Tükör
A nemzet ereje

Budapesti tudósítónktól

Elemzők általában történelmi lépésnek nevezték Orbán Viktor bejelentését a családtámogatási rendszer további megerősítéséről. Ezt lehet politikai állásfoglalásnak megfelelően persze üdvözölni vagy bírálni, most nem is feltétlenül erről írok. Hanem arról, hová vezet ez a politika.

Minden politikai vezető számára vannak olyan döntések, amelyekre a választók jól reagálnak, népszerűséget hoznak a politikusnak, így persze ezeket a lépéseket szívesen hozza meg mindenki, s nagy csinnadrattával be is jelenti. Angela Merkelről volt híres, hogy közvélemény-kutatásokkal kelt s feküdt, mindig arra figyelt, hogy a döntései miként befolyásolják népszerűségét. Ez azonban csak ideig-óráig tartó népszerűséget jelent, stratégiai döntéseket is meg kell hozni – persze Merkel is megtette, nem hiába 12. éve Németország kancellárja –, s igazából ezekből lehet leszűrni, hová is akar eljutni az adott vezető. Orbán Viktor a bőkezűnél is bőkezűbb támogatássorozattal egyértelműen letette a voksát a család és ezzel együtt a nemzet mellett. Ez pedig 2019-ben hallatlan bátorság, hiszen semmi sem indokolja Nyugat-Európában, hogy valaki higgyen az ilyen idejétmúlt eszmékben. Csakhogy Magyarország különleges ország, a mi földünk, és itt már ideákra van szükség, s nem csupán makrogazdasági mutatókra. A kormány elképzelése az, hogy a trendeket meg lehet változtatni, van út visszafelé, a gyarapodás irányába, ha a gazdaságban rend van, és élni tudunk az adódó lehetőségekkel. Az elmélet pofonegyszerű, minél több gyerek születik, annál többen tudnak érvényesülni, annál hatékonyabbá válhat az ország, annál több terméket állítunk elő. A megvalósítás persze ennél jóval bonyolultabb, hiszen ez kapcsolódik nem csak a gazdaság szerkezetének az átalakításához, de az oktatási rendszer módosításához is, hogy legyenek humánerőforrás-menedzserek mellett pékek és asztalosok is, akik megkapják a nekik megfelelő összeget a munkájukért. De fontos, hogy őket nem importáljuk máshonnan, nem a szegényebb országokból hozzuk ide a szakértelmet és a munkáskezet.

Egy nagyon egyszerű sportpéldát hoznék ide. A spanyol első osztályú futballbajnokságból három csapat soha nem esett ki: A Real Madrid, a Barcelona és az Athletic Bilbao. Az első kettő a nemzetközi focivilág tiritarka sztárcsapata, a harmadik pedig a világ legöntudatosabb klubja. Az Athletic Club ugyanis kizárólag baszkokkal áll fel, legyenek spanyolok, franciák vagy akár elszármazott dél-amerikaiak. De baszkok legyenek, akik tudják, mit jelent a Bilbaóban játszani, és felgyalogolni esténként a meredek hegyoldalakon, akiknek van nyolc testvére, s mindannyian futballisták. A politika pedig azt eredményezte, hogy a pályán levő 11 és a hátteret adó száz meg száz ember tudott olyan erős lenni, mint bárki a világon. Pedig nincsenek sokan a baszkok, nagyjából hárommillió ember, hegyes-völgyes hazájuk Magyarország ötödrésze. De az öntudat, a közösségi szellem, a büszke különállás mégis azt eredményezte, hogy hatékonyak és erősek lettek. Nem is nagyon mernek a nemzetközi szupersztárok legénykedni a Bilbao otthonában.

Valami ilyesmi alakulhat Magyarországon, ha következetesen dolgozik rajta mindenki. És ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek támogatnia kellene az ötletet, mert cseppet se életszerű, hogy a tízmilliós ország ugyanúgy gondolkodna. Inkább az a fontos, hogy a kereteket, amelyeket megalkottak az ország irányítói, megtöltik azok, akik élni tudnak velük. Ezek olyan történelmi folyamatok, amelyeknek nagyon hosszú távú hatásai lesznek. A Fidesz kimondottan hosszú távra tervez, el is hangzott korábban a 2030-as dátum, amikorra Magyarországnak az EU – ha még akkor lesz olyan – legjobb öt tagállama közé kell tartoznia. Ez 11 év múlva lesz, és igen, ezt a 11 évet lehet sikertörténetté változtatni. A lehetőségek adottak, hiszen Magyarország is van olyan tehetséges és határozott, mint Baszkföld, ráadásul még független is, azaz így nézve sikerre van ítélve.

Persze közben ott van a másik olvasat, hogy a könnyebb út pont a posztra igazolás, a szomáliai útépítők és kubai fogorvosok útja, más megfogalmazással a Real Madrid megoldása. Ez itt az értékválasztás, nem lenézve a két nemzet szakembereit. De ők később próbálnák megtalálni a helyüket a magyar társadalomban, be akarnának illeszkedni egy számukra idegen világba, és nincs semmiféle biztosíték a sikerre. Ha végül kudarcot vall, ott van Ausztria, Németország, Franciaország, ahol ismét megpróbálhatja. Markel Susaeta, a Bilbao csapatkapitánya viszont ott marad, ahol mindig is volt, s haláláig küzd a vörös-fehér színekért.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa...
2019. FEBRUÁR 9.
[ 19:42 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Donald Trump adminisztrációjának nincs sok ideje a Balkánnal foglalkozni, véli Daniel Hamilton, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértője. Hamilton szerint egyáltalán nem biztos, hogy Washingtonban és az európai fővárosokban megvan az elszántság a Nyugat-Balkán országok euroatlanti integrációjának...
2019. FEBRUÁR 6.
[ 13:59 ]
Beolvasás folyamatban