Tükör
Az IT-szektor több pénzt hoz a konyhára, mint a mezőgazdaság

Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa éléskamrájaként emlegetni mondjuk, éppen Vajdaságot.

„Az IT-szektorban a kivitel a tavalyi év első felében már jócskán meghaladta az egymilliárd eurót”, emelte ki Mihailo Jovanović, az információs technológiákkal és elektronikus közigazgatással foglalkozó iroda igazgatója a Tanjugnak nyilatkozva. Ezzel az export területén húzóágazat lett, felsorakozva az eddigi legnagyobb kivitelt megvalósító mezőgazdaság és autóipar mellé.

Szavai szerint az IT-szektor az élet minden szegmensét átszövi és e terület fejlődése nélkül manapság semmi sem fejlődhet, a mezőgazdaság sem. „Az IT megtalálta a helyét a hazai gazdaság minden ágazatában”, véli Jovanović, aki a napokban Belgrádban megtartott tribünön egyebek között ismertette azokat a lehetőségeket is, amelyekkel azok élhetnek, akik az IT területén beindított vállalkozásukat szeretnék felfuttatni.

Jovanović emlékeztetett arra is, hogy a szerb kormány prioritásának tartja a digitalizáció térhódítását, ami egyúttal a közigazgatás, az oktatási rendszer, az IT-szektor és az infrastruktúra átalakulását is maga után vonja.

Mint mondta, a szerb kormány intenzíven dolgozik a korszerű technológiák oktatásban való alkalmazásán. Az, hogy az iskolatáblát tabletek és digitális tankönyvek váltják fel, vagy az elektronikus napló bevezetése, már nem a fantázia világába való, hanem valós célkitűzés.

A szakember szólt azokról az átképzésekről is, amelyeket ugyancsak a szerb kormány kezdeményezett és hajt végre, s amelyek keretében az érdeklődők viszonylag rövid idő, 6-9 hónap alatt átképezhetik magukat és olyan tudást szerezhetnek, amellyel munkát találhatnak az IT-szektorban.

„Az átképzésekben eddig résztvevők nagy része már munkát talált új szakmájában”, szögezte le Jovanović.

Nikola Krstić, a Belgrád város által működtetett tudományos technológiai parkban dolgozó egyik start-up cég vezetője azt mondta, vállalkozása számára kiemelkedő fontosságú volt ennek a gazdasági és technológiai fejlesztő-komplexumnak a létrejötte, amelynek célja, hogy támogatást nyújtson magasan fejlett technológiák ipari célú fejlesztéséhez és hasznosításához. Ilyen központokat minden nagyobb városban létre kellene hozni.

„A technológiai park a megfelelő hely az innovatív vállalkozások számára. A mi fejlesztésünk, a vakok és gyengénlátók részére készített kesztyű, a megvalósítás utolsó fázisában van, ilyen még nincs a világon, s most dolgozunk a találmány levédésén”, hangsúlyozta Krstić.

Folyamatosan újabb pályázatok jelennek meg az IT-ágazatban, akit érdekelnek a területen belüli befektetések, hitelek, támogatások, azok kísérjék figyelemmel a www.znanjemdocilja.rs oldalt, ahol jelenleg is több pályázat és ingyenes képzés található, ezúttal főként nők számára.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
A nemzet ereje - illusztráció
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Egy ötgyermekes, elszegényedett hódmezővásárhelyi kereskedőcsalád legidősebb fia volt. Anyja varrásból tartotta el gyermekeit, a ruhákat...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 7:06 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Donald Trump adminisztrációjának nincs sok ideje a Balkánnal foglalkozni, véli Daniel Hamilton, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője. Hamilton szerint egyáltalán nem biztos, hogy Washingtonban és az európai fővárosokban megvan az elszántság a Nyugat-Balkán országok euroatlanti integrációjának...
2019. FEBRUÁR 6.
[ 13:59 ]
Beolvasás folyamatban