Tükör
Elemző: Az USA és az EU elfordult a Nyugat-Balkántól
Amerikát csak Koszovó érdekli, Merkel feladta

Donald Trump adminisztrációjának nincs sok ideje a Balkánnal foglalkozni, véli Daniel Hamilton, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője.

Hamilton szerint egyáltalán nem biztos, hogy Washingtonban és az európai fővárosokban megvan az elszántság a Nyugat-Balkán országok euroatlanti integrációjának felgyorsítására. Az USA-nak ugyanis Trump elnök vezetése alatt nincs ideje a régióval foglalkozni.

„Az adminisztráció megpróbálja Európára hárítani a Nyugat-Balkán kérdését, de az európaiak nem szentelnek túl sok időt ennek a régiónak. Elbocsátották azokat a fontos amerikai tisztviselőket, akik ismerték ezt a terepet. Egyszerűen nincs olyan magas rangú személy, aki kizárólag a Balkán kérdéseivel foglalkozna. Az amerikai jelenlét nem túl erős a régióban, és az is főként Koszovóra korlátozódik, de ez nem elegendő ahhoz, hogy Amerika bármit is meg tudjon változtatni”, közölte Hamilton.

A szakértő szerint az európai téren sem jobb a helyzet.

„Merkel kancellár az elmúlt néhány évben megpróbált jobban törődni a régióval, de nemrég feladta a harcot. Nagy-Britannia, a másik fontos ország, amely foglalkozott ezzel a kérdéssel, hamarosan már nem lesz az Európai Unió tagja. Franciaország sohasem játszott fontos szerepet. A helyzet úgy hozta, hogy Ausztria részt vesz az egészben, de nincs elég befolyása, hogy bármit is véghez vigyen”, magyarázta Hamilton.

Időközben pedig megerősödött az Európán kívüli országok befolyása, nyilatkozta a szakértő az Amerika Hangjának.

„És nem csak az orosz befolyás, ideértve az állam befolyását, hanem az orosz szervezett bűnözést is. A kínaiak szintén szokatlanul nagy érdeklődést mutatnak az európai beruházások iránt. Az iszlám államok jelentős befolyásra tettek szert Boszniában, és a régió más részeiben. Törökország szintén angazsálta magát a saját érdekei miatt, nem mindig a nyugati elvárásoknak megfelelően”, véli Hamilton.

A nyugat-balkáni országok polgárai cinikussá váltak a régóta tartó ígérgetések miatt, hogy belátható időn belül az európai közösség részévé válhatnak.

„Az 1990-es évek fegyveres összetűzései, a boszniai tragédia és a koszovói háború után a nemzetközi közösség egy sor projekttel próbálta elősegíteni a megbékélést és a háborúval sújtott országok helyreállítását. Azóta viszont túl sok idő telt el”, emelte ki Hamilton, aki szerint a Nyugat-Balkán számára elengedhetetlen, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldaláról közösen támogassák. (Amerika Hangja)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Húsvét ünnepéről - illusztráció
2019. ÁPRILIS 21.
[ 8:32 ]
Nagypéntek ünnepe - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 6:17 ]
Pészah ünnepét a zsidóság a niszán hónap 15. napjának előestéjétől, azaz 14-étől a hónap 22. napjáig tartja. A tavasz, a természet újjászületésének ünnepe, amikor az egyiptomi kivonulásra, a rabszolgaságból való szabadulásra is emlékeznek, a Gergely-naptár szerint idén április 19-én este kezdődik, és április...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 6:15 ]
A legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt készíti elő, az utolsó, virágvasárnappal kezdődő nagyböjti hét a nagyhét (hebdomada sancta). A húsvéti szent háromnapon (Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 5:57 ]
Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fordult bocsánatkéréssel a magyarokhoz. Ugye azonnal kiszúrták, hogy hamis hírekről van szó? Nekünk, itt...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 16:19 ]
Beolvasás folyamatban