Tükör
Szakmunkás kerestetik
Nemrég még elképzelhetetlen volt, hogy Szerbiában hiány lesz kőművesekből, ácsokból és asztalosokból

A szerbiai munkaadók hiányolják a jó kőműveseket, ácsokat, hidegburkoló és asztalosokat. Ezt támasztják alá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idei évre vonatkozó adatai is, amelyek szerint több mint 9.000 munkahely betöltésére keresnek szakmunkásokat.

Ugyanakkor mintegy 95 ezer szakmunkást tartanak számon munkanélküliként, köztük az olyan szakmákat, mint a tapétázók, szabók, de nagyon keresettek az olyan foglalkozások is, mint a kőművesek, ácsok, pékek és hentesek.

Míg a statisztikák szerint sok személy tudna dolgozni, a munkaadók azt állítják, hogy nehéz őket megtalálni.

A Szerbiai Építésügyi Kamara szerint hiány van az építőipari munkásokból, majd kiemelte, hogy az építőipari munkások átlagéletkora 55 év, és éppen azért, mert nehéz ilyen munkásokat találni, a dolgozók magasabb napi bért is kapnak.

„Éveken át figyelmeztettünk arra, hogy abba a helyzetbe fogunk kerülni, hogy nem lesz aki karbantartsa az infrastruktúrát, az utakat, a hőerőműveket és a hidakat”, mondta Goran Rodić, a Szerbiai Építésügyi Kamara alelnöke, aki szerint a munkaerőhiány miatt magasabbak a lakásárak is az országban.

Az építőipari szakmunkások napi bére elérheti a 100 eurót is

A munkaerőhiány miatt egyes mesteremberek napidíja elérheti a 100 eurót is, míg a a kevésbé képzett és képesítéssel nem rendelkező személyek napi bére 35-40 euró között mozog.

A napi bérek összege változik attól függően, hogy Szerbia melyik részén dolgozik a mester. Például egy vakolómester Szabadkán nem keres ugyanannyit, mint egy belgrádi vagy piroti mester. A fővárosban dolgozó mester, aki egy nagyobb projekten dolgozik, 50-60 eurós díjat kap, viszont ennek egy részét gyakran a segédmunkásának adja.

„A jelen pillanatban egy jó keramikus, gépész, vagy szakképzett munkaerő akár napi 100 eurót is kaphat”, mondta Rodić.

Valóban feketén dolgoznak a szakmunkások?

A szakma szerint felmerül a kérdés, hogy az a közel 100 ezer szakmunkás, akiknek neve szerepel a foglalkoztatási szolgálat nyilvántartásában, igazából feketén dolgozik.

A másik probléma a munkások külföldre távozása, ahol a jó szakemberek 4.000-5.000 eurót is keresnek havonta azzal, hogy biztosított számukra a lakás, az élelem és az átképzés is.

A munkaügyi minisztérium szerint a legtöbb szerbiai polgár, aki külföldön talált munkát a foglalkoztatási szolgálaton keresztül, Németországba, Horvátországba, Szlovéniába és Portugáliába ment. Az ő keresetük különböző és a munka fajtájától és minősítésétől függ, valamint attól, hogy melyik országban dolgoznak. A legtöbbet Németországban fizetnek a szakemberek munkájáért, 1.600 és 2.600 euró között, Horvátországban az idegenforgalmi segédmunkások 600 eurót keresnek, míg Montenegróban az idényjelleggel dolgozó segédmunkások 350 és 400 euró között keresnek. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lesz-e vajdasági magyar párbeszéd? - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 15:41 ]
Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe. Az egyik legrégibb magyar ünnep a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Szent István uralkodása idején még augusztus 15-ét,...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 6:11 ]
Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A magyarországi rendszerváltás egyik fontos eseményeként 1989. május 2-án a magyar-osztrák...
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 9:44 ]
Augusztus 15. Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, Magyarország patrónájának ünnepe. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga: Nagyboldogasszony, Szűz Mária mennybevétele (Assumptio beatae Mariae Virginis) legrégibb elnevezése: dormitio (elalvás) vagy pausatio...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 9:44 ]
Beolvasás folyamatban