Tükör
Egyesült Európa

(Budapesti tudósítónktól)

A Demokratikus Koalíció EP-listáját Dobrev Klára, a pártelnök Gyurcsány Ferenc felesége vezeti. A hírt jelentős kétkedéssel fogadta a magyarországi politikai sajtó, minthogy eddig Dobrev nem politikusként volt ismert, még akkor sem, ha számos alkalommal felszólalt férje mellett, az ő miniszterelnöki időszakában klasszikus közép-európai first ladyként elfoglalta a helyét. De most, 2019-ben, a jelenlegi politikai felállásban Dobrev Klára kijelölése a fontos pozícióra valóban meglepő, főleg azzal a levéllel együtt, amelyet Gyurcsány Ferenc írt. Ebben szerepel egy fontos mondat, miszerint a „DK hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében, több együttműködést, több és erősebb Európát akar, érjük utol Brüsszelt!”.

Az említett eszme nem új, általában Winston Churchillhez szokás kötni a kifejezés hangsúlyozását. Az említett államalakulat lényege az volna, hogy a jelenlegi független államok helyett egy szuperállam alakuljon, központi irányítással, bizonyos helyi igazgatás megtartásával. Az ötszázmilliós Európai Egyesült Államok így fontos szereplője lenne a nagyvilág politikai-gazdasági-katonai játszmáinak, könnyebb volna úgy irányítani a gazdasági fejlesztéseket, hogy minden tagország azt csinálja, amiben jó. Ebben csak egy súlyos probléma van, ez pedig a történelem, valamint a lakosság maga. Azt ugyanis el lehet fogadni viszonylag könnyen, hogy egyik ország se úgy gondol magára, mint háttérmunkás egy nagy projektben, s nem kívánja feladni egyik-másik üzletágát, ipari szegmensét azért, mert valahol, egy távoli vidéken abban jobbak hozzá lazán kötődő unokatestvérei. Az elmélet sokkal inkább illik egy alternatív valósággal foglalkozó scifibe, mint a valós életbe. Persze vannak felkent prófétái, ilyen Guy Verhofstadt, korábbi belga miniszterelnök, a liberális EP-frakció vezetője és örök fenegyereke, vagy Martin Schulz, az EP korábbi elnöke, a szocialista frakció vezetője, egyben német kancellárjelölt, aki európai ismertségét nem tudta szavazatokra váltani a németországi választásokon. Többek között ezért is tűnik teljesen lehetetlen küldetésnek az elméletet gyakorlattá változtatni. A német választók németekre szavaznak, a magyarok magyarokra, a dánok dánokra. Több, mint ezer éven át küzdött egymás ellen a soknyelvű, eltérő kultúrájú államok sokasága, amely nem igaz Nebraskára és Kansasra. Pedig az európai scifi-terv alapja persze ez, az Amerikai Egyesült Államok modellje, annak alapvető történelmi hátterének figyelembe vétele nélkül.

Az eszme néhány éve, nagyjából 2015 körül élte virágkorát, akkoriban sokat lehetett hallani fontos és kevésbé fontos emberek szájából. Aztán megjelentek az első migránsok a keleti határokon, s hirtelen az európai országok elfeledkeztek arról, milyen varázslatos ez a minden eddiginél nagyobb integráció. A schengeni zóna elkezdett széttöredezni, megjelentek a nagyon is stabilnak tűnő ideiglenes ellenőrzések a határok nélküli Európában, újra hegyivadászok állnak a Brenner-hágón, Ausztriában megjelentek a katonák, Franciaország és Olaszország között a határ szinte teljesen visszaállt a Schengen előtti időszakra emlékeztetve. A mélyebb integráció helyett a kevesebb lett az uralkodó nézet, arra gondolva, én a saját népemet, saját országomat meg tudom védeni, ismerek minden fűszálat, minden embert, tudom, merre vezetnek az utak, milyen problémák vannak, s arra kaptam felhatalmazást a választóktól, hogy az ő érdekeiket fogom védeni. A nemzetállamok vezetői válság idején teljesen logikusan arra jutottak, hogy az Európai Unió kísérlete nem elég erős és nem is elég megbízható ahhoz, hogy működjön.

Ehhez persze kellett az is, hogy az egyes uniós intézmények bizalmi indexe rendkívül alacsony. Elsősorban az Európai Bizottság bürokrata-politikusai, a túlságosan is politizáló, nem választott szakpolitikusok közössége okoz problémát. A fából vaskarikát megvalósító európai „kormány” tagjai kvázi miniszterekként felelősek egy-egy területért, felülemelkedve saját nemzetük érdekein. A tapasztalat viszont azt mutatja, a nagy és gazdag tagállamok mindig megküzdenek a legfontosabb pozíciókért, mert számukra nagyon fontos például a kül- és biztonságpolitikai főképviselőség. Így alakult ki például a szinte teljesen brit dominanciájú Európai Külügyi Szolgálat, az EU diplomáciája, amely ma is kvázi tetszhalott állapotban van rendkívüli összegeket felemésztve, hogy a brexittel kérdésessé váljon az egész projekt.

Gyurcsány Ferenc így nagyjából négy évvel van lemaradva, mikor hitet tesz az Európai Egyesült Államok mellett. Dobrev Klára pedig a kisebbség kisebbsége lesz, persze csak akkor, ha rá szavaz majd valaki.

Sitkei Levente
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Méltóság - illusztráció
2019. MÁRCIUS 17.
[ 18:46 ]
1848. március 15-én történt - illusztráció
2019. MÁRCIUS 13.
[ 14:45 ]
(Budapesti tudósítónktól) Két hete másról sem szól az európai sajtó, mint arról, vajon tagja marad-e a Fidesz az Európai Néppártnak (EPP). Mert vannak közös értékeink, amelyeket soha nem határozott meg egyértelműen senki, ezt talán érezni kell, legalábbis érzik ott, nyugaton, mi, keletiek pedig ezt valami történelmi...
2019. MÁRCIUS 11.
[ 18:57 ]
A héten valószínűleg eldől, hogy az Egyesült Királyság valóban kilép-e az Európai Unióból március 29-én, a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) törvényben is rögzített határnapján. Theresa May miniszterelnök 2017. március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. A cikkely...
2019. MÁRCIUS 11.
[ 17:38 ]
A nemzetközi nőnap előtt néhány nappal tette közzé az EBESZ a nők biztonságával kapcsolatos regionális felmérés eredményeit. A helyzet lesújtó. Még akkor is, ha a számadatok nem szembeötlően magasabbak, mint az öt évvel ezelőtti uniós felmérés eredményei. A Nyugat-Balkánon minden második nő erőszak áldozata....
2019. MÁRCIUS 8.
[ 19:29 ]
Beolvasás folyamatban