sor projekttel próbálta elősegíteni a megbékélést és a háborúval sújtott országok helyreállítását. Azóta viszont túl sok idő telt el”, emelte ki Hamilton, aki szerint a Nyugat-Balkán számára elengedhetetlen, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldaláról közösen támogassák. (Amerika Hangja)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
A nemzet ereje - illusztráció
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Egy ötgyermekes, elszegényedett hódmezővásárhelyi kereskedőcsalád legidősebb fia volt. Anyja varrásból tartotta el gyermekeit, a ruhákat...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 7:06 ]
Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa...
2019. FEBRUÁR 9.
[ 19:42 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Beolvasás folyamatban