Tükör
Bérgyilkosok Szerbiában
A hivatásos emberölés szakmának számít bűnözői körökben

Számtalan szerbiai gyilkosság mögött úgynevezett profi gyilkosok állnak, akik pénzért ölnek embereket. Közéjük tartozik Dér Csaba is, akit péntek este tartóztattak le Prágában.

„A hivatásos gyilkolás szakmának számít bűnözői körökben, s ezt senki nem fogja ingyen elvégezni, hacsak nem vérbosszúról van szó. Szerbiában a gyilkosság ára 5000 és 100 ezer euró között mozog, de leggyakrabban 10 ezer és 40 ezer eurót fizetnek egy bérgyilkosnak” – árulta el a Politika napilapnak Božidar Spasić, a Szövetségi Állambiztonsági Szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője. Ezt támasztja alá az az állítás, hogy Saša Cvetanović, aki a vád szerint Salobodan Šaranović megbízásából meggyilkolta Nikola Bojovićot, Luka Bojović testvérét, 30 ezer eurót kapott.

Božidar Spasić a Politika napilapnak arról is beszélt, hogy 2000-ig a hivatásos gyilkosok Szerbiában azok voltak, akik részt vettek a háborúban, s a harctéren szert tettek a gyilkolás képességére és beszerezték a fegyvereket. Ma, amikor ezek az emberek már kiöregedtek, megjelent a bérgyilkosok új generációja, mondja.

„Általában harminc év körüliek, s nem a nagyvárosok központjában élnek, hanem a város szélén vagy kisebb településeken. Így nem hívják fel senki figyelmét” – magyarázza Spasić, s hozzáteszi, ezek az emberek semmire nem gondolnak a gyilkosság közben, csak el akarják végezni a feladatot, s minél előbb eltűnni a helyszínről.

„A gyilkosság után teljesen normálisan viselkednek. A gyilkosok profiljai között találkoztunk olyannal is, aki a kivégzést követően elment egy kávézóba, s nyugodtan kávézgatott és beszélgetett a barátaival, mintha mi sem történt volna. Vannak olyanok is, akik a bűncselekmény elkövetése után házi kedvencükkel szórakoznak, kutyát sétáltatnak, a macskával játszanak. Ezek az emberek kettős életet élnek, amiről a barátaik se tudnak” – részletezi Spasić.

A nyilvánosság számára ismert Sretko Kalinić ügye, aki a zimonyi klán vezetőjének megbízásából több belgrádi bűnözőt is likvidált. A klán egyes tagjai tanúsították, hogy Kalinić csak akkor hagyta el a házat, amikor valakit meg kellett ölnie. A bérgyilkosok soha nem térnek vissza arra a helyre, ahonnan indultak, teszi hozzá Spasić, s azt mondja, általában van egy előre biztosított lakás, ahová mehetnek.

„Különbséget kell tenni azok között a hivatásos gyilkosok között, akik csoportban dolgoznak, és azok között, akik magányos vadászok. Vannak összekötő emberek, akik pontosan tudják, kihez kell fordulni az alvilágban. Ők fogadják a megrendelő képviselőjétől a megbízást, s általában azt mondják, majd jelentkeznek. Ezután kapcsolatba lépnek a gyilkossal, megkérdezik, el tudja-e végezni a feldatot, s mennyit kér érte” – magyarázza Spasić.

A kifizetést mindig harmadik személyek intézik. A gyilkosság előtt kifizetik az összeg felét, a megbízás elvégzése után pedig a többit.

„A gyakorlatban voltak olyan eseteink, amikor a bérgyilkos 5000 euróval is megelégedett. Manapság komoly maffiakörökben a gyilkosság ára eléri akár a 100 ezer eurót is” – mondja Spasić.

Egyetlen kitervelt maffiagyilkosság se valósulhat meg a nyomok eltüntetése nélkül.

„Ha a gyilkos nem tudja eltüntetni a nyomokat, egy takarító is dolgozik vele, aki a gyilkosság után mindent elrendez. A takarító először tetőtől talpig minden eltávolít a gyilkosról, azután vegyszerekkel eltünteti a lőpornyomokat a kezéről, s a fegyvert is megsemmisíti. Arról is gondoskodik, hogy a gyilkosság helyszínén hamis nyomokat találjanak, például cigarettacsikkeket. Ezt láttuk a Milan Beko elleni gyilkossági kísérletben is. A rendőrség a lövöldözés helyszínén rengetek csikket talált különböző DNS-sel – ezt a takarító rendezte el, s ezért is van szó profi gyilkossági kísérletről” – mondja Spasić.

A hivatásos gyilkosok számára nem létezik képzés, de külön kategóriát képeznek a robbanóanyaggal elkövetett gyilkosságok, ezek az emberek korábban katonai vagy rendőri kiképzésen vettek részt. Külön csoportba tartoznak a mesterlövészek, akik külön képességgel rendelkeznek ehhez a munkához, mondja.

„Mindenki tud ölni, de a lényeg az, hogy ne fedjék fel. Ez a szabály a bérgyilkosok körében” – húzza alá Spasić. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Diplomáciai áttörés - illusztráció
2019. MÁJUS 14.
[ 19:44 ]
A szülő, aki halad a korral, mindent megtesz gyermekeiért. Helikopterként, fűnyíróként, hóekeként, sőt buldózerként egyengeti gyerekei sorsát. A versengő módszerek metaforái sokat elárulnak a nevelés kultúrájának állapotáról. „Az állandóan a gyerekei fölött köröző, és minden lépésüket figyelő...
2019. MÁJUS 10.
[ 17:35 ]
A szerbiai munkaadók hiányolják a jó kőműveseket, ácsokat, hidegburkoló és asztalosokat. Ezt támasztják alá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idei évre vonatkozó adatai is, amelyek szerint több mint 9.000 munkahely betöltésére keresnek szakmunkásokat. Ugyanakkor mintegy 95 ezer szakmunkást tartanak számon...
2019. MÁJUS 8.
[ 15:34 ]
Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát. Azért itt, mert a világszervezetnél azt gondolják, hogy itt vannak a legnagyobb veszélyben azok az értékek, amelyeket a pozitív szuperhősök képviselnek. Például a...
2019. MÁJUS 8.
[ 15:34 ]
Beolvasás folyamatban