Tükör
Az IT-szektor több pénzt hoz a konyhára, mint a mezőgazdaság

Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa éléskamrájaként emlegetni mondjuk, éppen Vajdaságot.

„Az IT-szektorban a kivitel a tavalyi év első felében már jócskán meghaladta az egymilliárd eurót”, emelte ki Mihailo Jovanović, az információs technológiákkal és elektronikus közigazgatással foglalkozó iroda igazgatója a Tanjugnak nyilatkozva. Ezzel az export területén húzóágazat lett, felsorakozva az eddigi legnagyobb kivitelt megvalósító mezőgazdaság és autóipar mellé.

Szavai szerint az IT-szektor az élet minden szegmensét átszövi és e terület fejlődése nélkül manapság semmi sem fejlődhet, a mezőgazdaság sem. „Az IT megtalálta a helyét a hazai gazdaság minden ágazatában”, véli Jovanović, aki a napokban Belgrádban megtartott tribünön egyebek között ismertette azokat a lehetőségeket is, amelyekkel azok élhetnek, akik az IT területén beindított vállalkozásukat szeretnék felfuttatni.

Jovanović emlékeztetett arra is, hogy a szerb kormány prioritásának tartja a digitalizáció térhódítását, ami egyúttal a közigazgatás, az oktatási rendszer, az IT-szektor és az infrastruktúra átalakulását is maga után vonja.

Mint mondta, a szerb kormány intenzíven dolgozik a korszerű technológiák oktatásban való alkalmazásán. Az, hogy az iskolatáblát tabletek és digitális tankönyvek váltják fel, vagy az elektronikus napló bevezetése, már nem a fantázia világába való, hanem valós célkitűzés.

A szakember szólt azokról az átképzésekről is, amelyeket ugyancsak a szerb kormány kezdeményezett és hajt végre, s amelyek keretében az érdeklődők viszonylag rövid idő, 6-9 hónap alatt átképezhetik magukat és olyan tudást szerezhetnek, amellyel munkát találhatnak az IT-szektorban.

„Az átképzésekben eddig résztvevők nagy része már munkát talált új szakmájában”, szögezte le Jovanović.

Nikola Krstić, a Belgrád város által működtetett tudományos technológiai parkban dolgozó egyik start-up cég vezetője azt mondta, vállalkozása számára kiemelkedő fontosságú volt ennek a gazdasági és technológiai fejlesztő-komplexumnak a létrejötte, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson magasan fejlett technológiák ipari célú fejlesztéséhez és hasznosításához. Ilyen központokat minden nagyobb városban létre kellene hozni.

„A technológiai park a megfelelő hely az innovatív vállalkozások számára. A mi fejlesztésünk, a vakok és gyengénlátók részére készített kesztyű, a megvalósítás utolsó fázisában van, ilyen még nincs a világon, s most dolgozunk a találmány levédésén”, hangsúlyozta Krstić.

Folyamatosan újabb pályázatok jelennek meg az IT-ágazatban, akit érdekelnek a területen belüli befektetések, hitelek, támogatások, azok kísérjék figyelemmel a www.znanjemdocilja.rs oldalt, ahol jelenleg is több pályázat és ingyenes képzés található, ezúttal főként nők számára.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kampány vége - illusztráció
2019. JÚLIUS 14.
[ 22:19 ]
A globális kultúrharc - illusztráció
2019. JÚLIUS 13.
[ 11:00 ]
Emmanuel Macron francia elnök szerbiai látogatásával szeretné megmutatni, hogy Párizs továbbra is „fontos tényező a világ politikai és biztonsági színterén”, írja a Večernje novosti az elnök belgrádi látogatása előtt, aki július 15-én és 16-án tartózkodik majd a szerb fővárosban. A Večernje novosti szerint...
2019. JÚLIUS 11.
[ 11:34 ]
A sok jó szándék és jó kívánság ellenére az EU Nyugat-Balkánra vonatkozó bővítési folyamata válságban van, egyrészt azért, mert az Európai Unión belül belefáradtak a bővítésbe, a Brexitbe és a saját problémáikba, másrészt pedig azért, mert a régióban lassan haladnak a reformok végrehajtásával és túl széles...
2019. JÚLIUS 9.
[ 13:55 ]
Internetguruk és közgazdászok szerint súlyos kockázatokat rejt a Facebook terve, hogy kriptodevizát bocsát ki. Ha sikerül, a Facebook a világ legnagyobb hatalma lehet, és meggyengítheti a demokratikus felhatalmazással bíró kormányzatok szuverenitását. „A Facebook már most is olyan, mint egy állam. Saját közössége van,...
2019. JÚLIUS 7.
[ 5:49 ]
Beolvasás folyamatban