Tükör
Az IT-szektor több pénzt hoz a konyhára, mint a mezőgazdaság

Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa éléskamrájaként emlegetni mondjuk, éppen Vajdaságot.

„Az IT-szektorban a kivitel a tavalyi év első felében már jócskán meghaladta az egymilliárd eurót”, emelte ki Mihailo Jovanović, az információs technológiákkal és elektronikus közigazgatással foglalkozó iroda igazgatója a Tanjugnak nyilatkozva. Ezzel az export területén húzóágazat lett, felsorakozva az eddigi legnagyobb kivitelt megvalósító mezőgazdaság és autóipar mellé.

Szavai szerint az IT-szektor az élet minden szegmensét átszövi és e terület fejlődése nélkül manapság semmi sem fejlődhet, a mezőgazdaság sem. „Az IT megtalálta a helyét a hazai gazdaság minden ágazatában”, véli Jovanović, aki a napokban Belgrádban megtartott tribünön egyebek között ismertette azokat a lehetőségeket is, amelyekkel azok élhetnek, akik az IT területén beindított vállalkozásukat szeretnék felfuttatni.

Jovanović emlékeztetett arra is, hogy a szerb kormány prioritásának tartja a digitalizáció térhódítását, ami egyúttal a közigazgatás, az oktatási rendszer, az IT-szektor és az infrastruktúra átalakulását is maga után vonja.

Mint mondta, a szerb kormány intenzíven dolgozik a korszerű technológiák oktatásban való alkalmazásán. Az, hogy az iskolatáblát tabletek és digitális tankönyvek váltják fel, vagy az elektronikus napló bevezetése, már nem a fantázia világába való, hanem valós célkitűzés.

A szakember szólt azokról az átképzésekről is, amelyeket ugyancsak a szerb kormány kezdeményezett és hajt végre, s amelyek keretében az érdeklődők viszonylag rövid idő, 6-9 hónap alatt átképezhetik magukat és olyan tudást szerezhetnek, amellyel munkát találhatnak az IT-szektorban.

„Az átképzésekben eddig résztvevők nagy része már munkát talált új szakmájában”, szögezte le Jovanović.

Nikola Krstić, a Belgrád város által működtetett tudományos technológiai parkban dolgozó egyik start-up cég vezetője azt mondta, vállalkozása számára kiemelkedő fontosságú volt ennek a gazdasági és technológiai fejlesztő-komplexumnak a létrejötte, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson magasan fejlett technológiák ipari célú fejlesztéséhez és hasznosításához. Ilyen központokat minden nagyobb városban létre kellene hozni.

„A technológiai park a megfelelő hely az innovatív vállalkozások számára. A mi fejlesztésünk, a vakok és gyengénlátók részére készített kesztyű, a megvalósítás utolsó fázisában van, ilyen még nincs a világon, s most dolgozunk a találmány levédésén”, hangsúlyozta Krstić.

Folyamatosan újabb pályázatok jelennek meg az IT-ágazatban, akit érdekelnek a területen belüli befektetések, hitelek, támogatások, azok kísérjék figyelemmel a www.znanjemdocilja.rs oldalt, ahol jelenleg is több pályázat és ingyenes képzés található, ezúttal főként nők számára.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagypéntek ünnepe - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 6:17 ]
Pészah ünnepe - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 6:15 ]
A húsvéti szent háromnapról - illusztráció
2019. ÁPRILIS 18.
[ 5:57 ]
Keresztény testvérek! Sokszor rácsodálkozunk az állandó kérdésre, vajon ki fog bennünket meggyőzni arról, amiről állandóan azt halljuk, hogy a legfontosabb dolog, és ami hitünk egyetlen alapja? Péter mondja: „harmadnap feltámasztotta az Isten, és látható alakban megmutatta, igaz, nem az egész népnek, hanem csak az...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 13:18 ]
Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fordult bocsánatkéréssel a magyarokhoz. Ugye azonnal kiszúrták, hogy hamis hírekről van szó? Nekünk, itt...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 16:19 ]
Nagy vita alakult ki a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén a Zenta községi iskolák hálózatának véleményezése kapcsán. A hatalmi többség megszavazta az MNT Végrehajtó Bizottságának azon döntését, hogy támogatja a nagy iskolaközpont négy külön intézményre való szétválasztását, az ellenzék ellenezte azt. A vita...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 15:43 ]
Beolvasás folyamatban