Tükör
Nem lehet élni, ha Krisztus nem támadt fel
Dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök húsvéti üzenete

Keresztény testvérek!

Sokszor rácsodálkozunk az állandó kérdésre, vajon ki fog bennünket meggyőzni arról, amiről állandóan azt halljuk, hogy a legfontosabb dolog, és ami hitünk egyetlen alapja? Péter mondja: „harmadnap feltámasztotta az Isten, és látható alakban megmutatta, igaz, nem az egész népnek, hanem csak az Istentől előre kijelölt tanúknak, vagyis nekünk, akik ettünk és ittunk vele halálából való feltámadása után”. Ma sem mondhatunk mást, minthogy csak egy válasz létezik, és ez a válasz annyira egyszerű és világos – azért mert Krisztus feltámadt.

Isten nem a sírban van, a halál helyén. Isten az élet, legyen az akármilyen. Isten élővé lesz az ember életében, aki rádöbben arra, hogy nem lehet élni, ha Krisztus nem támadt fel. Ezért olyan különleges a mai evangélium mondata: „Most már a másik tanítvány is bement, aki először ért oda a sírhoz. Látta és hitt”. Hitt, mert többet látott az üres sírnál. Látta, hogy mennyire igaz az, hogy él az, aki annyira szerette az embereket, aki átérezte az ő életüket és megváltoztatta őket.

Ha megértjük húsvét üzenetét, akkor felismerjük, hogy az ég nincs teljesen bezárva. Isten világossága kiszüremlik az égből életünkbe, eleinte gyengéden, de később annál erősebben. Ilyenkor öröm születik bennünk függetlenül attól, hogy mennyire nehezek és elviselhetetlenek problémáink. Ekkor mi magunk is hasonlókká leszünk Mária Magdolnához, Péterhez és Jánoshoz, akiken keresztül az ég láthatóvá válik és leereszkedik a földre.

Ekkor megtapasztaljuk, hogy Isten él. Ő a mi oldalunkon van. Nem létezik olyan probléma, nincs az életnek és a világnak olyan része, ahová az Ő világossága nem tudna eljutni. El fogunk jutni a felismerésig, hogy egyszer minden rossz elbukik, mert Ő uralkodik az egész világon. Attól a pillanattól mi Isten logikájának tanúi leszünk, attól függetlenül, hogy a világ elutasítja Őt. Ez az Isteni logika mindig azonos: „A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá, s ez csodálatos a szemünkben.”

Újra szükségünk van meghallani és emlékezni az angyal intelmére: „Miért keresitek az élőt a halottak között?” Ez az intelem segít minket kilépni szomorúságunkból az öröm és a remény fényébe, amely remény elgördíti a sziklát a sírokról, valamint biztat minket az örömhír hirdetésére, és amely képes mások életét megújítani.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek áldott húsvétot, és a Feltámadt Krisztus bőséges áldását!

+ János

megyéspüspök

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zöld messiások - illusztráció
2019. JÚNIUS 21.
[ 16:18 ]
A kaláka közös munkát jelent. Önkéntes, segítő szándékú alkalmi összeállás nagyobb horderejű munkák, például aratás vagy házépítés elvégzésére. A kaláka szó azonban jelentheti az elvégzett munka utáni vígasságot is. A szó mindkét jelentésére lesz majd példa a jövő héten Magyarkanizsán, illetve a községhez...
2019. JÚNIUS 20.
[ 17:19 ]
Elsősorban az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről szól majd a tagországi vezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozója, szakértők szerint azonban egyelőre úgy tűnik, nincs sok esély arra, hogy már a mostani ülésen kompromisszum születik. Az értekezlet délutáni...
2019. JÚNIUS 19.
[ 18:28 ]
A támadás az Egyesült Államokból indult, és onnan terjedt át a legtöbb nyugati országra: Kína, az áruival, kémeivel és katonai ambíciójával fel akarja borítani a második világháború után kialakult nemzetközi rendet. Peking természetesen tiltakozik. Hszi Csin-ping elnök európai útja során, március 21. és 26. között...
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:46 ]
Beolvasás folyamatban