Tükör
Mennyit kell dolgozni Szerbiában egy luxemburgi minimálbérért?

Az Európai Unió legtöbb tagállamában az év elején nőtt a minimálbér, mégpedig a legtöbb országban 4,8 százalékkal. A bérek tekintetében Luxemburg jár az élen, de vajon hol van Szerbia?

Havi 196 munkaórával számolva, egy szerbiai állampolgárnak több mint nyolc hónapig kell dolgoznia, hogy megkeresse a havi 2346 eurós luxemburgi minimálbért, mivel Szerbiában 270 euró körül van a minimálbér.

A balkáni államok polgárai, így a szerbiaiak számára is Németország a legvonzóbb célpont, ha munkáról van szó, azonban a hazai viszonyokhoz képest magas fizetések ellenére nem ott a legmagasabb az órabér Nyugat-Európában. Németországban óránként 9,19 eurót fizetnek, ami azt jelenti, hogy aki naponta nyolc órát dolgozik, havi szinten pedig 196-ot, 1801 eurót kap. Ezért egy szerbiai minimálbéresnek több mint hat hónapot kell dolgoznia.

A minimálbér összege továbbra is országonként más és más. Az Európai Unióban három csoportot lehet megkülönböztetni ebben a tekintetben, derült ki a Gazdasági és Szociális Kutatások Intézetének (WSI) felméréséből.

Az első csoport a nyugat-európai országokat öleli fel. A legmagasabb minimális órabért Luxemburgban (11,97 euró) fizetik, azután Franciaországban, ahol a legalacsonyabb órabér összege idén átlépte a 10 eurós küszöböt. A harmadik a sorban Hollandia (9,91 euró óránként), majd Írország (9,80 euró) és Belgium (9,66 euró) következik. Az egyetlen ország ebben a régióban, ahol valamivel alacsonyabb a minimálbér, Nagy-Britannia, ott 8,85 euró jár egy óra munkáért, de változhat a font és az euró árfolyamának függvényében.

A második csoportba mindössze három ország tartozik, amelyekben az órabér négy és hat euró között mozog. Ezek: Spanyolország (5,45 euró), Szlovénia (5,10 euró) és Málta (4,40 euró).

A harmadik csoport a legnépesebb, 11 ország tartozik ide, a minimális órabér 2-4 euró. Portugália (3,61 euró) és Görögország (3,39 euró) mellett főleg a kelet- és közép-európai országokat sorolják ide, amelyek közül négy, Litvánia (3,39 euró), Észtország (3,21 euró), Csehország (3,11 euró) és Lengyelország (3,05 euró) csak most lépte át a 3 eurós határt.

Horvátországban 2,92 euró az órabér, az EU-tagállamok közül pedig a legalacsonyabb minimálbért Bulgáriában (1,72 euró) fizetik.

És Szerbia?

Az említett felmérés összehasonlította a bulgáriai átlagbért a környező országokéval, s érdekes megállapítani, hogy Szerbiában jobban fizetnek egy munkaóráért (1,77 euró), mint az uniós tagállamban. Macedóniában valamivel alacsonyabb a minimálbér, 1,63 euró óránként, Albániában pedig 1,17 euró.

A minimálbér Moldáviában és Ukrajnában a legalacsonyabb, 0,78 euró óránként, Oroszországban pedig 0,88 euró. Utóbbiban azonban különféle helyi és regionális minimálbérek érvényesek, így Moszkvában egy óra munkáért minimum 1,47 euró, Szentpéterváron pedig 1,41 euró jár.

Érdekes megemlíteni, hogy a világon Ausztráliában fizetik a legmagasabb minimálbért, mégpedig óránként 11,98 eurót. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A győzelmeinket kell ünnepelni - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 8:29 ]
Igazságügyi botrány fenyegeti Észak-Macedóniát - illusztráció
2019. JÚLIUS 17.
[ 12:20 ]
Az Európai Parlament kampányának vége azt követően, hogy megtörténik a választás, és kiderül, az egyes országok hány-hány képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. A pártok onnantól kezdve saját pecsenyéjüket sütögetik, beülnek a nekik jutott padsorokba, és elkezdik a...
2019. JÚLIUS 14.
[ 22:19 ]
Nyaralási szezonban érdemes különös figyelmet fordítani számítógépes eszközeink és alkalmazásaink védelmére és biztonságtudatos magatartásra. Utazás előtt és közben feltétlenül gondoskodj az alábbiakról: 1. „Find my Phone”. Kapcsoljuk be a „Telefon keresése” funkciót, hogy annak eltűnése esetén...
2019. JÚLIUS 14.
[ 13:46 ]
Vlagyimir Putyin alaposan megbotránkoztatta a fősodorhoz tartozó nyugati médiát a Financial Timesnak a G20-ak legutóbbi értekezletén adott interjújával. Oroszország elnöke a büszke kultúrharcos köpönyegét öltötte magára és „túlhaladottnak” minősítette a nyugati társadalmunkban uralkodó ideológiát. A nyugati...
2019. JÚLIUS 13.
[ 11:00 ]
Beolvasás folyamatban